SEKTET, TË NDALUARA NGA ZOTI
Kërkoj shpëtim tek Zoti nga djalli i mallkuar.
Në emër të Zotit, Mëshiruesit, Mëshirbërësit.
Në Kuran, jemi urdhëruar të mos ndahemi në sekte (grupe). Këto ndarje të fesë tonë janë kundër urdhërave të Zotit. Ata, të cilët ndahen në sekte janë quajtur
idhujtarë, dhe nuk janë prej anëtarëve të besimit të Zotit.
[6:159] Ata që ndajnë veten në sekte nuk besojnë me ju. Gjykimi i tyre është me Perëndinë, pastaj Ai do i njoftojë për çdo gjë që kishin bërë.
[30:31] T‟i nënshtroheni Atij, t‟ia keni dronë Atij, zbatoni Lutjet e Kontaktit (Salat), dhe – çfarëdo që të bëni – mos bini kurrë në adhurim idhujsh.
[30:32] (Mos bini në adhurim idhujsh,) si ata që ndajnë fenë e tyre në sekte; secila palë e kënaqur me atë që kanë ata.
[42:14] Për ironi, ata u përçanë në sekte vetëm pasi që njohuria kishte ardhur te ta, për shkak të xhelozisë dhe inatit mes tyre. Po të mos ishte për një vendim të paracaktuar nga Zoti yt për t‟iu dhënë afat atyre për një kohë të caktuar, ata do të ishin gjykuar menjëherë. Në të vërtetë, gjeneratat e mëvonshme që trashëguan shkrimin janë plot dyshime.
Ne mësojmë nga ajetet e lartëshënuara se ndarja në sekte është e ngjashme me idhujtarinë, mëkat ky i pafalshëm (nëse mbahet deri në vdekje). Nuk ka rëndësi se si e quan një person sektin e tij/saj, kjo nuk është e autorizuar nga Zoti. Zoti ndalon të gjitha sektet.
KUSH JEMI NE?
Ne jemi të nënshtruarit (Arabisht: Musliman) e Zotit Një (të vetëm). Ne ndjekim fjalët e Zotit në librin e fundit të Tij, Kuranin, dhe pranojmë të gjitha shkrimet
e Tij. Ne besojmë se Kurani është i përkryer dhe plotësisht i detajuar ashtu sic e thotë Zoti, dhe ne nuk duhet të ndjekim ndonjë burim tjetër përkrah tij.
Ne besojmë se vetëm Zoti meriton të adhurohet, e për këtë duhet ti lëmë të gjithë idhujt tjerë.
[41:33] Kush mund të shprehë fjalë më të mira se dikush që fton te Perëndia, punon drejtësi, dhe thotë, “Unë jam një prej të nënshtruarve”?
NA NEVOJITEN SEKTET?
Ajo çfarë na nevojitet ta pyesim vetën është: Pse duhet të ketë feja sekte? Çfarë i bënë ato pjesë të fesë? Nëse të gjithë e adhurojnë vetëm Zotin, dhe u përmbahen fjalëve të Zotit, a do të ishin të gjithë të bashkuar e jo të kenë dallime mes vete? Çfarë i bënë ato sekte të ndryshme është kryesisht faktori njeri, dhe ndjekja e burimeve të ndryshme përkrah fjalëve të Zotit. Për shembull - Muslimanët tradicional ndjekin një mori Hadithesh dhe Sunnetit përkrah Kuranit. Si shtesë e kësaj, disa ndjekin shkrime nga shkollarë të ndryshëm dhe liderë fetarë, që veprojnë kundër fjalëve të Zotit, pa ndonjë provë nga Zoti.
ISHIN IBRAHIMI OSE MUHAMEDI ANËTAR TË NDONJË SEKTI?
Prap, nëse ndalemi të mendojmë rreth Ibrahimit, Musës, Isait apo Muhamedit, ne kuptojmë se ata nuk ishin kurrë anëtarë të ndonjë sekti. Ata thejshtë ishin
të nënshtruar, që i kishin kushtuar vetën vetëm Zotit. Këto sekte ishin krijuar shumë kohë pasi këta profetë të Zotit kishin vdekur, dhe janë në kundershtim të
drejtë me mësimet e Zotit të përmendura më lartë.
Kështu, një person i cili pajtohet më atë çfarë thotë Kurani se "Unë jam i nënshtruar (Musliman)", e jo "Unë jam Shia", apo "Unë jam Sunni", apo diçka të tillë
(2:128, 132, 133, 136; 3:52, 64, 67, 84, 102; 5:111; 41:33; 46:15, e më shumë). Njerëzit të cilët bëjnë kështu, gjithashtu harrojnë se Ibrahimi ishte I Dërguari
i parë i nënshtrimit (Islamit), dhe jo Muhamedi. Nëse ne ndjekim fenë e Ibrahimit, sikur na urdhëron Zoti të bëjmë (3:95), ne do ta quanim veten ashtu siq e quajti
Ibrahimi vetën, të nënshtruar (Musliman).
IBRAHIMI DORËZOI TË GJITHA PRAKTIKAT E NENSHTRIMIT (ISLAMIT)
[2:127] Kur Abrahami i ngrihte themelet e faltores, bashkë me Ismailin (u lutën): "Zoti ynë, pranoje këtë prej nesh. Ti je Dëgjuesi, i Gjithëdijshmi.
[2:128] "Zoti ynë, na bë të nënshtruar ndaj Teje, dhe prej pasardhësve tonë le të jetë një shoqëri e të nënshtruarve ndaj Teje. Mësona ritet e fesë tonë, dhe shpengona. Ti je Shpenguesi, Më i Mëshirshmi.
[2:129] "Zoti ynë, dhe rrite mes tyre një lajmëtar që t‟ua recitojë atyre shpalljet Tua, t‟ua mësojë shkrimin dhe mençurinë, dhe t'i pastrojë. Ti je i Plotfuqishmi, Më i Mençuri."
[2:130] Kush do të braktiste fenë e Abrahamit, përveç dikujt që e mashtron veten? E zgjodhëm atë në këtë botë, dhe në Përjetësi ai është me të drejtit.
[2:131] Kur Zoti i tij i tha, "Nënshtrohu," ai tha, "I nënshtrohem Zotit të gjithësisë."
[2:132] Dhe Abrahami i shtyu fëmijët e tij ta bëjnë të njëjtën, si edhe Jakobi: "O fëmijët e mi, Perëndia e ka vënë në pah fenë për ju; mos vdisni ndryshe përveç si të nënshtruar."
[2:133] Sikur të ishit dëshmitarë të Jakobit në prag të vdekjes; ai u tha fëmijëve të vet, "Çka do të adhuroni pasi të vdes?" Thanë, "Do të adhurojmë perëndinë tënd; perëndinë e baballarëve tu Abrahamit, Ismailit, dhe Isakut; të vetmin perëndi. Atij i nënshtrohemi."
Lutem të na mbrojë Zoti nga krijimi i sekteve (grupeve) dhe rënia në idhujtari.
Krijoni Kontakt