Thaçi: Për statusin kurrë më nuk do të bisedohet
New York, 9 shtator - Serbia duhet të ndryshojë qasjen dhe politikën e saj ndaj Kosovës dhe të pranojë ofertën tonë për paqe, bashkëpunim dhe partneritet si dy shtete sovrane, ka thënë kryeministri i Kosovës Hashim Thaçi në një fjalim të mbajtur të mërkurën në Universitetin Kolumbia, me temën “Rruga e Kosovës drejt integrimeve euro-atlantike: Sfidat dhe Mundësitë pas Vendimit të GJND-së”.
Siç raporton RTV21, kreu i ekzekutivit të Kosovës ka përjashtuar mundësinë e hapjes së bisedimeve për statusin, duke thënë se ky kapitull është mbyllur një herë e përgjithmonë, përderisa Kosova dhe Serbia mund të bisedojnë vetëm për çështje teknike dhe atë në nivel të dy shteteve të pavarura.
“Në asnjë rrethanë s’do të ketë kurrë më bisedime të reja për statusin e Kosovës apo për integritetin e saj territorial. Ne i kemi përfunduar ato bisedime para shumë viteve dhe pavarësia e Kosovës është rezultat edhe i atyre bisedimeve”, ka thënë ai.
Duke përkujtuar se GJND-ja ka dhënë mendimin se shpallja e pavarësisë së Kosovës nuk është në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare, Thaçi ka theksuar se ky fakt duhet t’i sigurojë vendet që hezitojnë të njohin Kosovën ta bëjnë tash një gjë të tillë. Për më tepër, kryeministri Thaçi ka përkujtuar se pas shpalljes së pavarësisë është arritur progres në shumë fusha, derisa sundimi i ligjit vazhdon të jetë sfidë, për shkak të veprimit të strukturave paralele serbe në veri, por edhe pasi që rezultatet në luftë kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit ende nuk janë të kënaqshme.
Ai ka shprehur zotimin se Qeveria e Kosovës do të vazhdojë të jetë në ballë të luftës kundër korrupsionit, krimit të organizuar dhe dukurive tjera negative.
Numri një i ekzekutivit ka shprehur bindjen se integrimi në strukturat euro-atlantike i Kosovës dhe gjithë rajonit të Ballkanit Perëndimor, është çelës për zhvillimin ekonomik dhe stabilitetin afat-gjatë të rajonit.
“Qeveria e Republikës së Kosovës është duke punuar me BE-në për të plotësuar kriteret për anëtarësim në BE dhe unë shpresoj se procesi i liberalizimit të vizave do të jetë përfitimi i parë kësaj përpjekjeje”, është shprehur Thaçi.
Ai gjithashtu ka thënë se institucionet e Kosovës po punojnë që FSK të anëtarësohet në Partneritetin për Paqe dhe mandej të avancojë një Plan të Veprimit për anëtarësim.
“Kosova do të vazhdojë reformat e domosdoshme për të siguruar vendin që i takon në KB, NATO dhe BE, dhe do të vazhdojë të sillet me përgjegjshmëri si shtet sovran dhe i pavarur, ashtu siç është dhe siç e konfirmoi GJND-ja në mënyrë të fuqishme”, ka thënë kryeministri Thaçi.
Krijoni Kontakt