Thaçi: Rezoluta hap perspektivë për njohje të reja
Nga Express më 13.09.2010 në ora 14:40
Kryeministri i Kosovës, Hashim Thaçi ka deklaruar se rezoluta e miratuar nga Asambleja e Përgjithshme e Organizatës së Kombeve të Bashkuara e ka legjitimuar edhe politikisht mendimin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë për pavarësinë e Kosovës dhe me këtë rezolutë, OKB-ja ka lëvizur pozitivisht në raport me Kosovën.
Këto komente ai i bëri të hënën në mbledhjen e rregullt të Qeverisë së Kosovës, me ç’rast ka theksuar se prezantimi i Kosovës përmes delegacionit më të lartë shtetëror në OKB ishte shumë i dinjitetshëm.
Thaçi ka thënë se lajmi për tërheqjen e draft-rezolutës serbe ishte një lajm i mirë për Kosovën, por në të njëjtën kohë ishte një humbje e madhe për Serbinë.
“Mendimi i Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë i dhënë më 22 korrik, ishte fitore e drejtësisë botërore, që përkojë me drejtësinë tonë për të qenë shtet, ndërsa miratimi i rezolutës së Asamblesë së Përgjithshme të Organizatës së Kombeve të Bashkuara, është fitore dhe legjitimim politik në organin më të lartë për shtetin e Kosovës. Sot lirisht mund të themi se bota, respektivisht institucionet më të larta botërore, kanë legalizuar dhe legjitimuar në aspektin juridik dhe politik, shtetin e pavarur dhe sovran të Kosovës”, ka thënë Thaçi, transmeton Kosovapress.
Duke miratuar rezolutën që njeh mendimin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, Thaçi ka thënë se 192 shtete e kanë njohur vullnetin e popullit të Kosovës për shtet të pavarur dhe sovran, dhe kanë njohur sovranitetin dhe integritetin territorial të shtetit të Kosovës.
“Duke pranuar një rezolutë të tillë edhe Serbia ka dhënë shenjat e para që në një formë e një tjetër njeh pavarësinë e Kosovës, sepse Serbia e ka prezantuar dhe mirëpritur këtë rezolutë që e njeh opinionin e GJND-së, e ai opinion tanimë dihet; respektim i plotë i vullnetit të qytetarëve dhe vendimit të institucioneve të Kosovës për shpalljen e Kosovës shtet të pavarur dhe sovran”, është shprehur Thaçi.
Më tej ai ka shtuar se rezoluta e miratuar më 9 shtator në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së, hap rrugën për njohje të reja të shtetit të Kosovës.
Po ashtu, kjo rezolutë, sipas Thaçit përcakton edhe vijat për bashkëpunim ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.
“Rezoluta e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së hap perspektivë për njohje të reja dhe për anëtarësim të shtetit të Kosovës në gjithë institucionet dhe mekanizmat ndërkombëtarë. Duke njohur vendimin e GJND-së, rezoluta ka përcaktuar vijat e gjëra të bashkëpunimit mes nesh dhe shteteve rreth nesh, duke përfshirë edhe bashkëpunimin ndërshtetëror me Serbinë”, ka theksuar Thaçi.
Me këtë rast, kreu i ekzekutivit të vendit ka falënderuar Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe vendet e Bashkimit Evropian për mesazhet që i kanë dhënë Beogradit, ndërkohë që u ka bërë thirrje vendeve që nuk e kanë njohur ende Kosovën që ta marrin sa më shpejtë një vendim të tillë.
Ai po ashtu ka shprehur përkushtimin e Qeverisë dhe institucioneve tjera për të vazhduar qeverisjen e mirë, duke thënë se rezultat i saj është gjithë progresi i arritur në Kosovë.
Kreu i Qeverisë ka njoftuar edhe për njohjet e reja që mund t’i vijnë Kosovës, duke përmendur me këtë rast vizitën e tij në Katar, ku ka thënë se ka marrë konfirmimin për njohje, e cila do të finalizohet së shpejti.
Krijoni Kontakt