MOTRA IME E PA MBULUAR PSE NUK MBULOHESH ?

hadith Respekton prindin! Sa bukur po respekton njė ndėr urdhrat mė tė rreptė tė Zotit tėnd, Allahut. A e di moj motėr - mos harro t'ia thuash kėtė edhe tė ėmės sate, se Allahu e ka ngritur aq lartė pozitėn e prindėrve, e posaēėrisht tė nėnės, sa qė e konsideron dėgjueshmėrinė ndaj tyre nė njė shkallė tė afėrt me njėshmėrinė nė adhurim ndaj Tij!

- Kur'an, 4:36 Moj motėr! Dėgjueshmėria ndaj prindėrve vetėm nė njė rast nuk mund tė jetė i pranueshėm e as i arsyeshėm: nė padėgjueshmėri ndaj Allahut! - Kur'ani, 31:15 Por, mos harro moj motėr, se, tė mos i respektosh kur kundėrshtohet Allahu, nuk do tė thotė qė tė mos jesh e mirėsjellshme ndaj tyre! - Kur'ani, 31:15 Si moj motėr je nė dėgjueshmėri ndaj tė ėmės sate ndėrsa kundėrshton Atė qė ty tė ka krijuar dhe tė ėmėn tėnde?
Motra ime, vendose dorėn nė zemėr dhe ji e sinqertė, sepse Allahu di nė hollėsi atė qė fshehin zemrat!Nėse je e sinqertė nė atė qė thua, atėherė mendo pak mė shumė, sepse tė jesh e mbuluar madje mund tė kursesh prej pasurisė tėnde. Pasi tė duhet vetėm njė mbulesė kokė dhe njė pallto ta vėsh nė trup, ndėrsa kėshtu si je e pambuluar, tė kushton mė shumė! Jo vetėm rrobe, por trendi i rrethit "tė detyron" t'i ndėrrosh bluzat ēdo stinė, madje ēdo muaj, e "tė detyron" tė ndėrrosh pantallonat e fustanet, madje edhe tė vėsh stoli e bizhuteri, qė tė mos "pėrqeshesh" nga tė tjerat. Tė themi kėshtu:Mund tė jesh e sinqertė se, tė pėlqen tė vishesh si vishet rrethi ku gjendesh, po pse moj motėr lejon qė rrethi yt tė ushtrojė influencė ndaj teje nė diēka qė prej asaj (vepre) varet Lumturia e Pėrhershme? Moj motėr! Tė gjitha hijeshitė dhe stolitė e kėsaj jete janė tė pėrkohshme, sado tėrheqėse tė jenė kurrėn e kurrės nuk mund tė krahasohen mė bukuritė e Jetės Tjetėr - jetės sė vėrtetė, rreth sė cilės as syri kurrė mė bukur nuk tė ka parė, e as veshi nuk tė ka dėgjuar, e as shija nuk ka provuar, e as mendja nuk mund tė arrij t'i imagjinojė. Motra ime!Mendo pak, ti je nė gjendje t'i pėrshtatesh rrethit, po vallė, pse nuk i lejon vetvetes t'i pėrshtatet njė mėnyre jetese, e cila tė ruan nga dėnimi dhe hidhėrimi i Zotit tėnd? - Kur'an, 16:43Mėsoje kėtė mėnyrė jetese, qė nėpėrmjet saj ta fitosh kėnaqėsinė dhe shpėrblimet e Zotit tėnd!Motra ime, kur kėrkon zgjidhje me sinqeritet, pa dyshim qė Allahun e ke nė ndihmė. - Kur'an, 65:2,3Pėr atė motėr qė dėshiron tė jetė "e pranuar" prej shoqėrisė dhe rrethit, i themi se, nderi dhe pozita nuk ngritėt duke e zbuluar trupin, e duke i ndėrruar ngjyrat e rrobave, por nderi dhe pozita tė rėndohet nė atė shoqėri e rreth duke iu pėrmbajtur asaj qė tė ka mėsuar Zoti yt dhe i Dėrguari i Tij. - Kur'an, 49:13Motra ime nė Islam!Pėr tė fituar kėnaqėsinė e Allahut dhe xhennetin e Tij, ia vlen tė sakrifikosh gjėrat mė tė shtrenjta nė sytė e tu!
Motra ime!Po ta dije se sa vapė jep nxehtėsia e zjarrit tė Xhehennemit, tė betohem se, nxehtėsia e rrezeve tė diellit do tė dukej e akullt!! - Kur'an, 9:81Mendo moj motėr kėtė gjė: tė pėrjetosh pak vapė, e tė jetosh nė kėnaqėsinė e Allahut, tek i Cili ėshtė kthimi ynė, ėshtė veprim i menēur, apo tė pėrjetosh pak freski, e tė fitosh hidhėrimin e Zotit tėnd?Dije moj motra ime, se, djalli i mallkuar ėshtė duke u munduar qė tė tė fus nė rrjetin e tij, e tė tė nxjerr nga nxehtėsia e kėsaj jetė qė ti tė meritosh vapėn njėmend tė padurueshme tė xhehennemit! Shpėtoje vetveten tėnde prej kurtheve tė shejtanit tė mallkuar, e konsideroje nxehtėsinė qė sjellin rrezet e diellit dhunti e jo dėnim, sepse nėpėrmjet vapės qė mund tė tė shkaktoj, tė bėn tė mendosh nė vapėn e fortė tė zjarrit tė xhehennemit, e cila tejkalon ēdo botėkuptim rreth nxehtėsisė. Kėshtu ti motra ime, i kthehesh Zotit tėnd duke sakrifikuar "njė qetėsi" tė pėrkohshme pėr hir tė Lumturisė sė Pėrgjithmonshme. Kujdesu qė e ardhmja jote tė mos jetė njė vend si ky: - Kur'an, 28:24,25Moj motėr!Tejkaloj sprovat, sepse nuk janė veēse kalimtare, dhe dije se, hyrja e xhennetit prej kėsaj jete ėshtė e thurur me plotė gjėra tė hidhura, ndėrsa xhehennemi me plotė epshe e dėshira.
Moj motra ime, unė vėrtetė do tė kisha drojė nėse gjithsecili do tė mendonte nė kėtė mėnyrė, sepse atėherė nuk do tė mbetej asnjė musliman nė tokė. E, askush nuk do tė ruante moralin e vet, nga frika se do tė rikthehej nė imoralitet pas moralit; e askush nuk do tė bėnte namaz, nga frika se do ta linte...E sheh moj motėr se si shejtani i mallkuar lėvizė nė mendimet tua dhe tė mbanė peng nė rrjetin e djallėzive tė tij, e nuk tė lėnė tė kapesh pėr dritėn e Allahut?Nuk ka fuqi qė mund tė tė shtyj tė largohesh nga rruga e Allahut veēse vetvetja. Vetvetja je ti, motra ime! Tė dha Allahu vullnet, falė drejtėsisė sė Tij, qė ti me vetvullnetin tėnd tė jesh falėnderuese dhe mirėnjohėse ndaj dhuntive tė Tij ndaj teje. Allahu nuk ushtron forcė nė bindje dhe vepra, por sprova e rėndė prej Tij pėr njė musliman ėshtė edukim e tėrheqje e vėrejtjes, pra ėshtė mėshirė. Prandaj, pranoje atė qė pėrcaktoi Zoti yt pėr ty, sepse asnjėherė nuk do tė humbėsh. Po pranove me vullnet e bindje urdhrin e Tij, dije se, do tė ndihesh aq shumė e fuqishme, sa qė edhe vetvetja jote do ta gjej tė ēuditshme. Allahu ėshtė i butė, nuk tė ngarkon pėrtej mundėsive. Ėshtė i urtė, nuk tė urdhėron tė shėmtuarėn. Motra ime!I Dėrguari i Allahut - Allahu i shtoftė bekim dhe paqe, ka thėnė: - Hadith. Ke menduar ndonjėherė tė pyesėsh pėr shkaqet qė i kanė shtyrė ato vajza pėr heqjen e mbulesės e tė pėrpiqesh qė t'i shmangesh atyre kurtheve tė djallit?Po sikur moj motra ime tė mendoje pėr ato vajza qė e kanė vėnė mbulesėn dhe kanė sfiduar ēdo pengesė, e janė bėrė edhe mė tė fuqishme, dhe janė kapur pėr dritėn qė nuk shuhet, udhėzimin e Allahut tė Gjithėfuqishėm? T'i them disa shkaqe, qė ato motra tė mbuluara i kanė bėrė tė fuqishme dhe tė pa lėkundshme: ato bėjnė namaz rregullisht; i luten Allahut pėr qėndrueshmėri dhe i janė nėnshtruar sinqerisht caktimit tė Tė Urtit, Allahut. E njeh njeriun me moralin mė tė madh? Ai ishte i Dėrguari i Allahut, Muhamedi - Allahu i shtoftė bekim dhe paqe. E di se si lutej?Thoshte: Ishte i Dėrguar i Tij; ishte i pastėr nga mėkatet; i njohur pėr tė mirėn dhe tė keqen. - Kur'an, 68:4
Megjithatė, lutej...Lutju edhe ti motra ime Allahut, qė tė mos ndjekėsh shembullin e atyre vajzave qė tradhtuan urdhrin e Allahut, mbulesėn. Bėj namaz, sepse namazi tė forcon lidhjen me Allahun. Ki durim, se Allahu ėshtė me durimtarėt! - Kur'an, 2:45
Motra ime muslimane! Nėse me vėmendje dėgjon se ēfarė tė urdhėron Zoti yt, do ta kuptosh se Ai, ėshtė i mėshirshėm ndaj teje dhe ndaj tė gjithė atyre qė duan udhėzimin e Tij. Nėse i bindesh, do tė jesh e palėkundshme. Njė premtim hyjnor, fjalė qė nuk thyhet, e ai ėshtė premtimi i Allahut, Zot i qiejve dhe i tokės e ēka mes tyre! - Kur'an, 4:66
Motra ime, lidhu shkaqeve qė tė bėjnė tė qėndrueshme, po shijove ėmbėlsinė e tė qenit besimtare e devotshme, edhe sikur tė ngrihej i tėrė njerėzimi pėr tė tė larguar nga rruga e Allahut nuk do t'ia arrinin kurrė!
Motra ime!Njė burrė qė tė pėlqen tė zbuluar, ai burrė nuk tė meriton!Si do tė ndiheshe e sigurt me njė bashkėshort, qė nuk i ka frikė Allahut, e as nuk do tė ishte xheloz ndaj teje, e as nuk do tė ishte nė krahun e atyre qė fytyrat e tyre i kanė tė drejtuara kah xhenneti?Nuk ke frikė moj motra ime, nga sprova me njė burrė, qė nderi dhe familja pėr tė janė tė parėndėsishme? Nuk ke frikė se mund tė sprovoheshe me njė burrė, qė do tė ngritte njė familje pa themele tė shėndosha, me mėkatim ndaj Zotit tė botėrave, Allahut tė Gjithėfuqishėm?A e di se, njė shtėpi e familje qė ngrihet pa devotshmėri nė Allahun, asaj shtėpie e familje i caktohet mundim e vuajtje, si pėr kėtė jetė por edhe pėr Jetėn e Amshueshme? - Kur'an, 20:125
Tė jesh e sigurt se, martesa e ndershme, ėshtė dhunti qė kujt tė do Allahu ia mundėson; sa e sa motra tė mbuluara janė martuar dhe nė martesėn e tyre kanė gjetur rehati, e i ka ruajtur nga dora e keqe e njerėzve tė pandershėm!A e di moj motėr, se njė djalė i devotshėm dhe i ruajtur, mė pak do tė dėshironte tė martohej me njė vajzė tė pambuluar? Ji e sinqertė motra ime! Edhe sikur tė thoje se, qėllimi im ėshtė i pastėr: tė lidh kurorė mė shpejtė, dije se, nė fenė tonė tė pastėr islame, nuk na lejohet tė pėrdorim mjete tė ndaluara pėr tė arritur qėllime tė mira. Tė tė pėrkujtoj njė gjė: nuk bekohet njė martesė qė arrihet me mos respektim ndaj Allahut tė Lartmadhėrishėm!

Motra ime! Ke pyetur vetveten, nėse e ka kėrkuar udhėzimin e Allahut? E, nėse e ka kėrkuar, si e ka bėrė atė?Siē e pėrmendėm mė sipėr, se, Allahu nuk e do forcėn; Allahu ėshtė i Urtė dhe i Butė; do qė Atij t'i binden me vetvullnet, pa shtypje. Por, Allahu pėr udhėzimin e Vet ka vėnė shkaqe, secili njeri qė sinqerisht i pėrmbahet atyre shkaqeve, Allahu me mėshirėn e Vet e udhėzon. Motra ime nė Islam!Njė prej shkaqeve pėr tė kėrkuar udhėzimin e Allahut ėshtė sinqeriteti; pastaj, vullneti; e pastaj pėrpjekjet dhe lutjet e tua tė vazhdueshme. Njė prej lutjeve qė ne gjatė namazit e bėjmė ėshtė: - Kur'an, 1:6Prej shkaqeve tė gjetjes sė udhėzimit ėshtė edhe shoqėrimi me motra tė devotshme e vepėrmira. Motra ime! Kėrkoje udhėzimin e Allahut, e kurrė nuk do tė zhgėnjehesh!

Moj motėr!A e di se, engjėlli i vdekjes ėshtė i urdhėruar, qė, kur tė tė vjen afati i ndarjes prej kėsaj jete, nuk tė jep shans as edhe njė sekondė? Atė engjėll tė vdekjes e ke nė prag tė shtėpisė, derisa t'ia jep urdhrin Allahu pėr hapjen e derės, e atėherė nuk do tė kesh kohė madje as pėr pendim!Engjėlli i vdekjes nuk ėshtė i urdhėruar t'i kategorizoj njerėzit nė bazė tė moshės sė tyre apo qėllimeve tė tyre. Je adoleshente apo s'je, pėr melekun e vdekjes je vetėm krijesė me shpirt, e qė atė shpirt ėshtė i urdhėruar prej Allahut tė ta marr! - Kur'an, 63:11Tė tė pyes moj motra ime: Po sikur tė tė vijė afati, e tė tė gjej tė pambuluar; me padėgjueshmėri ndaj urdhrit tė Allahut, si do tė dilje para Allahut?Shpejto sa nuk ėshtė bėrė vonė! Bėje zgjedhjen nė jetė! Do tė jetosh pak kohė nė kėtė jetė pėrplot sprova, dhe kthimi i tė gjithėve ėshtė tek Allahu. Pėrshpejto, hyr nė hijen e Allahut, hije qė nuk do tė ketė hije tjetėr nė Ditėn e Llahtarshme tė Gjykimit pėrveē hijes sė Tij! Pėrshpejto nė dėgjueshmėri ndaj Allahut, sepse vėrtetė ėshtė njė fitim i madh! - Kur'an, 57:21Motra ime! Allahu nuk tė le nė harresė pėrderisa ti nuk e le nė harresė Atė. Ai, i Mėshirshmi, do qė ti tė fitosh faljen dhe mirėsitė e Tij. Jepi vetvetes sate tė drejtėn pėr tė qenė e pėrkushtuar nė fenė e Tij. A e di se, njė kategori e njerėzve, tė cilėt fshehėn pabesimin ndėrsa shfaqėn besimin, janė ata qė e harruan Allahun, kėshtu qė, Allahu i la nė harresė. Ata e harruan edhe vetveten, dhe kėshtu humbėn kėtė jetė; jetuan gjithnjė me mundime dhe pasiguri, ndėrkaq humbėn edhe Jetėn e Amshueshme; ku do t'i nėnshtrohen njė dėnimi tė dhembshėm e tė pambarueshėm! - Kur'an, 9:67Motėr muslimane! Tė kėshilloj qė tė mos hysh nė kategorinė e atyre njerėzve, tė cilėt humbėn vetveten e tyre, duke menduar se janė nė rrugė tė drejtė! Lanė nė harresė Fjalėt e Allahut dhe kėshtu u bėnė njerėz tė pavirtytshėm e tė prishur. Siē na porositė Allahu i Mėshirshėm: - Kur'an, 59:19
Tė pėrkujtoj moj motra ime, se nė Ditėn e Gjykimit, Allahu do tė tė pyes pėr rininė se si e ke jetuar e pėr ēdo sekondė tė jetės sate!A e di se, kush ėshtė rritur me Islam, i ėshtė siguruar xhenneti!

Motra ime!Tė tė sqaroj njė gjė: nė Islam ka vetėm dy rrugė, tė cilat janė pėrmendur nė Librin e Allahut, Kur'anin; Partia e Allahut, tė cilėn Allahu e inkurajon dhe e ndihmon, pėrderisa janė tė dėgjueshėm ndaj urdhrave tė Tij dhe largohen prej veprave tė liga; dhe Partia e Shejtanit tė Mallkuar; e ky i mallkuar ėshtė i afatizuar, armik i Allahut, e ērregullues nė tokė, bashkė me ithtarėt e tij. E, ti motra ime, kur tė mbulohesh, ke hyr nė rrugėn e Allahut; je kapur pėr tė Fuqishmin, je prej tė shpėtuarve, e po bėmė tė kundėrtėn, nuk jemi tė dėgjueshėm ndaj urdhrave tė Allahut, atėherė kemi zgjedhur njė barkė, tė cilėn e drejton shejtani i mallkuar, e me tė gjejmė pabesimtarėt dhe hipokritėt, tė cilėt i bartė nė valėt e detit drejt humnerės. Allahu na ruajt!Motra ime e nderuar nė Islam!Kthehu tek Allahu, drejtoje fytyrėn kah Ai, e mos pėrfill fjalėt e atyre qė kanė hipur nė barkėn e shejtanit tė mallkuar. Fundi i tyre gjithsesi ėshtė ferri e tmerri!!Ty motra ime tė duhet vetėm njė gjė: t'i mbėshtetesh Allahut; pra tė kėrkosh ndihmėn e Tij nė ēėshtjet e tua. - Kur'an, 3:159
Padyshim dhe sigurisht, ata qė pasojnė rrugėn e Allahut, jetojnė me Islam, nuk i frikėsohen askujt pėrveē Tij, askush asgjė nuk mund t'u bėj gjė. A e di moj motėr, se, ēdo jetė, ēdo fuqi, ēdo gjė ėshtė nėn Pushtetin e Tij?Askush asgjė nuk mund tė tė bėj, mirė apo keq, vetėm se me caktimin e Allahut! Po sikur tė mblidheshin tė gjithė njerėzit tė tė bėnin ndonjė gjė tė keqe, pasha Allahun, nuk do tė mundnin; po edhe sikur tė gjithė njerėzit tė bėheshin bashkė pėr tė tė bėrė ndonjė tė mirė, nuk do t'ia arrinin veēse atė qė Allahu ka pėrcaktuar. Po e pėrfundoj kėtė letėr me njė pėrkujtim nga Allahu i Lartmadhėrishėm: - Kur'an, 3:185
Allahu na mjafton nė tė gjitha ēėshtjet dhe Ai ėshtė ndihmėtari mė i mirė! Ve l-hamdu lilahi rabil alemin, ve salallahu alejhi ve selem.

Motra ime!I Dėrguari i Allahut ka thėnė:

A je e bindur nė vėrtetėsinė e fesė Islame? - Padyshim, e bindur plotėsisht. Deklaratėn e Dėshmisė, se, s'ka zot tjetėr pėrveē Allahut, e konsideron si bindje ndaj Zotit, ndėrkaq, deklaratėn se, Muhamedi ėshtė i Dėrguari i Allahut, bindje nė besueshmėrinė e rrugės sė tij - Allahu i shtoftė bekim dhe paqe. Motra ime! Po je e bindur se mbulesa ėshtė kod i veshjes islame pėr vajzėn muslimane nė programin hyjnor?Sikur ti motra ime tė mos nxitoje e tė shqyrtoje atė qė thotė Zoti yt, tė Cilin e beson, e ēfarė ka thėnė i Dėrguari i Allahut, tė cilin e pranove, e tė ishe prej atyre, pėr tė cilėt Allahu i Urtė thotė: - Kur'an, 24:51Motėr! Nėse ke pranuar pėr Zot tėndin, Allahun, e pėr tė Dėrguar tė Tij, Muhamedin - Allahu i shtoftė bekim dhe paqe, atėherė pse moj motėr nuk iu bindėsh edhe fjalėve tė tyre?"