Dallimi midis Gjergj Kastriotit dhe Balshajve eshte se Gjergj Kastrioti e vizitoi Romen vete dhe qendroi atje disa muaj, u takua edhe me Papen dhe njerezit e oborrit te Vatikanit. Kurse Balshajt nuk besoj se e kaluan ndonjehere Adriatikun dhe konvertimin e bene me korrier e nga larg.
Ngaterron gjerat. Kur Balshajt shkelqenin, pas vdekjes se Carit Dushan, ne mes te shekullit 14, per historine moderne, Kastriotet i mbulon erresira (e cila po hap kaq debate sot per ta zbardhur) aq sa nuk e dime se ku kane qene. Kane funksionare te bullgareve ne Kanine, as origjinen sua dime.
Por, kur Kastriotet dolen ne skene, fillimshekulli 15 - KETU ngaterrohesh tu - Balshajt kishin marre tatepjeten dhe ishin ne zhdukjen perfundimtare. Prandaj, ne kulmin e konfliktit me turqit, koha per tu mare vesh me papatin kishte skaduar per Balshajt dhe ajo fliste tashme per TRASHEGIMTARET e Balshajve, Kastriotet.
Le te me korrigjoje Henori_, se ne 1420-22, Gjon apo Ivan Kastrioti i doli ne krah mbretit serb ne lufte kunder venedikut per zoterimet e Balshajve.
Nuk e dime te ekzistojne deri me sot dokumente per KONVERTIMIN e Kastrioteve. Ekzistojne dokumente te tjera, per te cilat spo flasim ketu.Pra mos te te genjeje mendja se nuk ekzistojne dokumenta per Gjergj Kastriotin dhe viziten e tij ne Vatikan.
Si s'spaske lexuar? Dmth, ske lexuar asgje. Te gjithe: Shuflai, Jirecek, Frasheri, Pellumbi, Noli...mos te permendim pastaj dytesoret. NUK KA ASNJE HISTORIAN qe ta beje Skenderbeun ortodoks.Cili eshte ai historian qe thote me bindje te plote qe Gjergj Kastrioti vdiq si katolik? Une nuk kam lexuar ndonje deri me sot. Ka plot qe spekullojne ne mungese faktesh e provash konkrete, por spekullimet e hamendjet nuk mund te merren per fakt te kryer.
Gjithcka ne lidhje me familjen dhe jeten e Gjergj Kastriotit ka lidhje me besimin Orthodhoks. Absolutisht gjithcka. Nese Vatikani dhe Kisha Katolike ne Shqiperi mendon ndryshe, le te na servirin faktet historike qe ruajne ne arkivat e tyre ne lidhje me jeten e Gjergjit.
Jo absolutisht gjithshka!
Une e shume te tjere jemi duke pritur qe te na servirni faktet e pakundershtueshme qe Gjergji hoqi dore nga besimi i familjes se tij dhe u konvertua ne romano-katolik. Bile, jo per gje, por nese i kane keto fakte ne per duar, t'i nxjerrin sa me pare, pasi u hyjne ne pune edhe klerit katolik ne Shqiperi e Kosove qe kane ndermarre prej disa vitesh fushaten e "konvertimeve kulturore".
Faktet ti kam dhene une prej kohesh. I mban letrat, dokumente, qe paraqet Noli ne korrespondencen me papet. Flasin qarte.
Krijoni Kontakt