Close
Faqja 3 prej 10 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 96
    Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Dallimi midis Gjergj Kastriotit dhe Balshajve eshte se Gjergj Kastrioti e vizitoi Romen vete dhe qendroi atje disa muaj, u takua edhe me Papen dhe njerezit e oborrit te Vatikanit. Kurse Balshajt nuk besoj se e kaluan ndonjehere Adriatikun dhe konvertimin e bene me korrier e nga larg.

Ngaterron gjerat. Kur Balshajt shkelqenin, pas vdekjes se Carit Dushan, ne mes te shekullit 14, per historine moderne, Kastriotet i mbulon erresira (e cila po hap kaq debate sot per ta zbardhur) aq sa nuk e dime se ku kane qene. Kane funksionare te bullgareve ne Kanine, as origjinen sua dime.

Por, kur Kastriotet dolen ne skene, fillimshekulli 15 - KETU ngaterrohesh tu - Balshajt kishin marre tatepjeten dhe ishin ne zhdukjen perfundimtare. Prandaj, ne kulmin e konfliktit me turqit, koha per tu mare vesh me papatin kishte skaduar per Balshajt dhe ajo fliste tashme per TRASHEGIMTARET e Balshajve, Kastriotet.
    Le te me korrigjoje Henori_, se ne 1420-22, Gjon apo Ivan Kastrioti i doli ne krah mbretit serb ne lufte kunder venedikut per zoterimet e Balshajve.

Pra mos te te genjeje mendja se nuk ekzistojne dokumenta per Gjergj Kastriotin dhe viziten e tij ne Vatikan.
    Nuk e dime te ekzistojne deri me sot dokumente per KONVERTIMIN e Kastrioteve. Ekzistojne dokumente te tjera, per te cilat spo flasim ketu.

Cili eshte ai historian qe thote me bindje te plote qe Gjergj Kastrioti vdiq si katolik? Une nuk kam lexuar ndonje deri me sot. Ka plot qe spekullojne ne mungese faktesh e provash konkrete, por spekullimet e hamendjet nuk mund te merren per fakt te kryer.
    Si s'spaske lexuar? Dmth, ske lexuar asgje. Te gjithe: Shuflai, Jirecek, Frasheri, Pellumbi, Noli...mos te permendim pastaj dytesoret. NUK KA ASNJE HISTORIAN qe ta beje Skenderbeun ortodoks.

Gjithcka ne lidhje me familjen dhe jeten e Gjergj Kastriotit ka lidhje me besimin Orthodhoks. Absolutisht gjithcka. Nese Vatikani dhe Kisha Katolike ne Shqiperi mendon ndryshe, le te na servirin faktet historike qe ruajne ne arkivat e tyre ne lidhje me jeten e Gjergjit.

Jo absolutisht gjithshka!

Une e shume te tjere jemi duke pritur qe te na servirni faktet e pakundershtueshme qe Gjergji hoqi dore nga besimi i familjes se tij dhe u konvertua ne romano-katolik. Bile, jo per gje, por nese i kane keto fakte ne per duar, t'i nxjerrin sa me pare, pasi u hyjne ne pune edhe klerit katolik ne Shqiperi e Kosove qe kane ndermarre prej disa vitesh fushaten e "konvertimeve kulturore".

Faktet ti kam dhene une prej kohesh. I mban letrat, dokumente, qe paraqet Noli ne korrespondencen me papet. Flasin qarte.

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Meqe nuk e mbarova dot pergjigjen me pare dhe po shkruaja me ngut, po vazhdoj me kete pjese.

Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin

Shume akrobacira po ben, do te shtremberohet trupi.

- Para shekullit te IX, Selia e Shenjte e Romes ishte po aq orthodhokse sa Selia e Konstandinopjes. Emertimet "Orthodhokse" dhe "Romano-Katolike" filluan pas skizmes se madhe, per te dalluar 4 patriarkanat qe ruajten te pacenuar besimin e krishtere orthodhokse, dhe Patriarkanen e Romes qe zgjodhi te ndryshoje Simbolin e Besimit e shume aspekte te tjera te jetes kishtare apo rolit te Peshkopit te Romes.

Shume te forte e koken, do te te zmadhohet me keq! Ti nuk ke asnjelloj autoriteti as amatoresk qe te besh analiza historie kishtare e aq me pak historie doktrinore! Vazhdojme me keqveshtrimet e tua historike.
    Para shek.9 Selia e Shenjte e Romes ishte PO AQ katolike sa c'ka qene edhe pas shek.9. Nuk ka ASNJE pike besimi qe mund te gjesh ndryshe mes Kishes romane te shek.8 dhe asaj te pas shek.8. Ja te te jap nje test. Cfare dallon papen Nikolla qe u ndesh me Fotin, ne shek.9 nga Papa Leo IX i Skizmes? Nuk ka asnje dallim. Emertimet ortodoks dhe katolik kane qene ne perdorim minimumi qe nga shek.4. Ne besoren e 325-381, Kisha mban emrin Katolike. ne vijimesi, Kisha e Romes mban emrin Katolike, sic e ka besorja. Emrtimi Kishe Ortodokse eshte NDRYSHIM, sepse ortodokse eshte vetem doktrina, ndersa kisha ka qene quajtur gjithnje katolike.

- Deri ne mesin e shekullit te VIII, dioqezat shqiptare kane qene te varura administrativisht nga Peshkopata e Romes, por kjo nuk duhet kuptuar se ishin "romano-katolike" sic i portretizon ti. Nga mesi i shekullit te VIII e ne vazhdim gjithe dioqezat shqiptare kane qene ne kungim me Kishen e Konstandinopojes, dhe vazhdojne te jene edhe sot e kesaj dite. Pra nuk jemi duke folur per pak shekuj por per 13 shekuj.

Si nuk qenkan romano-katolike, ata qe u varkan prej Romes??!! Qe kane qene roman e katolike kete e verteton edhe MONUMENTI me autentik, TERMINOLOGJIA fetare e krishtere ne shqip, qe eshte latine.
    A po diskutojme per Fene e te pareve? Cila merret si kohe per te thene se ne te gjendet Feja e te pareve? Shek.9-15, apo shek.1-8? Une them qe merret she,1-8, me sakte 4-8. Nqs ne periudhen kohore te shekujve 4-8, shqiptaret kane qene katolik, te varur nga Roma, feja e te pareve eshte katolicizmi. Nqs kane qene pagan, feja e te pareve eshte paganizmi. Nqs kane qene lindor bizantin, feja e te pareve do ishte ajo qe njihet si ortodoksi.
    Cfare feje kane pasur shqiptaret ne shek.4-8?

- Theksi kur behet fjale per ceshtje te tilla nuk vihet tek aspekti politik, apo identiteti politik i popullates, pasi ashtu i themi derrit daje. Theksi vihet tek tradita dhe besimi i popullates, dhe si kjo tradite e besim eshte shkrire ne ndergjegjen e popullates. Shqiptaret kane qene dhe jane nje popull me besim e mendesi lindore. Kete ta thone edhe vikaret e shumte te huaj qe Papa ka derguar te sherbejne ne Shqiperi ne shekuj e vite.
    Po derrit daje shqiptaret i thane bizantit ne shek.8 kur u konvertuan me FORCE ne ikonoklast bizantin!!!!! Ec e gjeje se kush eshte derri e kush daja ne kete histori!
    Mendesia dhe mentaliteti nuk eshte monolit. Plus qe fare mire nje lindor nen papen eshte ne menyre te natyrshme katolik. Mos nuk jane katolike dhe lindore ukrainasit etj etj?

- Dhe mos bej deklarime idiotike si "feja e te pareve orthodhokse ka qene katolicizmi" pasi i bie qe shqiptaret te kene lindur si popull me Skizmen e Madhe te 1054, pasi atehere lindi edhe katolicizmi. Eshte njesoj si te thuash qe populli shqiptar nuk ka nje tradite apostolike por eshte nje popull qe e fitoi krishterimin fale misioneve te jezuiteve dhe franceskaneve romano-katolike.
    Feja e te pareve, nqs do e mesosh historine e krishterimit edhe te kishes ashtu sic duhet - dhe jo ne menyre amatore te dobet te metrit tend - ka qene ajo Fe e cila kur perandoria romake u be e krishtere, pra shek.4 (vitet 313 - 381) - i gjeti shqiptaret nen vete. Sic e pranojne te gjithe, krishterimi ne Shqiperine e asaj kohe varej nga Roma latine. Kjo gjendje vazhdoi per te gjithe hapesiren gjeografike te Shqiperise deri ne shek.8. POR sic thone historianet, edhe pas shek.8, kur trojet e sotme shqiptare u lidhen me K/pojen, ka pasur gjithmone nje pjese, qe perbehet nga bregdeti adriatik (Durres e lart), Malesi e madhe edhe Mali i Zi, qe mbeten te lidhur me Romen.

Kjo eshte historia e krishterimit. Atehere me kete panorame, a je ne gjendje ta kuptosh se kush e ka shansin te mburret per lashtesi feje me shume, katoliket apo ortodokset?

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Citim Postuar më parë nga Seminarist Lexo Postimin
    Ngaterron gjerat. Kur Balshajt shkelqenin, pas vdekjes se Carit Dushan, ne mes te shekullit 14, per historine moderne, Kastriotet i mbulon erresira (e cila po hap kaq debate sot per ta zbardhur) aq sa nuk e dime se ku kane qene. Kane funksionare te bullgareve ne Kanine, as origjinen sua dime.

Por, kur Kastriotet dolen ne skene, fillimshekulli 15 - KETU ngaterrohesh tu - Balshajt kishin marre tatepjeten dhe ishin ne zhdukjen perfundimtare. Prandaj, ne kulmin e konfliktit me turqit, koha per tu mare vesh me papatin kishte skaduar per Balshajt dhe ajo fliste tashme per TRASHEGIMTARET e Balshajve, Kastriotet.
    Le te me korrigjoje Henori_, se ne 1420-22, Gjon apo Ivan Kastrioti i doli ne krah mbretit serb ne lufte kunder venedikut per zoterimet e Balshajve.
    Jam une apo ti qe po i ngaterron gjerat? Ajo qe une po them, dhe qe ti i ben bisht me vetedije eshte fakti qe kemba e Gjergj Kastriotit ka shkelur ne Vatikan, ne Rome, eshte takuar me Papen e Romes dhe gjithe kardinalet e tij me te afert. Une e kam te qarte qe Kastriotet nuk kishin dale akoma ne drite ne kohen kur Balshajt lulezuan, por mua nuk me interesojne Balshajt, mua me intereson pyetja e thjeshte:

Si eshte e mundur qe ne Vatikan ekzistojne dokumenta te tilla te rrefimit te besimit te Balshajve, por nuk ekzistojne dokumente te konvertimit te Gjergj Kastriotit, qe e vizitoi vete Romen dhe Papen e Romes dhe u sorrollat ne Rome per muaj te tera?

Prandaj mos i bej bisht ceshtjes dhe mos u hidh nga dega ne dege.

Nuk e dime te ekzistojne deri me sot dokumente per KONVERTIMIN e Kastrioteve. Ekzistojne dokumente te tjera, per te cilat spo flasim ketu.
    Po kur e pranon me plot goje qe nuk ekzistojne dokumenta historike deri me sot qe hedhin drite me konvertimin e Gjergj Kastriotit ne romano-katolik, perse na mbush mendjen me llogje te kota qe ti dhe gjithe historianet e tu mendje ndritur e ditkeni qe ai eshte konvertuar ne romano-katolik?

A nuk jeni ju duke spekulluar me historine ne mungese te fakteve?

Dhe perse me hiqeni kaq te zgjuar, qe ne mungese te fakteve historike, ju pelqen te spekulloni se Gjergji ka qene konvertuar ne katolik, dhe jo ate te verteten e sterprovuar te familjes se tij, e cila i perkiste besimit orthodhoks? Nese nje avokat do te jepte mendim ne kete ceshtje, do te thosh: per aq kohe sa mungojne provat, klienti im eshte i pafajshem(orthodhoks). Nese doni te na mbushni mendjen se ai ka hequr dore nga besimi i babait te tij, e eshte bere katolik, na tregoni dokumentat qe dispononi.

Si s'spaske lexuar? Dmth, ske lexuar asgje. Te gjithe: Shuflai, Jirecek, Frasheri, Pellumbi, Noli...mos te permendim pastaj dytesoret. NUK KA ASNJE HISTORIAN qe ta beje Skenderbeun ortodoks.
    Te gjithe ata qe ze ti ne goje me lart SPEKULLOJNE ne mungese dokumentash historike mbi besimin e Gjergjit. Dhe po iu futem rruges se spekullimit, dhe po te veme ne peshore rrethanat e jetes se Gjergjit qe e lidhin me Orthodhoksine dhe Romano-Katolicizmin, peshorja anon ndjeshem ne anen e Orthodhoksise.

Faktet ti kam dhene une prej kohesh. I mban letrat, dokumente, qe paraqet Noli ne korrespondencen me papet. Flasin qarte.
    Nese korrespondencat me Papen mund te merren si baze, i bie qe edhe Sali Berisha e Hashim Thaci te jene romano-katolike!

Po derrit daje shqiptaret i thane bizantit ne shek.8 kur u konvertuan me FORCE ne ikonoklast bizantin!!!!! Ec e gjeje se kush eshte derri e kush daja ne kete histori!
    Mendesia dhe mentaliteti nuk eshte monolit. Plus qe fare mire nje lindor nen papen eshte ne menyre te natyrshme katolik. Mos nuk jane katolike dhe lindore ukrainasit etj etj?
    Kur qenkan "konvertuar me force", keshtu sic pretendon ti, si e shpjegon ajo mendja tende, qe me renien e Konstandinopojes ne duart e latineve ne shekullin e XIII, dhespotet e Epirit me tre vellezerit Mihal, Theodhor dhe Manol Arianiti (Komneni) u kthyen ne mbrojtesin e Bizantit dhe u shpallen lufte latineve, aqsa shtine ne dore edhe Selanikun? Theodor Arianiti e shpalli edhe veten perandor bizantin ne Selanik. Perse valle keta dhespote dhe popullsia qe u shkonte nga pas, nuk perfituan nga rasti qe iu krijua per tu kthyer ne "fene e te pareve" sic e quan ti? Papa i Romes u perpoq jo pak here ne ato vite qe ti konvertonte e fuste ne gardhin e tij, por pa sukses.

Feja e te pareve, nqs do e mesosh historine e krishterimit edhe te kishes ashtu sic duhet - dhe jo ne menyre amatore te dobet te metrit tend - ka qene ajo Fe e cila kur perandoria romake u be e krishtere, pra shek.4 (vitet 313 - 381) - i gjeti shqiptaret nen vete. Sic e pranojne te gjithe, krishterimi ne Shqiperine e asaj kohe varej nga Roma latine. Kjo gjendje vazhdoi per te gjithe hapesiren gjeografike te Shqiperise deri ne shek.8. POR sic thone historianet, edhe pas shek.8, kur trojet e sotme shqiptare u lidhen me K/pojen, ka pasur gjithmone nje pjese, qe perbehet nga bregdeti adriatik (Durres e lart), Malesi e madhe edhe Mali i Zi, qe mbeten te lidhur me Romen.
    Cfare do te thoshin valle Shen Pavli, Shen Asti, Shen Donati, Shen Vlashi, Shen Lefteri, Shen Jeromini e plot te tjere qe sherbyen mes ilireve para se Roma te behej e krishtere, sic e quan ti?! Ishte nje ilir si Shen Jeromini i cili u perktheu latineve Ungjillin nga greqishtja e lashte ne latinisht.

Por nuk eshte e vertete. Roma e beri popullin ilir te krishtere, e jo anasjelltas, apo jo? Besoj qe me nje te rene te penes me Ediktin e Milanit, perandori Konstandin i beri edhe iliret te krishtere!

Ti je per te ardhur keq, pasi me kendveshtrimin qe ke per shume gjera, perfshi edhe perspektiven tende mbi historine, cdo gje e shikon si ne kohen e xhaxhit Enver ne te cilen besoj u poqe: te komanduar nga lart! Populli i thjeshte e tradita nuk i hyn kujt ne pune! Theksi vihet tek Roma e Papa i Romes, jo tek tradita fetare e shqiptareve qe ka mbijetuar deri me sot e kesaj dite.

Kjo eshte historia e krishterimit. Atehere me kete panorame, a je ne gjendje ta kuptosh se kush e ka shansin te mburret per lashtesi feje me shume, katoliket apo ortodokset?
    Romano-katoliket shqiptare mund te mburren per shume gjera, por besimi ne Zot nuk eshte nje prej tyre. Po ta benin nje gje te tille, do te qeshte edhe Papa i Romes qe cdo dekade dergon nga nje kardinal te ri te huaj per ti futur ne tufe delet e tij te pabindura shqiptare. Dhe te krahasosh traditen romano-katolike mes shqiptareve me traditen bizantine orthodhokse eshte njesoj si te krahasosh naten me diten e te dalesh e te thuash qe nata eshte me e mire se keshtu dua une.

Orthodhokset me traditen e tyre i kane falur Muzeut Kombetar nje pavion te tere dhe pasurite me vlera universale e boterore. Shko kerko e mos gjesh pavionin e romano-katolikeve e hajde na ndrico edhe ne qe nuk i njohim sa duhet gjerat.

Albo
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 06-09-2010 më 23:00

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    Jam une apo ti qe po i ngaterron gjerat? Ajo qe une po them, dhe qe ti i ben bisht me vetedije eshte fakti qe kemba e Gjergj Kastriotit ka shkelur ne Vatikan, ne Rome, eshte takuar me Papen e Romes dhe gjithe kardinalet e tij me te afert. Une e kam te qarte qe Kastriotet nuk kishin dale akoma ne drite ne kohen kur Balshajt lulezuan, por mua nuk me interesojne Balshajt,

Shpjegimi im ne lidhje me Balshajt, ishte si reagim ndaj pershkrimit tend qe, meqe Gj. Kastrioti ka viyituar papen e Vatikanin pesonalisht, i bie qe te jete me larte se Balshajt. Ja ku e ke kuoten edhe nje here:

Dallimi midis Gjergj Kastriotit dhe Balshajve eshte se Gjergj Kastrioti e vizitoi Romen vete dhe qendroi atje disa muaj, u takua edhe me Papen dhe njerezit e oborrit te Vatikanit. Kurse Balshajt nuk besoj se e kaluan ndonjehere Adriatikun dhe konvertimin e bene me korrier e nga larg.

Sic e sheh - te ta perseris, sepse e ke te veshtire per te bere nje disktuim elektronik, ti po vlerson dinjitetin e dy familjeve me baze faktin se kush e ka takuar papen e kush jo!!!!!

Te ta perseris, GABIMI YT eshte se ti ne menyre amatore i sheh ato familje ne nje plan kohor. Per amatorin si te thuash shek.14 si 15 njelloj eshte!!!!
    Kurse une po te them se, kur Balshajt shkelqenin ne germadhat e mbreterimit te C. Dushanit dhe i lane kohes dokumente te ekzistences se tyre, Kastriotet nuk e dime me siguri se ku kane qene.
    Kur erdhi koha per te taku papen, Balshajt ishin shuajtur si dinasti. Pikerisht, periudha kohore e meshekullit 14 e deri ne fillimshekullin 15 KA SHUME RENDESI.

Keshtu qe eshte NAIVITET te krahasosh Balshajt me Kastriotet nisur me faktin s ekush e takoi e kush jo papen!!!!

mua me intereson pyetja e thjeshte:

Si eshte e mundur qe ne Vatikan ekzistojne dokumenta te tilla te rrefimit te besimit te Balshajve, por nuk ekzistojne dokumente te konvertimit te Gjergj Kastriotit, qe e vizitoi vete Romen dhe Papen e Romes dhe u sorrollat ne Rome per muaj te tera?

Por ta thashe, mor cun, me aq sa dime deris sot (se cfare do na zbuloje e ardhmja, presim) se nje faktor mund te kete qene pikerisht se familja e Balshajve qe kishte ne zoterim Arberine "funksionale" (dhe jo fshatra maj malesh), ka pasur me teper mundesi ti leje kohes dokumente per veprimtarine e vete, me shume se sa i kane lene Kastriotet. Zoterimet e Balshajve ishin ne marredhenie fizike territoriale te drejtperdrejta me Venedikasit, kishin Detin, kishin lidhje me familje te kurorave perendimore, plus qe Mali i zi ka qene baza per kundrasulm ndaj botes ortodokse ne ato kohe.

Po kur e pranon me plot goje qe nuk ekzistojne dokumenta historike deri me sot qe hedhin drite me konvertimin e Gjergj Kastriotit ne romano-katolik, perse na mbush mendjen me llogje te kota qe ti dhe gjithe historianet e tu mendje ndritur e ditkeni qe ai eshte konvertuar ne romano-katolik?

A nuk jeni ju duke spekulluar me historine ne mungese te fakteve?

Dokumente - lexo me vemendje - mungojne edhe per te qenit te Gjergj Kastriotit ortodoks. Te qenit ortodoks te Kastrioteve e aludon vetem nisur nga emrat, te qenit funksionare bizantine, ndonje marre-dhenie me manastire ortodokse - POR NUK KA dokumente (rrefim te shkruajtur besimi) qe te tregoje se Gjergj kastrioti, apo Kastriotet te kene qene me besim ortodoks.
    Dallimi mes historianeve eshte se ndersa Shuflai psh flet per dukurite "kontraversiale" te te qenit katolik te Kastrioteve por edhe te shenjave te lidhjeve te tyre bizantine, pa thene nese keto shenja bizantine i bejne ortodokset me origjine ortodokse, Fan Noli, nisur nga keto shenja, krijoi mendimin e te qenit Uniate te kastrioteve, ne nje luhatje besimi ndermjet ortodoksise dhe katolicizmit, por edhe muhamedanizmit, sipas situatave politike.

ASNJE historian nuk eshte nisur ndonjehere nga fakti se Kastriotet jane ortodoks per ti analizuar se si u bene katolike. E kunderta PO. Eshte marre si fakt i pakundershtueshem se Kastriotet jane katolike, por duhen analizuar edhe shenjat bizantine qe shfaq identiteti i tyre.
    Spekullimi ne kete rast behet ne kah te kundert ne drejtimin ec e ta vertetojme nese kane qene ndonjehere ortodoks apo jo!

Te gjithe ata qe ze ti ne goje me lart SPEKULLOJNE ne mungese dokumentash historike mbi besimin e Gjergjit. Dhe po iu futem rruges se spekullimit, dhe po te veme ne peshore rrethanat e jetes se Gjergjit qe e lidhin me Orthodhoksine dhe Romano-Katolicizmin, peshorja anon ndjeshem ne anen e Orthodhoksise.

Tashti, te te bej une TY nje pyetje dhe DUA/PRES pergjigje: Me refero qofte edhe nje historian te vetem qe eshte marre ne menyre te vecante me Skenderbeun dhe periudhen e tij qe te thote se Kastriotet jane ortodoks! PRES PERGJIGJE.

Kur qenkan "konvertuar me force", keshtu sic pretendon ti, si e shpjegon ajo mendja tende, qe me renien e Konstandinopojes ne duart e latineve ne shekullin e XIII, dhespotet e Epirit me tre vellezerit Mihal, Theodhor dhe Manol Arianiti (Komneni) u kthyen ne mbrojtesin e Bizantit dhe u shpallen lufte latineve, aqsa shtine ne dore edhe Selanikun? Theodor Arianiti e shpalli edhe veten perandor bizantin ne Selanik. Perse valle keta dhespote dhe popullsia qe u shkonte nga pas, nuk perfituan nga rasti qe iu krijua per tu kthyer ne "fene e te pareve" sic e quan ti? Papa i Romes u perpoq jo pak here ne ato vite qe ti konvertonte e fuste ne gardhin e tij, por pa sukses.

Prandaj te them se nuk e njeh historine e Kishes. Te gjithe e dime qe provinca e Ilirikumit IU HOQ ROMES ne vitin 732 nga perandori HERETIK Leon Isauri III, i cili, pasi kishte marre zvarre patrikanen e K/pojes drejt Herezise ikonoklaste, donte te bente te njejten gje edhe me ROMEN, POR theu hundet, sic i ka thyer edhe bizantini E. Hoxha karshi klerit katolik, ne nje kohe qe Sinodi ortodoks ishte kthyer ne dashnore e tij. Atehere Perandori u hakmorr duke ia hequr me FORCE trojet katolike ne Ballkan, ku hynte e gjithe Shqiperia e sotme.
    Keto troje u futen me force, pa konsensus kishtar, nen patrikatin heretik ikonoklast te K/pojes.

Cfare do te thoshin valle Shen Pavli, Shen Asti, Shen Donati, Shen Vlashi, Shen Lefteri, Shen Jeromini e plot te tjere qe sherbyen mes ilireve para se Roma te behej e krishtere, sic e quan ti?! Ishte nje ilir si Shen Jeromini i cili u perktheu latineve Ungjillin nga greqishtja e lashte ne latinisht.

Por nuk eshte e vertete. Roma e beri popullin ilir te krishtere, e jo anasjelltas, apo jo? Besoj qe me nje te rene te penes me Ediktin e Milanit, perandori Konstandin i beri edhe iliret te krishtere!

Ti je per te ardhur keq, pasi me kendveshtrimin qe ke per shume gjera, perfshi edhe perspektiven tende mbi historine, cdo gje e shikon si ne kohen e xhaxhit Enver ne te cilen besoj u poqe: te komanduar nga lart! Populli i thjeshte e tradita nuk i hyn kujt ne pune! Theksi vihet tek Roma e Papa i Romes, jo tek tradita fetare e shqiptareve qe ka mbijetuar deri me sot e kesaj dite.

Enverist i thekur je ti, dyfish, ne menyren se si shkruan, ku spikat mungesa e arsyetimit analitik, realitetit te sinqerte dhe tepria ne hiperbolizime dramatike nga njeri ekstrem ne tjetrin, hiperbole lajkash tipike bizantine, plus qe ke, me aq sa kam krijuar idene per ty, nje stature fizike statike me delir enveri aq sa i ngjan edhe fizikisht.

Por vazhdojme tek analiza: Pali, Asti, Lefteri nuk kane se c'te thone hic. Lexoje, ma kurse mundimin, mire Robert Elsie-n tek shkrimi qe ke sjelle se si analizon qe eshte GABIM te nisesh me Palin a Astin e Lefterin per te bere nje histori shqiptare te krishterimit.

Iliret nuk dokumentohet te kene qene ne numer serioz te krishtere tre shekujt e pare. Krishterimi kishte hyre kryesisht ne bregdet, ne qytetet romane qe mbartnin identitet kulturor grek dhe latin (Ast = gr qytet; Lefter = gr Lirim). Iliret u bene te krishtere, sikurse e gjithe perandoria romake ne kuader te zhvillimeve politike pas vitit 313, me Toedosin e Madh e deri ne periudhen e Justinianit, shek.6. Gjate gjithe kesaj periudhe trojet e sotme shqiptare kane qene nen Papatin dhe misionarizimin e tyre. Kete pra e verteton monumenti i terminologjise kristiane ne shqip, qe eshte me baze latine.

Ne kete periudhe kemi Fene e te pareve!
    Ndryshuar për herë të fundit nga Seminarist : 07-09-2010 më 07:42

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Nje prove tjeter, por qe me duhet te them se eshte me baze kendveshtrimin tim personal, eshte se, duke u nisur nga fakti se historia kishtare ne trojet shqiptare ka qene me promotor perplasjen e interesave te papatit kunder Qeverise qendrore te perandorise, ne K/poje, linden DY dukuri, te cilat jane esenciale si per identitetin Alban ashtu edhe per te percaktuar nese Skenderbeu ishte katolik apo ortodoks.

Cilat jane keto DY dukuri, qe dallojne papatin katolik nga lindja bizantine ne Arberi?

Per mua, qe nga shek.4, prezenca e papatit ne Iliri i jepte dashur pa dashur theks identitetit lokal, kundrejt tendences se pashmangshme asimiluese te pushtetit qendror te K/pojes. Papati mbante pra autoritetin e vete me ane te promovimit te identitetit lokal (romak, latin, ilir e eme vone arberor), nderkohe qe qeveria qendrore mesynte me helenizim fetar-linguistik.

Sidomos ne vitet 1000-1468, por edhe me vone, sa here qe Roma mesynte ne keto troje dilte ne pah o nji princ i njohur si arber, o nje mbreteri me emertimin Albane - nderkohe qe sa here qe kemi mesymje te K/pojes, emri Alban zhduket, dhe perdoret e helenizuar nje forme tjeter, si psh Epir.

Fakti qe Skenderbeu, edhe sikur te mos ia dijme Fene, luftoi ne vijen Albane, promovoi qartazi idenitetin Alban, tregon per mua se ishte meforcen tradicionale qe epromovonte kete identitet, papatin.

Do te ishte e pamundur qe nje Skenderbe orthodhoks i kulluar, besnik i patrikatit te K/pojes, te luftonte ne promovim dhe afirmim te nje identiteti Alban, sikur kete lufte ta bente edhe ne shek.20. Vijat historike te formuara prej kohesh nuk do ta lejonin nje gje te tille.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Seminarist : 07-09-2010 më 08:02

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Shpjegimi im ne lidhje me Balshajt, ishte si reagim ndaj pershkrimit tend qe, meqe Gj. Kastrioti ka viyituar papen e Vatikanin pesonalisht, i bie qe te jete me larte se Balshajt. Ja ku e ke kuoten edhe nje here:
    Je keqkuptuar, sic "keqkuptohesh" rregullisht. Une nuk kam thene qe Kastriotet kane qene me te pushtetshem e me fisnike se Balshajt. Ajo qe une kam thene eshte qe ne Arkiven e Vatikanit ruajme edhe sot e kesaj dite dokumente mbi rrefimin e Balshajve qe ka ndodhur me korrespondence, dhe jo per rrefimin e Gjergj Kastriotit qe eshte puqur me Papen balle per balle.

A nuk te ben pershtypje ky kontrast?

Dokumente - lexo me vemendje - mungojne edhe per te qenit te Gjergj Kastriotit ortodoks. Te qenit ortodoks te Kastrioteve e aludon vetem nisur nga emrat, te qenit funksionare bizantine, ndonje marre-dhenie me manastire ortodokse - POR NUK KA dokumente (rrefim te shkruajtur besimi) qe te tregoje se Gjergj kastrioti, apo Kastriotet te kene qene me besim ortodoks.
    Dallimi mes historianeve eshte se ndersa Shuflai psh flet per dukurite "kontraversiale" te te qenit katolik te Kastrioteve por edhe te shenjave te lidhjeve te tyre bizantine, pa thene nese keto shenja bizantine i bejne ortodokset me origjine ortodokse, Fan Noli, nisur nga keto shenja, krijoi mendimin e te qenit Uniate te kastrioteve, ne nje luhatje besimi ndermjet ortodoksise dhe katolicizmit, por edhe muhamedanizmit, sipas situatave politike.

ASNJE historian nuk eshte nisur ndonjehere nga fakti se Kastriotet jane ortodoks per ti analizuar se si u bene katolike. E kunderta PO. Eshte marre si fakt i pakundershtueshem se Kastriotet jane katolike, por duhen analizuar edhe shenjat bizantine qe shfaq identiteti i tyre.
    Spekullimi ne kete rast behet ne kah te kundert ne drejtimin ec e ta vertetojme nese kane qene ndonjehere ortodoks apo jo!
    Miqesia e Gjergjit me Shen Nifonin, qe me pas u be edhe Patrik i Konstandinopojes, te jete koincidence e shperfillshme? Apo fakti qe martesa e tij u be ne manastirin e Ardenices, nje manastir orthodhoks, te jete valle e paperfillshme? Apo fakti qe Gjergji martoi vajzen e Gjergj Arianitit, i pari mes dhespoteve bizantine te Epirit? Apo fakti qe i biri i Gjergjit martoi princeshen e fundit bizantine?! Apo qe vellai e babai i tij zgjodhen te prehen prane nje manastiri orthodhoks ne Malin e Shenjte?!

Te gjitha keto fakte, te dokumentuara, jane te parendesishme, apo jo? E rendesishme eshte "cfare thone historianet". Ne fakt mua, ndryshe nga ty, me pelqen te lexoj faktet historike, e te nxjerr perfundimet vete. Une nuk besoj se "historianet" i vene vulen historise apo kane per detyre qe te interpretojne historine. Detyra e tyre eshte ta dokumentojne ate qe njerezit ta mesojne ashtu sic ka ndodhur e te nxjerrin konkluzionet e tyre.

Tashti, te te bej une TY nje pyetje dhe DUA/PRES pergjigje: Me refero qofte edhe nje historian te vetem qe eshte marre ne menyre te vecante me Skenderbeun dhe periudhen e tij qe te thote se Kastriotet jane ortodoks! PRES PERGJIGJE.
    - Barleti, prifti romano-katolik shkodran qe ne librin e tij mbi jeten e vepren e Gjergjit, "harron" te na tregoje se Gjergji ishte romano-katolik dhe librit i vuri titullin "Gjergj Kastrioti - Zot i Epirit dhe Maqedonise", qe ne syte e veshet e latineve eshte pershkrim i nje pasardhesi te dhespoteve te Epirit qe iu kundervune planeve te latineve ne Kryqezaten e IV 2 shekuj me pare.
    - Prof. Dr. Stavro Skendi ne librin e tij "Albania" botuar ne vitin 1950 ne Amerike.
    - Theofan Stilian Noli ne pamfletin e tij botuar ne vitet 1960 mbi historine e krishterimit mes shqiptareve botuar nga dioqeza shqiptare ne Boston.
    - Oliver Schmitt ne librin e tij me te fundit mbi Gjergj Kastriotin. Ai e ben mese te qarte faktin qe une ta kam zene ne goje vite me pare, "qe te gjithe ata trima qe bene luften me Gjergj Kastriotin ishin popullsi orthodhokse, (shqiptare + serbe + vllenj + bullgare) dhe detyrimisht edhe lideri i tyre duhet te kete qene orthodhoks, se perndryshe ata nuk do t'a ndiqnin nga pas." Bile Schmitt e ben mese te qarte faktin qe si per epirotet si per osmanllinjte, lufta ishte nje lufte e shenjte.
    - Lexo citatin e At Gjergj Fishtes per Gjergj Kastriotin, i cili une mendoj se eshte shume domethenes.
    - Moikom Zeqo mbi "Shen Nifonin - mikun e Gjergj Kastriotit".
    - Dhimiter Beduli mbi dokumentin e manastirit te Hilandarit ne Malin e Shenjte ku babai i Gjergjit ne emer edhe te femijeve te tij i dhuron manastirit ne pronesi "pirgun dhe dy fshatra". Te njejtin dokument e ze ne goje edhe Kristo Frasheri ne librin e tij botuar ne vitin 2002.
    - Prof. Dr. Aurel Plasari, ne shume artikuj e libra ku ai hedh drite mbi shume aspekte te jetes dhe vdekjes se Gjergjit, duke u bazuar ne dokumentat e vendimit e kuvendit te Venedikasve.

Sfida ime per ty: Me gjej qofte nje klerik romano-katolik shqiptar, qe nga koha e Pal Engjellit e Barletit, qe te na kete thene se Gjergj Kastrioti ishte romano-katolik si ata?

Por vazhdojme tek analiza: Pali, Asti, Lefteri nuk kane se c'te thone hic. Lexoje, ma kurse mundimin, mire Robert Elsie-n tek shkrimi qe ke sjelle se si analizon qe eshte GABIM te nisesh me Palin a Astin e Lefterin per te bere nje histori shqiptare te krishterimit.
    Nuk i hyn kujt ne xhep nese shenjtoret ne fjale ishin "me origjine shqiptare" apo jo. Kjo i hyn ne pune vetem avokateve te djallit qe duan ta bejne te bardhen te zeze. Ajo qe te gjithe njerezit normale mesojne nga prania e ketyre shenjtoreve dhe puna e tyre ungjillizuese brenda trojeve shqiptareve eshte se TRADITA E KRISHTERE MES SHQIPTAREVE ESHTE NJE TRADITE APOSTOLIKE, QE DO TE THOTE QE NE TROJET KU SOT BANOJNE SHQIPTARE, KRISHTERIMI NUK I KA HEDHUR THEMELET ME EDIKTIN E MILANIT NE SHEKULLIN E IV SIC BESON TI, POR QE NGA SHEKULLI I PARE PAS VDEKJES DHE RINGJALLJES SE KRISHTIT.

Kur Roma ishte akoma pagane dhe persekutonte te krishteret, krishterimi levrohej ne trojet shqiptare nga popullsia vendase. Mbase jo te gjithe ishin te krishtere, por prania e komuniteteve te krishtera ne trojet shqiptare ka qene prezente qe ne shekullin e pare te krishterimit.

Iliret nuk dokumentohet te kene qene ne numer serioz te krishtere tre shekujt e pare. Krishterimi kishte hyre kryesisht ne bregdet, ne qytetet romane qe mbartnin identitet kulturor grek dhe latin (Ast = gr qytet; Lefter = gr Lirim). Iliret u bene te krishtere, sikurse e gjithe perandoria romake ne kuader te zhvillimeve politike pas vitit 313, me Toedosin e Madh e deri ne periudhen e Justinianit, shek.6. Gjate gjithe kesaj periudhe trojet e sotme shqiptare kane qene nen Papatin dhe misionarizimin e tyre. Kete pra e verteton monumenti i terminologjise kristiane ne shqip, qe eshte me baze latine.
    Rruga e apostujve te Krishtit nga Jeruzalemi per ne Rome kalon mes trojeve shqiptare. Dhe eshte afer mendjes qe apostujt te ndaleshin ne Iliri para se te hidheshin ne Rome. Roma ishte destinacioni i fundit i shenjtoreve te shekujve te pare te Krishterimit, Roma ishte vendi i martirizimit te tyre.

Sa per "terminologjine latine fetare te shqiptareve", ai eshte ngushellimi i vetem i te gjithe papisteve si puna tende. Te kujtoj qe shqipja u shkrua si gjuhe ne shekullin e XX dhe po ne kete shekull filloi te levrohej e plote edhe liturgjia ne gjuhen ametare.

Dhe kur flet per terminologjine fetare, hidhu nje sy kodikeve te Shqiperise ne cfare gjuhe jane shkruajtur dhe gjithe simboleve fetare neper kishat e manastiret shekullore ne trojet shqiptare. Jane ne greqisht e jo ne latinisht bile edhe disa prej kishave me te vjetra katolike ne veri te vendit, si ne arkitekture e si ne simbolet e artin fetar jane ndertuar sipas "stilit grek", sic na e thone vete prelatet katolike shqiptare ne ato dokumenta qe i kane rezistuar kohes.

Fakti qe Skenderbeu, edhe sikur te mos ia dijme Fene, luftoi ne vijen Albane, promovoi qartazi idenitetin Alban, tregon per mua se ishte meforcen tradicionale qe epromovonte kete identitet, papatin.
    Me kete "identitetin alban", i ve kapakun brockullave qe shkruan pasi perpiqesh te rishkruash historine, perpiqesh ti besh shqiptaret dhe historine e tyre ashtu sic i vjen per mbare radakes tende, e jo per ate qe ata kane qene dhe jane. Shqiptaret kane nje fjale te urte per njerezit si puna tende: "Djali me ka bere fis me vete", qe do te thote qe nuk i ngjan asnje prej prinderve, dhe ne rastin tend, zgjedh qe te presesh vazhdimesine e tradites se te pareve te tyre.

Historia Gjergj Kastriotin nuk e citon te kete thene se "te paret tane jane albanet" por e citon te kete thene se "te paret tane jane epirotet". Kete titull i vuri edhe Barleti librit te tij mbi Kastriotin, duke respektuar identitetin e tij. Por jo Seminaristi, te cilit i ka ngelur ne mendje, shpikja qe Kristo Frasheri ben ne librin e tij mbi "identitetin alban" te mbjelle e levruar nga prania jeteshkurter e anzhuiteve mes epiroteve, ose me mire te themi, mes familjes Topiaj. Por edhe Kristo Frasheri, e ben te qarte, qe ajo qe ndodhi me Topiajt ishte thjeshte nje kaprico e aksident, dhe pretendimet e Karl Topiajt per fron e per te qene i pari i epiroteve, asnjehere nuk u materializuan.

Dhe nese nuk e di, identitetin shqiptaret e sotem zgjedhin ta marrin nga Gjergj Kastrioti, e jo nga Karl Topiaj apo nga Ballaban Pasha. Askush nuk te pengon ty qe te dalesh e thuash qe une zgjedh "identitetin (anzhuit) alban" te imponuar nga Evropa Perendimore, por as mos u cudit e as mos prit qe shqiptaret e tjere te bejne te njejten gje si ty. Ashtu si Gjergj Kastrioti, ashtu edhe si ata arbereshet ne itali, edhe une zgjedh te them me gojen plot qe te paret tane jane epirotet. Per ty mbase identiteti epirot eshte nje "identitet helen", por jo per mua. Une zgjedh te perqafoj traditen e te pareve te mi e ta trashegoj ate tek femijet e mi. Ti je i lire qe te krijosh "fis me vete".

Albo
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 07-09-2010 më 11:39

i larguar Maska e bindi
    Anëtarësuar
    17-10-2009
    Vendndodhja
    Ne bregdet
    Postime
    1,523
    Mendim imi...,Sa here qe shqiptaret kane bere konvertime fetare gjate historise,aq me teper kur keto konvertime jane bere nga fisnik apo princa shqiptare...,Ata kete nuk e kane bere nga
    pasioni qe ne te kane gjetur nje frymzim shpirtror te ri ,por thjeshte kane pare interesin te shtyre nga krijimi i rrethanave historike te reja qe mund te kishin ndodhur per ate kohe ...,po te merret parasysh dhe fakti ,se feja ne ate kohe luante rrolin e shtetit ....
    Ndryshuar për herë të fundit nga bindi : 07-09-2010 më 12:42

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Albo,

Per kontradiktat me historine e Nifonit, mund te lexosh konferencen "ortodokse" per 2000 vjetorin e krishterimit ne Shqiperi. Ka nje artikull aty qe nxjerr ne pah kontradiktat e asaj historie.

Sa per autoret qe ke sjelle, jo me kot te thashe historiane qe merren me periudhen e Skenderbeut. Asnje nga autoret qe ke sjelle ti NUK ESHTE HISTORIAN (pervec Shmitit).

Beduli nuk kualifikohet. Stavro Skendi po ashtu (mgjth, je i lutur te sjellesh konkretisht citimin, sepse ti i NDRYSHON citimet, sic ke bere me Fishten). Fan Noli, kualifikohet, mgjth jo historian profesionist, ai ka bere doktorature per Skenderbeun. TE GJITHE e dime qe Fan Noli e mban Skenderbeun per UNIAT dhe ti e di qe Uniatet jane katolike bizantine. Referenca e Nolit eshte sjelle NGA UNE disa here.
    Aurel Plasari, megjithese nje njeri qe te HABIT me kulturen qe duket se ka, nuk eshte historian, por filolog (ka studiuar gjuhe-letersi ne UT). Megjithate, as Plasari, me kulturen qe ka NUK DO GUXONTE ta bente Skenderbeun ortodoks. Ai thjeshte ka vene ne dukje bizantinitetin e Kastrioteve, por pa mohuar qe kane qene katolike. Lexo mire e mos i keqinterpreto njerezit.
    Oliver Shmiti - TA KAM THENE qe nje njeri i imi, ne promovim te librit ne Tirane, e ka pyetur per mua ne lidhje me Fene e Skenderbeut dhe eshte pergjigjur se ESHTE E VESHTIRE TE PERCAKTOHET nese Skenderbeu ka qene ortodoks.
    Shmiti, pa sjelle ndonje gje te re, ne lidhje me Fene, thote per Kastriotet ate qe ka thene shume kohe me pare SHUFLAI dhe ti e di mire qe une kam vite qe e citoj Shuflain.
    Citatin e Fishtes ti e ke KEQLEXUAR ose e keqinterpreton me dashje. Ne temen perkatese ta kam sqaruar perse.

Sfida ime per ty: Me gjej qofte nje klerik romano-katolik shqiptar, qe nga koha e Pal Engjellit e Barletit, qe te na kete thene se Gjergj Kastrioti ishte romano-katolik si ata?

Po sa here e kemi thene: Dhimiter Frangu, ministri i financave te Skenderbeut e ben Skenderbeun me katolik edhe se sa papa.

TRADITA E KRISHTERE MES SHQIPTAREVE ESHTE NJE TRADITE APOSTOLIKE, QE DO TE THOTE QE NE TROJET KU SOT BANOJNE SHQIPTARE, KRISHTERIMI NUK I KA HEDHUR THEMELET ME EDIKTIN E MILANIT NE SHEKULLIN E IV SIC BESON TI, POR QE NGA SHEKULLI I PARE PAS VDEKJES DHE RINGJALLJES SE KRISHTIT.

Kur Roma ishte akoma pagane dhe persekutonte te krishteret, krishterimi levrohej ne trojet shqiptare nga popullsia vendase. Mbase jo te gjithe ishin te krishtere, por prania e komuniteteve te krishtera ne trojet shqiptare ka qene prezente qe ne shekullin e pare te krishterimit.

E sheh tashti SHAKAT pa kripe qe keput ne pjesen me bold??!!

Krishterimi nder shqiptare vertet i ka fillesat qe ne kohet Apostolike, por ajo qe s'dallon ti eshte se tjeter gje eshte krishterimi nder ilire/shqiptare dhe tjeter gje te flasesh per krishterimin e popullit ilir/shqiptar.
    Ne kohen per te cilen flet ti per Romen pagane, edhe Iliria pagane ka qene. Kur themi se ka Ilire te krishtere te koheve apostolike, patjeter qe paralel ka pasur edhe romane te krishtere te koheve apostolike. Por romanet, sikurse iliret edhe sikurse mesdheu ne pergjithesi, u be kristiane si e tere vetem ne periudhen 313 e deri tek shek.5-6.

Psh, vertet komunistet ne Shqiperi kane prezence qe nga vitet 20-te, ne Korce, por per Shqiperi kamuniste mund te flitet qe nga viti 1945. Do ishte marrezi te vinte e thoshte dikush, se perderisa ka bashkesi komuniste ne korce q ene vitet 20, Shqiperia dhe populli shqiptar quhet komuniste qe prej viteve 20-te!!!!!!

Sa per "terminologjine latine fetare te shqiptareve", ai eshte ngushellimi i vetem i te gjithe papisteve si puna tende. Te kujtoj qe shqipja u shkrua si gjuhe ne shekullin e XX dhe po ne kete shekull filloi te levrohej e plote edhe liturgjia ne gjuhen ametare.

Edhe ketu flet percart. Cfare lidhje ka levrim-shkrimi i gjuhes ne shek.20 me terminologjine e Fese ne shqip?
    Ne formulen e pagezimit psh, ne 1462, te Pal Engjellit, termat e fese ne shqipen e asaj kohe te njejta me te sotmet, jane me baze latine.
    Fjala kryq, shenjt, kishe, pagezim, altar etj etj etj, nuk u futen ne shek.20 ne gjuhen fetare.

Po te kishin qene shqiptaret popull me mbrujtje shpirterore greke-bizantine, sic jane sllavet ne ballkan, nuk do kishin ne emrat e diteve te javes emra te planeteve, sikurse latinet, por do kishin formen greke bizantine me baze krishterimin.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Seminarist : 08-09-2010 më 15:45

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Sa per identitetin Alban, Barleti perdori ne vepren e tij ne fryme te Rilindjes europiane (pra, ne nje far menyre, fryme LAIKE - jo fetare) terma te antikitetit, sepse, per dijenine tende, nje nga modat e Rilindjes Europiane ishte clirimi nga fryma e fese dhe KTHIMI prapa ne ANTIKITET.

Por NE DIME nga korrespodenca e kohes, qe per Skenderbeun flitet si ZOT i Albaneve apo Zot i Albanise dhe jo i epirit.

Me jep NJE SHEMBULL te vetem, kur, promovimi i emrit Albani, si njesi territoriale politike, apo si emer populli ortodoks, te jete perdorur nga ndonje fuqi fetaro-politike ortodokse?

Shembuj: Forca lindore bizantine ne trojet albane - shek.9, TEMA e Durresit; shek 13 Despotati i Epirit; 1914 krahina autonome e vorio-epirit.

Forca perendimore katolike ne trojet albane: shek 12 mbreteri albane; anzhuinet ne she,13 mbreteri albane; kastriotet ne shek.15 po ashtu; me Vidin ne 1914 po ashtu. ne 1942 italianet po ashtu formuan Albanine e madhe.

Madje edhe ne sistemin kishtar, a e ke vene re se ne kohe te Skenderbeut peshkopi ortodoks ne Kruje quhej peshkopi i Krujes, kurse ai katolik qe mbulonte te njejtin territor, quhej peshkop i Arberise.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Sa per identitetin Alban, Barleti perdori ne vepren e tij ne fryme te Rilindjes europiane (pra, ne nje far menyre, fryme LAIKE - jo fetare) terma te antikitetit, sepse, per dijenine tende, nje nga modat e Rilindjes Europiane ishte clirimi nga fryma e fese dhe KTHIMI prapa ne ANTIKITET.
    Po flasim per nje prift, jo per nje "iluminist". Barleti ishte prift romano-katolik, para se te ishte njeriu i letrave. Dhe une nuk e ha aq thate klishene te bere mode: "vepra e Barletit ishte romantike per t'iu pershtatur rilindjes evropiano-perendimore te kohes". Historianet harrojne faktin tjeter qe Barleti ishte shtetas venedikas, libri u botua ne Venedik dhe u sponsorizua edhe nga Venediku. Jane te miredokumentuara maredheniet e tensionuara te Gjergjit me Venedikun, ashtu sic eshte afer mendjes qe me shume se ta bente librin te pranueshem per masat e gjera evropiane, Barleti duhet ta bente historine e Skenderbeut te pranueshme per venedikasit. Dhe cuditerisht, historianet shpesh "harrojne" ta vene ne duke kete "konflikt interesi".

Ambasadori venedikas ne Rome, gjate vizites se fundit te Gjergjit ne Rome, do ta pershkruante Gjergjin si "...me te keq se turqit.." ashtu si per te minuar misionin e Gjergjit per ndihme do te perhapnin fjalet e genjeshterta se sikur gjoja "... ai(Gjergji) po pergatitet per armepushim e jo per lufte me Sulltanin..".

Por NE DIME nga korrespodenca e kohes, qe per Skenderbeun flitet si ZOT i Albaneve apo Zot i Albanise dhe jo i epirit.
    "Albania" eshte emri qe e i vune te huajt (aragonezet) trojeve epirote dhe nuk eshte emri me te cilin epirotet njihnin vetveten. Eshte njesoj si puna e atij shqiptarit qe e ka emrin Gjergji, dhe kur vjen ne Amerike e ndryshon emrin ne Xhorxh, pasi keshtu e kane me te lehte vendallinjte amerikane per ta thirur. Kjo nuk do te thote se "identiti Xhorxh" eshte nje identitet i ri i krijuar mbi identitetin Gjergj. E njejta gje edhe me identitetin shqiptar dhe identitetin alban. Nuk kemi te bejme me "dy identitete", kemi te bejme me nje identitet qe kur del jashte kufijve te Shqiperise njihet ne bote si identitet alban. Por ky eshte emri (jo identiteti) qe na kane dhene te huajt, jo emri qe na kane lene trashegimi te paret tane.

Pra kur flet per "identitet alban" nuk je duke folur per nje identitet konkret e te prekshem shqiptar, je duke folur per nje identitet fiktiv bosh e te paqene. Dhe mesazhi yt i identitetit alban, nuk ka per qellim qe ti shtyje shqiptaret te perqafojne nje identitet te ri, ka per qellim qe shqiptaret te harrojne identitetin e tyre te vjeter te te pareve, identitetin epirot. Shume e kane provuar ne shekuj qe t'ua fshijne kujtesen historike shqiptareve dhe lidhjen e tyre shpirterore me te paret, por askush nuk ia ka dale me sukses deri me sot.

Me jep NJE SHEMBULL te vetem, kur, promovimi i emrit Albani, si njesi territoriale politike, apo si emer populli ortodoks, te jete perdorur nga ndonje fuqi fetaro-politike ortodokse?
    Pyetja tende eshte budallacke. Nuk eshte emri qe te fal identitet, eshte feja dhe kultura e tradita qe burojne prej asaj feje. Insistimi vetem mbi emrin eshte budallallek me brire dhe dicka e parendesishme. Ka plot dokumenta historike bizantine qe vendit i referohen si Albani apo Alvani, por sic te thashe, keto emertime jane te parendesishme.

Dhe ajo qe bie ne sy eshte njeanshmeria politike e shikimit te gjerave: per ty dhe Ismail Kadarene "identiteti evropian i shqiptareve" eshte me i rendesishme se cdo gje tjeter, perfshi ketu edhe identitetin e te pareve tane. Ku me "identitet evropian" nenkuptojme orientimin politik evropiano-perendimor. Pra me fjale te tjera, nenkuptojme se vetem gjysma e Evropes Perendimore paska histori, vetem gjysma e Evropes Perendimore paska vlera, vetem gjysma e Evropes Perendimore paska tradite, gjysma tjeter nuk ka asnje nga keto te mesipermet por eshte thjeshte nje koloni e Evropes Perendimore. Ne fakt, historia e tradita e pjeses lindore te kontinentit evropian eshte shume here me e pasur se e pjese perendimore.

Shembuj: Forca lindore bizantine ne trojet albane - shek.9, TEMA e Durresit; shek 13 Despotati i Epirit; 1914 krahina autonome e vorio-epirit.
    Despotati i Epirit u krijua e beri buje ne histori per luften e tij kunder latineve, qe pushtuan Konstandinopojen dhe mbaroje trojet bizantine gjate kryeqezates se IV. Pra osmanllinjte nuk ishin te paret ata qe pushtuan Konstandinopojen, 2 shekuj me pare ishin franket e venedikasit qe pushtuan, vodhen e perdhosen kryeqytetin bizantin.

Lexo ca me shume mbi historine e Despotatit te Epirit qe Joan Muzaka e ze ne goje ne amanetin e tij per femijet 3 shekuj me vone. Despotati i Epirit jo vetem qe mbrojti autonomine e trojeve epirote, por shtiu ne dore Selanikun dhe per pak sa nuk shtiu ne dore edhe Konstandinopojen. Ishte nje nga dy qendra kryesore qe u formuan per te risjelle ne pushtet ne Konstandinopoje nje perandor bizantin.

Pra kur Gjergj Kastrioti e Gjergj Arianiti bene luften kunder osmanllinjve, ata po ndiqnin shembullin e te pareve te tyre 2 shekuj me pare.

Ke harruar te zesh ne goje edhe Pashallekun e Janines dhe ate te Bushatllinjve, qe e shtrine autoritetin e autonomine e tyre ne nje pjese te mire te vendit. Por kuptohet, per ty kjo pjese e historise eshte e parendesishme, e rendesishme eshte kur del ne skene ndonje princ venedikas, anzhuit apo aragonez, apo jo?

Forca perendimore katolike ne trojet albane: shek 12 mbreteri albane; anzhuinet ne she,13 mbreteri albane; kastriotet ne shek.15 po ashtu; me Vidin ne 1914 po ashtu. ne 1942 italianet po ashtu formuan Albanine e madhe.
    Ajo qe ti quan "mbreteri albane" ishte ne vetvete nje koloni anzhuine. Kastriotet ne shekullin e XV u kthyen ne vasale te Mbretit te Napolit, me shpresen se ky do t'i ndihmonte ne luften kunder turqve. Por ndihma qe keta dhane ishte e paperfillshme, dhe pjesen me te madhe te luftes e bene vete epirotet e Gjergji vete. Aqsa Gjergjit iu desh qe te kalonte Adriatikun, si Pirro i Epirit, per t'i ardhur ne ndihme pinjollit te aragonezeve. Keto zerua ne goje ndonje adoleshenti shqiptar qe eksitohet kur degjon perralla me mbret, jo mua.

E di sa kohe(muaj) jetoi Princ Vidi ne Shqiperi? Po e di, perse e ze ne goje?

Italiane krijuan Albanine e Madhe? Italianet vune ne medyshje EKZISTENCEN e nje Shqiperie te pavarur qe nga dita e shpalljes se pavaresise dhe atehere kur shteti shqiptar po hidhte themelet e hapat e para, Italia fashiste e pushtoi vendin. Arritja e vetme e pushtimit fashist te Shqiperise e Kosoves ishte armiqesimi i metejshem i popullit shqiptar me popujt fqinje: serbet ne veri, e greket ne jug. Pasojat e atij pushtimi e asaj lufte Ballkani i vuan edhe sot e kesaj dite.

Albo

Faqja 3 prej 10 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •