Close
Faqja 12 prej 21 FillimFillim ... 21011121314 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 111 deri 120 prej 207
    Warranted Maska e Qerim
    Anėtarėsuar
    06-12-2003
    Vendndodhja
    Home
    Postime
    1,641
    Citim Postuar mė parė nga genci8
    Sic ka potencuar Seminaristi se :

"por di te them, qe, nqs e mbaj mend sakte, ne nje interviste Edi Rama tha se ishte Himariot nga i ati, ndersa te emen e kishte nga veriu, Shkodra, me nje gjyshe kroate."

E se duke e ditur qe Himariotet jan te rame nga veriu ne kohet e pas renjes se rezistences se Skenderbeut i bie qe dhe Ed Rama eshte verior dhe se ka shume mundesi qe te jete Kusheri nga e njejta dere me Sali Berishen.
    Kristaq Rama njeri, Sali Rama tjetri dhe te dy te gjate.

Me nje fjale Ed Rama "ēeēen" i paska thene vehtes.
    Propaganda cecene edhe Nanon e beri vllah, ndekohe qe Nano eshte shqiptar i kulluar.Edi Rama mund te kete ndonje fije vllah por eshte me shqiptar se shume te tjere.
    Ne i thame Berishes cecen sepse shkatarroi dhe po shkatarron,sepse ka nje politike pa bosht, sepse vetem uleret dhe shan ,sepse luan me fatet e popullit...Berisha po pengon edhe vete zhvillimin e veriut duke i instiguar per dhune dhe duke perhapur parrulla kunder shtetit dhe harmonise fetare ne Shqiperi.

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Fondamentalisti nuk karakterizohet nga se cfare u thote te tjereve te bejne. Kjo tregon se ti nuk ja ke haberin as nga feja islame qe perbehet vete nga devocioni propagandistik, dhe kjo dmth qe ti mund te jesh gjenetikisht apo kulturalisht dhe pse pa kulture fetare nje person fondamentalisht e thelbesisht i kundervene te krishtereve dhe qe ndjek verberisht ambicjet politike e kulturore islamike qe ti i merr me parrulla.

Une u bej thirrje te konvertohen, dhe se ne cfare konvertimi, kete e kane ne dore individed vete. Une vete, as qe kam ndermend, ta komentoj, as feja nuk ma lejon ti gjykoj.
    Pastaj une kam folur qarte, por ja qe ti je nga ata qe do tia perseritesh gjerat disa here. Konvertim nga i te qenit i miletit musliman (qe nuk perben te qenit musliman nga bindja fetare) ne kristian, sic kane qene te paret e cdo shqiptari heren e fundit qe Shqiperia ka qene e lire para 1912!

E ke shume gabim. Ai qe eshte i ceket ketu nqs do te isha une, per ty nuk do behej fjale fare per nivel thellesie...
    Ne histori flitet qe cke me te EDHE per konditat e ndryshme historike, ato potenciale.
    Psh teoria 'sikur-e' e islamikeve eshte se SIKUR te mos ishin kthyer shqiptaret ne Islam, ata do te ishin asimiluar ne sllav e grek....

Mirepo ti merr guximin e me permend mua camet ortodoks....me camet muslimane....

Une po te them kaq: Arvanitasit e Greqise, megjithese prej mese 600-700 vjetesh atje, jane shume me te ndergjegjshem ne te qenit arvanitas, dhe e flasin shume me mire arvanitishten, se sa shqiptaret qe kane jetuar si muslimane ne Turqi apo shtetin turk apo perandorine otomane qe perkon sot me shtetin turk ketu e jo me shume se 150 vjet.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 05-01-2006 mė 08:53

________
    Anėtarėsuar
    08-11-2003
    Postime
    1,516
    Mos interpretoni shkrimet ne menyra kaq qesharake.Ketu po flasim per fenomenin Baleta, edhe sikur te keshe antipati ndaj vlleheve personalisht,nuk eshte vendi i duhur te shprehesh.Baleta nuk ka bere dallime rraciale ne librat e tij.
    Idete rracore nuk do te gjene asnjehere mbeshtetje ne politiken shqiptare.Por Baleta insiston me teper ne rrezikun qe sjell paktesia vlleho-greko-orthodokse per unitetin dhe identitetin e vertete Shqiptar.

Identiteti i vertete shqiptar nuk eshte aq konfuz sa mund te besoj ndokush, qe thote se mund te kete vlleh te islamizuar qe sot bertasin kunder vlleheve orthodoks.Jane bere studime per kete dhe ka shume referenca per zonat e banuara nga vllehet ne ballkan.Pra sic u permend Frasheri me siper qe jane konvertuar ne musliman jane dhe fshatra te kavajes,lushnjes,beratit etj qe dihen saktesisht.

Keto fale rregjistrimeve qe jane bere ne kohen e vilajeteve.Ai i Janines ka pasur popullsine me te madhe vllahe.Rregjistrimet otomane jane shume te sakta.Mbi te gjitha me vlere jane emrat e fshatrave te banuar nga vllahet.Nje perpikmeri e tille eshte ndjekur per Shqiptaret musliman dhe Turqit musliman gjithashtu.

Pra kolonet Turq ne dokumentat e rregjistrimit otomaneve jane rregjistruar si turq.Shqiptaret si Shqiptare.Asnje dyshim ne kete.Rastis te degjoj nje historian Turk qe tha:Shqiptaret kane qene shume te ndjeshem ndaj ndryshimeve rracore pamvaresisht se kane qene nga te vetmit ne perandori qe Pranuan Islamin..

Dihet mire qe Shqiptaret gjithnje kane preferuar martesat ndermjet vete.Te ardhurit gjithnje kane qene te ardhur.Si vllahet,si sllavet,si romet,si ashkalite,si bullgaret,si greket,pamvaresisht se cfare feje kane perqafuar.Dhe te ardhurit dihen se ne cfare territoresh jane vendosur.Rregjistrimi ne kohen e vilajeteve mbetet i sakte vetem ne arkivat Turke jo budalleqet Atlaso-Arqilo-Berxhollxhe,qe na e nxorren Shqiperine me shume me minoranca etnike se me Shqiptare.

Qarqet vlleho greko sllavo bullgare kerkojne qeverise shqiptare te njohe te drejtat e minorancave qe simbas tyre jane gati 400 000.Baleta nder te tjera kundershton dhe kete.Eshte e arsyeshme te kundershtohet.Minorance etnike nenkupton nje grupim qe ka ruajtur gjuhen,kulturen,dhe ka jetuar disa shekuj ne trojet Shqiptare.Ska asnje grup etnik qe ti plotesoje keto kushte fatmiresisht.

Qarqet vllehe(te shqiperise) ne greqi ne vitet e kaluara dhe tani dita dites konvertojne refugjatet shqiptaro-vlleh muslimane ne Orthodoks dhe iu jepet shtetesia greke.Kjo behet qe para opinionit kombetar te tregohet sa me i larte numri i minoritareve dhe Shqiperise ti terhiqet veshi per te drejtat ndaj tyre.Ndoshta qe te shkojne ne vend dhe pretendimet e vlleheve te Greqise dhe Grekeve qe tokat deri ne Vlore jane Vllaho- Greke.Pra qarqet vllehe ne Shqiperi shkojne ne raport te drejte me vllaho-greket,vellezerit e tyre.Ne demin tone..

Baleta flet me kopetence ne kete pike dhe nuk eshte keq qe atij qe te don ta duash e atij qe te urren ti tregosh percmimin.Ketu nuk flietet per paragjykime rracore por per veprimtarite e mbrapshta te qarqeve vlleho-orthodokse ndaj unitetit shqiptar.Me plehra nuk tregoj as vllehet as orthodokset por individet qe veprojne ne dem te Shqiperise.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga FLORIRI : 05-01-2006 mė 09:13
    Il cuore matto che ti segue ancora
    E giorno e notte pensa solo a te

Perjashtuar Maska e bashki
    Anėtarėsuar
    22-12-2005
    Postime
    117
    Une po te them kaq: Arvanitasit e Greqise, megjithese prej mese 600-700 vjetesh atje, jane shume me te ndergjegjshem ne te qenit arvanitas, dhe e flasin shume me mire arvanitishten, se sa shqiptaret qe kane jetuar si muslimane ne Turqi apo shtetin turk apo perandorine otomane qe perkon sot me shtetin turk ketu e jo me shume se 150 vjet.
    Hajde hajde çfare teorie eshte kjo........
    Zoteri shume greker sot kane tipare racore te shqiptareve sepse jane shqiptare te asimiluar.

ne kristian, sic kane qene te paret e cdo shqiptari heren e fundit qe Shqiperia ka qene e lire para 1912!
    Heeeeeeeeeeeeeeeejj
    Ne kemi qene pagane, se pari.
    Kemi besuar diellin henen gurin token rrufene etj.
    Kurse ti pse nuk mundohesh se pari ti bashkosh dy kishat ne nje kishe te krishtere, por mundohesh ti kthesh muslimanet ne katolike.

Perjashtuar Maska e Sabriu
    Anėtarėsuar
    29-12-2005
    Postime
    1,283
    Unë mendoi personalisht se shkrimet e Floririt,Seminaristit , Xenit etj,nuk janë llafe.Mendoi se pa marrë parasyshë se në disa pikëpamje të njejtit nuk pajtohen, qka është e drejtë e secilit, prapseprap shkrimet unë i konsideroi të nivelit të lartë sociopolitik për të cilat kemi nevoi të njihemi më për së afërmi të gjithë ne.Pa marrë parrasysh se ka qështje për të cilat nuk pajtohen mes vete,mendoi se duhet respektuar mendimin e njeri tjetri.Mendoi se tjetër qështje është të mos pajtohesh me bashkëbiseduesin e tjetër respektimi i mendimeve.Nuk pajtohem me ate se seminaristi duhet ta marr po them kushtimisht pushkën ,të njejtit e dinë më mirë se ne shumë të tjerët se janë vëllezër.Ne e dimë të gjithë se gjuha,kultura doket,zakonet e një populli janë mbi të gjitha ,thën qartë, Kombi,andaj unë i përshëndes të gjithë këta të debatit.Nuk duhet shiquar gjërat me gjelozi,mendoi se kemi mësuar gjëra të dobishme nga të njejtit.Për dituri njeriu ka nevoj qdohere e edhe unë që më duket vetja se kamë lindur me libra në duar.

Sabri Selmani
    Kiel,Gjermani

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Floriri

ti po identifikon politiken shqiptare me veprimet e Baletes.

Baleta nuk ka bere dallime rraciale ne librat e tij.
    Idete rracore nuk do te gjene asnjehere mbeshtetje ne politiken shqiptare

Nderkohe qe une te them se ne doktrinen Baleto-Ferriste ka nota te theksuara raciste, dmth anti-vllahe, ti me pergjigjesh qe ne politiken shqiptare nuk ka vend per racizem. Se pari, politika shqiptare nuk eshte = me politiken e Barletes, por eshte shume komplekse dhe ngjyreshe; se dyti, ne cdo vend, eshte e natryshme, ndonese negative, qe te kete tendenca raciste per grupe dhe kahe te vecanta te politikes.

Ne fakt, ti vete bie pre e racizmit kur ti identifikon grupimet minoritare me te qenit plehra; dhe kur thua pa u faktuar fare se psh meqe per ty Edi Rama eshte plehre, atehere ai eshte (duhet te jete, perderisa nuk jep fakte) vlleh.

Kete mentalitet ndjek dhe Ferro-Baleta ne makinerine e tyre historike, ku nxirren etnicitete ortodoksesh ne menyren me arbitrare qe mund te ekzistoje si vllehe.

Natyrisht qe ka minoritete qe plotesojne kohe te mjaftueshme per tu qujtur te tilla. Psh vllehet llogariten ne Shqiperi qe prej shekujsh, mos te them qe nga koha imemorial; sllavo-maqedonet dhe simbiozen fantastike te sllavomaqedono-vlleho-greko-shqiptarot e Prespes. Psh sa bukur e nxirrni juve Lubonjen, Xoxen vlleh, por nuk flisni per Veqilharxhin, Negovanin, Germenjin, Gramenon, Qiriazin etj etj etj...
    Kemi Goranet qe jane etnike po ashtu; une do te thosha se dhe greket e Shqiperise se Jugut jane etnike.
    Frang Bardhi ne historine e tij per Skenderbeun thote se zona e Dibres ka pas qene e banuar nga shume sllave qe ne kohe te Skenderbeut

Pastaj shikoje logjiken e fjaleve te tua:

Minorance etnike nenkupton nje grupim qe ka ruajtur gjuhen,kulturen,dhe ka jetuar disa shekuj ne trojet Shqiptare.Ska asnje grup etnik qe ti plotesoje keto kushte fatmiresisht.

pra ti me fjale te tua po thua se perderisa minoritetet se plotesojne me kete kusht, ata jane shqiptare. Ky eshte shqiptarizimi per te cilin une po te flas. Nqs ka nen-minoritete te tilla, keta drejt drejt nuk mund te quhen me teper shqiptare se ata ortodokse qe e mbajne veten per shqiptare por qe akuzohen per te qenit vlleh nga Ferri-Baletist.

Tjeter: une te them se shqiptaret nuk perbejne aspak dallim per ruajtje racore nga kombet e tjera. Ne Shqiperi, ne baze te kushteve ekonomike, kulturore dhe politike, perzierja eshte PO AQ e mundshme sa ne cdo komb.

Sa Ilirian Halila te jane martuar pa problem me arabe dhe kane femije vetem keto 15 vitet e fundit, madje ky ta ndau shqiptaren me nxitje te sirianes? Jam i sigurt se femijen e tij islame ne kushte shqiptarizimi ti do ta quaje pa hezitim shqiptare, nderkohe qe ti refuzon te besh kete me vllehet. Po shqiptare te tjere gjithandej botes te martuar me te huaj per arsye nga me te ndryshmet?

Pastaj dhe vllehet nuk jane UNIKE. Une kam nje studim mbi vllehet e Sarakastanit ne Greqi qe flasin me percmimin me te madh per vllehet e Shqiperise, duke i quajtur me perbuzje madje jo vlleh por shqiptare dhe pse flasin vllahisht. Te jap referenca po deshe.
    Vllehet vete jane sa te shqiptarizuar, sllavizuar aq dhe te greqizuar dhe kudo sulmojne kundershtarin. Pra, s'ka ndonje kompaktesi vllehe kundra ceshtjes shqiptare.

Kronikat turke nuk mund te na japin me saktesi vecse vijat linguistike te komuniteteve, sepse ato nuk mund te japin panoramen e plote te levizjeve e asimilimeve etnike neper shekuj para otomaneve.
    Shekujt sidomos 9-14 kane qene nje kazan i madh perzierje nderballkanike. Jo me kot sheh dhe sot tipare aq te ngjashme midis ballkanasve qe ne fytyre e fizionomi, saqe veshtire ti dallosh nga njeri tjetri.
    Pjesa juglindore e Shqiperise nuk eshte kurrsesi e ngjashme ne fizik me ate veri e verilindore, as me ate te Shqiperise se mesme, as me jugperendimin. Keto jane vrojtime te lehta vizuale pa pasur nevoje per antropologji shkencore te madhe.

Psh Berisha ngjet me teper me Karaxhicin se sa me Mehdiun; po ashtu Azemi me teper me Milloshevicin se sa me Godon, si tipa per nga fytyra.

Perjashtuar Maska e bashki
    Anėtarėsuar
    22-12-2005
    Postime
    117
    Psh Berisha ngjet me teper me Karaxhicin se sa me Mehdiun; po ashtu Azemi me teper me Milloshevicin se sa me Godon, si tipa per nga fytyra.
    Po ti me kend ngjet.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Citim Postuar mė parė nga Seminaristi
    Fondamentalisti nuk karakterizohet nga se cfare u thote te tjereve te bejne. Kjo tregon se ti nuk ja ke haberin as nga feja islame qe perbehet vete nga devocioni propagandistik, dhe kjo dmth qe ti mund te jesh gjenetikisht apo kulturalisht dhe pse pa kulture fetare nje person fondamentalisht e thelbesisht i kundervene te krishtereve dhe qe ndjek verberisht ambicjet politike e kulturore islamike qe ti i merr me parrulla.

Une u bej thirrje te konvertohen, dhe se ne cfare konvertimi, kete e kane ne dore individed vete. Une vete, as qe kam ndermend, ta komentoj, as feja nuk ma lejon ti gjykoj.
    Pastaj une kam folur qarte, por ja qe ti je nga ata qe do tia perseritesh gjerat disa here. Konvertim nga i te qenit i miletit musliman (qe nuk perben te qenit musliman nga bindja fetare) ne kristian, sic kane qene te paret e cdo shqiptari heren e fundit qe Shqiperia ka qene e lire para 1912!
    OK. Ta marrim qete-qete.

Te dyja fete pretendojne se perfaqesojne nje mesazh universal, dhe te dyja urdherojne jo vetem zbatimin por edhe perēimin e atij mesazhi te te tjeret, gje qe i ben misionare, ose siē thua ti, karakterizohen nga nje devocion propagandistik. Por, si duhet be kjo thirrja per konvertim? Ti vjen tek une dhe me thua: Xen, un du qe ta ndaj me ty ate qe besoj. Po te dhashe leje, ti fillon e flet, po te thashe qe s'jam i interesum ti ne pun tane e une ne timen. Po fillove te flasesh, athere me shpjegon se pse beson ate fe, pse eshte e verteta, pse duhet e besoj une ate, etj. etj. Po m'u mbush mendja OK. Nese jo te them qe une s'e pranoj dhe kaq. (Kjo vlen edhe per te anasjellten, ku roli im dhe yti do ishin ndryshe.)

Pra, thirrja per konvertim duhet bere duke u bazu ne ato qe perfaqeson feja dhe jo ne argumente historike. Ti nuk ben thirrje per konvertime, dhe ua le atyre te zgjedhjen, siē po pretendon me lart. Ti thjeshte perserit disa parulla qe s'jan aspak llogjike. Jo feja e te pareve, jo uniteti i krishtere, jo ku ta di une. Perralla! Ti thua qe ne paskemi nje BORXH kthimin ne krishterim. Ti nuk fole asnje fjale per fene e krishtere. Asnje. Ti nuk e permende njehere Krishtin.

Citim Postuar mė parė nga Seminaristi
    Ne histori flitet qe cke me te EDHE per konditat e ndryshme historike, ato potenciale.
    Psh teoria 'sikur-e' e islamikeve eshte se SIKUR te mos ishin kthyer shqiptaret ne Islam, ata do te ishin asimiluar ne sllav e grek....
    Ti the qe po te kishim qene ne pernadorine osmane do ishim kthy ne turq (ne muslimanet). Pse nuk u kthyem? Kjo me intereson mua. Pse nuk u kthyem deri athere? Pastaj, une te dhashe nje shembull konkret. Punen e ēameve. Kete mos e merr si ofendim te fese ortodokse. Se ortodoks qe edhe Papa Kristo Negovani, prift orotodks qe edhe ai. Po e vrane ama.
    Ndersa per serbet s'kam ē'flas. Mund te te sjell vargje nga Fishta me te tregu se ē'kan heqe muslimanet dhe katoliket prej tyne. Nejse...

Shqiptaret e ardhur ne Turqi jane asimilu. E pastaj? Ēfare del nga kjo? Kush po e mohon kete? Po nuk eshte njelloj asimilimi i shqiptareve te ardhur ne Turqi, te cilet gjeten nje vend per te jetu pasi qe iken nga serbi, me asimilimin e shqiptareve ne tokat e tyre.

Peace.

i/e larguar Maska e Traboini
    Anėtarėsuar
    09-12-2003
    Vendndodhja
    East of Las Vegas-West of Atlantic City
    Postime
    389
    Citim Postuar mė parė nga bashki
    Edhe keto

"Marku duhet tė mėsojė veē kėtyre se
    Tereza nė OKB nuk kishte vajtur si pėrfaqėsuese shqiptare, por si pėrfaqėsuese
    e Vatikanit, pra si agjente e Vatikanit. Enver Hoxha nuk ka gabuar kur e quante
    tė tillė."
    Turp per ty, per Abdi Baleten dhe te gjithe anetaret e Forumit qe shkruajne keso budalleqesh. Biografia e Baletes flet qartas se kush eshte ky. Tani lexoj postimet me poshte .....................
    Fyerja e dyte e Nene Terezes!

Nga Blendi Fevziu

Ka vetem pak dite qe kalendari i paralajmeruar, ai qe parashikonte shenjterimin nga Vatikani te Nene Terezes me 20 tetor te ketij viti, eshte konfirmuar zyrtarisht. Sic ndodh rendom ne keto raste, lajmi i bujshem qelloi ne mes te nje debati absurd, atij qe kerkonte te sqaronte me mire kombesine e Nene Terezes. Si rrjedhim, edhe meritat qe vendit te saj te origjines, do ti takonin ne nje rast si ky. Debati i inicuar nga nje nisme e Shkupit, por qe ngertheu brenda tij edhe Romen e gazeten prestigjioze amerikane “Nju Jork Tajms”, pavaresisht mungeses se nje baze reale dhe spekullimit tipik nga ana e maqedonasve, nuk u ngrit me tutje se sa nje debat meskin ballkanik. Por nese i gjithe debati kishte pak vlere, nese vete burimet e Vatikanit sqaruan se Nene Tereza ishte me kombesi shqiptare, po keto burime i dhane fund perdorimit te emrit te saj duke nenvizuar se ajo i takon tashme te gjithe njerezimit dhe se pavaresisht gjakut e origjines, ajo kaloi pjesen me te madhe te jetes se saj ne Indi dhe ndihej indiane me shume se cdo kombesi tjeter.

Por jashte debatit qe vetem sa i provokoi dhe tensionoi mosmarreveshjet e vjetra mes dy fqinjeve ballkanike, nje tjeter dukuri u shfaq me gjithe shemtimin e saj ne Tirane. Ndersa Shkupi, ne tentative per ta perdorur emrin e Nene Terezes per marketingun e tij nderkombetar, hartoi nje program ambicioz festimesh; ndersa struktura te rendesishme politike levizen gjithcka ne nje binjakezim me Romen, per te vendosur ne sheshin qe do te mbaje atje emrin Maqedonia, statujen e saj me shenimin “bije e Maqedonise”; ndersa ne vete qytetin ku ajo lindi prej vitesh eshte ngritur nje statuje e saj; ndersa mediat maqedonase dhe parlamenti i atij vendi kane hapur nje debat te gjere per nderimin sa me te madh te Nene Terezes, Shqiperia, duket se e ka percmuar dhe fyer per here te dyte gruan me te famshme qe i ka dhene botes dhe njeriun e vetem me te cilin mund te mburret realisht.

Po pse mund te quhet dy here e fyer Nene Tereza, mund te pyste cdokush dhe mbi te gjitha pse nga Shqiperia? Ne pamje te pare, gjithcka duket e thjeshte dhe pa ndonje kulm. Me emrin e saj eshte pagezuar i vetmi aeroport civil i vendit, po keshtu qendra spitalore me e madhe ne vend dhe nje seri institucionesh, publike dhe jo publike. Po keshtu, nje nga sheshet qendrore te Tiranes mban emrin e Nene Terezes dhe diku ne kryeqytet, pritet edhe vendosja jo e larget e bustit te saj. Por fatkeqesisht, e gjithe kjo parade eshte thjeshte nje iluzion dhe thelbi, nderthen brenda tij nje problem shume me te madh. Te tille, qe i lejon githkujt te pyese: a e meriton Shqiperia te mburret me emrin e Nene Terezes dhe cilat jane mekatet tona te medha ne kete histori? Pse mund te thuhet se Nene Tereza eshte fyer dy here ne Shqiperi dhe kur kane ndodhur keto?

Hera e pare ka ndodhur nga viti 1958, kur ajo fillimisht i kerkoi qeverise komuniste qe ta ndihmonte per te pare nenen e saj te moshuar qe jetonte prej vitesh ne Tirane. Nuk e kishte pare asnjehere qe nga largimi me 1928 dhe nuk mundi ta shihte kurre. Nena e saj, si edhe e motra, vdiqen njera pas tjetres ne mes te viteve 70- te, duke marre me vete dhimbjen per mos takimin me vajzen dhe djalin qe jetonin njera ne Indi e tjetri ne Palermo.

Historia e Nene Terezes me regjimin komunist te Tiranes, eshte padyshim nje nga dhimbjet me te medha te jetes se saj. Ne te gjitha biografite e shkruara me pas, raporti i saj me familjen dhe prejardhja shqiptare jepen te zbehta dhe pa ndonje kulm. Ka pasur shume hamendje ne vite per nje gje te tille, por shpjegimi me serioz dhe me i plote erdhi ne biografine e shkruajtur nga Renzo Allegri, gazetari i njohur italian.

Nene Tereza nuk ka dashur kurre te fliste per familjen e vet, shkruan gazetari i njohur. Kur ndonjeri i eshte drejtuar me pyetje lidhur me rinine dhe femijerine e saj, ajo ka dhene gjithnje pergjigje te prera, te pergjithshme, thuajse evazive. Shpesh nuk pergjigjej fare, duke lene pershtypjen se kush e di per arsye te fshehta, nuk donte te fliste per kete gje.

Ne te vertete, ajo heshtje dhe ai takt lidhur me te kaluaren e larget te jetes se saj, fshihnin nje drame te madhe familjare. Nja drame qe i referohet vdekjes se te atit, vrare per shkaqe politike, kur ishte ende i ri dhe kalvarit te vuajtjeve te se emes, e cila kishte mbetur deri ne vdekje “robine” e regjimit komunist.

Me 1979, kur Nene Terezau nderua me cmimin Nobel dhe tere shtypi boteror fliste per te, vellai i saj, Lazri, i vendosur prej vitesh ne Itali, pati deshire te dale ne shesh e verteta e familjes se tij dhe tregoi dramen e mjergulluar: Nene Tereza i shmangej cdo hollesie lidhur me prejardhjen e saj, nga frika e telasheve qe do te kishin me regjimin komunist nena dhe motra qe jetonin ne Shqiperi ne gjendje mjerane.

Allegari nuk eshte i vetmi qe e komenton kete. Ne se paku pese biografi te saj te perkthyera tashme ne shqip nenvizohet fakti qe bashkimi me nenen dhe motren e mbetur ne Shqiperi, ishte nje shqetesim i madh per Nene Terezen; qe ne letrat e fundit qe merrte, i jema i shkruante: “Dua te te shoh perpara se te vdes, eshte e vetmja lutje ime tek Zoti”; qe per te lejuar se paku udhetimin e perkohshem te nenes se saj per efekt kurimi jashte nderhyne disa nga personalitetet me te rendesishem te globit, nga ministrat e jashtem te disa vendeve deri tek Presidenti Amerikan Kenedi dhe Presidenti Francez De Gol. Por te gjithe deshtuan. Mbi tryezen e De Golit, ministri i Jashtem Francez, Couve de Mourville, vuri me 1966 pergjigjen e thate te Tiranes zyrtare: “Zonja Drande dhe Agatha Bojaxhiu nuk jane ne gjendje fizike sa te lejohet te udhetojne jashte shtetit”.

Me kete peng, ne shpirt, Nene Tereza jetoi deri me 1990, kur me ne fund ia pasoje e ndryshimeve qe po ndodhnin, u lejua, ne moshen 80 vjecare, te shkelte per here te pare ne atdheun e saj. Nje tufe lule tek varri i nenes dhe i motres qene epilogu i nje dhimbje dhjetra vjecare.

Fatkeqesisht, Nene Tereza u lejua, por askush nuk i kerkoi asaj falje publike per qendrimin e ashper 30 vjecar, apo per mohimin absolut. Shume zyrtare te larte e kane pritur deri ne vitin 1997, por parlamenti shqiptar asnjehere nuk debatoi publikisht dhe as i kerkoi nje falje te munguar. Nje falje ne emer te vuajtjeve qe asaj i kishte provokuar regjimi absurd komunist. Askush nuk u kujtua qe ti ngrinte nje monument ne Tirane, kur kishte te tille jo vetem ne Shkup e Bombei, por edhe ne Irlande e Brazil. Asnje nisem nuk u mor per rivleresimin e figures se saj dhe gjithcka ngeli thjeshte nje nisme spontane.

Fyerja e dyte e Nene Terezes, eshte padyshim kjo qe po ndodh aktualisht. Shenjterimi i saj eshte paralajmeruar prej muajsh, por kalendari i aktiviteteve eshte kaq i thate dhe prozaik. Me perjashtim te nje konfrence shtypi te Kryetarit Demokristian Nikolle Lesi dhe te ndonje ekspozite demode, askush nuk po merret me ceremonine qe meriton ne kete rast. Nese ne Shkup dhe Itali jane pergatitur prej kohesh programe konkrete, ne Shqiperi, askush sdi te thote se cpo ndodh. Nje konkurs per seleksionimin e maketit te bustit te saj, risolli ne vitrine modelet e vjetra te shemtuara te realizmit socialist, ne nje pike te tille, sa urimi i vetem eshte mos u realizofte kurre nje bust si ai.

Veshtire te japesh shpjegim per nje heshtje te tille, por nje gje mund te thuhet fare thjeshte. E perfshire ne fushaten e merzitshme te zgjedhjeve lokale, politika shqiptare po fyen, per te dyten here, tashme kujtimin e gruas te famshme, shqiptares qe me shume se kushdo tjeter, na ka nderuar ne bote.
    Shih sa bukur jane sjelle shqiptaret me Nene Terezen. tash hidhen perpjete para botes se eshte shqiptare, emrojne aeroporte me emrin e saj, ndertojne buste...etj.....

E ti ma merr nje fjali nga Abdi Baleta e mendon se ke demaskuar nje nder personalitetet me te respektuara te shekullit te kaluar.

i/e larguar Maska e Traboini
    Anėtarėsuar
    09-12-2003
    Vendndodhja
    East of Las Vegas-West of Atlantic City
    Postime
    389
    Une nuk e di se kush eshte Mark Bregu, por lexoje pak me vemendje debatin e tij me Baleten

Abdi Baleta siē mbrojti E. Hoxhėn, mpreh shpatėn kundėr Amerikės

Lexova “Rimėkėmbjen” e “ofiēinės” tuaj dhe nė njėrėn nga faqet e kėsaj “llafazanje” e cila jua kalon edhe ish jevgave tė Laprakės, ku nė shkrimin: “Kundėr shpifografi”, pashė se disa herė lakonit emrin tim dhe tė gazetės “Shqipėria Etnike”. Duke vazhduar leximin, nė faqen 8 tė saj, ishte cituar si mė poshtė:
    “Edhe tė tillė si Kastriot Myftaraj e Mark Bregu e kanė nga njė kismet qė tė bėhen nė njė farė mėnyre tė njohur nėpėrmjet poshtėrsive. Madje Marku mburret nėpėr Shkodėr se ai e tregoi se ėshtė dikush, pėrderisa me tė polemizojnė. Kastriot m..., ndonėse me vlera njerėzore qėndron shumė mė poshtė se Marku, nė maninė pėr t’u treguar si “polemist” ėshtė njė “shumėfish” i Markut.”

Si fillim dua t’ju tregoj se mua nuk mė interesojnė fare konfliktet qė ndani mes njėri-tjetrit me z. Kastriot Myftaraj, por gjithsesi mllefet, fyerjet dhe arroganca e juaj ndaj tij, tregon se Kastrioti jua paska nxjerrė tė palarat nė shesh (me njė goditje Kastriotiane). Nuk jam as “kryeplak” qė t’ju zgjidhi davanė qė keni mes njėri-tjetrit, por kam pėr t’ju pyetur ju si “jurist dhe Pedagog” i tė drejtės ndėrkombėtare, mbi ē’baza juridike e mbėshtetni tė drejtėn tuaj pėr t’ju drejtuar nė qytetari me shprehjen – “i poshtėr”! Ju meritoni njė pėrgjigje identike si ajo e juaja, por unė kėtė nuk mund ta bėj, se nuk ma lejon edukata, ajo edukatė e cila nuk mėsohet as duke bredhur mbas dhive nė Gur-bardhė, por as nė sallonet e OKB-sė. Ajo mėsohet nga nėna bashkė me qumėshtine gjiut. Por me sa duket jeni edukuar me qumėshtin e dhive prandaj nė ēdo rresht tė shkrimit tuaj kundėrmoni erė “cjapi e kokėrdhijash”. Ju mund tė bėheni edhe President, por jo qytetar. Ju “shoku” Baleta, mė akuzoni si “katolikocentrist”! Me sa duket, “Katovica” ju ka caktuar rolin e pėrēarjes fetare si tė vetmen “armė” mbas dėshtimit tė sistemit qė ju pati bėrė Ambasador. Dua t’ju kujtoj ju dhe tė gjithė “rrogėtarėve” tuaj se nė Shqipėri ka vetėm katolikė dhe jo katolikocentristė dhe Etnokatolikė, kėto formacione politike janė pjellė e fantazisė tuaj “baritore”... Kullat binjake janė njė fakt. Ju, me djallėzinė qė ju karakterizon, kėrkoni qė gjysmėn e katolikėve shqiptarė ti bėni pro – sllavė dhe gjysmėn pro – turq, por ata nuk shtruan hallvė kur Bini sulmoi Amerikėn. Sikur tė njihnit sadopak historinė, kurrė nuk do tė guxonit tė bėnit gafa tė tilla, prandaj dėgjoni me vėmendje o “bariu” diplomat. Katolikėt shqiptarė, tė pėrqendruar kryesisht nė Trevėn e Veriut, kanė qenė dhe mbeten formacioni mė kompakt dhe kryesisht i pakomprometuar. Ata luftuan me tė njėjtin intensitet, si kundėr turkut ashtu edhe kundėr shkjaut. Tribuni i maleve Dedė Gjon Luli, nė krye tė Lekėve tė Malėsisė luftonte sa kundėr turkut aq edhe kundėr shkjaut. Tė njėjtėn epope tė lavdishme pėrsėriste edhe udhėheqėsi legjendar i Djelmėnisė sė Shalės, Mehmet Shpendi, kundėr hordhive tė Turgut Pashės, por edhe kundėr Serbėve. Ka prapė Mehmet Shpenda. Ju, qė nga “mulliri” nxirrni vetėm krunde, edhe mua mė keni quajtur si “agjent” tė Kishės dhe tė Vatikanit! Abdi “aga”, mos i mat njerėzit me “kutin” tėnd sepse nuk mund tė jenė tė gjithė mercenarė si puna jote. Nė shkrimin tuaj skandaloz, ka vetėm njė tė vėrtetė, kur citoni nė ligjėratė tė drejtė thėnien time: “Katolikėt shqiptarė, njė pjesė (kryesisht bujarėt), kaluan pėrtej detit pėr tė ruajtur fenė e tė parėve, ndėrsa pjesa tjetėr ju ngjit maleve e shpellave, duke preferuar tė jetonte me ujkun, por kurrė me turkun”. Do t’ju kujtoj njė fakt historik. Dibra e Vogėl, mbas njė beteje legjendare me tė tmerrshmin – Hajredin Pasha, la nė fushėn e betejės 22000 dibranė. Nė kėtė luftė tė pėrgjakshme, Hajredin Pasha la nė fushėn e betejės 12000 asqerė. Ėshtė fakt i pamohueshėm se pas kėsaj humbje tė madhe njerėzore, nė qershor tė 1845 e gjithė Dibra e Vogėl u kthye nė muslimanė. Pėr kėtė e dini mirė se nė Dibėr, mbiemrat tregojnė pėr njė periudhė tė afėrt katolike. Qėllimi i dhėnies sė kėtyre evidencave ėshtė si fakt historik dhe aspak pėr qėllim tjetėr. Ai qė mund tė ketė mendime tė tilla, ėshtė i destinuar tė pėrēajė. Kėtė nuk e bėjnė njerėzit e thjeshtė, por ata qė janė specializuar dhe qė me siguri njė i tillė duhet tė jeni edhe ju – Baleta dhe ndonjė katundar qė i vjen keq kur botohet fjala vjen njė foto me gomerė se i djeg mos ėshtė vėnė nė shtyp pėr tė treguar kulturėn antiamerikane. Ju qė humbėt nė vitin 1992, doni tė fitoni nė krahun fetar, por janė shumė tė pakėt ata “syleshė” qė e besojnė demagogjinė tuaj. Ju keni qenė , jeni, dhe mbeteni njė komunist i pandreqshėm. Pėr tė vėrtetuar kėtė qė po ju them, do t’i ofroj lexuesit njė fakt mjaft sinjifikativ: Tė gjithė e dijmė se nė nėntor 1989 u shemb “Muri i Berlinit”. Ēuditėrisht njė vit mė vonė, “shoku” Baleta, na shkruan “kryeveprėn” e tij, tė cilėn po e citojmė mė poshtė:
    Vepėr pėrherė e freskėt e udhėrrėfyese pėr shkencėn tonė historike
    (Rreth vėllimit 65 tė veprave tė shokut Enver Hoxha)
    Ref: Abdi Baleta. Studime historike. 1990
    Cilido qytetar i thjeshtė mund tė pyesė, ku ishit ju “shoku” Baleta qė nuk e paskeni dėgjuar “bubullimėn” qė shkaktoi rėnia e Murit tė Berlinit?!...
    Mos vallė jua kishin “dyllosur” veshėt si “Uliksit” kur kalonte pranė ishullit tė “Sirenave”!...
    Do tė dėshiroja qė tė jetė polemika ime e fundit me ju, por nėse ju do tė vazhdoni “avazin” e fyerjeve, atėhere do tė mė detyroni tė mos ju shkruaj me fjalorin e Fishtės, por tė pėrdor fjalorin e Bik Pepės nė vargje...

Faqja 12 prej 21 FillimFillim ... 21011121314 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. A e dini c'eshte fenomeni i Katovices?
    Nga kalemi nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 09-01-2012, 18:30
  2. Fenomeni Phi
    Nga Davius nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 30-04-2007, 13:51
  3. Fenomeni i glorifikimeve dhe pėrbuzjeve ekstreme
    Nga [A-SHKODRANI] nė forumin Kulturė demokratike
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 16-04-2006, 16:12
  4. Fenomeni Kerlton - shpikesi i ''driblimit te fokes'' !
    Nga inter_forever nė forumin Sporti nėpėr botė
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 04-08-2005, 08:26
  5. Fenomeni i terrorizmit – Sfida e rendit te ri boteror
    Nga Enri nė forumin Problemet ndėrkombėtare
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 17-01-2004, 10:59

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •