es-selamu-alejkum
pershendetje dhe agjerim te mbare!
duke qene se une nuk gjej ne kur'an nje urdherim per nje liber tjeter pervec kur'anit e shoh te domosdoshme qe te analizojme dhe te kuptojme se pse nuk eshte shkruar ne kuran ne lidhje me hadithet dhe sunetin e profetit te Zotit(paqja qofte me te)
ne kur'an shkruhet shpesh here fjala "thuaj",
me kete fjale une kam kuptuar qe i thuhet Muhamedit ; "thuaj kete qe te shpallet, dmth nga kur'ani " , si psh-
33:16. Thuaj: “Nλse ikλt prej vdekjes ose prej mbytjes, ikja nuk do t’ju bλjλ dobi, sepse edhe atλherλ nuk do tλ (shpλtoni) pλrjetoni vetλm pλr pak kohλ”.
113:1. Thuaj: I mbλshtetem Zotit tλ agimit,
56:49. Thuaj: “Edhe tλ parλt edhe tλ fundit!”
--edhe te tjera si keto ajete qe nuk eshte nevoja ti sjell ketu ,
me kete une kam kuptuar se kur'ani eshte thene nga goja e profetit,por e shpallur prej Zotit nepermjet engjellit xhibril,
qe do te thote se kur thuhet se ndiqni profetin , ose merrni c'tju jape profeti e lereni c'tju ndaloje profeti , don te thote se merrni ose ndaloni nga ajo qe kur'ani thote, sepse profeti e thote kur'anin qe i shpallet, sepse nga goja e profetit doli ajo qe Zoti shpalli se cfare eshte e lejuar e cfare jo dhe shume ajete te tjera.
Profeti kishte per detyre vetem shpalljen e kur'anit ;
75:17. Sepse Ne e kemi pλr detyrλ tubimin dhe leximin e tij!
75:18. E kur ta lexojnλ atλ ty, ti pλrcille me tλ dλgjuar leximin e tij.
75:19. Dhe pastaj λshtλ obligim yni qλ ta shkoqisim atλ.
kurse per ndalesat thuhet;
16:35. Ata qλ i bλnin shok Zotit (idhujtarλt) thanλ: “Sikur tλ kishte dashur All-llahu, as ne, e as prindλrit tanλ nuk do tλ adhuronim asnjλ send pos Tij, dhe nuk do tλ ndalonim (nuk do ta konsideronim tλ ndaluar) asnjλ send pos (ndalesave tλ) Tij. Kλshtu (kλso gλnjeshtrash) bλnin edhe ata qλ ishin para tyre. Po a mos kanλ tλ dλrguarit obligim tjetλr, pλrveη qλ t’i njoftojnλ qartazi?
e dallova me ngjyre blu fjalen "Tij" per arsye sepse behet fjale per Zotin, pra nuk do te ndalonin asnje send pos asaj qe Zoti ndaloi dhe Zoti e shpalli kur'anin per kete qellim
10:59. Thuaj: “Mλ thuani, atλ qλ All-llahu ju dha si ushqim (tλ lejuar), e ju nga ai diηka bλtλ tλ ndaluar e diηka tλ lejuar?” Thuaj: “A ju lejoi All-llahu ju, ose ju i shpifni All-llahut?”
66:1. O ti pejgamber (o ti, qλ tλ λshtλ sjellλ kumtesa nga qielli), pse ia ndalon vetes atλ qλ All-llahu ta lejoi? A kλrkon me tλ pajtimin e grave tua? All-llahu λshtλ mλkatfalλs, mλshirues.
--------------------------------------------------
kurse per kete ajet behet fjale per placke -pasuri e jo udhezim per ndalese ;
59:7. Atλ qλ All-llahu nga banorλt e vendeve (jobesimtare) ia dha pa luftλ tλ dλrguarit tλ vet, ajo i takon All-llahut, tλ dλrguarit tλ afλrmve, jetimλve, tλ varfλrve, kurbetηinjve. (Kλshtu veprohet) Qλ ajo tλ mos ndahet ndλrmjet pasanikλve tuaj. Cka t’ju japλ Pejgamberi, atλ merrnie, e ηka t’ju ndalojλ, pλrmbanju dhe kini frikλ All-llahun, se All-llahu λshtλ ndλshkues i ashpλr.
Krijoni Kontakt