Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 12
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    14-06-2010
    Postime
    39

Marje mendesh

Pse gjithmone kur jam ne ambjente te medha me shume njerez si,qendra tregtare,ne rruge me shume makina e njerez,ne dasma etj. gjithmone nuk jam i perqendruar, kam marje mendje pak,duket sikur kam nja 2 dit pa gjume aq i hutuar jam. mos eshte dicka emocionale apo ndonje gje tjeter

i/e regjistruar Maska e Nete
    Anėtarėsuar
    13-04-2009
    Postime
    8,688
    Mund te kesh probleme me shtypje te gjakut,nje kontrollim te mjeku do te ishte me mir.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-12-2004
    Postime
    1,681
    Citim Postuar mė parė nga silvi boy Lexo Postimin
    Pse gjithmone kur jam ne ambjente te medha me shume njerez si,qendra tregtare,ne rruge me shume makina e njerez,ne dasma etj. gjithmone nuk jam i perqendruar, kam marje mendje pak,duket sikur kam nja 2 dit pa gjume aq i hutuar jam. mos eshte dicka emocionale apo ndonje gje tjeter
    Eshte problem neuronesh, pra problem memorje.
    Psh. Supozpjme se ju shkoni ne pune me makine , dhe beni cdo dite per nje vit rrjesht te njeten rruge vajtje ardhje. Ate rruge truri juaj e ka memorizuar, dhe shpesh ndodh qe kur arrini ne shtepi ose ne pune nuk ju kujtohet asgje se ckeni pare gjate rruges biles po te jene nderruar tabelat rrugore per nje dite te vetme ju do beni aksident sepse ne memorjen tuaj ato tabela nuk egzistojne.

Tani provoni te beni nje rruge tjeter qe nuk e keni bere kurre, per tu kthyer ne shtepi apo per te vajtur ne pune, dhe cuditerisht do kujtoni edhe fragmentin me te vogel gjate rruges, kjo ndodh sepse truri juaj eshte ne gjendje gadishmerie dhe monitoron rrugen e re, pra po memorizon informazionin e ri , ose me sakt po merr koordinatat e reja ne hapesiren ku po kalon dhe jeton, te lidhura ngushte me disa rregulla qarkullimi. Mbasi ta keni bere kete pune per disa dite, ose jave do arrini qe mos tju kujtohet pothuajse sgje gjate rruges njesoj si me pare.

Shembull tjeter
    Supozojme se jeni ne klase dhe merrni leksion, pra degjoni shpjegimin, gjate ketyre leksioneve ju rrini gjithmon ne te njejtin vend per jave ose muaj te ter, saqe vjen nje dit dhe ne cdo moment ju flihet dhe nuk arrini dot te ndiqni leksionet, kjo ndodh perseri si me shembullin e mesiperm, informazione i coordinatave eshte i njejte dhe truri rri ne gjendje qetesie.
    Ne qoftese ju do ta nderroni cdo dite vendin e banges suaj do jeni shum here me i vemendshem sepse trurit i duhet te punoje cdo dite nen nje kendveshtrim te ri. Kjo teknik praktikohet nga shum mesues kur ne leksione nuk ka interes pra ju ndryshon vendet studenteve.

Tani te vijme ne rastin tuaj, ju futeni ne nje supermercat te madhe, apo dasma etj... etj.... ku ka shum levizje, shum njerez, pra shum informazion qe hyn ne tru, por kjo ndodh sepse ju i veshtroni te gjith dhe nuk lini asgje qe ti shpetoj syrit tuaj , keshtu qe ky informazion hyn ne tru dhe perpunohet, pastaj nje tjeter e keshtu me rradhe derisa truri nuk eshte ne gjendje te perpunoje nje informazion kaq te madh dhe shfaq shenja lodhje, biles kur ju shkoni per gjume dhe vazhdoni te kaloni ne memorje gjicka keni pare do ta keni te veshtire te flini i qete dhe pa enderra.

Qe ju te mos ju ndodhe kjo gje duhet qe ne keto raste te mos shikoni gjithcka perreth jush por vetem 1, 2 apo asnje objekt. Pra te futni sa me pak informazion, ose vetem informazionin minimal te nevojshem.

Memorja jone eshte frut i bashkepunimit midis neuroneve dhe nje x figure korespondon nje x lidhje neuronesh, prandaj sa me shum figura do shohim aq me shum lidhje neuronesh do krijojme.
    Ne darke pastaj gjate gjumit te nates truri eliminon apo fshin nga kujtesa te gjith ate informazion qe e cileson si te panevojshem, dhe memorizon ne nje memorje me te thelle ate qe eshte me i nevojshem.

Dmth
    Nese ju ne nje supermercat pervec te tjerave keni pare edhe nje puset te hapur pa kapak, apo nje rrezik tjeter, ky informazion do memorizohet, sepse ju shpeton jeten ,ndersa nje x person qe po kalonte me akullore ne dore do fshihet dhe nuk do ju kujtohet me asgje. Por nese personi qe po hante akulloren do ishte nje femer shum e bukur dhe do ju buzeqeshte ka shum mundesi qe ta meomrizoni dhe t'ju kujtohet edhe diten tjeter.

Pra problemi juaj eshte se hallakateni shum kur ndodheni ne nje ambient te tille, do ishte mire psh qe nese ju jeni nisur per te blere nje pale atlete te shkoni drejt e tek reparti i atleteve aty te perqenroheni dhe te zgjidhni cfar do blini, pa e rrotulluar koken me perqendrim te madh , nga tavani, dyshemeja, njerzit, etj....
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga dardajan : 07-08-2010 mė 18:21

bubbly
    Anėtarėsuar
    05-05-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    13,657
    edhe mua me ndodh dicka pak a shume e ngjashme, por nuk me merren mendt, por lodhem shpejt dhe behem me nerva.

sa here shkoj te nje mall ketu afer, ngaqe eshte i madh shume dhe ka levizje te madhe dhe shume llojshmeri rracash, lodhem. Eshte psikologjike. Me lodhet syri nga larshmeria e rracave, dhe lloj lloj-eve.
    Kur shkoj te nje mall tjeter pak me i vogel, dhe me me pak larshmeri rracash, kam vene re qe nuk lodhem ne krahasim me ate tjetrin. Eshte e njejta kohezgjatje dhe ecje-je por ndryshon ambjentit.
    si perfundim ma shpifin njerezit kope me ngjyra te ndryshme.

P.S. s'jam rraciste.
    Music to my heart that's what you are, a song that goes on and on.....

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-12-2004
    Postime
    1,681
    Citim Postuar mė parė nga PINK Lexo Postimin
    edhe mua me ndodh dicka pak a shume e ngjashme, por nuk me merren mendt, por lodhem shpejt dhe behem me nerva.

sa here shkoj te nje mall ketu afer, ngaqe eshte i madh shume dhe ka levizje te madhe dhe shume llojshmeri rracash, lodhem. Eshte psikologjike. Me lodhet syri nga larshmeria e rracave, dhe lloj lloj-eve.
    Kur shkoj te nje mall tjeter pak me i vogel, dhe me me pak larshmeri rracash, kam vene re qe nuk lodhem ne krahasim me ate tjetrin. Eshte e njejta kohezgjatje dhe ecje-je por ndryshon ambjentit.

P.S. s'jam rraciste.
    Shum e sakt ju mdodh te gjithve , pra nese ju do shikonit vetem burrin dhe cunin nuk do ju lodhet koka, por nese do shikoni fytyrat ngjyrat e veshjeve, formen, e trupave, flokeve te gjith atyre qe keni perball, do lodheni shpejt per arsyet qe shpjegova me pare.

i/e regjistruar Maska e SERAFIM DILO
    Anėtarėsuar
    06-01-2008
    Postime
    7,780
    Eshte gje normale.I ndodh te gjitheve.....marja e mendjes,ne ambjentet e medhaja...
    Ndodh,sepse shikon femrat....

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-12-2004
    Postime
    1,681
    Me i theksuar ky problem eshte nese ju do lexoni nje reviste apo gazete kur jeni ulur brenda nje makine apo treni qe eshte ne levizje. Shumica e njerzve ne raste te tilla nuk lexon dot, dhe disave ju vjen per te vjelle, sepse humbasin sensin e equlibrit, dhe te pozicionit ne hapesiren qe i rrethon.

Nje rast tjeter eshte kur jeni i ndalur ne stacion te trenit dhe perball jush ka edhe nje tren tjeter, qe fillon te levize, per nje moment ju nuk arrini te kuptoni se kush po tren po leviz, dhe filloni te hutoeni derisa shikoni nje objekt tjeter te palevzshem sic eshte toka apo nje shtylle elektrike, dhe percaktoni menjeher pozicionin tuaj ne ate moment duke hequr pasigurine e meparshme.

i/e regjistruar Maska e Marya
    Anėtarėsuar
    10-05-2009
    Postime
    4,665
    Citim Postuar mė parė nga PINK Lexo Postimin

P.S. s'jam rraciste.
    e shikon e dashur Pink rracizmi i tepert behet i demshem per ty dhe jo per te tjeret

i/e regjistruar Maska e Marya
    Anėtarėsuar
    10-05-2009
    Postime
    4,665
    Citim Postuar mė parė nga silvi boy Lexo Postimin
    a e ndjen sikur te vijne djerse te ftohta dhe currujiten veshet dhe te vishen syte

eshte ajo qe quhet
    lipothimie vagale

shkaqet
    ulje tensioni nga te ndenjurit ne kembe shume dhe mungese oxygeni nga vapa e tmerrshme
    anemi
    deshidratimi
    apo mungese vitaminash dhe kalciu

ose mund te jete thjesht agorafobie
    ose hic gje qe do zhduket sa te vije vjeshta

. Maska e illyrian rex
    Anėtarėsuar
    11-10-2009
    Vendndodhja
    ne fronin tim
    Postime
    4,491
    Citim Postuar mė parė nga Marya Lexo Postimin
    e shikon e dashur Pink rracizmi i tepert behet i demshem per ty dhe jo per te tjeret
    Looool
    Ani e ka shkru ne fund s'jam raciste

Marya!!!
    Sikur kishe ik me pushime ti!!

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •