Lavdim Klinaku
Kadareja si në shumicën e veprave të tij prozaike, është i pranishëm si narrator në Shqipërinë e vjetër, dhe në anën tjetër duke mos lënë anash as atë aktuale të cilës i përket,pra bën një gërshetim temash brenda një të veçante.
Uniteti kohor që përfshinë veprën e Kadaresë “Darka e gabuar” është fillimi i pushtimit të Shqipërisë nga Gjermanët më 1943, që e bënë objekt të trillit artistik , deri më vdekjen e Stalinit 1953. Ndërsa ai hapësinor -Gjirokastra,që me anë te diskursit deskriptiv,lëmon temën e peizazhit në mënyrë tejet të stërholluar . Këtë e karakterizon rimarrja e motiveve dhe e melodisë në mënyrë mjeshtërore nga vepra paraprake të tij.
Temat e autorit në këtë vepër kalojnë në laramani ,dhe është e vështirë të definohet se cila në fakt ishte tema kryesore e cilat përcjellëse të saj. Ndërrimi i pushtuesve (italian, gjerman, ,otoman madje edhe territorialët (kështu Kadare i quante komunistët vendas ) ishte njëra nga temat bosht ,por me këtë shoqërohej edhe rivaliteti mes dy doktorëve,dy Gurametove që asgjë nuk kishin të përbashkët pos emrit dhe profesionit. që në fakt vepronin brenda këtyre sistemeve politike të kohës.
Pikëpyetje shumë e madhe në roman mbetet komunikimi/dialogu me të gjallin që ishte simbol i shoqërisë që përcillte amanetin, apo me të vdekurin që ishte paraqitë fantazmë për ta mbajtur fjalën??,që shikuar më me hollësi nga këndvështrimi si kritik mund të thuhet që është çelësi për ta deshifruar romanin,një darkë e pazakonshme ,për arsye se Schweib(i vdekuri) apo Kluas Hempf( i gjalli) vijnë në vend si pushtues e në ndërkohë Gurameto i madh e fton në darkë të veçantë, me zë të lartë të muzikës. Që darka më pas komentohet ne mënyra të ndryshme nga bashkëvendësit , e cila bëhet mollë sherri për të,darkë që ngërthen përplasje rrymash brenda qytetit,darkë që më vonë rezulton me likuidim fizik.
Pjesa hyrëse e rrëfimit në romanit është përshkrimi i ardhjes së gjermanëve në Shqipëri , dhe me të zbarkuar pararoja e tyre goditet ne kufi nga partizanët,gjë qe i zemëron gjermanet , të cilët vendosin ta hedhin qytetin ne erë , mirëpo ata ndalin bombardimet pasi qe shohin flamurin e bardhë. Gjermanët dëshirojnë hakmarrje për goditjen e pararojës prandaj mbledhin 80 njerëz qe t`i pushkatojnë . Ne këtë kohe koloneli gjerman i ngarkuar me detyre për pushtimin e Shqipërisë Fritz won Schwabe kërkon mikun e tij te Universitetit dr. Gurameton e Madh me te cilin kishte kryer studimet. Gurametoja e fton ne darkë në shtëpinë e tij, dhe kjo darkë nga e cila edhe libri merr emrin ,bëhet temë diskutimi dhe përplasje rrymash brenda vendit. Në njërën anë cilësohej tradhtar , e në anën tjetër pengjet liroheshin dhe njerëzit e vlerësonin lartë veprimin e tij , një kontrast fuqishëm që provon ndjeshmërinë emocionale dhe konceptet ideologjike të personazheve , për t`i ndarë më pas në dysh.
Romani vendos dy njerëz dhe dy kohë në pozicione të ndryshme: nga njëra anë doktor Gurameton e madh dhe komandantin e divizionit gjerman, kolonelin Fritz von Schwabe, në anën tjetër, Shqipërinë në kohën e tre shtypësve: otomane, gjermanike dhe atë komuniste.
Ndërsa,“komplotin e bluzave të bardha”, të pasqyruar në roman, ilustrohet shpesh herë me legjendat. Ali Pashë Tepelena bëhet si personazh identifikues ilustrativ, për të shpjeguar ngjashmëritë e pushtimeve. “Po të isha vezir s`do të kishin guxuar kardhiqotët të më përdhunonin motrën” , thuhej se kishte thënë Ali Tepelena i Ri ,ndonëse të treguar të pafuqishëm në këtë aspekt edhe kirurgët luanin rolin e gjinekologut ,përmes së cilës autori tregon amoralitetin skajshmërisht të pushtuesve.
“Darka e gabuar” është e mbushur me dashuri, me ironi që shpesh herë kalon në sarkazëm , me situata absurde, me komizëm tragjik, me detaje piktoreske, me çmenduri, me dhimbje e nostalgji për qytetin e lindjes dhe personazhet që e popullonin atë.
Rrëfimtari, i identifikuar më së shumti me autorin, përzgjedh nga kujtesa e tij ngjarje, mbresa, kujtime të ringjallura nga fëmijëria , mite e legjenda , histori e personazhe reale, ndodhi dhe personazhe që janë prehur në kujtesën afektive të autorit.
Misteri, apo e pa zbuluara në roman mbetet ajo që shënjon dialogun në darkë ,këtë gjë për ta deshifruar apo për ta ngatërruar edhe më tepër mundohet ta sqaroj prokurori rus : “Tre muaj para darkës , dy vet gjinden në spital , njëri i plagosur rëndë për vdekje(Schweib)dhe Hempf i plagosur lehtë,i fundit më pas shkon në Shqipëri” .
Vendosja e territorialëve në krye te vendit ,ishte fatale për Gurameton ,pasi që rendi i ri e pushkaton atë. Pikërisht për rastin e darkës.
Romani është një ironi për komunizmin, është një qëndrim i figurshëm i historisë së Shqipërisë nga Lufta e Dytë Botërore dhe deri në ditët e sotme, një paradigmë e patriotizmit, një përkufizim artistik i mitit, ëndrrës, kllapisë, realitetit historik, mitit që janë pjesë integrale e së gjithës.
Nota kritike e fiksionit të maskuar nga autori, përzier me histori reale dhe me personazhe realë, në një roman siç është “Darka e gabuar”, jep mesazhe për vështrimin e historisë, historinë e Gjirokastrës, historinë individuale të personazheve etj.
Teksti i Kadaresë nuk është asnjëherë eksplicit, ndonëse gjuhësisht ndërtohet thjesht, hulumtimi qoftë thellësisht, qoftë përkitazi një temë a një ndodhi, një personazh, apo një detaj, rrit dhe gjeneron më shumë rrugë të interpretimit. Kadare në përpjekjet për të sqaruar shton mjegullën, në momentet kur do të rrisë dozën e seriozitetit dhe toni bëhet më i rëndë, mund të zbulosh në tekst më shumë ironi dhe humor, kur sjell më shumë të dhëna dokumentare për të argumentuar një ide, ngjarja dhe personazhi mbulohet me më shumë mister dhe fshehtësirë. Në romanin “Darka e gabuar” Kadare ka përsosur rrëfimin jo në të mirë të sqarimit të situatës, jo në të mirë të sqarimeve dhe teksteve plotësuese, por në rrëfimit ka shtuar më shumë sugjerimin, rolin aktiv të lexuesit. Fjala është për endjen e tekstit.
Kadare nuk pikturon topografinë fizike të qytetit, por një topografi shpirtërore: historinë mesjetare të qytetit, fqinjësitë e tij, marrëdhëniet me Perandorinë Osmane, pushtimin gjerman, pushtimin italian, vendosjen e komunizmit, krimet dhe dashuritë, intrigat dhe kurthet, çmendurinë dhe xhelozinë që prodhojnë vendbanimet e vogla etj.
Në mënyrë shumë të shpejt këtu kalohet, nga e qara tek e qeshura, nga tonet sublime e heroike në tone humori absurd.
Autori është kandidat për titullin MASTER në Degën e Letërsisë Shqipe, drejtimi Shkencor, në Universitetin e Prishtinës.
Krijoni Kontakt