Kadri Arifi: Nuk di që SHIK-u të jetë përfshirë në krim
, më 30 korrik 2010
Prishtinë, 30 korrik – Ndihmësdrejtori i përgjithshëm për Shtyllën kundër krimit në Policinë e Kosovës, Kadri Arifi, thotë se ka prova të mjaftueshme që e implikojnë guvernatorin e BQK-së, Hashim Rexhepi, në krim të organizuar. Ai paralajmëron se do të ketë arrestime të tjera, ndërsa numri i rasteve që po hetohen nga policia është dyshifror.
Kadri Arifi, zyrtar i lartë në Policinë e Kosovës, garanton se Kosova nuk rrezikohet nga terrorizmi, ndërkaq lufta kundër krimit ka vështirësi në Mitrovicë për shkak të gjendjes politike. Arifi në një intervistë për “Kohën Ditore”, të publikuar sot, ka folur edhe për SHIK-un, takimin me shefin e këtij shërbimi, Kadri Veseli, ndërsa është shprehur i bindur se kjo organizatë nuk është e përfshirë në krim. Ai ka folur edhe për vjedhjen e provave, për kamerat e sigurisë atë natë dhe shumë çështje të tjera.
I pyetur për rezultatet aktuale, udhëheqësi i Shtyllës kundër krimit tha se rezultatet e luftës kundër krimit, Policia e Kosovës i ka pasur në mënyrë permanente që nga koha e transicionit dhe nga ndërtimi i fuqive vetjake të luftimit të krimit.
Rreth aksionit të fundit i Policisë së Kosovës, të vlerësuar më i madhi kohëve të fundit, arrestimi i guvernatorit Rexhepi, Arifi ka thënë se dyshim se ky është njëri prej rasteve që quhen të mëdha në kuptimin figurativ për hetim. Kjo është evidente që ka ngjallur pak më shumë interesim te publiku për shkak se bëhet fjalë për arrestimin e guvernatorit të bankës. Këto hetime kane filluar në vitin 2008, është një lëndë mjaftë komplekse. Duhet të kryhen dhe janë kryer shumë veprime hetimore financiare dhe krejt kjo ka të bëjë me dyshime të bazuara të shpërdorimit të detyrës zyrtare dhe ushtrimit të ndikimit, korrupsionit e kështu me radhë. Janë kryesisht vepra që sanksionohen nga kapitulli i asaj që ne i quajmë korrupsion. Me faktin që nga gjykata i është caktuar paraburgimi prej 30 ditësh kjo dëshmon se Policia ka arritur ta bindë gjykatën dhe ka prezantuar dëshmi me të cilat merret seriozisht gjykata dhe ne besojmë që kjo të procedohet në bazë të ligjit. Policia e ka kryer punën gjithmonë në koordinim me prokurorë të Prokurorisë Speciale të Kosovës. Jemi munduar dhe jam shumë i sigurt që hetuesit tanë kanë qenë shumë të paanshëm, profesionistë dhe të pandikuar. Kjo do të marrë ende kohë për shkak se duhet të kryhen shumë veprime hetimore.
Ajo çka duhet thënë për të qenë korrekt me publikun është që një numër i madh i rasteve menaxhohen në mënyrë të veçantë nga Prokuroria Speciale e Kosovës, edhe veprimet hetimore të Policisë kryesisht janë zhvilluar nga departamenti ekzekutiv i Policisë së EULEX-it i cili ka kompetenca për luftimin e plotë të krimit. Kështu që duhet të jetë e qartë edhe për neve se Departamenti ekzekutiv i EULEX-it por edhe njësitë hetimore të Policisë së Kosovës veprojnë nën ombrellën dhe nën udhëzimet e drejtpërdrejta të Prokurorisë Speciale (Më gjerësisht sot në “Koha Ditore”)
Krijoni Kontakt