Pershendetje a mun ndokush mem tregu si e ben CD-ROM-i leximin e CD-se ju pershendes klm.
Pershendetje a mun ndokush mem tregu si e ben CD-ROM-i leximin e CD-se ju pershendes klm.
Shiko ne Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/CD-ROM
Ne youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=ESpL4a08kVE
"Nė fillim ishte Fjala dhe Fjala ishte pranė Perėndisė, dhe Fjala ishte Perėndi!"
pllaken e gramafonit e "lexon" nje gjilpere..
shiritin e magnetofinit e "lexon" nje bobine .. me nje berthame magnetike..
cd-ne e lexon nje rreze drite e cila bie mbi vrimzat e cd-se..
e ne ato vrimza eshte informacioni i numerizuar ne xero e njesha..
hollesirat pastaj jan me te komplikuara..
kushedi se cdon me dit ky menua oj qik po une u nisa te tregoj ne parim se cfar jan kto "leximet"..
lexohet ajo qe eshte e shkruar..
pra ne fillim u be shkrimi..pastaj leximi..
dhe ne kte fushe.. kan merita shpiksit e famshem te viteve fund 1800 e fillim 1900-tes.
psh i madhi edison..
fale gjenise se tyre (brezi i edisonit etj) i mbeten njerzimit zerat e famshem te karuzos e shaljapinit etj..yje te skenes te cilve po u mbaronte kariera artistike..
pra shpikja e aparatit te regjistrimit te zerit erdhi pikerisht kur karuzos etj po u vinte fundi..
sikur edsoni te ish vonuar.. sot nuk do degjonim karuzo por do lexonin.. se na ish nje kengetar i madh.. e kaq..
te kam treguar besoj per nje kengetar te madh shkodran i cili kur i lutej teknika e radio tiranes.. eja filan te te regjistrojm zerin ai nuk pranonte..
jo se doni me ma vjedh ju zanin thosh i ngrati..
dhe.. iku.. e ne fonotek te radio tiranes i mbeti vec.. atje posht o tek mullini.. qe dhe ata ja regjistruan pa e dit ai..
pra shum kengetar kan kenduar e poplli i ka degjuar por.. pastaj zeri i tyre ka humbur e sot u ka humb nam e nishan..
pra edisonet me shok vec tjerash dhe artit te kenges por dhe teatrit e filmit.. i dhan nje mundesi te jashtzakonshme sic eshte pra thesar i paperseritshem i ruajtur nder pllakat e dikurshme te gramafonave te vjeter..
sot me tekniken moderne nga ato pllaka te vjetra eshte marre ajo pasuri dhe eshte digitalizuar e perpunuar e sot mund ta degojme karuzon me shok dhe ne you te tubes..lol.
si psh ketu..
1906 thot regjistrimi..
cfar mrekullie..
lavdi amerikes per shum gjera.. por edhe se.. i dha botes ato shpikje te mrekullueshme.. fal asaj klime te mire qe krijoj per gjenite nga vende te ndryshme te shkojn atje e te realizojne endrrat e talentin e tyre..
psh karuzo te kendoj ne metropolitan.. te Nju jorkut e edisoni te punoje ne kompanite atje ku teknika po shperthente me vrull..dhe ja cfar kemi..
..
Flm shum nga ju kam ca material ne gjuhen shqipe por nuk me tregon ne hollesi si e ban leximin e CD Gregu e kish vendos nje video mirpo qfar ti bojsh me gjuhe angleze kam mbet edhe une prapa me kohe megjithate flm shum nga te gjithe.
Pershendetje a din kush cilat jane prblemet qe shfaqen gjate punimit me nero 7.Ju pershendes kaloni mire.
kto gjera tani i din dhe kalamajt o meno.
cfar di e cfar nuk di na trego qe te te sqarojn formistat?
dy fjale..
cd eshte nje pllake ne te cilen eshte hedhur x nformacion..psh nje kenge..
kjo kenge nga vibracione zanore te kengetarit e orkestres eshte kthyer ne vibracione elektronike.. ose oshilacione te elektricitetit.. e pastaj eshte transformuar ne informacion binar (xerro e njisha) ose digital. vet cd eshte nje pllak ku eshte "gdhendur" nje spirale e perbere nga vrima ne largesi te caktuar prej njera tjetres. keto vrima bashk me boshllekun mes vrimave kan ne vet vete vet kengen e digitalizuar.
ne cd rom kemi nje motor qe e rrotullon kte cd. kemi dhe nji paisje qe prodhon nje rreze laser teper te holle. ndersa cd rrotullohet kjo rrezja ben nje rreshqitje nga nje pik e periferis se cd drejt qendres por nga poshte. pra nen driten e ksaj rrezeje parakalojne gjithe keto vrimat dhe jo vrimat.. e cd-se. kjo paisja qe leshon rrezen ndjen dhe reflektimin e rrezes gjithashtu. ndersa rrezja eshte konstante.. reflektimi i saje nga cd-ja varet nga vrimzat e jo vrimzat. ky reflektim eshte ne fakt vet informacioni qe permbante cd-ja..
e ky reflektim ne drite eshte ne fakt dhe ajo bashkesi xerrosh e njeshash..
psh xerro-drita qe vjen nga vrima..e njish drita qe kthehet nga "jo vrima"..
e kto jan ne fakt vet kenga e cila nga dritherime zanore u be nje spirale vrimzash e jo vrmzash.. dhe nga cd ky cd-romi pra mori ate cka deshem.. e kjo garumbull i grupuar xerrosh e njishash.. qe ka kengen brenda vazhdon rrugen elektronikisht.. e cila shkon pastaj ne paisjen qe informacionin digital e kthen ne analog ..pra ne sinjal elektromagnetik qe shkon ne altoparlantet e aparatit.. psh televizor a kompjuter a stereo aparatet.. apo kufjet qe ven rinija jon liri dasho-lesh-punuse ne autobus apo ne tren..
etj..
nuku u a ka then mesuesi juve kto gjera?
..
??
ka raste kur ze pluhur ajo paisja brenda ne cd-rom.. qe leshon rrezen.. dhe nuku lexon aparati..
me nje cop leck te but.. e fshin pak.. nga pluhuri.. dhe cd vazhdon punen..
..
Pershendetje kam nje pytje per ngasesin CD - ROM.
Shpejtesia e ngasjes se CD-ROM-it me shpejtesi "1x" po thot qe eshte 150KBps tash a eshte kilobajt per sekond apo kilobit per sekond ju pershendes.
Pershendetje per te gjith kam nje pyetje:
Qka do te thot 8x qe eshte e shenum ne nje CD a e percakton shpejtesin e shkrimit ne ate CD apo me ate shpejtesi CD-ja lexohet ju pershendes.
Krijoni Kontakt