Postuar më parë nga
chino
As une nuk kam mundur te lexoj ne Kuran shprehimisht se njeriu eshte krijuar ne parajse. Por kam lexuar aty versete, te cilat persa i perket rrethanave te krijimit te njeriut te pare i referohen Bibles. Nuk e njoh cdo verset te Kuranit (as qe dua), por me ka rene te lexoj ne Kruan se permenden ne menyre te shkurtuar figurat, procestet dhe ndodhite qe i gjejme edhe ne Bibel.
P.sh. kur Kurani flet per Ademin dhe Haven (Adamin dhe Even), nuk tregon nje histori te vecante apo histori tjetersore per keta, pra nje histori, e cila mund te shihet si nje kundershtim i rrefimit te Bibles mbi keta te dy. Prandaj kur flitet per Ademin dhe Haven lexuesi i Kuranit nuk mund te kuptoje gje nese nuk i njeh rrefimet qe i ka Bibla mbi Ademin dhe Haven.
Keso tregimesh mbi figura vec te njohura nga Bibla kemi ne Kuran disa. P.sh. tregohet per Moisiun (Musen), tregohet per Abrahamin, per Noan, per lindjen e Krishtit nga nje e virgjer.
Mendimi im eshte se kur ne Kuran rrefehet per keto ngjarje apo keto figura, rrefimeve te Kuranit duhet te ju bashkengjiten edhe ato te Bibles mbi keto figura po ngjarje.
Prandaj ne rezultat mund apo duhet te thuhet:
Pasi qe Bibla thote se Adami u krijua ne Parajse, dhe Kurani i referohet ketyre ngjarjeve dhe figurave, edhe Kurani thote terthorazi te njejten.
Pajtohesh? Pse po, pse jo?
Pershendetje
Krijoni Kontakt