Postuar mė parė nga
xherir
Tregon shejh Abdulaziz Elakl duke thėnė: Nga tregimet qė i kamė dėgjuar ėshtė edhe tregimi i njėrit nga tė afėrmit e mijė qė ishte hafėz i Kur'anit dhe ishte njeri shumė i sinqertė, e pėrkrahnin gjithherė tė afėrmit, ishim nė shoqėri me te qysh kur ishim tė vegjėl..... ishte njeri qė i mbante lidhjet farefisnore, njeri i drejtė nė kryerjen e obligimeve ndaj All-llahut xh.sh., ishte i verbėr.
Mė kujtohet kur njė ditė prej ditėve mė kishte thėnė mua: o biri im -- (e unė nė kėtė kohė isha nė moshėn 16 ose 17 vjeēare) --- Pse nuk po martohesh? Unė i thash: Deri sa ta lehtėsoi All-llahu xh.sh. ....Gjendja ėshtė e atillė qė nuk kemi mundėsi --- gjendja ekonomike ėshtė e vėshtir --- Pastaj tha: o biri im bėhu i sinqertė me All-llahun xh.sh. trokit nė derėn e All-llahut xh.sh. dhe tė pėrgėzoi pėr lehtėsim.
Njė herė donte tė ma tregonte ndodhin e tij e unė pėrgatitesha qė ta dėgjoja me vėmendje, e mė tha : o biri im tė tregoj se ēka mė ka ngjarė mua, pastaj tha: Kamė jetuar nė varfėri, babai im ishte i varfėr, nėna ime ishte e varfėr dhe jetonim si familje nė varfėri maksimale, dhe prej se kam lindur kam qenė i verbėr, i keq, i shkurtėr dhe i varfėr.....
Tė gjitha cilėsitė qė i donė njė grua qė t'i ketė njė burrė asnjė nuk e kam pasur !.... Pastaj thotė: kisha dėshirė tė martohem, por si ti qahem All-llahut xh.sh. pėr kėtė gjendje e cila ėshtė shkak pėr largėsinė time nga martesa! Kam shkuar te babai dhe i kam thėnė: o babai im unė kamė dėshirė tė martohem, babai im ka qesh dhe dėshironte tė qeshi edhe unė nė mėnyrė qė ti humbi shpresat pėr martesė! pastaj tha (babai ): a je budalla?!, kush ėshtė ai qė tė jep nuse ty?!, sė pari ti je i verbėr pastaj ne jemi tė varfėr edhe po e bėnė kėtė punė tė lehtė, mendova dhe thash s'ka rrugė tjetėr veē ta lė kėtė punė.
All-llahu xh.sh. e dinė mė mirė se ēka do tė bėhet.
E vėrteta ėshtė se babai im mė ka fyer por si tė qahem para All-llahut xh.sh., dhe e kam lėnė kėtė punė derisa i kam bėrė 24 apo 25 vite, kam shkuar te nėna qė ti ankohem pėr gjendjen nė tė cilėn jam ndoshta ajo bisedon me babain dhe gati sa nuk qava para saj, e ajo mė tha: si do t'ia marrėsh mėndėt nuses qė ajo tė mos pyet nga do t'i marrėsh parat dhe siē po e sheh ne kemi nevojė pėr gjėrat mė elementare pėr jetesė, pastaj borxhet qė borxhlinjtė na i kėrkojnė mėngjes e mbrėmje, kam shkuar te babai pėr tė dytėn herė dhe te nėna por e njėjta pėrgjigje.
Njė natė thash nė vetvete ku jam unė te Zoti im mė i mėshirshmi i tė mėshirshmėve, qahem para babait dhe nėnės e ata janė tė dobėt nuk kanė mundėsi tė bėjnė asgjė e unė nuk trokas nė derėn e tė dashurit tim All-llahut xh.sh. tė plotfuqishėm, jam ngrit kamė falur namaz nate si gjithherė i kam ngritė duart dhe i jam lutur All-llahut xh.sh. me kėto fjalė: "O Zoti im mė thonė se jam i varfėr e Ti je ai qe mė ke bėrė kėshtu, mė thonė se jam i verbėr e Ti je ai qė ma ke marrė tė pamurit, mė thonė se jam i keq e Ti je ai qė mė ke krijuar, o Zoti im o pronari i ēdo gjėje, njė i vetėm s'ka tjetėr pos teje Ti e dinė se ēka kamė nė shpirtin tim dhe sa kam dėshirė tė martohem Ti e dinė qė nuk kamė kurrfarė dredhie as mashtrimi dhe nuk kam rrugė tjetėr.... o All-llahu im kėrkoj ndjesė qė i kamė munduar babėn e nėnėn e ata janė tė dobėt e ti je mė fisniku e jo i dobėt.... o Zoti im kam nevojė pėr ndihmėn tėnde o mė i ndershmi mė fisniku.... o mė i mėshirshmi i tė mėshirshmėve .... ma cakto mua njė martesė tė bekuar, tė sinqertė tė mirė e tė shpejtė qė tė mė pushoj zemra ime tė mė qetėsohet dhe tė mė gėzohet zemra ime.
Gjatė lutjes sytė mė qanin zemra ime ishte e thyer para All-llahut xh,sh., jam zgjuar herėt kam fal namazin e sabahut, por pas namazit mė ka zėnė njė gjumė i shkurtėr dhe gjatė kėtij gjumi kam parė njė ėndėrr.
Nė ėndėrr kamė parė sikur isha nė njė vend tė nxehtė sikur po ndizej zjarr e flakė dhe pas pak e shikoja tek zbriste njė ēadėr (shator) nga qielli, ishte njė ēadėr shumė e bukur qė nuk kishte mė tė bukur dhe mė tė mirė se ajo, ka zbrit mbi mua dhe mė ka mbuluar pas pakė ėshtė bėrė ftohtė sa qė nuk mund ta pėrshkruaj sa ishte e rehatshme, dhe nga ftohtėsia pas asaj nxehtėsie tė fortė jam zgjuar nga gjumi i gėzuar qė pashė njė ėndėrr tė tillė.
Nė mėngjes kam shkuar te njė nga dijetarėt qė i komentojnė ėndrrat dhe ia kam treguar se ēka kam parė nė ėndėrr, dijetari (shejhu) mė ka thėnė: A je i martuar apo ende nuk je martuar?
I kam thėnė : Pasha All-llahun xh.sh. nuk jam i martuar. Shejhu mė ka thėnė: Pse nuk je martuar?! E unė ja tregova gjendjen dhe siē po e sheh vetė unė jam njė njeri i dobėt i verbėr dhe i varfėr... gjendja ėshtė e tillė qė s'kam mundur tė martohem.
Shejhu mė ka thėnė: o biri im a ke trokitur nė mėngjes nė derėn e Zotit tėnd? I thash: po kam trokitur nė derėn e Zotit tim dhe iu kam lutur me dėshirė dhe vendosmėri.
Shejhu mė tha: shko biri im e shikoje mė tė mirėn vajzė mė tė bukurėn qė tė pėlqen ty dhe fejohu me te sepse pėr ty dyert janė tė hapura, merre mė tė mirėn qė njeh shpirti yt, mos heqė dorė e tė thuash unė jam i verbėr dhe do ta kėrkojė njė tė verbėr si unė. Por, shiko mė tė mirėn vajzė se pėr ty ėshtė dera e hapur.
Mendova nė vetvete dhe thashė se nuk ka vajzė mė tė mirė dhe qė mė pėlqen mė shumė se filania, ajo ishte e njohur nė mesin e saj si shumė e bukur me prejardhje tė mirė dhe familje tė mirė, kamė shkruar te babai e i kamė thėnė: dua tė shkosh dhe ta fejosh filanen pėr mua, por babai veproi shumė mė rreptė se nė herėn e pare dhe refuzoi kategorikisht duke ma shikuar gjendjen time shėndetėsore dhe gjendjen ekonomike tė keqe e unė po dua tė fejohem me vajzėn mė tė bukur po edhe mos tė ishte mė e bukura.
Kam shkuar vetė kamė hyrė nė shtėpinė e familjes sė saj i kam pėrshėndetur (esselamu alejkum), i kamė thėnė babait tė saj e kėrkojė filanen (dua tė fejohem me te) babai i sajė mė tha po e kėrkon filanen? I thash: po, babai i saj tha: Pasha All-llahun ti je i mirėseardhur o biri i filanit o bartės i Kur'anit (hafėz), pasha All-llahun o biri im nuk gjejė mė tė mirė se ti, por lutem ta gėzosh vajzėn time, pastaj babai i vajzės shkon te vajza e tij nė dhomė dhe i thotė: oj bija ime ky ėshtė filani, vėrtetė ai ėshtė i verbėr por me vete ka Kur'anin... librin e All-llahut xh.sh. e ka nė gjoksin e tij e nėse e sheh tė arsyeshme tė martohesh me tė mbėshtetju All-llahut xh.sh., vajza tha: nuk kamė ēka tė them mė shumė se ēka fole ti vetėm se i mbėshtetem All-llahut xh.sh... dhe brenda njė jave i verbėri ėshtė fejuar dhe martuar me vajzėn me ndihmėn e All-llahut xh.sh.
Falėnderimi i takon All-llahut xh.sh.
Eselemu Alejkum we rahmetullahi we bereketuhu.
Krijoni Kontakt