Close
Faqja 4 prej 9 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 86
    i/e regjistruar Maska e gladiator
    Anėtarėsuar
    12-02-2003
    Vendndodhja
    Iliria
    Postime
    217
    Mis Dielli;
    Gabimet e mesiperme ,dhe ato te librave Enverian;
    Ne gramatiken tone;,jane . E para eshte
    Numeror ,dhe e dyta peremer pronor,apo jo;
    Kjo fjala eshte pa kuptim sepse ne mund te themi
    ,dhe fjalet kane te njejtin funksion me sepse tregojne ;
    Ne gramatiken e drejte te gjuhes Shqipe,fjalet;
    Dy,shume,pak,im,i madh,; Duhet te quhen ,sepse;
    Mbiemri ---- Eshte nje fjale qe i bashkohet nje emri, i cili sakteson kuptimin e tij . Pra
    Dy burra---- tregon sa burra jane ; Mbiemer kuantiteti;
    Burre i shkurter-----tregon si eshte burri ; Mbiemer kualiteti;
    Burri im ---------- tregon i kujt eshte burri; Mbiemer pronor ;
    Ajo shtepia-------tregon cila shtepi; Mbiemer tregues;
    Ndersa vihet ne vend te EMRIT;
    Une jam, Kush eshte, Eshte ai ,Eshte dikush,e t j;
    Pra mos i besoni gramatikes Enveriane;

yells `aziz! light!` Maska e AsgjėSikurDielli
    Anėtarėsuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    the black light
    Postime
    1,786
    Gladiator,

kjo nuk eshte gramatike Enveriane. Kete e gjen edhe ne librin e Sami Frashėrit "Shkronjėtore e Gjuhėsė Shqip".

Une nuk e thashe teorine time, por e perserita edhe njehere Gramatiken e Gjuhes Shqipe.

Si dhe jam Mister jo Mis Dielli (Miss duhet te jete shqiptimi i drejte).

Te pershendes gladiator,

ASD

P.S. Ah bre djale, shume po te pelqen kundershtimi me duket...

Konservatore Maska e Dita
    Anėtarėsuar
    17-04-2002
    Postime
    2,925
    Dikea, ASD,

Kam pershtypjen se gladiatorin nuk e ze dot gjumi rehat, sepse ka zbuluar qe e paskemi gjuhen me te pasur se c'duhet nga ana gramatikore

Gladiator,
    eshte nje kenaqesi ta shohesh gjuhen tende kaq te pasur nga ana gramatikore. Te lehteson mesimin e cdo gjuhe tjeter.
    Gjuha shqipe ka shekuj qe kultivohet e nuk ka te beje me politiken dhe eshte varferi mendore t'ia veshesh kete merite te gjuhetareve shqiptare nje diktature politike.

Ju pershendes Dikea dhe ASD per pjesmarrjen tuaj. Ju lutem vazhdoni edhe me tej, se me ka marre malli. Kujtimet nga oret e gjuhes shqipe ne tetevjecare i kam nga me te bukurat.

Dita!

Anėtarėsuar
    12-02-2003
    Vendndodhja
    Iliria
    Postime
    217
    Vellezer forumista;
    Kur them gramatika Enveriane ,nenkuptohet kritika qe une u bej
    gjuhetareve te sistemit komunist ,dhe ska lidhje politike .
    Mua nuk me vine mire qe gjate sistemit komunist gjuhes sone se lashte nuk ju kushtua fare vemendje;
    Gjuha eshte si kultura ,ose muzika te cilat evuloen,dhe po te lexosh shkrimet e Buzukut ,ose Samiut ,ato jane plot me gabime,sepse kur vendi eshte i pushtuar nga te tjeret ,dhe shkollimi eshte i paket gjuhetaret nuk kane mundesi te kultivojne gjuhen.
    Asnje gjuhe nuk ka lindur e paster. Latinishtja duke u evoluar ne Italisht u ndryshua dhe ju pershtat gramatikes.
    Anglishtja e vjeter eshte ndryshe nga ajo sot.
    Une nuk e shaj gjuhen Shqipe,ajo eshte shume e bukur ,por meqenese gjuhen e krijojne njerezit ,ata edhe gabojne .
    Pra detyra jone sot eshte qe te pasurojme fjalorin dhe gramatiken e gjuhes Shqipe;
    Sa per ty Dita ;
    Te gjitha gjuhet e botes jane te pasura gramatikisht ,sepse ato dhe gjuha jone kane nje origjine te perbashket;
    Asgjesikurdielli me fal per Mis ne vend te Mr;

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Vendndodhja
    Oslo , Norway
    Postime
    472
    Gladiator!

Gjuha ėshtė njė ndėr faktorėt vendimtarė qė e ka mbajtur gjallė kombin tonė nėpėr shekuj. Pėrpjekjet e rilindasve pėr njė shqipe standarde dhe tė unifikuar u arritėn nė shekullin njėzet. Nocioni i lartėpėrmendur "gramatikė enveriane" dėshmon tendencėn qė edhe rregullat gjuhėsore tė veshen me petkun ideologjik tė njė periudhe tė vecantė.
    Pėrpjekjet e Kristoforidhit, S.Frashėrit i vazhduan: Cabeu, Xhuvani, Agalliu, Cipo, Demiraj, Domi, Dhrimo, Kostallari, Lafe, Totoni, Cikuli, Likaj, Myderrizi, Pekmezi, Riza, Celiku, Hysa, Ajeti, Podgorica, Thomai, Buxheli, Bezhani, Haxhillazi, Pėrnaska dhe shumė e shumė gjuhtarė tjerė tė nderuar. Ta emėrtosh punėn e tyre tė shenjtė dhe ndihmesėn e tyre kombėtare me njė sistem politik kalimtarė, nuk i bėhet nder as atyre, as vetvetės dhe as kombit.

Gladiator!

Askush nuk ka lindur i ditur. Tė gjithė kemi nevojė tė mėsojmė sa tė jemi gjallė. Nė njė fushė ku na mungojnė dituri dhe pėrgatitje tė nevojshme nuk duhet tė futemi dhe ta dėshmojmė injorancėn.
    Me njė togfjalėsh ideologjik nuk pėrmbyset puna dhe pėrpjekja e atyre qė i pėrmenda mė lart.

Tung, miku im!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga lum lumi : 01-03-2003 mė 16:47

Anėtarėsuar
    12-02-2003
    Vendndodhja
    Iliria
    Postime
    217
    Lum Lum;
    Nuk eshte mire te lavdosh te tjeret pa i njohur;
    Njohurite e tua drejt gjuhes Shqipe dhe gjuheve te huaja duket qe jane minimale.
    Emrat e mesiperm kane dhene kontributin e tyre ,ne periudhen qe ata kane jetuar. Dmth.
    Samiu gjate jetes se tij edifikoi gjuhen shqipe,Pas Samiut dolen te tjere gjuhetare qe bene te njejten gje.
    Por gjuha nuk mbaron me kaq ,sepse ata Rilindasit na e lan neve brezave te ardhshem te mbarojme punen qe ata nisen, sepse po te lexosh postat e mia te mesiperme do shikosh sa gabime ka gramatika jone.
    Dhe ti po ke respekt per Rilindasit ,mos kritiko mua por po ke njohuri rreth gramatikes -- gjuhesore mesoua te tjereve;
    Psh une se di ne c fare kohe eshte folja e mesiperme (Mesoua)
    Ti po e di mund te ma thuash.
    Flm

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Vendndodhja
    Oslo , Norway
    Postime
    472
    Gladiator!

1.
    Gjithė ata emra gjuhėtarėsh qė u pėrmenden nga unė mė lartė,
    pėrvec Samiut dhe Kristoforidhit, janė gjuhtarė tė periudhės qė ti e emėrtove mė lart si "gramatikė enveriane". Bile kėtė "enveriane" e bėre mė shkronjė tė madhe tė shtypit.

2.
    Unė nuk lavdėrova askė. Vec desha ta pėrkujtojė njė listė tė gjuhėtarve qė ti u vere nofkė. A i njoh, apo nuk i njoh, ti je duke ia futė kot se koti.

3.
    Thua se njohuritė e mija janė minimale. Ok.
    I kam mbaruar vec 18 vjet shkollė. Nuk pata mundėsi mė shumė.

KONKLUZION:
    Tė pėrkujtoj se tema ėshtė hapur nga nismėtari pėr "gramatikėn dhe rregullat e drejtėshkrimit tė shqipės".Disa anėtarė tė nderuar kanė dhėnė ndihmesė dhe kanė shpenzuar kohė pėr tė hedhė shkrime serioze rreth qėllimit tė hapjes sė temės. Komentet e tua
    joserioze nuk do lejohen. Ta them qartė e shqip!!! Forumi ėshtė i hapur edhe pėr Ty. Po pate mundėsi dhe njohuri tė domosdoshme pėr pasurimin e temės nė fjalė, je i mirėseardhur.
    Po vazhdove me komente kuturu dhe pastaj vlerėsime pa bazė se sa "njohuri gjuhėsore" kam unė, pa me njohur dhe pa i kullotur kurrė delet me mua, do tė fshihen komentet tua dhe do mirren masat pėrkatėse.

P.S:
    Sa pėr njohuritė tua: fjala " shumė" tek postimi i juaj nr. 31 ėshtė pėremėr e jo mbiemėr. Sepse nuk pėrcakton se sa burra janė. Ke bėrė edhe gabime tjera. Ti nuk e njeh gramatikėn e gjuhės shqipe. Ne vend qė tė mėsosh nga postuesit e lartėshenuar, merresh me inisinuata tė lira. Pra mėso! Ja edhe disa gabime tjera qė ke bėrė nė atė postim:

* fjala "im" ėshtė peremėr e jo mbiemėr;
    * fjala "dy" ėshtė numėror dhe kurrsesi nuk mund tė quhet mbiemėr;
    * fjala "pak" ėshtė ndajfolje e jo mbiemėr; ( mund tė jetė edhe pėremėr i pacaktuar nė ca raste)
    * fjala " i madh" ėshtė mbiemėr...URRRAAA e saktė;
    * je shprehur "mbiemra pronor", nuk njeh gjuha shqipe tė tillė,
    * nuk pėrdoret shkronja e madhe tek fjalėt : italisht, shqip, enveriane, etj., nė mes tė njė fjalie; dhe
    * pas presjes nuk pėrdoret shkronja e madhe.
    ( Kėto ishin njohuritė e mia minimale pėr gjuhėn shqipe, po ku mbete ti dhe njohuritė maksimale tuat !!!)

Kėshillė nr.1: mėso nga postimet e DIKEAS, DITĖS dhe ADS-sė e pastaj bė komentime rreth "njohurive gjuhėsore" tė anėtarėve tjerė tė Forumit.
    Kėshillė nr.2: po nuk e pasuron vetvetėn me njohuri gramatikore elementare tė gjuhės amtare, nuk ke se si ta mėsosh gramatikėn e gjuhėve jo amtare.

Kėshillė nr. 3: argumente e jo insinuata.

Flm. edhe prej meje
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga lum lumi : 02-03-2003 mė 13:52

Anėtarėsuar
    12-02-2003
    Vendndodhja
    Iliria
    Postime
    217
    Lum Lum;
    Ne sistemin komunist ,kur dikush i gjente gabime eprorit ,ai denohej me vdekje.
    Fjala (shume). Ti thua eshte ndajfolje.
    C fare eshte ndajfolja ? Ndaj--folje
    Vere fjaline.
    ( Shume raki te ben keq)
    Si shpjegohet qe (shume) percakton nje emer (raki) dhe jo nje folje? Pra (shume raki) .Sa raki? Shume;
    Ndersa fjala (keq) percakton foljen (ben) . Si te ben? Keq.
    Ajo eshte ndajfolje.
    Por (shume) mund te jete edhe ndajfolje.(une punoj shume).
    Ketu ajo percakton ,sa punoj ,dmth shume.
    Ideja ime ishte qe fjalet varen nga fjalia qe ato ndodhen.
    Shiko fjalen (im),qe ti thua eshte peremer.
    Per---- emer ,kuptimi i tij eshte qe ai zevendeson emrin,apo jo?
    ( Burri im pi shume).
    Si shpjegohet qe peremri eshte bashke me emrin ,kur ai duhe ta zevendesoj ate?
    Pra (im) mqs percakton (burrin) dmth (burri im) ,po ashtu si
    (burre i madh) eshte mbiemer. Ndersa te.
    (ai eshte idiot) ,fjala (ai) vihet ne vend te (Beni eshte idiot)
    atehere (ai) eshte per-emer.
    Pra kush ka te drejte?

i/e regjistruar Maska e Shėn Albani
    Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899
    Mene fund nje teme me vend,

fajtore flm se me perkujtove disa gjera, flm. edhe lumit.

Thirrorrja ( vokativi ) ka ekzistuar dhe nuk di pse konsiderohet si emrorja, sepse emri merr nje "O" ne fund.

KUR KE FJALEN PER nyjet qe ke permend der , die das, le la , les il, lo la, kete tani e konsiderojne studjuesit e huaj ne gjuhen shqipe si nyje e pasvėnė ( postposé ) ( L“article postposé 9 qe ne fakt e ke thene edhe ti....

Njeri kishte kundershtuar kohen e kryer Para disa diteve i kam lare rrobet: ketu duhte pasur parasysh se cfare fuqie shprehese ka e kryera ne gjuhen shqipe. Akcioni nuk perfundon , po vazhdon deri ne prezent ( tashmen ). Por ajo kohe mund te shprehe nje veprim ne te klauren, por veprimi mund te mos jete perfunduar apo mund te vazhdoje edhe ne te tashmen. Kjo nuk e ben inferiore shqipen por hedh ne shesh pasurine sematike te koheve. Pervec kesaj e kryera shpreh edhe nje veprim qe perserite, qe vazhdon gjithmon ( durativ ) Kam punuar tere jeten!!! Mundesi: Kam pasur deshire, por...., keto qe ithash i thash pa konsultuar nje gramatike, mund te kem gabuar, por mendoj se nuk jam gabim,
    ...

me respekt per kete pune q

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Vendndodhja
    Oslo , Norway
    Postime
    472
    1.
    "Shumė raki tė bėn keq"

- fjala "shumė" nė kėtė rast ėshtė pėremėr i pacaktuar.

Pėremrat e pacaktuar tregojnė sasi tė pacaktuara frymorėsh a sendesh. Nė shembullin e lartėshenuar tregon sasi tė pacaktuar tė emrit "raki".
    Nė kėtė grup qė quhen pėremra tė pacaktuar hyjnė fjalėt:

disa, ca, shumė, pak, njė palė, gjithė, gjithfarė, etj.

"Shumė" pėrdoret pėr tė treguar nė mėnyrė tė pacaktuar njė numėr tė madh qeniesh, sendesh, dukurish: Pėrfytyroni njė forum qė ka shumė GLADIATORĖ, shumė moderatorė, shumė anėtarė dhe pak gjuhėtarė.
    Fjala "shumė" dhe "pak" nė shembullin e sipėrm janė peremra tė pacaktuar.
    Kėta pėremra tė pacaktuar, me pėrjashtim tė pėremrit "disa"
    s'kanė asnjė kategori gramatikore. Ky i fundit ka vetėm kategorinė gramatikore tė rasės, kur nuk ėshtė nė bashkėvajtje me emrin.

2.
    "Burri im pi shumė"

Do ishte mė drejtė tė thuhet: "Im burrė pi shumė"

Pėremėr quhet ajo pjesė e ligjeratės qė tregon nė mėnyrė tė pėrgjithshme, pa i emėrtuar frymorė, sende, tipare ose sasi tė pacaktuara.

Gladiator!

Pėremrat zakonisht pėrdoren nė tė gjitha funksionet nė tė cilat pėrdoren edhe emrat, si kryefjalė, kundrinė, kallėzues emėror, si pėrcaktorė e rrethanorė. Pėr kėtė arėsye, pėremri qė pėrdoret si emėr, zakonisht nuk mund tė vendoset nė tė njėjtėn fjali me tė njėjtin funksion me emrin qė pėrfaqėsojnė a zėvendėsojnė.

Mirėpo, ka raste kur pėrdoren sebashku nė tė njėjtėn fjali. Sikur nė shembullin e sipėrm "burru im..." apo " im burrė.....". Kur pėrdoren nė tė njejtėn fjali emėr e pėremėr, ata domosdo pėrdorėn pranė njėri-tjetrit, por me funksione tė ndryshme.

Nė shembullim " Burri im...." ose "Im burrė....". Pėremri "im" pėrcakton emrin "burrė". Pėremrat qė pėrcaktojnė emrat, zakonisht pėrdoren para tyre (pėremrat deftorė, pyetės, tė pacaktuar), por pėremrat pronorė mund tė pėrdoren para " im burrė" ose prapa "burri im" tė emrave qė pėrcaktojnė. Kjo nuk ndodh me pėremra dėftorė. Pėremrat dėftorė( i atillė, i kėtillė, i tillė) zakonisht vendosen rregullisht pas emrave qė pėrcaktojnė.

Kaq ishin njohuritė " minimale gjuhėsore" dhe nese ke paqartėsi tė tjera je i mirėseardhur me pyetje.

Flm. edhe njė herė,
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga lum lumi : 02-03-2003 mė 14:04

Faqja 4 prej 9 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. 10 rregulla kundra te nxehtit
    Nga Ingenuous nė forumin Mjeku pėr ju
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 28-07-2023, 06:48
  2. KUJDES: Rregulla pėr pjesėmarrjen dhe pėrmbajtjen!
    Nga KVS nė forumin Agnosticizėm dhe ateizėm
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 28-04-2007, 00:21
  3. Biblioteka nė Dallas vė rregulla tė forta!
    Nga Davius nė forumin Tema shoqėrore
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 30-12-2005, 19:11
  4. Mendohet, te vihen rregulla te reja nga fifa...
    Nga Moltisanti nė forumin Sporti nėpėr botė
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 08-01-2005, 10:04
  5. 10 rregulla qe duhen ndjekur
    Nga Mina nė forumin Mjeku pėr ju
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 02-11-2004, 12:29

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •