Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 5
    Mjedisor Maska e Edvin83
    Anëtarësuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670

Energjia, tjetër rritje çmimi më 2011-n

Energjia, tjetër rritje çmimi më 2011-n
    25/06/2010
    Ard Kola

ERE: Korrigjimi i nivelit të humbjeve favorizoi OSSH. Gjyqi, palët drejt kompromisit

Shqiptarët do të përballen me një tjetër rritje të çmimeve të energjisë elektrike në janar 2011. Konfirmimi vjen nga Enti Rregullator i Energjisë, i cili sapo ka korrigjuar nivelin e humbjeve në rrjet, element tepër i rëndësishëm në përcaktimin e tarifave të reja. Të dhënat e fundit tregojnë për një nivel humbjeje me të paktën 34 për qind, ose 1 për qind më lart nga periudha kur ERE mori vendimin për rritjen e çmimeve me rreth 13 për qind. “Në vendimin e muajit dhjetor për rritjen e çmimeve, niveli i humbjeve ishte 33 për qind, gjë që u kundërshtua nga OSSH-ja, duke pretenduar një masë prej 35.7 për qind. Nga verifikimet në terren dhe te linjat e përcjelljes së energjisë, rezulton se niveli i humbjeve paska qenë 34 për qind. Kjo do të thotë se OSSH-së i lind e drejta që tani të kërkojë rritje me të paktën 1 për qind, por analizat dhe studimet do të nisin në shtator, për të marrë një vendim përfundimtar”, tregon për “Shqip” një burim zyrtar i ERE-s. Sipas tij, me situatën aktuale, rritja e çmimeve të energjisë është e pashmangshme në vitin 2011.

Humbjet e energjisë elektrike janë treguesit që përcaktojnë nevojën e kompanisë për të investuar në rrjet, e për pasojë detyrimin e saj për të kërkuar rritje çmimi, në mënyrë që të krijojë të ardhura dhe fond për të përballuar shpenzimet. Kur CEZ bleu OSSH-në, nisi studimin për të parë nivelin e humbjeve, nisur dhe nga fakti që shifrat e paraqitura nga qeveria ishin pak të besueshme. Gjendja e humbjeve të energjisë, nga faktori teknik dhe më së shumti nga vjedhja në linja, ishte tepër katastrofike dhe për ta përmirësuar, OSSH-ja planifikoi një nivel investimi tepër të lartë. Ajo çfarë kishte ndodhur në OSSH-në shtetërore ishte fshehja e të dhënave te faturimi, ku për të kamufluar nivelin e arkëtimeve, energjia e konsumuar i adresohej Operatorit të Shpërndarjes për qëllimet e veta. Kur çekët panë nga afër manovrën e fshehjes së humbjeve reale, dolën me konkluzionin se energjia që hidhet në rrjet humbet rrugës në masën 35.7 për qind dhe jo 33 për qind sikurse i kishte deklaruar qeveria para privatizimit. Në rast se kemi nivel humbje të lartë, aq më e madhe është mundësia për rritjen e çmimeve, për shkak të nevojave për para në sektorin e investimeve. ERE nuk e mori në konsideratë kërkesën e OSSH-së për humbje rreth 35 për qind, por e la të hapur rrugën e verifikimit, ndërsa mori vendim për rritje tarifash me 13 për qind, duke marrë si të qenë humbjet me 33 për qind. Në këtë konflikt, palët u gjendën në gjyq, e në rast se humbiste ERE, qeveria shqiptare duhet t’i paguante CEZ-it 60 milionë dollarë, si dëm i shkaktuar nga mosrritja e tarifave, sikurse e parashikon deklarata rregullatore.

I gjithë debati lidhej me nivelin e humbjeve për vitin 2008 e tutje, kur OSSH ishte në pronë të shtetit dhe ku të dhënat për privatin janë pak të besueshme. Kur kanë kaluar një vit nga verifikimi i të dhënave, del se OSSH-ja kishte pak të drejtë, ose më saktë 1 për qind më tepër nga pretendimet e qeverisë. Kjo e drejtë na detyron të kemi rritje të çmimeve për vitin që vjen me të paktën 1 për qind.
    Sa i takon gjyqit, palët janë duke parë mundësinë e një kompromisi, në mënyrë që të mos preket garancia 60 milionë dollarë. ERE dhe OSSH-ja kanë kryer vetëm një seancë gjyqësore ku janë njohur me pretendimet, ndërsa të tjera janë shtyrë pa fund që prej muajit shkurt.

i/e regjistruar Maska e Zoti Basha
    Anëtarësuar
    25-01-2010
    Postime
    860
    ....Pse jo?

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anëtarësuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    Citim Postuar më parë nga Zoti Basha Lexo Postimin
    ....Pse jo?
    PO pra pse jo? Pse 13% dhe jo 53%? Ky popull duron e ha sa te duash!
    Ndryshuar për herë të fundit nga Edvin83 : 25-06-2010 më 07:15

i/e regjistruar Maska e martini1984
    Anëtarësuar
    02-04-2009
    Postime
    5,594
    Citim Postuar më parë nga Edvin83 Lexo Postimin
    PO pra pse jo? Pse 13% dhe 53%? Ky popull duron e ha sa te duash!
    Hajde se mbajme ne kemi kurriz te forte.
    Dhe faturat i marrim tek posta e madhe ne te djathte.
    Nuk punonte printeri,neser prape ne kembe

i/e regjistruar Maska e Zoti Basha
    Anëtarësuar
    25-01-2010
    Postime
    860
    Citim Postuar më parë nga Edvin83 Lexo Postimin
    PO pra pse jo? Pse 13% dhe 53%? Ky popull duron e ha sa te duash!
    Popullin e kane genjyer demagoge komuniste se energjia na qenka e drejte e dhene nga zoti, dhe se na qenka e pafundme dhe e pashtershme. Po ja qe ne boten reale, energjia nuk eshte as e drejte e secilit (shperhja nuk ka kuptim) e as e pashtershme.

Dhe meqe nuk eshte e pashtershme, ekonomia elementare na thote qe energjia KA CMIM.

Dhe perderisa ka cmim, cmimi vendoset ne treg, dhe jo neper salla kuvendi (si popull qe vuajtem per buke kur cmimi vendosej neper salla kuvendi, duhet ti dime keto gjera!). Ta vendosin ceket sa te duan. Nese dikush nuk eshte dakort me cmimin, te mos e blej. Pike.

Nese do te fajesosh dike per situaten energjitike, fajeso kyvendin qe u jep cekeve monopol ligjor mbi shperndarjen.

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •