-
kam dy jave qe jamulur ne peshe sonte kam ngrene 5 lloje te ndryshme embelsirash jam fryre si femer shtatzene
-
-
Pėr: Keshilla - Fitnesi
Tė dobėsoheni duke u argėtuar!
A ėshtė e mundur qė dobėsimi, mirėqenia dhe forma fizike tė varet edhe nga humori ynė? Tė qenit pozitivė dhe produktivė ju ndihmon tė keni edhe njė formė mė tė mirė fizike dhe njė marrėdhėnie mė tė mirė me trupin tuaj. Argėtimi ėshtė njė mėnyrė qė tė ndiheni mė mirė fizikisht. Ėshtė ēelėsi qė ju ndihmon tė dobėsoheni, mund t’ju shtyjė tė humbisni pėrfundimisht kilogramėt e tepėrt, duke pėrmirėsuar sjelljen kundrejt ushqimit dhe trupit tuaj.
Metabolizmi pėrmirėsohet kur truri argėtohet
Kur truri angazhohet nė punė apo interesa tė kėnaqshme ēliron substanca qė bllokojnė urinė dhe aktivizojnė metabolizmin. Njerėzit qė mendojnė dhe rimendojnė pėr jetėn e tyre, ata qė mėrziten, nuk kanė interesa, shėndoshen pa e kuptuar pse. Nėse dėshironi tė dobėsoheni, duhet tė merreni me gjėra qė ju bėjnė tė ndiheni tė gjallė. Kjo gjendje “zjarri i brendshėm” ndez motorėt e hormoneve dhe neurotransmetuesve, tė cilat stimulojnė ndryshimin e sjelljes mendore. Nė kėtė gjendje mendore, uria kalon, rikthehet dėshira pėr t’u kujdesur pėr trupin dhe ėshtė mė e thjeshtė tė dobėsoheni pa u sforcuar shumė.
Jetoni momentin
Hapi i parė dhe mė i rėndėsishėm i kėtyre tre ndihmave pėr t’u dobėsuar i pėrket konflikteve me tė kaluarėn, e vjetėr apo e re qoftė. Tė jetoni momentin nuk do tė thotė tė kapni ēastin ose tė jetoni tė tashmen, por nė mėnyrė mė specifike: mos u gėrryeni duke menduar gabimet tuaja dhe tė tė tjerėve. Mos mendoni pėr dėshtimet e sė kaluarės. Vlerėsoni veten, dilni me miqtė, mėsoni tė jeni tėrheqės kėshtu siē jeni, duke u mbėshtetur nė pikat tuaja mė tė forta, gjeni aktivitete argėtuese si kėrcimi, janė tė gjitha mėnyra tė shkėlqyera pėr tė ulur stresin dhe pėr tė favorizuar dobėsimin.
Mos arsyetoni nė mėnyrė kushtėzuese
Ėshtė ndihma e dytė pėr t’u dobėsuar. Tė mėsoni tė mendoni pozitivisht mund tė jetė e mundimshme, ndėrkohė qė jetoni nė frikė dhe mbi bazėn e asaj qė keni qenė ėshtė mėnyra mė e mirė pėr tė jetuar nė mėnyrė tė limituar dhe kushtėzuese. Ėshtė njėsoj si tė mbylleni nė kafaz. Mjaft thatė “nuk do tė jem asnjėherė e dobėt”, “as kėsaj here nuk do t’ia dal mbanė”, “kam diēka qė s’shkon”. Edhe nėse ėshtė e mundimshme, fillimisht, mendoni tė kundėrtėn. “Do tė dobėsohem”, “do t’ia dal mbanė”, “nuk kam asnjė problem”, janė tė gjitha mendime qė ju ndihmojnė tė ndiheni mė tė fuqishėm, mė pak armiq tė vetes.
Dilni nga logjika e dietave
Mos u stresoni nga njė dietė e re. Mjaft menduat njė radhė tė gjatė dietash dhe thyejeni kėtė zinxhir kushtėzues qė tani. Nė vend tė dietės, mėsoni tė keni njė pėrqasje mė tė shėndetshme, normale dhe instinktive me ushqimin. Mundohuni tė hani nė mėnyrė tė shėndetshme nė 80% tė dietės suaj. Pastaj zgjidhni aktivitete dhe mundohuni ta jetoni jetėn nė harmoni. Mendoni “kėtė gjė qė bėra tani, dikur e konsideroja tė pamundur. Ndihem sikur kam hequr peshėn e rėndė tė dietave nga koka, thjesht duke mos menduar mė pėr to”. Liria pėr tė ngrėnė atė qė dėshironi, rifitimi i njė metabolizmi tė shėndetshėm dhe njė trup fizikisht mė tėrheqės nuk ka ēmim. Dhe kėtė gjė mund ta arrini nė ēdo moshė.
Bota Sot
https://www.botasot.info/life-style-...ke-u-argetuar/
-
Regullat e Postimit
- Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
- Ju nuk mund tė postoni nė tema.
- Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
- Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
-
Rregullat e Forumit
Krijoni Kontakt