Zbardhet afera me karburantet
Trazhgim Sokolaj
Drejtori i Inspektoratit të Kontrollit të Karburanteve Virgjil Joti i arrestuar me akuzën e korrupsionit tri ditë më parë, akuzohet se ka shfrytëzuar vartësit e tij si sekserë për të marrë shuma ryshfeti nga kompanitë e importit të naftës e gazit. Pasi kishte kërkuar 20 mijë dollarë ryshfet për të dhënë lejen e hyrjes në treg të karburantit që ndodhej në anijen e ankoruar në Durrës, tri ditë më parë ish-kryeinspektori Virgjil Joti ka dërguar vartësin e tij Kastriot Llakaj, për të marrë paratë. Burime zyrtare nga Prokuroria e Përgjithshme thanë se Zyra Task Force Antikorrupsion në Prokurorinë e Tiranës, dokumentoi momentin kur në emër të kryeinspektorit Virgjil Joti, vartësi i tij Kastriot Llakaj mori 17 mijë euro ryshfet nga përfaqësuesit e kompanisë që kërkonte leje për hedhjen në treg të karburantit. “Kastriot Llakaj, me detyrë inspektor në institucionin e drejtuar nga Virgjil Joti, u kap në flagrancë pasi mori paratë nga përfaqësuesit e firmës dhe po hynte në automjetin e tij me 17 mijë eurot e marra ryshfet”, thanë burime të Prokurorisë. Sipas tyre, inspektori i përdorur si ndërmjetës, pasi kishte marrë paratë po kthehej të takonte shefin e tij Virgjil Joti për t’i dhënë “pjesën që i takonte”. Ndërkohë i arrestuari i tretë i kësaj skeme korrupsioni, inspektori Luan Qato mësohet se ka qenë në dijeni të këtyre fakteve megjithëse nuk ka marrë pjesë direkt në skemën e korrupsionit.
Dyfishimi i ryshfetit
Përfaqësuesit e kompanisë së importit të karburantit “Kalaja” sh.a janë paraqitur pranë Zyrës Task Force Antikorrupsion në Prokurorinë e Tiranës dhe kanë bërë denoncim në datën 31 maj 2010. Atë ditë, kryeinspektori Virgjil Joti u kishte bërë të ditur se kishte dyfishuar shumën e ryshfetit që duhej të paguanin, nga 10 mijë dollarë për një anije, në 20 mijë USD. Menjëherë pas dyfishimit të faturës së paligjshme, kompania ka vendosur të njoftojë Njësinë Task Force, e cila në bashkëpunim me policinë realizoi hetimin në kohë rekord të këtij rasti. Sipas padisë së bërë nga kompania “Kalaja” sh.a, prej tetë muajsh kryeinspektori Virgjil Joti dhe vartësit e tij u kishin marrë atyre 100 mijë dollarë në tetë muaj. Për çdo anije të mbërritur në Durrës, kompania duhej të merrte leje nga Inspektorati i Kontrollit për të hedhur mallin në treg. Ish-kryeinspektori akuzohet se për çdo anije ka nxjerrë pengesa duke pretenduar se lënda ishte jashtë cilësisë, dhe më tej ka lejuar hedhjen në treg pasi ka marrë 10 mijë USD për çdo rast. Katër ditë më parë ai u ka thënë përfaqësuesve të kompanisë se shuma e ryshfetit ishte dyfishuar ndërkohë që biznesi menjëherë paraqiti kallëzim në Prokurori.
Panorama
Krijoni Kontakt