Pershendetje, doja te jepja edhe une mendimin tim persa i perket temes. Se pari doja qe te demostroja me shkrime nga bibla se cfare thote Perendia ne lidhje me te keqen dhe te miren.
Romakeve 9: 9-22 9 Sepse kjo ėshtė fjala e premtimit: ``Nė kėtė kohė do tė vij dhe Sara do tė ketė njė bir``.10Dhe jo vetėm kaq, por edhe Rebeka mbeti shtatzėnė nga njė njeri i vetėm, Isakun, atin tonė,11(sepse para se t`i lindnin fėmijėt dhe para se tė bėnin ndonjė tė mirė a tė keqe, qė tė mbetej i patundur propozimi i Perėndisė pėr tė zgjedhur jo sipas veprave, po prej atij qė thėrret),12iu tha asaj: ``Mė i madhi do t`i shėrbejė mė tė voglit``,13siē ėshtė shkruar: ``E desha Jakobin dhe e urreva Ezaun``.14Ēfarė tė themi, pra? Mos ka padrejtėsi te Perėndia? Aspak!
15Ai i thotė nė fakt Moisiut: ``Do tė kem mėshirė pėr atė qė tė kem mėshirė, dhe do tė kem dhembshuri pėr atė qė do tė kem dhembshuri``.16Kėshtu, pra, kjo nuk varet as prej atij qė do, as prej atij qė vrapon, por nga Perėndia qė shfaq mėshirė.17Sepse Shkrimi i thotė Faraonit: ``Pikėrisht pėr kėtė gjė tė ngrita, qė tė tregoj te ti fuqinė time dhe qė tė shpallet emri im mbi mbarė dheun``.18Kėshtu ai ka mėshirė pėr atė qė do dhe e ngurtėson atė qė do.19Ti do tė mė thuash, pra: ``Pse vazhdon tė ankohet? Kush mund, nė fakt, t`i rezistojė vullnetit tė tij?``.20Po kush je ti, o njeri, qė i kundėrpėrgjigjesh Perėndisė? A mund t`i thotė ena mjeshtrit: ``Pėrse mė bėrė kėshtu?``.21A nuk ka vallė fuqi poēari mbi argjitėn pėr tė bėrė nga po ai brumė njė enė pėr nderim, edhe njė tjetėr pėr ēnderim?22Dhe ēfarė tė thuash nėse Perėndia, duke dashur tė tregojė zemėrimin e tij dhe tė bėjė tė njohur pushtetin e tij duroi me shumė zemėrgjėrėsi enėt e zemėrimit qė qenė bėrė pėr prishje?
Nga sa citohet me larte kuptohet qe eshte Perendia, ai qe per vullnetin e gjithckaje si ne qiej ashtu edhe ne toke e ka vendosur si do te ndodhi para se edhe vet universi te krijohej. Ka shume referenca per kete gje, qe fati jone dmth i cdo njeriu eshte paracaktuar qe para se te fillonte bota. pra nqse nje njeri eshte i keq Perendia ashtu e ka vendosur qe para fillimit te botes. Po ashtu edhe nqse nje njeri eshte i mire Perendia ashtu e ka vendosur ashtu qe perpara fillimit te kohes. Pra dikush vendos te behet ndjekes i Jezus Krishtit, por edhe kete e ka vendosur Ati Perendi qe para fillimit te kohes. Pra cdo gje eshte e paracaktuar.
Efesianeve 1: 3-6 3 I bekuar qoftė Perėndia, Ati i Zotit tonė Jezu Krisht, qė na bekoi me ēdo bekim frymėror nė vendet qiellore nė Krishtin,4sikurse na zgjodhi nė tė pėrpara se tė themelohej bota, qė tė jemi tė shenjtė dhe tė papėrlyer pėrpara tij nė dashuri,5duke na paracaktuar qė tė birėsohemi nė veten e tij me anė tė Jezu Krishtit, sipas pėlqimit tė vullnetit tė vet,6pėr lėvdim tė lavdisė sė hirit tė tij, me tė cilin na bėri tė pėlqyer nė tė dashurin Birin e tij,
2 e Thesalonikasve 2:13 13 Por ne duhet ta falėnderojmė vazhdimisht Perėndinė pėr ju, o vėllezėr tė dashur nga Zoti, sepse Perėndia ju zgjodhi qė nė fillim pėr t`ju shpėtuar, me anė tė shenjtėrimit tė Frymės dhe tė besimit nė tė vėrtetėn;14tek e cila ju thirri me anė tė ungjillit tonė, qė tė arrini tė merrni lavdinė e Zotit tonė Jezu Krisht.
Jeremiah 1: 5 5 "Para se unė tė tė formoja nė barkun e nėnės sate, tė kam njohur; para se ti tė dilje nga barku i saj, tė kam shenjtėruar dhe tė kam caktuar profet tė kombeve".
Persa i perket te keqes qe ekziston eshte perseri Perendia qe e komandon:
Isaiah 45:7 Unė formoj dritėn dhe krijoj terrin, sjell mirėqėnien dhe krijoj fatkeqėsinė. Unė, Zoti, i bėj tė gjitha kėto gjėra".
Ligji i perterire 32 : 39 39 Tani e shikoni qė unė jam Ai dhe qė nuk ka Perėndi tjetėr pėrbri meje. Unė tė bėj qė tė vdesėsh dhe tė jetosh, unė tė plagos dhe tė shėroj, dhe nuk ka njeri qė mund tė tė lirojė nga dora ime.
Pra eshte shume e qarte qe nuk ka asgje ne bote qe i shpeton vullnetit te Perendise. Cdo gje eshte ne vullnetin e tij. Pra ai e di fundin e botes dhe veprimet e gjithckaje. Madje te Jobi edhe Satani (akuzuesi) i merr leje Zotit per te shkaktuar fatkeqesi te shtepia e Jobit, pra edhe ai (satani) eshte nen vullnetin e Perendise. Perendia ka ditur cdo gje qe nga fillimi. Perendia ka krijuar te kundertat : driten dhe erresiren, te miren dhe te keqen, naten dhe diten, te majten dhe te djathten, pra jane nocione qe smund te kuptohen njera pa tjetren. Vetem ne boten qe do te vije realiteti do te jete ndryshe nga ai qe eshte sot. Kjo eshte shpresa e besimtareve te krishtere.
Une nuk di ta shpjegoj ndryshe por eshte si puna e regjizorit ne nje filem. Regjizori ne kete rast eshte Perendia dhe personazhet jemi ne njerezit, pra ne ne jeten reale kemi zgjedhje te lire, te bejme mire apo te bejme keq (si puna e personazheve te filmit) por Zoti e di si do te vijoje filmi pasi ai e ka krijuar vete.
Bekime ne Jezus Krishtin!
Krijoni Kontakt