Close

Rezultati i Sondazhit: Nga vjen homofobia Shqiptare?

Votues
67. Nuk mund të votoni në këtë sondazh
  • Nga mentaliteti shqiptar a'la turka?

30 44.78%
  • Nga frika per te mos zbuluar veten?

10 14.93%
  • Nga injoranca?

30 44.78%
  • Nga feja?

7 10.45%
Sondazh me disa zgjedhje
Faqja 0 prej 8 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 78
  1. #-9
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    21-11-2004
    Postime
    6

Shqiptarët, populli më homofob i Evropës?

Nga ku vjen urejtja kaq e madhe e shqiptareve per homoseksualitetin? Si ka mundesi qe shqiptaret jane populli me homofob i Europes?

Nuk me kishte vajtur mendja ndonjere per kte teme, ne fakt asqe e kisha menduar ceshtjen e homoseksualeve ne Shqiperi, se si jetojne dhe si e perballojne orientimin e tyre seksual ne nje shoqri kaq homofobe si shoqeria shqiptare. Po regjistroja provimin e fundit ne Universitetin Columbia, kur takoj nje miken time Joyce qe po bente nje masters per "Queer Studies" apo studime mbi orjetimin seksual. Ishte shume vajze e kendshme, gjithmon e qeshur dhe me shum interes per Shqiprine. Meqe kishim qelluar ne disa kurse bashk u bem miq dhe dilnim klubeve bashk. Ajo me prezantoj me te dashuren e saj Lisa, gje qe mua me dukej pak sa e veshtire per ta honepsur ne fillim sepse vija nga nje vend kaq primitiv per keto ceshtje saqe nuk behej fjale per keto pune fare. Sidoqofte, miqesia jone u shtua dhe Joyce shpesh me tregonte per problemet e komunitetit gay dhe une fillova te kem nje njohuri me te brendshme te ketyre ceshtjeve ne pergjithesi.

Joyce kishte mbaruar provimet dhe po pergatiste tezat e masterit, kur e pyeta se c'teme kishte zgjedhur ajo me tha "Homoseksualiteti ne Europen Lindore." Pa me lene te komentoj shume me luti qe t'I gjej nje burim studimi mbi ceshtjen homoseksuale ne Shqiperi meqe, vetem ne Shqipri nuk kishte rene dot ne kontakt me ndonje shoqate sepse nuk ka asnje te tille. I thashe qe do jete e veshtire, megjithate do bej te pamundren. Te nesermen mora ne telefon te fejuaren time ne Tirane dhe e pyeta se mos dinte ndonje gje te tille apo se mos kishte degjuar per ndonje shoqate gay. Ajo shume e habitur me tha qe "ti e di shume mire qe gjera te tilla ketu nuk ka" kishte te drejte. Mora ne telefon Joyce dhe i thashe qe nuk ka ndonje informate per ekzistencen apo aktivizmin homoseksual ne Shqipri.

Pas ca kohesh mbase nje vit me von, Joyce me dergon me poste tezen e saj qe ishte botuar me fonde te nje ojq-je. Mu be shume qefi. Hapa librin dhe pashe qe kapitujt i kishte ndare sipas shteteve te Europes Lindore, kuptohet qe njere do lexoja te dhenat qe Joyce kishte arire t'i mbledhe mbi Shqiperine dhe homoseksualitetin atije. Paragrafi I pare thoshe qe "Shqipria vazhdon te mbetet shteti me homofob ne Europen Lindore, si nga aspekti legjislativ ashtu edhe nga aspekti I shoqerise civile; shoqeria shqiptare eshte shume homofobe dhe percillet me karakteristikat homofobe te vendeve arabe" Nuk e kisha menduar ndonjehere so do me vinte kaq turp qe vi nga Shqiperia per nje gje te tille.

Me von mar ne telefon Joyce dhe e urova per botimin, dhe ajo me pyeti se c'mendoj? Mbas shum fjalesh te mira qe studimi i saj i meritonte, une bera nje koment qe mbase ishte i pasbaze po qe nuk permbahesha dot pa e bere "Megjithate" i thashe "nuk besoj qe situata e homseksualeve shqiptar te jete po aq e keqe sa mund te jete neper vendet arabe" Joyce me tregoj se pas disa tentimesh kishte derguar disa kerkesa ne Universitetin e Tiranes pa asnje pergjigje, dhe ne fund, kishte mare nje pergjigje nga nje mesazh qe kishte postuar ne internet. Mesazhi me tha vinte nga nje 28 vjecar qe jeton ne Tirane dhe qe fliste per situaten e tije personale atije, dhe qe me von e kishte vene ne kontakt me nje aktivist te huaj qe kishte bere disa vizita ne shqiperi per te asesuar gjendjen e homoseksualeve ne Shqiperi. Joyce tha qe lajmet qe vine nga Shqiperia per trajtimin e homoseksualeve jane me alarmante se ato qe vine nga vendet me homofobike ne bote si Egjipti apo Sirija. Tortura nga policia, poshterim, stigmatizim dhe nje mij e nje qind te zeza te tjera. I urova sukses dhe mora te shfletoj edhe njere librin.

Nuk rija dot pa menduar se nga ku mund te lind homofobia shqiptare - ka mundesi te jete vetem nga injoranca? Nuk e besoj, se nuk e besoj qe ne jemi populli me injorant ne Europen Lindore, meqe qenkemi me homofobet! Nje mundesi tjeter mund te jete fakti qe ne jemi, duam apo s'duam nje shoqeri me parime myslumane dhe sado qe te hiqemi si te europianizuar - ne esence, te menduar dhe te vepruar nuk jemi gje tjeter vec myslumane ose arabe. Dhe nje tjeter mundesi mund te jete psikologjia frojdiane qe thote njerzite kane frike nga ajo qe fshehin ne vete, ose meshkujte qe fyejne homoseksualet apo shajne ata, e bejne kete per te siguruar veten e tyre se nuk jane te tille.

Sidoqofte, ky mund mos jete problemi me i madh i shoqerise dhe shtetit shiptar, por ama eshte nje nga mijra shembuj qe ne vazhdojme te jemi nje shoqeri me parime orientale dhe qe nuk duam t'ja dime per ndryshimet qe po behen jo me larg se ne shtetet fqinje.

Kris

2. #-8
    Djale i lehet Maska e Easyboy
    Anëtarësuar
    10-08-2004
    Vendndodhja
    Ne mes te Alpeve, buze liqenit
    Postime
    11

Gjer ne vdekje hetero

Nuk eshte fare primitive e as absurde te injorosh nje homo, edhe ne Europen perendimore perdoret shume si fyerje nga vendasit "cfare homo" , prandaj nuk ka asgje te keqe te ndihesh ashtu si ke lindur hetero. Edhe te bisedoja e te miqesohesh me 1000 homo nuk do te me arsyetonin kurre per ndjenjat e tyre.

3. #-7
    i/e regjistruar Maska e pagan
    Anëtarësuar
    15-02-2004
    Postime
    227
    o kristuko o çuni mamase. po pse or king, nganje e-mail qe merr nganje i panjohur ajo joyce arrin e ben studim per homofobine shqiptare qe ti e merr per LIGJ.
    sa vjeç je ti lal ? apo i perket brezit te emigranteve te rrit neper trena, terheq zvarre prej prinderve, ne kerkim te parajses tokesore. juve krijesave te tilla ju duket çdo gje homofobe e muslimane tek shqiptaret, ose çdo gje patriotike, nacionaliste e kombetare. pra jeni gjithnje te skajshem e pa dozen e duhur te baraspeshimit te situates.

lal, shqiptaret nuk jane popull homofob, as nuk i urrejne pedet ose lesbiket. une i kam njohur personalisht disa nga pedet e deklaruar qe ne kohe te enverit. (ti s'do kishe lind atehere). goca e petro markos ka qene lesbike e deklaruar, koreografi me i mire i operas dhe baletit ka qene pede i deklaruar, tora, thimi, baçi e disa te tjere prej te cileve disa aktore te teatrit popullor e te kinemase keta personazhe gjysem te fshehur.
    asnje nuk i urrente keta nga populli i thjeshte, kurre nuk jane persekutuar ose torturuar. thimi me duket beri ca muaj burg, por mendoj se e meritonte, as ai vet nuk e morri si persekutim. kurveria ishte e denuar me ligj, jo vetem pedet por edhe prostitutat binin ne burg.

fakti qe ne shqiperi s'ka orginazata si ne bote, vjen ngaqe s'ka shume pede, dhe e dyta shoqatat bota i krijon pikerisht qe pedet te mbrohen nga poshterimi, persekutimi e perjashtimi nga rradhet e shoqerise civile. ne shqiperi kjo siç ta shpjegova nuk ka ndodh ndonjehere.

si dhe po te jap edhe nje fakt, t'ja tregon edhe asaj joyces per ta kulturu njeçik. vetem ne shqiperi, sheh çuna te perqafuar me çuna, qe dalin ne fotografi ose ecin rruges keshtu, goca te perqafuara me goca, pa patur frike se i quajne pede ose lesbike. ku tjeter ndodh kjo, pa pasur keqkuptim nga shoqeria.

nji pra cope mishi me dy sy. here tjeter menohu pak me gjate kur fillon e mban referat.

4. #-6
    ..She is so cute... Maska e jessi89
    Anëtarësuar
    25-08-2003
    Postime
    955
    Keshille nga une o Kristok,edhe pse jam e re ne mosheos bej shume shoqeri me homo e lesb. e mos degjo shume buhabete te tilla ,se shpejte a vone hyre ne shoqerine e tyre.E me te vertet jane gjera te peshtira.
    Wild and crazy can't be lazy

5. #-5
    i/e regjistruar Maska e pagan
    Anëtarësuar
    15-02-2004
    Postime
    227
    ja e sheh jessi megjithese e re, moderne pra, e ne kanada, nuk do me i pa me sy pedet, i duken te peshtire; pranej pedet e kanadase organizohen ne shoqata te rrendesishme e fuqishme qe joyces i duken si shprehje te lirive te individit, kur ne fakt keto jane "bunkere" ku njerezit mundohen te gjejne intimitetin e nevojshem, qetesine, paprekshmerine nga publiku i perbere nga tipa si jessi. po te jetonte kjo ne shqiperi, te siguroj kris, do te qe me pak homofobe se sot.

6. #-4
    ABSOLUT JUSTICE Maska e Piranha
    Anëtarësuar
    11-07-2004
    Vendndodhja
    Ikur drejt forumeve te lira
    Postime
    478
    edhe une e mendoj pak a shume si pagan.....shqiptaret nuk jane aq homofob sa thua ti kris sepse ne shoqerine shqiptare personat gay jane shume pak dhe qe bashkejetojne me te tjeret (hetero) pa vene ne dukje drejtimin e tyre sexual, por vleresohen per ate c'ka jane (aktore, inxhinier, profesore, etj etj).....kuptohet qe edhe tek ne si cdo shoqeri orientale dhe perendimore ka extremiste qe sa degjojne fjalen gay, irritohen dhe reagojne dhunshem ndaj ketyre personave.....une personalisht kur takoj dike per here te pare, nuk i bej pyetje te tipit: " jeni gay apo hetero"??.......nejse kjo eshte nje teme shume e gjere dhe qe kerkon opinionin e te gjithve.....per momentin po e mbyll ketu.....ciao te gjithve

7. #-3
    Anëtarësuar
    25-08-2003
    Postime
    955
    Pagano,ketu ne Canada,si kudo ka plot te tille.Po me thene te drejten,per asnje nuk du te dyshoj qe eshte apo jo ashtu,homo.Dhe asnjehere nuk e shof me ate sy.Cdo njeri e respectoj pavaresisht se si eshte.Ai homo ,mund te jete nje actor ,ing,etj etj.Nuk po i shof diplomen dhe profesionin se mund te jene me te mire se pjesa tjeter ne kete drejtim.Po per zotin kur shof dy djem apo vajza ne rruge duke u puth e duke u perkedhel me njoni tjetrin ,me duket vertete e peshtire ,honesty.
    Ketu ne kete shoqeri qe e mendon te civilizuar,kam pa nje dite ne mes te rruges nje skene te tille ,e sme hiqet nga mendja.Te gjithe njerezit shikonin ato femra gjysem meshkuj qe....e kjo ishte e peshtire per mu.
    me respect ,Jessi.

8. #-2
    Creator Spiritus Maska e Dito
    Anëtarësuar
    02-04-2004
    Vendndodhja
    Ne Bahçen time
    Postime
    3,882
    Si absurditet human per te dale kunder natyres meme. Kjo eshte ajo qe shqiptaret vleresojne dhe jo denojne.

9. #-1
    Anëtarësuar
    25-08-2003
    Postime
    955
    Pirahna,dhunshmeria ndaj ketyre personave te ne denohet me ligj.Por problemi eshte qe ata duhet te shprehin ndjenjat e tyre homo jo ne publik o vlla.E une sdu me u shqetesu ne ambjentin tim te punes ku punoj te degjoj ata duke fol per sexin e tyre pakuptim.I pranoj ne shoqerine e punes,e ku di une cfare,se ne fund te fundit te gjithe punojme perte mbijetu.
    I pyetur nje homo qe a ke provu me shku me nje femer ai tha:yakkkk,se bej dot.
    Po me mashkull si te duket ?Ai pergjigjet:eshte e kendeshme.
    Is that normale?.............Jessi.........

ABSOLUT JUSTICE Maska e Piranha
    Anëtarësuar
    11-07-2004
    Vendndodhja
    Ikur drejt forumeve te lira
    Postime
    478
    Citim Postuar më parë nga jessi89
    Pirahna,dhunshmeria ndaj ketyre personave te ne denohet me ligj.Por problemi eshte qe ata duhet te shprehin ndjenjat e tyre homo jo ne publik o vlla.E une sdu me u shqetesu ne ambjentin tim te punes ku punoj te degjoj ata duke fol per sexin e tyre pakuptim.I pranoj ne shoqerine e punes,e ku di une cfare,se ne fund te fundit te gjithe punojme perte mbijetu.
    I pyetur nje homo qe a ke provu me shku me nje femer ai tha:yakkkk,se bej dot.
    Po me mashkull si te duket ?Ai pergjigjet:eshte e kendeshme.
    Is that normale?.............Jessi.........
    jessi89 une nuk e di se cfare ndjen nje homosexual apo jo, por ata e ndiejne veten e tyre njesoj me te tjeret dhe nqs une puthem me te dashuren time ne rruge ose ti me te dashurin tend nuk e shoh te arsyeshme pse ata mos ta bejne kete gje.....une te kuptoj qe ti ndjen pershtiresi dhe po te them qe edhe une ndjej te njejten gje si ty, po shume mire mund te shoh nga ana tjeter dhe mos t'iu jap rendesi epsheve te tyre ne publik.....shume gjera te pahijshme ndodhin ne publik ditet e sotme, por cdonjeri prej nesh eshte i lire te shohi dhe te admiroj te bukuren dhe te injoroj te pahijshmen/te shemtuten..... JETO DHE LER TE JETOJNE........me respekt Piranha...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Piranha : 21-11-2004 më 14:50

Faqja 0 prej 8 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Popujt e zhdukur
    Nga Fatih në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 03-01-2010, 19:27
  2. Shqiptarët s`kanë pse të druajnë nga etno-identiteti i tyre
    Nga naqeta në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 20-04-2009, 12:47
  3. Shqiptarët Popull Solidar
    Nga [A-SHKODRANI] në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 29-01-2006, 20:16
  4. Ismail Kadare-Ese per ballkanin
    Nga StormAngel në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 22-11-2004, 17:17

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •