Close
Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 35
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    25-02-2010
    Postime
    82
    Vertet ajo qe me ka shtyr per te hapur kete teme ,eshte teoria e Dardanise Antike per kombin Dardan te Kosoves se sotem.Ai pretendon se Shqiptaret e Kosoves jane Dardan dhe huhet te quhen si te tille.
    Me kete raste me intereson te dije procesi i evulimit te terminologjise se emrave te fiseve ilire ,te cilet jane quajtur ilir ,dardan ,epirot ,molos ,etj,dhe vete emrit ilir qe sote permendet vetem emri shqiptar ,si te vetmit pasardhes te tyre.
    Dua te hap debatin rreth kesaj ceshtje permes argumenteve qe do te prezentohen ketu .

Tema duhet te diskutohet rreth pyetjeve ne vazhdim
    Si eshte bere evulimit i terminologjise se perdorur per iliret dhe fiset ilire.
    Deri kur jane perdor emertime te tilla .
    Kush te paret kane perdore emertimet e tilla.
    Kur fillon te perdoret emertimi Shqipetar per here te dhe nga kush .
    A perfshin emertimi shqiptare gjithe pasardhesit e fiseve ilire .
    A jane shqiptaret nje fis ilir i cili ka ruajtur qenien etnike nga zhdukja dhe asimilimi apo jane bashkim fisesh me prejardhje ilire.
    Me humbjen e emertimeve te fiseve iliri a do te thote se kane humbur ,zhdukur ,asimiluar vete ekzistenca e fiseve ilire.

Kjo teme eshte vertet e madhe por konsideroj se eshte e rendesishme per ne dhe do te mbyll shume dilema mes nesh si shqiptare.

Lus te gjithe anetaret e forumit qe te kontribojne me aq sa kane mundesi per te debatuar rreth kesaj teme .Nuk do te thote se ne te jemi vula e zgjidhjes se problemit por konsideroj se bashkimi bene fitoren dhe bisedat tona do te kontribojne ne kete drejtim.
    kam verejtur se ka njerez te pregaditur ky forum qe me kane fascionuar me te dhena historike etj.
    me pershendetje .

i/e regjistruar Maska e dollar
    Anëtarësuar
    28-06-2010
    Postime
    80
    ..........................
    Ndryshuar për herë të fundit nga dollar : 05-07-2010 më 10:07
    nosce te ipsum...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    12-05-2009
    Vendndodhja
    Iliri
    Postime
    2,914
    Me ardhjen e sllaveve te jugut ne trojet Ilire madje te bullgarve e te romve e turqve Nga fisi dardhas ose dardan popullata vendore shquhej per pune qe me ag apo mengjes ja mesynin punes ne ara e fusha pleqt knaqeshin duke i par edhe pse nga pleqria nuk punonin ata mburreshin se qunat e tyre te part si blet puntore te part ne pune .Ardhacaket i degjonin pleqt tu than (shi te part) ata filluan te mendojn se thirrem ne emer te fisit na thirrnin shiptart .Disa fise sllave u shkomtarizuan e per fyrje edhe pse ata e pranuan asimilimin paqsor thirreshin si Shki-te -part ose shkiptart.Nuk e besoj te ken lidhje me Shqiponjen edhe pse shqyp knojn mund te jet afer mendsh se shqiponja esht luftetare po per Zotin mendja ma thot se ca shqiptar as keng bretkoce sdijn me knu.
    Ndryshuar për herë të fundit nga ganimet : 05-07-2010 më 09:52

Anëtarësuar
    28-06-2010
    Postime
    80
    po shqip te mesosh ti apo c'te duhet thuaj.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dollar : 05-07-2010 më 10:08
    nosce te ipsum...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    12-05-2009
    Vendndodhja
    Iliri
    Postime
    2,914
    Citim Postuar më parë nga dollar Lexo Postimin
    po shqip te mesosh ti apo c'te duhet thuaj.
    turqit kane ardhur shume vone ne azine e vogel mi ganimete shume me pas se te vinin sllavet ne ballkan,apo nga historia pyk fare ti, te mjafton libri i allahut.

Une flas Dardhisht,nese nuk e njof shqipen bukur, me meso pak jemi vllezer ....dhe vellaun duhet konsultuar ,i ben veti nder dhe vellaut ja meson shqipen ,mbase esht i etur per dije e sidomos ne lemin e gjuhes letrare.Sllavet jon produkt i fes pasha vllan ,te tera jon fise Ilire te asimiluara nga prifter e popangjella e ishte rrezik edhe arab te beheshim po nuk i zgjati shum turkut pasha vllaun.Edhe 100 vite te kishte ndejur ktu turku do mesoje ti me gjith mua historin arabe e turke se iliret ishin me prej ardhje nga stambolli.Per ket arsye qe nuk e njef historin thua se sllavet erdhen ,ata ishin ktu veq filluan magjupisht te flasin e te luten gabelisht. E sa per histori mbaja vetit gajlen ose brengen qe mendo se esht me e drejt , ashtu po shprehem se te tingllo me bukur.Me kullerizim te gjuhes kemi arrit deri aty sa veshtir meremi vesh ,kuptohemi ..Sot ke afro 200 000 shqiptare ne Greqi qe po ta kujtojn te kaluern e kombit tane e ti nese mbyll syt esht pune e jote.Qa i ke punt me kuranin tend!

Tung
    Ndryshuar për herë të fundit nga ganimet : 05-07-2010 më 10:24

Anëtarësuar
    28-06-2010
    Postime
    80
    vazhdo fol dardhisht atehere mollisht, portokallisht, mandarinisht, ah jo se eshte kinesce etj etj ca te duash ti
    Ndryshuar për herë të fundit nga dollar : 05-07-2010 më 10:32
    nosce te ipsum...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    12-05-2009
    Vendndodhja
    Iliri
    Postime
    2,914
    Citim Postuar më parë nga dollar Lexo Postimin
    vazhdo fol dardhisht atehere
    Valla po me be te qesh
    EDhe nji dardh per koke me ta dhan mir do ishte!
    po jo jemi vllezer.......
    A i do per 2 dollar 4 dardha.Apo po ti jap pa lek dy.

Si thua?????

Skandinavien Maska e TetovaMas
    Anëtarësuar
    20-03-2008
    Vendndodhja
    Te vendi i xhenetit
    Postime
    2,664
    Me siguri se duhet te jet nje vite, te cilin fiset ilire filluane te quhen shqipetare !!

Shqipja dy krenare per ndryshe quhet edhe s'i shpeze magjike .
    Shqipja dy krenare simbas disa historianeve boterore , quhet s'i shpenze dominimi
    Shqipja dy krenare ,eshte edhe simbol i Konstadinit.
    Me shqipen dy krenare luftoi Skenderbeu , qe nje pjese e madhe , do ta quajne si simbol i ortodoksizmit etj.etj.

Ajo qe eshte me me rendesi se prej atij vit,i te pa percaktuare historikishte , kurre fiset ilire filluane te quhen BIJTE E SHQIPES , filloi tragjedia e kombit tone.

Merreni si shembull sllavet : Sllavet e jugut, dhe sllavet e veriut. Te gjithe sllavet e ruajten historine e tyre duke formuare shtetet te pavaruna ,si qe jane Rusia ,Polonia , Cekia , sllovakia ,sllovenia Bosnja , Kroacia , serbia ,Bullagaria , dhe me ne funde nje shtete artificial me mbeturina sllave e cila quhet Maqedoni . Maqedonine antike e cila ishte te e banuare me popuj jo sllave e pervetesuane per vete per disa mbeturina sllave.

i/e regjistruar Maska e landi45
    Anëtarësuar
    10-04-2008
    Postime
    1,711
    gjuha e fisesve te mesiperme ishte shqipja e ndaj te huajt filluan ti quajne shqipetare

pra shqip foles

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar më parë nga landi45 Lexo Postimin
    gjuha e fisesve te mesiperme ishte shqipja e ndaj te huajt filluan ti quajne shqipetare

pra shqip foles
    ...si me thene qe quhen greke, pasi flasin greqisht..!!!

Une po ju sjell dy meditime te mia:

shqiptar<=shqetar<=shgjetar<=shigjetar<=sagittario (saxhitario)--pt<=tt
    dardan <=dardo(lat. shtize e lehte apo shigjete e gjate)

Kjo tregon edhe perkatesine e perbashket!!

Ndersa hipoteza e "dardhan" si prodhues dardhash ndoshta merr kuptim nese edhe etimologjia e emrit "molos" vjen nga prodhues mollesh!!!
    Gje qe me duket pak e vertetueshme....
    Jarigas

Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •