Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 16
    i/e regjistruar Maska e prof.lulzim
    Anëtarësuar
    19-03-2009
    Postime
    54

Antikulturizmi, antishqiptarizmi dhe strategjia për të ardhmen

ANTIKULTURIZMI,ANTISHQIPTARIZMI DHE STRATEGJIA PËR ARDHMËRINË

NGA LULZIM Z. HAMIDI

Nëse hymë pak më thellë dhe analizojmë konceptin e kulturës dhe atë të shoqërisë ,vimë në konstatim se midis këtyre dy nocioneve ka lidhje të përbashkëta.Shoqëria si sistem përmban në vete marëdhënie reciproke që në të vërtetë lidhin me njëri -tjetrin njerëzit e së njëjtës kulturë.Nga ky konstatim mund të themi se kultura nuk mund të egzistojë pa shoqërinë por edhe anasjelltas ,asnjë shoqeri nuk mund të egzistojë pa kulturen.Kultura mundëson që ne në të vërtetë të quhemi njerëz,sepse pa të ne nuk do të kishim gjuhë,idenë e vetëdijes,të menduarit dhe të arsyetuarit...
    Ne jemi dëshmitarë të një antikulturizmi që zgjat goxha gjatë.Disa nga sulmet në kulturën dhe të mirat materiale që ajo krijon dikush do ti kishte justifikuar me egzistimin e sistemit të atillë sundues i cili në bashkëpunim me forca tjera të erta shkatronte cdo gjë që në ndonjë mënyrë shënonte avancim të vlerave apo së paku prejudikonte progres nacional.Por pati edhe disa akcione antikulturore të cuditshme që sot e kësaj dite nuk
    mund të kuptohen se pse ndodhën, sic ishin rrëzimi i mureve rreth oboreve të shtëpive, paralele të ashtuquajtura të përziera ku do të mësohej në një gjuhë, largimi i shumë mësimdhënësve nga procesi edukativo arsimor , ndalesë për shumë emra të fëmijëve,institucioneve....!
    Edhepse populli ynë në Maqedoni zgjodhi rrugën e pluralizmit,si rrugë më e përshtatshme për nxitjen e progresit nacional,kulturor ,përpjekja e politikës zyrtare e zhytur në një paragjykim dhe diskriminim në mënyrë perfide stimuloi forcat që parapëlqejnë asimilimin e mundshëm të minoriteteve apo shkrirjen si mënyrë më e pastër e formimit të shtetit njëkombësh duke menduar se Maqedonia është Amerikë,Francë,Gjermani…! Egzistojnë do mosdurime nga njëra kulturë ndaj tjetrës por për dallim nga regjioni ynë ku kemi një përplasje kulturore dhe antikulturizëm evident,një mosrespektim të vlerave egzistuese të një komuniteti ndaj komunitetit tjetër,bile edhe mosrespektim nga vetë bashkësia grupore për kulturën e vete,në vendet e industrializuara me demokraci të avancuar,këta probleme janë të shkallës më të ulët të veprimit praktik.NJë mosdurim ndaj kulturës së një komuniteti nga ana e komunitetit tjetër medoemos të ketë pasoja tek marëdhëniet ndër kulturore në një shoqëri të përzier dhe si kulminacion vjen deri tek ,së pari ftohja e mardhënieve ndërnjerëzore,ndërfqinjësore,mes bashkësive etnike .Pasi kultura krijon të mira materiale dhe ato produkte të cmueshme kur nëncmohen,
    minimizohen ,përvetësohen, nuk respektohen bile edhe falsifikohen atëherë ajo shoqëri nuk do të jetë e aftë të përjetojë internacionalizmin kulturor dhe si e tillë do të jetë e detyruar të vëndojë kufij kulturor nga njëra anë dhe normalisht një ditë kufij ndarës të shoqërisë deri atëherë të përbashkët.Si paravijë e gjithë kësaj janë ndalesat e ndryshme të një bashkësie etnike që do ta konsiderojë veten si më superiore, ndaj kulturës së bashkësisë tjetër apo bashkësive tjera më të vogla në stilin e pamundësisë së kultivimit të vlerave dhe mosrespektimin e komunitetit tjetër ,në këtë rrast më të vogël.
    Nëse të gjitha këto orvatje janë bëre me një qëllim që kultura shqiptare të pësojë,kultura e komunitetit tjetër të shkojë përpara bashkë me vlerat që ajo krijon atëherë medoemos që kjo ndeshje e kulturave nuk do mund të funksionojë në një shoqëri të përbashkët dhe e domosdoshme do të jetë ndarja në dy shoqëri ku komunitetet do të kultivonin kulturën dhe të mirat materiale të saj në mënyrë të pamvarur.Përndryshe në atë shoqëri do të jemi dëshmitarë të paragjykimeve dhe diskriminimeve.Paragjykimi present në shoqërinë tone ka të bëjë me bindjet e krijuara më pare mbi një individ ose grup,bazuar më tepër në atë që thuhet se sa në realitetin.Njerëzit mund të kenë paragjikime pozitive ndaj grupeve me të cilat identifikohen dhe paragjykime negative ndaj tjerëve.Ai grup që ka paragjykim ndaj grupit tjetër të vecantë nuk pranon bile edhe ta dëgjojë atë.

Ne si popull I ndarë ,duke u bazuar në të lartëpërmendurën jemi të ballafaquar edhe në pluralizmin e sotshëm me një paragjykim se jemi kërcnim për Maqedoninë, kulturën kombëtare maqedonase!Ky fajësim I pashkak ndaj nesh është në vazhdim e sipër.Mënyrat e sjelljes së pushteteve të deritanishme këtë e kanë dëshmuar duke tejzgjatur,bile edhe shkelur mbi normat elementare kulturore dhe kombëtare.Qasja ndaj problemeve kulturore por edhe politike shqiptare ka qenë dhe është një planifikim sekret afatgjat që u ngjan planeve më të erëta antishqiptare gjatë historisë, që në esencë kanë pasur ngadalësimin e realizimit të politikave tona drejt ruajtjes,kultivimit dhe avancimit të vlerave të mirëfillta në trojet ku na jetojmë.
    E gjithë e lartëpërmendura institucionalisht e planifikuar ka detyruar politikën shqiptare në kampusin shqiptar gjatë gjithë këtyre viteve të meret me vetveten me qëllim që mosmarveshjet shqiptaro maqedonase të ngelin pa zgjidhje dhe duke u shfrytëzuar faktori kohë të ngelin për periudhën e ardhëshme.Në këtë mënyrë gjatë kohë na është imponuar bëjmë biseda për gjuhë zyrtare,flamur,stemë,buxhet,status të ish luftarëve dhe invalidëve të luftës,punësim proporcional në institucionet e shtetit,emrin e krahinës ku jetojmë,të përmendim Sopotin,Brodecin,Bitpazarin,Nerezin,Ladorishtin,Bl acën,Radushën,Gostivarin,Çairin,të meremi me ate se kush ,si kur dhe pse ka votuar nje ligj ,të maksimalizojmë mosbesimin në njerëzit tanë të zgjedhur,mos besojmë në subjektet tona politike,të akuzohemi për do projekte sic eshte ,,Shkupi 2014,muzeu ,kishë apo xhami në kalanë e kryeqytetit, apo sheshi ,,Skenderbeu,,gjuha maqedone nga klasa e pare,Enciklopedia,flamuri...etj.etj,duke e pasë të qartë se në të vërtetë të gjitha këto janë projekte të imponuara dhe paramenduara me qëllim të njohur ,të meremi me degët e problemit,duke u larguar nga problemi bazë, rrënja,''statusi I shqiptarëve në Maqedoni ''.
    Në kuadër te zgjedhjes se statusit definitiv të popullit tonë ,ku na do te ishim,,zot te vetvetes '',lehte do te zgjidheshin të gjitha mosmarveshjet në mes dy komuniteteve më numerike në vendin ku jetojmë,në të gjitha fushat problematike, sepse kjo do te mundësonte zgjidhjen e pergjithshme të problemeve egzistuese .!Përndryshe cdo vonim I realizimit të lartëpërmendurës ,duke aluduar ne integrimin eventual ne BE dhe NATO,do të shtynte kombin tone të ndarë në qorsokak,me ardhmëri të pacaktuar dhe të dyshimtë duke e pasë të njohur se rrendi I rri botëror rrëndë pranon divergjencat ne mesin e shteteve shumëetnike,por ky rrend parapëlqen në rradhë të pare shtetetin komb ,që është synimi kryesor I pales maqedonase.!.Prandaj edhe teza ime se ,,rrendi I rri botëror ,rezikon minoritetet,,meriton qasje më serioze dhe substaciale.!
    A mund të arihet kjo e mirë e përgjithshme !??
    Them me optimizëm se mundet,edhepse opinioni gjeneral i publikut por edhe i analistëve është pessimist. Jam I mendimit se pa marë parasysh se a do të egzistojë ky shtet ,apo do të instalohet tjetër, ne shqiptarët medoemos së pari të ndërtojnë një strategji të përbashkët veprimi,të aktuelizojmë zgjidhjen e statusit te popullit tonë në këtë vend ku jetojmë para se të bëhet integrimi në organizatat ndërkombëtare relevante ,vecanërisht NATO dhe BE,pastaj duhet të mësohemi njëherë e përgjithmonë të ndërtojmë ,forcojmë,kultivojmë ,integrojmë dhe rruajmë institucionet tona ,qofshin ato lokale apo qëndrore.Kjo pikë së pari duhet të fillojë me respektimin e ligjeve egzistuese pozitive nga ana e të zgjedhurve tanë.
    Edhe sikur të formojmë shtetin tonë të quajtur p.sh. Republika e Iliridës apo Shqipëria e bashkuar,Kosova Lindore …pa respekt ndaj ligjeve asnjëherë nuk do të mund të kemi institucione të mirëfillta me autoritet ndërkombëtar ose së paku që ti kënaq dhe plotësojë vullnetin e përgjithshëm të shumicës.Institucionet kushtimisht thënë demokratike, janë jashtëzakonisht të vështira për tu ngritur dhe ruajtur, madje është shumë rrëndë , edhe gabim të provosh praktika politike komplekse në një shoqëri ku mungojnë elementet e duhura të kulturës politike,të traditës dhe të strukturës shoqërore.Në këtë mënyrë do të ishim të parapregatitur për cdo zgjidhje eventuale duke mare parasysh se nuk jemi as KOSOVË –shtet I pamvarur,as Shqipëri!Krahas kësaj ja se deklaron nje analist I njohur ndërkombëtar, Sem Vaknin,një ndër këshilltarët kryesor të udhëheqësisë së shtetit ku jetojmë,por edhe këshilltar edhe në afër pesëdhjetë shtete tjera në botë kështu e vlerëson situatën në Maqedoni,ai thotë:**Mosmarveshjet mes shqiptarëve dhe maqedonasve janë shumë të mëdha ,bile edhe më të mëdha se mosmarveshjet mes grekëve dhe maqedonasve.Mosmarveshja mes maqedonasve dhe grekëve është shumë e vogël krahasuar me mosmarveshjen mes shqiptarëve dhe maqedonasve,sepse është shumë thelbësore.Shqiptarët kanë një vizion për Maqedoninë,përderisa maqedonasit kanë një vizion tërësisht të ndryshëm nga ajo e shqiptarëve.Nuk shoh se si mund të bëhet një kompromis.**

lulzimz-hamidi@hotmail.com

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Përshendetje Profesor:

A mund të definoni pak më tepër këto terma:

Ne si popull I ndarë ,duke u bazuar në të lartëpërmendurën jemi të ballafaquar edhe në pluralizmin e sotshëm me një paragjykim se jemi kërcnim për Maqedoninë, kulturën kombëtare maqedonase!
    Kush është Maqedonasi ?
    Cila është kultura Maqedonase ?
    Nga cili realitet etno-kulturor vjen Maqedonasi ?
    A është e drejtë që dikush të quhet Maqedonas ?
    Cila është lidhja e përbashkët ndërmjet kulturës Maqedonase dhe shoqërisë Maqedonase ?

Cili mendoni ju, është problemi më i madh për Shqiptarët e Maqedonisë nga Sllavët e vetquajtur Maqedonas, dhe cili është problemi më i madh për Shqiptarët e Maqedonisë që buron nga vetja e tyre ?
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Anëtarësuar
    19-03-2009
    Postime
    54
    Citim Postuar më parë nga Hyllien Lexo Postimin
    Përshendetje Profesor:

A mund të definoni pak më tepër këto terma:

Kush është Maqedonasi ?
    Cila është kultura Maqedonase ?
    Nga cili realitet etno-kulturor vjen Maqedonasi ?
    A është e drejtë që dikush të quhet Maqedonas ?
    Cila është lidhja e përbashkët ndërmjet kulturës Maqedonase dhe shoqërisë Maqedonase ?

Cili mendoni ju, është problemi më i madh për Shqiptarët e Maqedonisë nga Sllavët e vetquajtur Maqedonas, dhe cili është problemi më i madh për Shqiptarët e Maqedonisë që buron nga vetja e tyre ?
    Maqedonia momentalisht eshte nje krahine ne ballkan,ne te cilen jemi edhe ne si komb i ndare te vendosur ne ate teritor.Ajo ka probleme te cilat ju prejudikoni ti merni dhe qe i dini se ka probleme me emrin,kishen,gjuhen,teritorin ,shqiptaret autoktone dhe me paragjykimet e saj ndaj komunitetit shqiptar.Çdo grup shoqeror ka kulturen e tij,pa mare parasysh se a eshte ajo kulture e tij,e vjedhur apo e falsifikuar,keshtu edhe ky fqinji yne keto dekada vepron keshtu.
    Nuk mund te jap sqarime boshe dhe pa fakte rreth etno-kulturizmit te Maqedonasve pasi une se pari i kushtoj rrendsi ardhmerise se kombit tim te ndare qe eshte cak i nacionalizmit maqedonas i cili ka per qellim qe te te shtyje Maqedonine ne strukturat EURO-ATLANTIKE SI SHTET ETNIK MODERN me shqiptaret si qytetare te rrendit te dyte.Kete ne opinionin tim une e shpjegova dhe ska nevoje ende te flas per trendet e reja boterore reth shteteve etnike moderne qe parapelqen e ashtuqujtura bota e pare.
    Sikush mund te quhet ashtu sic mendon ai se duhet te quhet.Tjeter ceshtje eshte nese perdorimi i atij nocioni prek interesa tjera ,te popujve tjere,konkretisht Greqisë.
    Kutura në pergjithesi krijon vlera dhe ne varshmeri se sa nje grup shoqeror do te jete i denje ato vlera,te mira materiale ti kultivoje ,dhe ti rruaje apo ti identifikoje si te vetat ,eshte ceshtje e tyre.
    Nuk do te kisha preferuar perdorimin e nocionit shoqeria maqedonase,sepse ne ate rast dikush ne ate shoqeri do te na vendonte edhe neve si shqiptare.Grupi shoqeror si strukture shoqeror ndermjet tjerash ka te perbashket QËLLIMET,E NE SI SHQIPTARE ,momentalisht jemi diametraliaht ne kundershtim me qellimet e tyre.Të them edhe nje here shqiptaret kane opcIon tjeter per ardhmerine e kesaj krahine,maqedonasit krejtesisht tjeter.Prandaj edhe ne opinionet e mija shpesh them se nese njera kulture e nje grupi shoqeror ka paragjykime negative ndaj nje grupi tjeter,e konsideron me te dobet...etj.ATY eshte e domosdoshme ndarja mes kulturave ,ku secili grup shoqeror ,komunitet ,bashkesi etnike do te ruante dhe kultivonte kulturen e tij veç.Keshtu edhe do te ndodhe !!!!
    MIREMBETSHI ,,HYLLIEN,,!JENI TE SHKELQYESHEM!
    Ndryshuar për herë të fundit nga prof.lulzim : 15-08-2011 më 11:11

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Pyetja e drejtuar qe: "Cili eshte Maqedonasi?"Me sa kuptoj une, pyetja rrihte te identifikonte bartesin e identitetit maqedonas ne shkrimin tend, dhe jo cfare quhet shtet Maqedonas ne OKB. Kjo eshte dijeni fillestare.

Shkrimi yt i tashem dhe ai me pare i pergjigjen vetem kesaj pike: "Cili mendoni ju, është problemi më i madh për Shqiptarët e Maqedonisë nga Sllavët e vetquajtur Maqedonas, dhe cili është problemi më i madh për Shqiptarët e Maqedonisë që buron nga vetja e tyre ?" ne formen qe Shqiptaret aka intelektuale jane problemi qe buron nga vetja e tyre per formimin e nje identiteti real Shqiptar.

Shiko cfare shkruan intelektuali shqiptar "Sikush mund te quhet ashtu sic mendon ai se duhet te quhet.Tjeter ceshtje eshte nese perdorimi i atij nocioni prek interesa tjera ,te popujve tjere,konkretisht Greqisë.". Pra sipas ketij, ajo qe ka probleme eshte Greqia, Shqiptari ja ka falur identitetin e tij shkaut bullgar aka "maqedon" sot dhe vete pranon te quhet turqeli ose substrat i nje kulture me te vone.

Shpresoj te mos jeni doktor ne shkencat sociale e edhe me keq, ne ato historike.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 15-08-2011 më 11:52

I love god
    Anëtarësuar
    23-02-2007
    Postime
    8,043
    ik mor derdimen.

sa thelle ka hy turku mer jahu.

thojn gjermant.: "got es will"

Anëtarësuar
    19-03-2009
    Postime
    54
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    Pyetja e drejtuar qe: "Cili eshte Maqedonasi?"Me sa kuptoj une, pyetja rrihte te identifikonte bartesin e identitetit maqedonas ne shkrimin tend, dhe jo cfare quhet shtet Maqedonas ne OKB. Kjo eshte dijeni fillestare.

Shkrimi yt i tashem dhe ai me pare i pergjigjen vetem kesaj pike: "Cili mendoni ju, është problemi më i madh për Shqiptarët e Maqedonisë nga Sllavët e vetquajtur Maqedonas, dhe cili është problemi më i madh për Shqiptarët e Maqedonisë që buron nga vetja e tyre ?" ne formen qe Shqiptaret aka intelektuale jane problemi qe buron nga vetja e tyre per formimin e nje identiteti real Shqiptar.

Shiko cfare shkruan intelektuali shqiptar "Sikush mund te quhet ashtu sic mendon ai se duhet te quhet.Tjeter ceshtje eshte nese perdorimi i atij nocioni prek interesa tjera ,te popujve tjere,konkretisht Greqisë.". Pra sipas ketij, ajo qe ka probleme eshte Greqia, Shqiptari ja ka falur identitetin e tij shkaut bullgar aka "maqedon" sot dhe vete pranon te quhet turqeli ose substrat i nje kulture me te vone.

Shpresoj te mos jeni doktor ne shkencat sociale e edhe me keq, ne ato historike.
    Pike se pari mua nuk me intereson se kush eshte ,,javan,,!A është ai doktor shkence apo nje njeri i thjeshte i rregjistruar ne Forumin shqiptar ska rendesi,per mua ai eshte nje person qe shpreh mendimet e tij ashtu sic percepton situatën momentale reale ne vendin ku na jetojme.Gjithashtu opinionin e tij per keto fenomene une i respektoj,por a duhet ne të vetëkënaqemi me situata të përshkruara joreale!?Vallë a mund njëher e përgjithmonë na të shprehim atë që eshtë e vërteta e hidhur e yna?Jo nuk mund të themi të vërteten per statusin e pjesës së kombit shqiptar në FYROM pasi ajo qenka në kundërshtim me atë që neve na jep një lumturi të rrejshme.Kur komentohet apo jepen opinione të ndryshme nuk ka nevojë të shprehim jomoralen që mbajmë në qenien tonë.Mjafton që të themi faktet për temën per të cilën jemi duke biseduar dhe të bindim publikun se është kështu apo ashtu.?!Tanimë tema ime ka kaluar ne analiza të fenomeneve tjera dhe kjo që tani bisedohet tani do të ishte detyra e atyre doktorave te shkencës apo historianëve që permend z.JAVANI,pasi kjo kategori individësh gjatë kohë është në gjumë.
    Për së fundi herë them thelbin e mendimit tim autentik.,,Shqiptarët ne FYROM janë cak i sulmeve ndaj kulturës së tyre.Kjo zgjat goxha shumë.Në këto shoqëri ku njëra kulturë sulmohet me qëllim që të mos jetë ,nga kultura tjetër që veten e konsideron më superiore dhe don të sundojë me tjetrën apo ta shëndrojë në ,,kulture maqedonase,,është e pashmangshme ndarja e kulturave ,ku secila do te egzistonte si kulturë në vete,dhe në këte mënyre do të ruhej,kultivohej ashtu siç pretendon çdo komunitet për kulturën e vet.,,
    Unë quhem LULZIM tjetri quhet JAVAN!!A bëjmë gjë të keqe nëse quhemi kështu.Unë mendoj se jo!Ka të tillë që mendojnë se nuk duhet të quhemi kështu për shkaqe të ndryshme.Le të urdhërojnë dhe le të meren me ne ,dhe në fund e vërteta me siguri do të fitojë.
    Dhe krejt në fund!A është i rezikuar emri shqiptar në maqedoni ne momentet e tanishme,a është rezikuar identiteti i shqiptarëve në FYROM me kushtetutën momentale!!Përgjigja është pozitive,sepse na shqiptarët momentalisht jemi një popull me emër ,,mbi 20%,, prandaj duke ikur nga realiteti ne futemi thelle e me thelle ne gënjeshtra të zbukuruara me patriotizëm .

Pershendetje!Më shumë informata sugjeroj të kerkosh në google: duke kerkuar LULZIM Z.HAMIDI. Tung !

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-12-2004
    Postime
    1,681
    Nëse hymë pak më thellë dhe analizojmë konceptin e kulturës dhe atë të shoqërisë ,vimë në konstatim se midis këtyre dy nocioneve ka lidhje të përbashkëta.Shoqëria si sistem përmban në vete marëdhënie reciproke që në të vërtetë lidhin me njëri -tjetrin njerëzit e së njëjtës kulturë.Nga ky konstatim mund të themi se kultura nuk mund të egzistojë pa shoqërinë por edhe anasjelltas ,asnjë shoqeri nuk mund të egzistojë pa kulturen.Kultura mundëson që ne në të vërtetë të quhemi njerëz,sepse pa të ne nuk do të kishim gjuhë,idenë e vetëdijes,të menduarit dhe të arsyetuarit...
    Nese hym pak me thelle dhe analizojme fjalen kulture dhe fjalen shoqeri do shikojme qe ka disa probleme per ti analizuar.

Psh vete fjala kulture mund te ndahet ne;

1-Njeri i kulturuar dmth qe sillet mire ne shoqeri por qe nuk ka ndonje shkollim te mesem apo te larte.

2-Njeri i emancipuar dmth qe ecen me ritmin e kohes pra me ide te reja ne shum fusha te jetes dhe i shkolluar.

3- Njeri i indokrinuar dmth njeri qe kulturen e vet e bazon mbi njohurite fetare, apo doktrina te ndryshme , dhe mund te jete edhe i shkolluar. Ndersa ata te indoktrinuar dhe te pa shkolle mund ti quajme me nje emer tjeter qe nuk dua ta them per arsye etike.

Pra te 3 keto raste, por mund te kete edhe te tjere, quhen me te njejten fjale pergjithsuese Kulture. Une nuk e di tani se per cilin rast po flisni ju pasi une nuk mund ti fus te gjith ne nje thes. Sepse nje shoqeri qe ka per baze kulturen nr 1 te shprehur ketu, do te ishte nje shoqeri e kulturuar por me nje nivel te ulet kulturor.
    Ndersa nje shoqeri qe ka per baze kulturen nr 2 do ishte nje shoqeri me e perparuar pasi pervec kultures fillestare ka edhe emancipimin qe ka fituar nepermjet studimit dhe jeteses ne kete menyre.
    Kurse nje shoqeeri qe ka per baze kulturen nr 3 do ishte nje shoqeri e prapambetur megjithse ne sjellje shoqerore mund te jete e kulturuar.
    Ndersa varianti i fundit i pikes 3 do ishte nje shoqeri shum e prapambetur.

Fjala shoqeri perfaqeson per mendimin tim modest individet e nje komuniteti ose populli nga 18 vjec e lart, dhe mesatarja e kultures se individeve nga 18-deri 100.... vjec
    na jep kulturen e nje shoqerie, dhe nese kjo kulture do futet ne nje nga 3 pikat qe kam then me lart mund te kuptojme se me cfare shoqerie kemi te bejme.

Psh
    Shoqeria Gjermane e viteve 1930 ishte nje shoqeri e kulturuar por qe i perkiste pikes nr 3 te shoqerise pra ishte e indokrinuar me ide fashiste, keshtu qe lindi nje shoqeri fashiste.
    Ne ishim te indokrinuar me ide komuniste dhe lindi nje shoqeri komuniste pra i perkisnim pikes nr 3.

Po sot ku e fut veten shoqeria Shqiptare ne Maqedoni?

Po te llogjikojme ne te njejten menyre edhe per pjesen tjeter te popullsise qe perben maqedonin te vetequaturit popull maqedon apo shoqeri maqedone duhet te zbulojme se ne cilen pike perputhet kultura e tyre, ne 1, 2 apo treshin.

Sepse nese ne i perkasim pikes 1 dhe ata pikes 2 jemi te humbur, dhe anasjelltas nese jemi ne ne piken nje 2 dhe ata ne piken 1 jemi te fituar.
    Por nese ne pra ju shoqeria shqiptare ne maqedoni i perkisni pikes 3 dhe ata pikes 2 ata jane akoma me te fituar, dhe ne te dyja rastet ju beheni pengese edhe per ata.
    E njejta gje vlen edhe per ne po te ishim ne piken 2 dhe ata ne piken 3.

E bera pak lemsh me keto pikat por sgjeta menyr tjeter per ta ilustruar mendimin dhe nuk doja ti thoja gjerat troc, prandaj dhe besoj se edhe keshtu jane te kuptueshme.

Nëse të gjitha këto orvatje janë bëre me një qëllim që kultura shqiptare të pësojë
    Edhe ketu kam nje pyetje cfar nenkuptoni ju me termin " Kultura Shqiptare " c'far merni per baze si kulture Shqiptare.

Them me optimizëm se mundet,edhepse opinioni gjeneral i publikut por edhe i analistëve është pessimist. Jam I mendimit se pa marë parasysh se a do të egzistojë ky shtet ,apo do të instalohet tjetër, ne shqiptarët medoemos së pari të ndërtojnë një strategji të përbashkët veprimi,të aktuelizojmë zgjidhjen e statusit te popullit tonë në këtë vend ku jetojmë para se të bëhet integrimi në organizatat ndërkombëtare relevante ,vecanërisht NATO dhe BE,pastaj duhet të mësohemi njëherë e përgjithmonë të ndërtojmë ,forcojmë,kultivojmë ,integrojmë dhe rruajmë institucionet tona ,qofshin ato lokale apo qëndrore.Kjo pikë së pari duhet të fillojë me respektimin e ligjeve egzistuese pozitive nga ana e të zgjedhurve tanë.
    Ketu jam dakort
    Edhe sikur të formojmë shtetin tonë të quajtur p.sh. Republika e Iliridës apo Shqipëria e bashkuar,Kosova Lindore …pa respekt ndaj ligjeve asnjëherë nuk do të mund të kemi institucione të mirëfillta me autoritet ndërkombëtar ose së paku që ti kënaq dhe plotësojë vullnetin e përgjithshëm të shumicës.Institucionet kushtimisht thënë demokratike, janë jashtëzakonisht të vështira për tu ngritur dhe ruajtur, madje është shumë rrëndë , edhe gabim të provosh praktika politike komplekse në një shoqëri ku mungojnë elementet e duhura të kulturës politike,të traditës dhe të strukturës shoqërore.Në këtë mënyrë do të ishim të parapregatitur për cdo zgjidhje eventuale duke mare parasysh se nuk jemi as KOSOVË –shtet I pamvarur,as Shqipëri!Krahas kësaj ja se deklaron nje analist I njohur ndërkombëtar, Sem Vaknin,një ndër këshilltarët kryesor të udhëheqësisë së shtetit ku jetojmë,por edhe këshilltar edhe në afër pesëdhjetë shtete tjera në botë kështu e vlerëson situatën në Maqedoni,ai thotë:**Mosmarveshjet mes shqiptarëve dhe maqedonasve janë shumë të mëdha ,bile edhe më të mëdha se mosmarveshjet mes grekëve dhe maqedonasve.Mosmarveshja mes maqedonasve dhe grekëve është shumë e vogël krahasuar me mosmarveshjen mes shqiptarëve dhe maqedonasve,sepse është shumë thelbësore.Shqiptarët kanë një vizion për Maqedoninë,përderisa maqedonasit kanë një vizion tërësisht të ndryshëm nga ajo e shqiptarëve.Nuk shoh se si mund të bëhet një kompromis.**
    Edhe ketu jam dakort
    Ndryshuar për herë të fundit nga dardajan : 15-08-2011 më 19:46

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga prof.lulzim Lexo Postimin
    Pike se pari mua nuk me intereson se kush eshte ,,javan,,!A është ai doktor shkence apo nje njeri i thjeshte i rregjistruar ne Forumin shqiptar ska rendesi,per mua ai eshte nje person qe shpreh mendimet e tij ashtu sic percepton situatën momentale reale ne vendin ku na jetojme.Gjithashtu opinionin e tij per keto fenomene une i respektoj,por a duhet ne të vetëkënaqemi me situata të përshkruara joreale!?Vallë a mund njëher e përgjithmonë na të shprehim atë që eshtë e vërteta e hidhur e yna?Jo nuk mund të themi të vërteten per statusin e pjesës së kombit shqiptar në FYROM pasi ajo qenka në kundërshtim me atë që neve na jep një lumturi të rrejshme.Kur komentohet apo jepen opinione të ndryshme nuk ka nevojë të shprehim jomoralen që mbajmë në qenien tonë.Mjafton që të themi faktet për temën per të cilën jemi duke biseduar dhe të bindim publikun se është kështu apo ashtu.?!Tanimë tema ime ka kaluar ne analiza të fenomeneve tjera dhe kjo që tani bisedohet tani do të ishte detyra e atyre doktorave te shkencës apo historianëve që permend z.JAVANI,pasi kjo kategori individësh gjatë kohë është në gjumë.
    Për së fundi herë them thelbin e mendimit tim autentik.,,Shqiptarët ne FYROM janë cak i sulmeve ndaj kulturës së tyre.Kjo zgjat goxha shumë.Në këto shoqëri ku njëra kulturë sulmohet me qëllim që të mos jetë ,nga kultura tjetër që veten e konsideron më superiore dhe don të sundojë me tjetrën apo ta shëndrojë në ,,kulture maqedonase,,është e pashmangshme ndarja e kulturave ,ku secila do te egzistonte si kulturë në vete,dhe në këte mënyre do të ruhej,kultivohej ashtu siç pretendon çdo komunitet për kulturën e vet.,,
    Unë quhem LULZIM tjetri quhet JAVAN!!A bëjmë gjë të keqe nëse quhemi kështu.Unë mendoj se jo!Ka të tillë që mendojnë se nuk duhet të quhemi kështu për shkaqe të ndryshme.Le të urdhërojnë dhe le të meren me ne ,dhe në fund e vërteta me siguri do të fitojë.
    Dhe krejt në fund!A është i rezikuar emri shqiptar në maqedoni ne momentet e tanishme,a është rezikuar identiteti i shqiptarëve në FYROM me kushtetutën momentale!!Përgjigja është pozitive,sepse na shqiptarët momentalisht jemi një popull me emër ,,mbi 20%,, prandaj duke ikur nga realiteti ne futemi thelle e me thelle ne gënjeshtra të zbukuruara me patriotizëm .

Pershendetje!Më shumë informata sugjeroj të kerkosh në google: duke kerkuar LULZIM Z.HAMIDI. Tung !
    Te kerkoj ndjese qe i rashe aq gjate. Mendova se per nje doktor te cilesdo shkence do ishte e qarte se ajo qe parashtrova ishte se ti dhe komuniteti qe mendo se perfaqeson nuk do mund te quheni shqiptare pa NJOHUR- theksoj njohur dhe pranuar, thene, lexuar- se nuk jeni tjeter vetem se pasardhesit direkt te Emathise aka Makedonise. Juve ja u ka mbush mendjet bullgari i sllavizuar se ai eshte maqedon kurs eju jeni muslimane dhe ju me vullnet shkencor (por jo baze shkencore) ja perforconi ne cdo punim, ne cdo shkrim, ne cdo komunikim. Me pak fjale, ju i keni dhene sllaveve fitoren me te madhe te cilen nuk do mundeshin kurre ta fitonin me dhune, i keni falur identitetin tuaj.

Per cfare identiteti tjeter po na flisje me pare zoterote? Identitet te ri te ardhackut ne shekullin e 15? Cili person ka krijuar identitet te mire per veten dhe familjen e tij, kur i ka lene emrin dhe varrin e babes hasmit per te bere me to si t'i doje qejfi?

Lexo diku nje teme tjeter, ku thuhej se Shiptareve te Maqedonise nuk u lejohet te hulumtojne librat antike te historise sepse nuk i perkasin kombesise "sllave".

PS. Mua nuk me intereson fare ne se me quan Javan, Jovan, apo Urosh, ne se te nxehin apo te pelqejne shkrimet e mija. Nuk kam hyre me apo per grada ne forum. Edhe me pak me intereson te lexoj shkrimet e personit tend gjetiu, pasi kam lexuar ketu se ne cfare konteksti i ke paraqitur.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 15-08-2011 më 21:00

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,380
    Postimet në Bllog
    22
    E perbashketa e gjithe shqiptareve ne Ballkan ne keto dy dekadat e fundit ka qene:

- Te gjithe jane te lire dhe gezojne liri dhe te drejta kushtetuese ne shtetet demokratike ku jetojne, si ne Shqiperi, Mal te Zi, Kosove e Maqedoni.

Nje fakt ky, qe shume pak shqiptare arrijne ta shikojne, dhe ca me pak ta vleresojne. Te jesh i lire nuk do te thote "te jesh i bashkuar nen nje shtet". Te jesh i lire nuk do te thote as te jesh detyrimisht i pasur. Te jesh i lire nuk do te thote as qe ti besh bisht pergjegjesive te tua si shtetas i asaj shoqerie demokratike, meqenese nuk i perket mazhorances etnike. Te jesh i lire do te thote qe te gezosh te gjitha lirite e te drejtat ligjore si gjithe shtetasit e tjere te shoqerise, dhe ti shfrytezosh keto liri e te drejta per te permiresuar mireqenien tende, te familjes tende, te mbare shoqerise ne te cilen jeton. Duke arritur ne kete menyre qe a) te integrohesh ne ate shoqeri b) te japesh kontributin tend te gjithanshem ne ate shoqeri, qofte ky nje kontribut profesional apo kulturor.

Aspekti tjeter i te qenit te lire te shqiptareve, qe ca me pak shqiptare arrijne ta kuptojne, eshte se koha ne te cilen jetojme, eshte nje sprove per mbare faktorin shqiptar ne Ballkan. Sprova eshte nje sprove vlerash:

- Tani qe gezojme lirite e te drejtat tona kushtetuese, a jemi te zote qe te ndertojme shtet demokratik?

Kjo sprove duhet pare kuptuar ne dy prizma: a) personal b) universal. Prizmi personal eshte prizmi qe ne si shqiptare shikojme e perceptojme vetveten. Ndertimi i nje shteti demokratik te suksesshem ne Shqiperi, Kosove, Mal te Zi apo Maqedoni, fale impenjimit dhe kontributit te faktorit shqiptar, do te riparonte konfidencen e shqiptareve si popull, duke i treguar vetes se ne nuk jemi me pak te zote se popujt e tjere qe kane nje tradite demokratike me te gjate se ne. Prizmi universal, eshte prizmi mes te cilit gjithe popujt e tjere te botes na shohin: nese ia dalim me sukses qe te ndertojme nje shtet demokratik e nje shoqeri demokratike, kemi per ti deshmuar botes se qyteteruar se ne ndajme e vleresojme njesoj si ata, te njejtat vlera e virtyte universale. Dhe jo vetem kaq, por ndertimi i ketyre shteteve te qendrueshem e te shendetshem, deshmon se shqiptaret jane faktor paqeje e stabiliteti ne rajon. Ne te kundert, nese deshtojme te ndertojme shtete demokratike dhe shoqeri demokratike, atehere i tregojme botes se qyteteruar se ne jemi nje mish i huaj per te.

Ne kushte te tilla, eshte interesante te vezhgosh se sa here qe situata politike tensionohet ne Kosove e Maqedoni, shtohen edhe zerat per "bashkimin kombetar me shtetin am". Kjo nuk eshte gje tjeter, vecse pranim i disfates se kesaj sprove: te gjithe ata qe gjoja bejne thirrje per "bashkim kombetar", jane duke nenkuptuar: nuk jemi te zote te ndertojme shtet ne Kosove, Maqedoni, Mal te Zi, dhe nuk na ngelet gje tjeter, vecse t'i kthejme syte nga shteti am per ndihme. Jane si puna e asaj femijes, qe kur eshte duke mesuar not dhe nuk i ka dale frika nga uji, kapet fort pas kraheve te te atit dhe qan e uleret qe te mos ta leshoje se do te mbytet. Problemi eshte se frika nga uji femijes nuk ka per ti dale ne krahet e te atit, dhe noti nuk mesohet ne ajer por ne uje.

Persa u perket dallimeve kulturore, ato jane te thella mes shqiptareve, dhe mjafton te lexosh mendimet e shprehura ne nje teme ne kete forum, per te vene ne medyshje edhe vete ekzistencen e nje Kulture Shqiptare. Na pelqen te besojme se kemi nje kulture shqiptare, por ne fakt ajo qe ne quajme kulture shqiptare, nuk eshte gje tjeter vecse nje tende mini-kulturash qe i gjejme mes krahinave shqiptare. Por problemi me i madh kulturor, nuk eshte thjeshte disniveli kulturor mes shqiptareve, por ajo qe une e quaj "bunkerizimi kulturor" i tyre.

A e dini se perse diktatori Enver Hoxha ndertoi 100,000 bunkere ne mbare territorin e vendit? Ne popull propaganda komuniste thoshte se: "po i ndertojme bunkeret per mbrojtjen e Atdheut nga sulmet e Armiqve te Popullit". Por nuk ishte ky qellimi i bunkerizimit te Shqiperise. Qellimi ishte nje dhe i vetem, izolimi i Shqiperise nga bota dhe perligjerimi me ane te frikes e terrorit te nje Armiku Imagjinar te kontrollit absolut te klikes ne pushtet mbi vendin. Enver Hoxha ndertoi 100,000 bunkere ne menyre qe te bunkerizonte trurin e shqiptareve. Asnje ide, asnje literature, asnje tingull muzikor nuk duhet te depertonte nga jashte territorit te vendit brenda bunkerit shqiptar.

Kete mentalitet e gjejme tek shqiptaret edhe sot. Shfaqet ne forma nga me te ndryshmet, por ne qender te vete ka percmimin e gjithckaje te huaj jo-shqiptare, dhe lartesimin ne qiell te gjithe virtyteve e veseve shqiptare. Dhe kjo perben jo thjeshte nje problem kulturor, kjo perben edhe nje problem politik e social. Ne vend qe te mesojme nga traditat demokratike te vendeve te tjera e te marrim prej tyre mesimet me te mira me qellim qe ti bejme per vete, ne i refuzojme ato si budallai jo mbi merite, por se "nuk jane shqiptare". Ne vend qe te shfrytezojme keto dekada paqeje e lirie per te ndertuar shtetin ligjor demokratik e per tu integruar ne te ne menyre qe te arrijme perfaqesimin e duhur politik dhe shanset e prosperitetit ekonomik, ne zgjedhim veteizolimin dhe shtetshkaterrimin, sic eshte rasti i shqiptareve ne Maqedoni.

Beteja e madhe e kohes qe jetojme eshte nje beteje kulturore:

- Cili grup etnik ne Maqedoni jep kontributin me te madh ne kulturen maqedone?
    - Cili grup etnik ne Maqedoni ka numrin me te larte te studenteve ne shkollat e larta dhe numrin me te larte te intelektualeve ne ate shoqeri?

Albo

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    - Cili grup etnik ne Maqedoni jep kontributin me te madh ne kulturen maqedone?
    Kulture maqedone? wtf ...

Edhepse dashepadashje, shqiptaret jane taksapagues si te gjith shtetasit tjere , mos them jane me te rregulltit ata shofin me syte e vete se si taksat e tyre behen nul per te ndertuar nje kulture fiktive! Pra ne te njejtin rrafsh shqiptaret jane po aq pjesemarres sa sllavo-maqedonasit (Bullgaret e vetemohuar)!

Nisur nga kjo,

Perse ky grupi tjeter etnik ka detyre te kontribuoje per kulturen "maqedonase" te ketij shteti kur po ky shtet mohon te kontribuoje ne kulturen e vete shtetasve te vete?

Cili grup etnik dhunon godinen e Kongresit te Manastirit? Ah ... harrova "Fluturon, Fluturon ... Gomari"

Cilit grup etnik, deri me 2002 i ndalohej me ligj arsimimi ne gjuhen e vet ametare?

Ne c'shtet te botes, shteti quan shpellare, dhe malsore te eger vete shtetasit e vet ne nje botim zyrtar akademik?

Hajde pastaj e flasim per mardhenie kulturore!

Me gjith respektin, sepse verej qe maredheniet nderetnike ne RM nuk jane specialiteti yt, e perpara se te na tregosh rrugen ne oborrin tone ben mire ti hedhesh nje sy realitetit historik dhe politik te RM'se ...

S,
    What can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •