Lajmërim direkt nga anija Mavi Marmara!
Shkruan përfaqësuesi nga Klubi Studentor, që gjendet në karvanin për në Gaza:
Përfaqësuesit nga Maqedonia, së bashku me 40 shtete të cilat më vonë iu bashkuan grupit, janë jo larg Qipros duke i pritur anijet nga Irlanda.
Tre anije kishin defekt, nga të cilët njëra u riparua, ndërsa dy të tjerat janë seriozisht të dëmtuara. Dyshojmë në sabotim nga shërbimet izraelite. Udhëtarët në këto anije janë në destinacion nga Qiproja kah Mavi Marmara, të cilët i presim zemërhapur.
Në anije ka më shumë se 20 ekipe televizive dhe çdo ditë nga disa herë kanë transmetime direkte në tërë botën. Për këtë shkak i ftojmë mediumet maqedonase që të marrin pjesë dhe të formojnë lidhje satelitore me studion e IHH e cila gjatë 24 orëve jep transmetime direkte nga ngjarjet në anije.
Përfaqësuesit e Maqedonisë u intervistuan nga secili televizion, dhe sikur për vendet tjera, për Maqedoninë përcjellën këtë porosi:
“Popujt humanitarë nga Maqedonia, në akcionin e tyre të vitit të kaluar mblodhën 60.000 euro të cilat përmes IHH ishin dërguar në Gaza, një dhuratë-makinë për thyerjen e gurëve në veshka…. Krahas kësaj përkrahjeje, organizatat joqeveritare të cilat e realizuan kampanjën e vjetshme për Gaza, dërguan përfaqësuesin e tyre që t’ua përcjellë përkrahjen morale nga popujt humanitarë nga Maqedonia. Andaj, i ftoj të gjithë banorët e Republikës së Maqedonisë që të deklarohen kundër embargos ilegale dhe johumane të Izraelit ndaj Gazës, dhe ta ftojnë Qeverinë e tyre që haptaz ta gjykojë këtë blokadë të padrejtë ndaj civilëve të pafajshëm në Gaza.
Popujt e Ballkanit solidarizohen me vëllezërit dhe motrat nga Gaza shkaku i përvojës së ngjashme gjatë historisë. Një torrturë e këtillë u ndodhi maqedonasve muslimanë në Maqedoninë e Egjeut më 1948, boshnjakëve në Bosnjë prej 1992-95, në Kosovë me 1999 dhe në Maqedoni në vitin 2001. kjo padrejtësi e përjetuar dhe katastrofë humanitare duhet te ndalohet, së paku me gjykim verbal.
Vallë, a mundet që bota të heshtë për logorin më të madh nën qiellin e hapur të botës – Gazën?
Kujtimet tona janë të freskëta, e dijmë që është e tepër të kalohet një ditë pa ushqim, ujë apo ilaçe, pa rrymë apo diçka të nevojshme. Prolongimi i përditshëm i këtij karavani është humbje e jetëve!
Ashtu siç paraardhësit tanë luftuan për tokën e shenjtë palestineze, ashtu edhe ne, tani si pasardhës të tyre krenarë të dërgojmë pak shpresë dhe një pjesë të lirisë sonë, duke i paralajmëruar për fitore dhe liri sa më të afërt!
Edhe fëmijët në Gaza kanë të drejtë buzëqeshjeje! Pse te jemi shkak që ajo buzëqeshje të mos paraqitet në fytyrat e tyre?
Unë e mbaj porosinë e përkrahjes së popujve nga Maqedonia, nga të krishterët dhe të gjithë muslimanët, porosinë për dëshirë për paqe dhe dominim të së Drejtës! Shpresoj që edhe Qeveria ta përcjell shembullin e banorëve të saj! Shpresojmë që Qeveria nuk do të turpërohet dhe të lejojë që një tokë e padrejtë t’u kërcënohet banorëve të saj të cilët janë nisur në një mission të tillë të bekuar. Posaçërisht kur UE u deklarua për ndërprerjen e embargos ndaj Gazës.
Për të gjithë ne, në këtë moment, më me rëndësi është që ndihma të arrijë në kohë, andaj shpresojmë të gjithë të kontribojnë për këtë, ngase të shpëtosh një jetë është sikur ke shpëtuar njerëzimin! Ne bazohemi në këtë sikur popujt tjerë në botë.”
Sot në det nën qiellin e hapur na u bashkangjitën edhe udhëtarë nga tokat skandinave. Në anije janë prezent edhe aktorë dhe këngëtarë të njohur nga Turqia, parlamentarë nga tokat evropiane dhe muslimaane. Kemi fëmijë, por edhe pleq me mbi 85 vjet.
Përfaqësuesi i IHH porositi qeverinë izraelite që mos të kërcënohen më kot me arrestime dhe me komandosë, por të mendojnë më me urtësi dhe ta kenë parasysh që nuk do u lejohet hyrja e mysafirëve të paftuar dhe nuk do të lejohet që të ndahet flotida dhe pjesëtarët e të njëjtës.
Udhëtarët ndihen mirë. Ushqim dhe ujë ka mjaftueshëm. Ditët u janë të mbushura me ligjërata për Palestinën, historinë, vlerën dhe qëllimet e udhëtimit, me këngë në shumë gjuhë, lexim Kur’ani, dhikër, namaz nate dhe lutje!
Morali është i lartë. Të gjithë dëshirojnë që sa më parë të arrijnë, e as që mendojnë për kërcënimet e pushtetarëve izraelit.
Ju jeni në lutjet tona, Gaza është në lutjet tona, e tërë bota në lutjet tona!
Krijoni Kontakt