Pershendetje,
Do mundohem te sjell pak nga pak ne kete forum nje liber te perkthyer nga nje vella i quajtur Gene Edwards. Per te mos humbur, do kerkoja qe kjo teme te vendosej tek Kryetemat. Ky liber ka shume vlera dhe eshte shume i dobishem per ata qe do e lexojne:
Hyrje
Ky është i pari, nder dy vëllimet, mbi jetën e thellë të krishterë.
Ku do ta fillojmë këtë shtegëtim? Do të doja t’ju ftoja të ktheheni me mua në përjetësinë e kaluar! Kjo duhet të jetë aq larg sa t`a bëjë këtë libër vetëm një hyrje!
Kthehu me mua në atë epokë para krijimit! Para krijimit të gjërave të dukshme. Madje para gjërave të padukshme.
Çfarë gjejmë në këtë epokë të qëmotshme? Gjejmë Perëndinë. Asgjë tjetër. Vetëm Perëndinë.
Do të vendos një pyetje këtu e cila është thelbi i ecjes së thellë me Zotin. Pyetja është e pazakonshme dhe mund t’ju habisë: “Çfarë është Perëndia?”
Pyetje e çuditshme apo jo. Dhe vini re se pyetja është, “Çfarë është Perëndia?” dhe jo “Kush është Perëndia?”
Çfarë është shiu? Ujë. Çfarë është një statujë? Gur. Çfarë është një tavolinë? Dru. Dhe çfarë është Perëndia? Ai është frymë. Ju mund të thoni, nga pikëpamja e fizikës, struktura e Tij molekulare është frymë. (Ose Ai nuk ka strukturë molekulare sepse Ai është frymë.)
Tani, lexues i dashur, një konkluzion i thjeshtë: Nëse Perëndia është frymë, atëherë i bie që gjendja më e lartë nga të gjitha të jetë frymë. Gjendja e parë dhe më e larta është frymë - sigurisht që më e lartë se çdo gjë që nuk është frymë.
Më tej, të lutem vër re që “fryma” është e padukshme. Na duhet të konkludojmë se e padukshmja është më e lartë se e dukshmja. Frymorja dhe e padukshmja janë para (dhe më lartë) se fizikja dhe materialja.
Në gjendjen e Tij të parë dhe më të lartë, Zoti juaj është frymë dhe i padukshëm. Prandaj Ai është jo material, jo i dukshëm, jo fizik. Çfarë tjetër është Ai?
Çelësi për të kuptuar nga ajo se çfarë është e rëndësishme për një ecje të thellë me Krishtin është të kthehemi tek ajo epokë e qëmotshme dhe të mësojmë Ai është gjithashtu jetë.
Cila jetë? Në atë epokë të qëmotshme Ai ishte e vetmja jetë. Kështu mund të themi se në atë kohë Ai ishte e vetmja jetë. Më vonë, kur Ai krijon, do të ketë forma të tjera jete. Por kur ai çast të vijë, cila do të jetë forma më e lartë e jetës?
Përgjigja është e qartë dhe e thjeshtë. Perëndia i përjetshem ështe, ishte dhe gjithmonë do të jetë forma më e lartë e jetës.
Pra, në se Perëndia flet për jetë, Ai i referohet vetëm një forme jete. Formës më të lartë të jetës. Formës së Tij të jetës. Mbaje mend këtë. (Veçanërisht kur të lexosh një libër të shkruar nga një njeri i quajtur Gjon.)
Tani i kthehemi pyetjes së fundit. Dhe në se kjo pyetje të duket e çuditshme, ki durim; sepse mund të jetë një nga pyetjet më të rëndësishme të bëra ndonjëherë nga besimtari që kërkon të njohë Krishtin më mirë.
Kur Perëndia ngrihet në mëngjes, prej cilës jetë jeton Ai?
Kur Perëndia ngrihet në mëngjes dhe nis të bëjë atë që Perëndia bën, a është e mundshme që Ai të jetoj prej jetës minerale, jetës së perimeve, ose jetës njerëzore? Aspak.
Kur Perëndia ngrihet në mëngjes, Ai jeton prej jetës së vetë Atij. Ai jeton prej jetës hyjnore! Motorri i jetës së përditshme të Perëndisë është jeta e vet hyjnore. Kur Ai flet mbi këtë fakt, Ai i referohet Jetës, pa e quajtur jeta më e lartë, thjesht sepse ajo është e vetmja jetë e cila ka qenë përherë. Ai i referohet jetës së Tij kurdo që Ai thotë Jetë.
Perëndia, I Cili është frymë dhe i padukshëm, është gjithashtu Jetë. Ai është jeta më e lartë. Dhe kur Ai ngrihet në mëngjes, Ai jeton prej asaj jete, jetës më të lartë, jetës së Tij. Çfarëdo që bën Perëndia, Ai e bën prej dinamikës së jetës hyjnore.
A mundet dikush tjetër, a ka patur ndonjë tjetër, i cili të ngrihet në mëngjes dhe të jetojë prej jetës hyjnore? A e ka bërë ndonjë pemë këtë, apo ndonjë zog, apo ndonjë engjëll? Apo ndonjë njeri? A mundet dikush tjetër, përveç Perëndisë, të ngrihet në mëngjes dhe të jetojë prej formës më të lartë të jetës? Apo kjo mënyrë e të jetuarit është ruajtur ekskluzivisht dhe plotësisht vetëm për Perëndinë?
Ndërsa e mbyllim këtë hyrje të thjeshtë, le të theksojmë se jeta e Perëndisë ka një emër tjetër. Ka një fjalë që i është dhënë jetës së Perëndisë e cila përshkruan këtë fakt: Perjetesia (në të vërtetë kjo nuk është plotësisht e sakte, sepse Perëndia është vetë Jeta e Përjetshme).
Kthehu prapa sa më shumë që të mundesh, dhe Perëndia do të jetë aty. Shko përpara sa më larg që të mundesh, dhe Ai do të jetë sërish aty.
Në Dhiatën e Re do të gjeni që të gjithë njerëzit që luajtën rol qëndror përdorin fjalët (1) Jetë, (2) Jetë e Përjetshme, dhe (3) Frymë. Ata po flasin për Të . . . dhe për jetën e Tij. Jeta e Përjetshme është e drejta ekskluzive vetëm e Perëndisë, dhe prej kësaj jeton Ai!
S’ka patur ndonjëherë
kur Perëndia nuk ish aty;
S’do të ketë ndonjëherë
kur Perëndia nuk do të jetë.
Dhe në jetën e Tij të përditshme,
Ai jeton “jetën fitimtare”
përmes jetës së vetë Atij.
Tani, e përmbledhim. Frymë dhe frymëror ishin të parat. Fryma dhe frymërorja janë më të larta dhe me rëndësi më të madhe. Materialja, fizikja dhe e dukshmja (të cilat erdhën më vonë) janë të dorës së dytë në krahasim me frymën, frymëroren, dhe të padukshmen. Mbani mend: Perëndia, nga natyra, është frymë. Dhe Ai (dhe vetëm Ai) është më i larti nga gjithë format e jetës.
Në të gjithë mbretëritë frymërore të të gjitha epokave të të perjetshmeve, në çdo nivel të secilës vazhdimësi që ekziston, Zoti yt është forma më e lartë e jetës, dhe Ai jeton përmes kësaj jete më të lartë.
Nuk do të habiteni pra, nëse Ai ka tendencën të përdorë fjalë që përshkruajnë Atë vetë, sjelljen e Tij dhe habitatin e Tij - fjalë që komunikojnë gjëra mbi Veten dhe natyrën e Tij. Ai po ju tregon mbi përvojën e Tij. Këtu s’ka filozofi apo teologji. Thjesht habitati i vetë Perëndisë, forma e jetës, struktura molekulare e Tij, përvoja e Tij. Me qëllim që të përçojë gjëra mbi Vetveten, Ai duket i prirur ndaj fjalëve si:
Frymë
E Papara
E Padukshmja
Jeta Hyjnore
Frymorët
Të Përjetshmit
Jetë
Jetë e Përjetshme
Dy fjalët e fundit duken si ato më të preferuarat e Tij. Por këto fjalë nuk na tregojnë vetëm mbi Zotin tonë. Këto fjalë erdhën në fjalorin tonë sepse ato kanë të bëjnë shumë me ecjen tonë me Krishtin.
Kur filluam këtë libër, ishte Perëndia dhe askush tjetër. E mbani mend? Kjo gjithashtu do të na ndihmojë në të kuptuarit e gjërave të thella të Perëndisë. Në rrugën tonë për të kuptuar jetën e thellë të krishterë, ne filluam në përjetësinë e shkuar para se të krijohej ndonjë gjë. Le të ecim përpara dhe të shohim se çfarë ishtë ajo që Ai krijoi në fillim.
Krijoni Kontakt