Close
Faqja 31 prej 105 FillimFillim ... 2129303132334181 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 301 deri 310 prej 1044
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Fjala Kollaj [tur., kolay]
    Ne gjuhen turke nuk ka asnje etimologji.

Kjo fjale ndahet ne:
    Kol [gjymtyre, krah dore]
    dhe /g/ay, [orientim, drejtim].

Kjo eshte e veetmja etimologji qe mund ti japin turqit kesaj fjale jo-turke.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar mė parė nga D&G Feminine Lexo Postimin
    Pse duhet ta ndash patjeter, mund te jete e huazuar nga gjuhet latine, psh italisht i thuhet pigrizia, spanjisht -pereza, frengjisht- paresse. Ne nje kohe qe per fjalen pres kane fjale te tjera.

Nje permbledhje:

shqip pres pėrtesė
    anglisht wait laziness
    italisht attendere pigrizia
    frengjisht attendre paresse
    spanjisht esperar pereza
    gjermanisht warten faulheit
    hollandisht wachten luiheid

p.s. leri ato idjotlliqet me inteligjencat e lindura dhe ironite e katunit se tregon vetem edukaten tende, more vesh ****. Fol si njeri se nuk je ne pyll ketu.
    Se tani e pashe kete xhevahir. Na jep nje fjale italisht ku PER eshte bartese themelore e kuptimit te saj (pervec vete parafjales 'per', kuptimin e se ciles e kam sqaruar ne nje postim me lart se cfare presupozon).

E dyta, le te marrim italishten 'pigrizia' me qe kam idene se e njeh kete gjuhe. Paraprakisht po ve ne dukje se edhe Pigrizia paska PI dhe jo PER. Megjithekete, cila eshte etimologjigjisht rrenja e kesaj fjale, dhe nga buron ajo? Gjuha qe ka fjalen origjinale ka edhe versione te tjera derivative te saj, e sidomos folje.

Me se fundi. Perpiqu te thuash shpejt dhe me ze "Pretoj". Cfare do degjosh?

Gone!
    Anėtarėsuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    Po tė jetė pėr vota, unė e di qė shumica e veriorėve votojnė Baptistin, dhe shumica e jugorėve votojnė Baton. Kėto gjėra nuk janė pėr masat.

Askush ketu nuk po anon ne baza krahinore, por "jepni cezarit ate qe i takon cezarit" e hiqeni ate ndjenjen vetem per te kundershtuar dicka, nese nuk keni gje per te thene.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Rina_87 : 13-11-2010 mė 04:25

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar mė parė nga javan Lexo Postimin
    E dyta, le te marrim italishten 'pigrizia' me qe kam idene se e njeh kete gjuhe. Paraprakisht po ve ne dukje se edhe Pigrizia paska PI dhe jo PER. Megjithekete, cila eshte etimologjigjisht rrenja e kesaj fjale, dhe nga buron ajo? Gjuha qe ka fjalen origjinale ka edhe versione te tjera derivative te saj, e sidomos folje.

Me se fundi. Perpiqu te thuash shpejt dhe me ze "Pretoj". Cfare do degjosh?
    Latinet te pakten e pranojnese shumica e fjalorit i ka rrenjet ne greqishten e vjeter!!
    "pigrizia" sipas fjalorit etimologjik italian, e ka rrėnjėn nė fjalėn "parčsis", qė do tė thotė "dobėsim" apo "rilėshim"!!
    Eshtė thjesht fantazi e jotja se jemi pėrpara nje gare midis gegėrishtes dhe toskėrishtes.Une jam gegė dhe e shqiptoj "pėrtoj" dhe nėse bejme nje analogji mes "pėrtesė" dhe "parčsis", ndoshta kemi nje shteg per tė ndjekur !
    Jarigas

fanatik i sė vėrtetės Maska e tomaras
    Anėtarėsuar
    09-07-2008
    Postime
    343
    Citim Postuar mė parė nga jarigas Lexo Postimin
    Latinet te pakten e pranojnese shumica e fjalorit i ka rrenjet ne greqishten e vjeter!!
    "pigrizia" sipas fjalorit etimologjik italian, e ka rrėnjėn nė fjalėn "parčsis", qė do tė thotė "dobėsim" apo "rilėshim"!!
    Eshtė thjesht fantazi e jotja se jemi pėrpara nje gare midis gegėrishtes dhe toskėrishtes.Une jam gegė dhe e shqiptoj "pėrtoj" dhe nėse bejme nje analogji mes "pėrtesė" dhe "parčsis", ndoshta kemi nje shteg per tė ndjekur !
    Latinėt e pranojnė prej grekėve tė vjetėr, po grekėt e vjetėr ku i morėn rrėnjėt. Grekėt e rinj as nuk duhen pėrmendur nė kėtė mjedis.
    Kėtu edhe qėndron thelbi i veprimit kriminal. Ata prej tė cilėve tė dy palėt i morėn rrėnjėt duhet futur mundėsisht shtatė pash nė dhe, se pėrndryshe duhet dhėnė shpjegim edhe se pse u bė ky krim.
    Pėr ta ilustruar qėndrueshmėrinė logjike tė shqipes qė falė zoti paraqet fosile tė gjallė, po e paraqes njė vistėr fjalėsh shqipe tė sė njėjtės origjinė, dhe fjalėt gjegjėse nė italisht. Nuk do tė jetė e vėshtirė tė pėrfundohet se cila gjuhė paraqet kod logjik, e cila ka grumbulluar fjalė djathtas e majtas duke mos ia dalur ta ruajė rendin logjik.

pre preda

pres attendere

prerje taglio

pritė agguato

shpresė speranza

pėrtesė (pretesė) pigrizia

presė pressa

brej rosicchiare

brejtje corrosione

mbresė cicatrice

impresion impressione

Kėtė tė fundit e dhashė veē pėr tė vėnė nė pah origjinėn e njė fjale qė sot e gjejmė thuaja nė tė gjitha gjuhėt evropiane.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Latine quan italianet? Pse te mos pyesim Kolumbianet te na japin detaje per civilizimin e Mayave?

Une e mora pergjigjen me postimin e Baptistit dhe nuk e shikoj te nevojshme te vijoj me tej. Ndersa ti duhet te ndjekesh shtegun qe propozon.

Ke 2 gjera per te vertetuar:

1. Si kalon Paresis ne Pigrizia etimologjikisht. (Kjo do kerkoje perpjekje te madhe, se ngjan njelloj si te themi se nga peshku del nje buall.)

2. Etimologjine e paresis. Kam kuriozitet te di se cilet latine moren
    paresis nga greket kete fjale e cila daton si e 1690 ne vocabularin grek dhe formuan fjalen pigrizia.

Ja cfare thote fjalori:

Paresis:
    1690s, from Gk. paresis 'letting go, slackening of strength, paralysis.'
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 13-11-2010 mė 08:42

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Citim Postuar mė parė nga javan
    Bato, po ti qenke jashte temes o derezi. Po jo ore se nuk ta heqim dot standardin, se njerezia kane hallin e kutive te votimit dhe jo te gjuhesise e tradites. Pastaj, keta te kutive e dine, se po t'u heqesh gjuhen me rregullat qe kane mesuar ne shkolle, nuk u mbetet me gje per t'u mburrur.

Ajo qe Baptist solli ketu, per ndonje qe ju feshferiten puplat nga era e Veriut quhet ETIMOLOGJI. Pra nuk eshte as drejtshkrim, as standard, as rregull sintaksior ose morfologjik (per keto te fundit eshte rene dakord me marreveshje dhe pa hulumtim te sakte etimologjik). Eshte bere c'eshte bere, nuk eshte faji yt as i imi qe flasim me keto rregulla, te mos themi se mund te kishim folur edhe turqisht. Por ka nevoje te studjohet dhe te thellohet analiza.

Le te dale nje ketu dhe te thote cila eshte rrenja etimologjike e "Pert/oj". Nuk ka rendesi me Pre, Por apo Par. Silleni dhe argumentojeni.
    E sqarova njėherė kėtė nė postimin 204 dhe nuk do tė pėrgjigjem vazhdimisht pėr tė njėtėn pyetje. Ėshtė e thjeshtė, veriorėt nuk e shqiptojnė zanoren ė dhe ēdo fjalė qė pėrmban ė, e shmangin, si pėr shembull pėrgatit/pregatit. Fjalėt qė fillojnė me pėr, ata i thonė pre ose pir. Po tė dėgjosh Gjinin e "Portokallisė", bindesh pėr kėtė.

Citim Postuar mė parė nga javan
    Ah se harrova. Nga Jugu ketu.
    Me sa kam lexuar nga ty, nuk kam parė qė tė mos jesh ndonjėherė kundėr Jugut, jo vetėm nė gjuhėsi, po nė ēdo gjė. Ti mund tė thuash qė je nga Jugu, po unė mendoj se je nga Tirana dhe ke prindėr tė pėrzier, nga Veriu dhe Jugu.

Ndonjėherė, kam vėnė re se krahinoristėt mė tė mėdhenj janė ca shqiptarė me prindėr tė pėrzier, nga Veriu dhe Jugu. Siē duket, shkaku i krahinorizmit tė tyre janė problemet e brendshme familjare qė mund tė kenė pasur prindėrit, ose kur njėri nga prindėrit ėshtė krahinorist. Nė kėto raste, fėmijėt dalin me probleme.

Pėr t'u kuptuar mė mirė kjo qė thashė, po sjell njė shembull me kafshėt. Kur kryqėzohen qentė e racave doberman dhe bulldog, del pitbull. Pitbulli ėshtė njė krijesė tek e cila nuk ke siguri, sepse ndonjėherė kafshon edhe tė zotin. Kur tė kafshon pitbulli, edhe po ta godasėsh, nuk ndien dhimbje, se ka nė kokė njė gjėndėr qė e mpin. Ose le tė marrim mushkėn, qė ėshtė njė pėrzierje e gomarit dhe kalit. Mushka jo vetėm qė nuk pjell, po nuk rrihet prapa saj se tė godet me shkelma.

Pėrzierjet jo tė shėndetshme (nė rastin e njerėzve -> kur njėri nga prindėrit ėshtė krahinorist), nxjerrin fėmijė "pitbullė".
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga -BATO- : 13-11-2010 mė 09:32

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    gege qe pordhin nga pritesa nuk ka dhe ti je gege per aq sa jam une turk jargragavine
    keto qyrret tua shih mos po ti blejne jevgjit e greqise dhe merr numeroja kendet atij trekendeshi dhe meso sa kende i ka nje here pastaj diskutojme edhe per etimologjine e fjale trekendesh, retard.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anėtarėsuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Citim Postuar mė parė nga -BATO- Lexo Postimin
    E sqarova njėherė kėtė nė postimin 204 dhe nuk do tė pėrgjigjem vazhdimisht pėr tė njėtėn pyetje. Ėshtė e thjeshtė, veriorėt nuk e shqiptojnė zanoren ė dhe ēdo fjalė qė pėrmban ė, e shmangin, si pėr shembull pėrgatit/pregatit. Fjalėt qė fillojnė me pėr, ata i thonė pre ose pir. Po tė dėgjosh Gjinin e "Portokallisė", bindesh pėr kėtė.

Me sa kam lexuar nga ty, nuk kam parė qė tė mos jesh ndonjėherė kundėr Jugut, jo vetėm nė gjuhėsi, po nė ēdo gjė. Ti mund tė thuash qė je nga Jugu, po unė mendoj se je nga Tirana dhe ke prindėr tė pėrzier, nga Veriu dhe Jugu.

Ndonjėherė, kam vėnė re se krahinoristėt mė tė mėdhenj janė ca shqiptarė me prindėr tė pėrzier, nga Veriu dhe Jugu. Siē duket, shkaku i krahinorizmit tė tyre janė problemet e brendshme familjare qė mund tė kenė pasur prindėrit, ose kur njėri nga prindėrit ėshtė krahinorist. Nė kėto raste, fėmijėt dalin me probleme.

Pėr t'u kuptuar mė mirė kjo qė thashė, po sjell njė shembull me kafshėt. Kur kryqėzohen qentė e racave doberman dhe bulldog, del pitbull. Pitbulli ėshtė njė krijesė tek e cila nuk ke siguri, sepse ndonjėherė kafshon edhe tė zotin. Kur tė kafshon pitbulli, edhe po ta godasėsh, nuk ndien dhimbje, se ka nė kokė njė gjėndėr qė e mpin. Ose le tė marrim mushkėn, qė ėshtė njė pėrzierje e gomarit dhe kalit. Mushka jo vetėm qė nuk pjell, po nuk rrihet prapa saj se tė godet me shkelma.

Pėrzierjet jo tė shėndetshme (nė rastin e njerėzve -> kur njėri nga prindėrit ėshtė krahinorist), nxjerrin fėmijė "pitbullė".
    Ky koment nuk ka pike kuptimi dhe hamendesimet e perzjerjes se shqiptareve me shqiptare jane budallalliqet me te medhaja qe kam lexuar ketu.Ti Bato i kujt ''race te paster shqiptare''i takon?????????
    Dija eshte injorance e mesuar.....

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Zbėrthimet e llojit hala (ha+la) janė qesharake. Ėshtė njėsoj sikur unė tė zbėrthej fjalėn demek dhe tė them qė ėshtė shqipe toskėrishte.

DE bised.
    I. pj. Pėrdoret zakonisht pas foljeve nė mėnyrėn
    urdhėrore ose pas disa ndajfoljeve pėr tė
    shprehur nxitje, padurim, kėnaqėsi etj.; pra. Eja
    de! Shko de! Fol de! Prit de! Kape de! Mjaft de!
    Kėshtu de! Ashtu de! He de! Ku de? Mirė de.
    Lėre de! Pusho de!

MEK kal.
    1. E lodh dikė sa e lė gati pa frymė, e bėj sa t`i
    bjerė tė fikėt; e bėj tė qeshė a tė qajė sa tė
    gajaset, e kėput. E meku nė punė. Na meku
    gazit.

Unė nuk them qė kjo ėshtė fjalė shqipe me kuptimin "Meku de!", se nuk jam sharlatan. Etimologjia do njohuri tė mira historike, logjikė tė mprehtė dhe mbi tė gjitha, tė mos jesh krahinorist.

Faqja 31 prej 105 FillimFillim ... 2129303132334181 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •