Close
Faqja 27 prej 105 FillimFillim ... 1725262728293777 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 261 deri 270 prej 1044
    fanatik i sė vėrtetės Maska e tomaras
    Anėtarėsuar
    09-07-2008
    Postime
    343
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    "ende" eshte forme leksikore apo gjuhesore per kuptimin e dhene ndersa
    akoma dhe hala jane idioma qe dhurojne te njejtin kuptim.
    Ndonese sot ato konsiderohen si pjese leksikore, ne fakt nuk jane - jane thenie.

"halā" eshte shprehje qe defton: "Hā e Lā" nepermjet te se ciles nxirret kuptimi idiomatik "ka edhe". Dhe kerkohej te perdorej kur ka konotacion pozitiv!

"Akōma" eshte trajte pyetsore habitore e: "a kā mā" e tejngopjes; si retorike e kuptimit "s'u kryeka kurre", dhe preferohej te perdorej kur kerkohej konotacion negativ, merzites, etj.

p.s.:
    Nese te huton o/a ta spejgoj edhe kete [nena nana nona, kemba kam[b]a kom[b]a etj...]
    Baptist, tė pėrgėzoj pėr saktėsinė matematikore tė zbėrthimit tė kodit tė gjuhės mė tė vjetėr tė Evropės.
    Ke thėnė mė sipėr qė
    Ka shume fjale te vjetra shqipe, ne gjuhen e re greke.:
    , e qė nuk ka se si tė mos jemi dakord me kėtė pohim, veē desha tė plotėsoj qė edhe gjuha e re turke ėshtė pėrplot me fjalė tė vjetra shqipe, tė cilat pėr shkak tė mosthellimit tė duhur tė gjuhėtarėve tanė i janė falė turqishtes, prandaj nė tė shumtėn e herave nė fjalorin qė qe nė fillim, para gjuhės (m'ke shkri tue keshė shoq) identifikohen si turqizma.

Njė fjalė e tillė ėshtė fjala halā, tė cilėn e ke spjeguar nė mėnyrė shembullore qė i takon shtratit tė shqipes.

i/e regjistruar Maska e D&G Feminine
    Anėtarėsuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    "ende" eshte forme leksikore apo gjuhesore per kuptimin e dhene ndersa
    akoma dhe hala jane idioma qe dhurojne te njejtin kuptim.
    Ndonese sot ato konsiderohen si pjese leksikore, ne fakt nuk jane - jane thenie.

"halā" eshte shprehje qe defton: "Hā e Lā" nepermjet te se ciles nxirret kuptimi idiomatik "ka edhe". Dhe kerkohej te perdorej kur ka konotacion pozitiv!

"Akōma" eshte trajte pyetsore habitore e: "a kā mā" e tejngopjes; si retorike e kuptimit "s'u kryeka kurre", dhe preferohej te perdorej kur kerkohej konotacion negativ, merzites, etj.

p.s.:
    Nese te huton o/a ta spejgoj edhe kete [nena nana nona, kemba kam[b]a kom[b]a etj...]
    lol
    me shkrive me shpjegimet e tua femijerore.
    Hala gjithashtu perdoret negativisht: Hala s'ke ardh?
    Akoma perdoret dhe pozitivisht: Te dua akoma.

dhe ca eshte "la" te pjesa hala se "ha" e mora vesh
    Hala s'mund te jete kurre shqip sipas ketij arsyetimi qe zevendeson ha me ka, sepse shqipja ka k dhe h lehtesisht te dallueshme. Greket po , i kam vene re qe perdorim nje h te forte grykore ne vend te k-se. Nga tingellimi duket si arabisht, edhe ata kane nje shqiptim te ngjashem te h-se sikur kruajne fytin.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga D&G Feminine : 12-11-2010 mė 15:47

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar mė parė nga tomaras Lexo Postimin
    Baptist, tė pėrgėzoj pėr saktėsinė matematikore tė zbėrthimit tė kodit tė gjuhės mė tė vjetėr tė Evropės.
    Ke thėnė mė sipėr qė
    , e qė nuk ka se si tė mos jemi dakord me kėtė pohim, veē desha tė plotėsoj qė edhe gjuha e re turke ėshtė pėrplot me fjalė tė vjetra shqipe, tė cilat pėr shkak tė mosthellimit tė duhur tė gjuhėtarėve tanė i janė falė turqishtes, prandaj nė tė shumtėn e herave nė fjalorin qė qe nė fillim, para gjuhės (m'ke shkri tue keshė shoq) identifikohen si turqizma.

Njė fjalė e tillė ėshtė fjala halā, tė cilėn e ke spjeguar nė mėnyrė shembullore qė i takon shtratit tė shqipes.
    Vėrtet pč "saktėsi matematikore" nė tezat boshe te Baptist-it??!
    A ju kujtohet prejardhja e emrit te Amerikes ne atė barcaletėn e njohur:"Amerik=ha+merr+ik"? E pra, ka pėrdorur te njėjtėn "matematikė".....
    Jarigas

Anėtarėsuar
    09-07-2008
    Postime
    343
    Citim Postuar mė parė nga jarigas Lexo Postimin
    Vėrtet pč "saktėsi matematikore" nė tezat boshe te Baptist-it??!
    A ju kujtohet prejardhja e emrit te Amerikes ne atė barcaletėn e njohur:"Amerik=ha+merr+ik"? E pra, ka pėrdorur te njėjtėn "matematikė".....
    Jarigas, e para e punės, pėr ty por edhe pėr D&G Feminine, nėse jeni tė interesuar nė zhvillimin historik tė gjuhės tonė, do tė ishte tė merrnit mundin dhe tė mėsoni pak nga dialekti tjetėr pėrveē atij qė flisni. nė atė rast D&G Feminine do ta kuptonte jo vetėm fjalėn, qė tingėllon pakashumė njėsoj nė tė dyja dialektet, edhe fjalėm. qė bėn, nė gjuhėn standarde dhe nė dialektin toskė.

Sa i pėrket kėsaj "Amerik=ha+merr+ik", nuk jemi duke diskutuar pėr onomastikė por pėr prejardhje tė fjalėve dhe pėr zbėrthim tė tyre.

Dua tė tė them qė gjuhėtarėt e sotėm pėrgjithėsisht kanė probleme tė mėdha me logjikė, qė vjen si pasojė e zotėrimit nė nivel nėnmesatar tė matematikės, prandaj e pėrgėzova saktėsinė matematikore tė baptisti.

Edhe gjuha ėshtė kod, si ēdo kod tjetėr qė ka koherencė dhe ndėrlidhje logjike, prandaj sa herė tė mos ia dalim ta gjejmė spjegimin logjik tė kuptimeve tė njė kodi gjuhėsor, nuk ėshtė e thėnė qė ia qėllojmė kur ia fusim kot, por duhet t'i shtojmė pėrpjekjet qė ta zbėrthejmė atė kod logjik.

PS. Njė matematikan i shquar i fillimshekullit 18, Lajbnici, qė njėkohėsisht zotėronte me kompetencė dije edhe nga fusha tjera, erdhi nė pėrfundim qė gjuha shqipe ėshtė gjuhė para greko-romake, nė bazė tė vetėm njė numri tė kufizuar tė fjalėve me tė cilat u njoft.

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar mė parė nga tomaras Lexo Postimin
    Jarigas, e para e punės, pėr ty por edhe pėr D&G Feminine, nėse jeni tė interesuar nė zhvillimin historik tė gjuhės tonė, do tė ishte tė merrnit mundin dhe tė mėsoni pak nga dialekti tjetėr pėrveē atij qė flisni. nė atė rast D&G Feminine do ta kuptonte jo vetėm fjalėn, qė tingėllon pakashumė njėsoj nė tė dyja dialektet, edhe fjalėm. qė bėn, nė gjuhėn standarde dhe nė dialektin toskė.
    Nese do leksione ne gegėrisht prej nje gege si unė, lindur mbi Shumbin, s'ka pike problemi!!
    Sidoqofte, nuk behet historia e gjuhes me "zberthimet matematike" te ēfaredo ēarlatani qe hipen mbi pleh si "gjel jevgu" e kendon me sa i ha fyti!!
    Edhe mua me gufon zemra nga ndjesia qe me jep mendimi se gjuha ime mund te jete djepi i gjuheve evropiane, por "matematika", siē e the edhe vete, eshte shkence e sakte...qarte?!
    Paragjykimi eshte varri i logjikes.(them une)
    Jarigas

Anėtarėsuar
    09-07-2008
    Postime
    343
    Citim Postuar mė parė nga jarigas Lexo Postimin
    Nese do leksione ne gegėrisht prej nje gege si unė, lindur mbi Shumbin, s'ka pike problemi!!
    Sidoqofte, nuk behet historia e gjuhes me "zberthimet matematike" te ēfaredo ēarlatani qe hipen mbi pleh si "gjel jevgu" e kendon me sa i ha fyti!!
    Edhe mua me gufon zemra nga ndjesia qe me jep mendimi se gjuha ime mund te jete djepi i gjuheve evropiane, por "matematika", siē e the edhe vete, eshte shkence e sakte...qarte?!
    Paragjykimi eshte varri i logjikes.(them une)
    E pra ore dashamirė mos e freno zemrėn lėre t'gufojė, se nuk ka gjuhė tjetėr nga ato qė fliten nė Evropė qė ka fjalė mė tė vjetra se gjuha jote dhe e imja.
    Foljet mė primitive qė ilustrojnė kuptimet mė qenėsore tė pėrditshmėrisė njerėzore si:
    hā, pi, qi, rri, vi, lā,etj etj, veē gjuha jote dhe e imja edhe sot e kėsaj dite i ka s'ka ku shkon mė tė thjeshta, njėrrokėshe mė, pėr dallim prej shumicės sė gjuhėve tjera qė kanė evoluar nė fjalėformime mė tė ndėrlikuara.

Plotėsisht pajtohem me ty qė paragjykimi ėshtė varri i logjikės, prandaj pikėrisht pėr shkak tė paragjykimit tė civilizimit pellazg nuk i njihet akoma vendi qė i takon gjuhės shqipe qė ėshtė pėrfaqėsuesja e gjallė dhe mė e denjė e kėtij civilizimi.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga D&G Feminine Lexo Postimin
    lol
    me shkrive me shpjegimet e tua femijerore.
    Hala gjithashtu perdoret negativisht: Hala s'ke ardh?
    shpirto, ti qenke per t'kja me lote...
    "Hala s'ke ardhe" paska konotacion negativ!?
    Akoma perdoret dhe pozitivisht: Te dua akoma.
    Jo. Eshte kontekst negativ! Perndryshe, nuk do te kishte nevoje te shtoje asgje nga mbrapa, sepse kur ta kesh thene edhe kete -do shihet si dicka qe po te hecen me zor...
    dhe ca eshte "la" te pjesa hala se "ha" e mora vesh
    Dem i madh qe s'e merr vesh ti cka do me thane lā.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    shpirto, ti qenke per t'kja me lote...
    "Hala s'ke ardhe" paska konotacion negativ!?

Jo. Eshte kontekst negativ! Perndryshe, nuk do te kishte nevoje te shtoje asgje nga mbrapa, sepse kur ta kesh thene edhe kete -do shihet si dicka qe po te hecen me zor...

Dem i madh qe s'e merr vesh ti cka do me thane lā.
    lol

Mund te perdoresh fjalen ngjyrim ne vend te konotacion.

Edhe kalamajte e fillores e dine qe "hala s'ke ardh" eshte negative si shprehje, si mund te jete pozitive???

Edhe "te dua akoma" eshte pozitive, perforcuese dhe tingellon me bukur se "hala te dua".

He mi Rina fol ti
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga D&G Feminine : 12-11-2010 mė 17:32

Gone!
    Anėtarėsuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    Citim Postuar mė parė nga D&G Feminine Lexo Postimin
    l

He mi Rina fol ti
    Pse ku po e di qe jam hala ketu tu ju lexu? M'keni shkri a? lol

S'po dua te perzihem ne kete muhabetin tuaj, vecse nje gje e di se kur shkruan Baptisti nuk shkruan shkel e shko, te pakten sa kam mund ta kuptoj nga ajo qe une di nga gjuha shqipe. Prandaj, po me duket se ky debati juaj ishte i panevojshem.

Baptisti nuk osht thjesht lokalist si une , por mendoj se osht mjaft serioz kur shkruan dhe i njeh gjerat goxha mire, sa kam mund ta gjykoj une.

Anėtarėsuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    Citim Postuar mė parė nga Rina_87 Lexo Postimin
    Pse ku po e di qe jam hala ketu tu ju lexu? M'keni shkri a? lol

S'po dua te perzihem ne kete muhabetin tuaj, vecse nje gje e di se kur shkruan Baptisti nuk shkruan shkel e shko, te pakten sa kam mund ta kuptoj nga ajo qe une di nga gjuha shqipe. Prandaj, po me duket se ky debati juaj ishte i panevojshem.

Baptisti nuk osht thjesht lokalist si une , por mendoj se osht mjaft serioz kur shkruan dhe i njeh gjerat goxha mire, sa kam mund ta gjykoj une.
    Beja biografine here tjeter, kur te mari ndonje medalje Ai eshte mendimi jot qe une nuk bie dakort , per mua zakonisht ia fut kot.

Ti me komento a eshte "hala s'ke ardh" pozitive a negative si fjali.

Faqja 27 prej 105 FillimFillim ... 1725262728293777 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •