I mbani mend bicikletat dyshe? Me siguri ata qe jane pak te medhenj ne moshe (si puna ime) dhe vecanerisht ata qe kane jetuar ne Shkoder - ne qytetin e bicikletave. Me kujtohet kur dilja ne xhiron e Shkodres, ndonjehere shihja ndonje cift te ri mbi nje biciklete dyshe, mashkulli para, femra prapa. Ishte dicka e vecante dhe te gjithe kthenin koken duke pare ciftin me admirim dhe me nje ndjenje xhelozie.
Po, perse po ju flas per bicikleten dyshe? Ndersa po udhetoja ne Greqi, per ne Shqiperi, jo shume kilometra larg kufirit te Kakavijes, pashe pas kaq vitesh dike qe po ngiste nje biciklete dyshe. Vendi i pare i bicikletes ishte i larte, pikerisht per nje burre te rritur, ndersa vendi i dyte ishte me i ulur, i pershtatur per nje femije te vogel dhe ne vendin e dyte te bicikletes po qendronte nje djale i vogel 5-6 vjecar.
Nga pamja e jashtme, dukeshin se nuk ishin greke, por te huaj, mbase angleze. Babai ishte bjond, me floke te gjata, te lidhura gershet ne nje menyre te cuditshme. Ishte lakuriq nga mesi e siper dhe trupi i tij ishte i mbushur me tatuazhe. Djali i tij, po ashtu ishte lakuriq nga mesi e siper dhe bicikleta kishte dy shporta majtas e djathtas te mbushura plot. Me siguri, babai e kishte hob te dilte me djalin dhe te shkonin diku larg per piknik me biciklete.
Ajo qe me beri pershtypje ne momentin qe i pashe ishte se megjithese rruga ishte malore, djali i vogel nuk e kishte problem te ngiste bicikleten dhe madje nuk dukej se sforcohej fare. Por, a e dini se cila eshte karakteristika e bicikletave dyshe? Pedalet e para jane te lidhura me pedalet e dyta ne nje menyre te tille qe ato jane te varura nga njera tjetra. Nese leviz pedalet e para, automatikisht levizin edhe te dytat. Nese i ndalon, ndalojne edhe te dytat.
Me eshte bere shprehi, qe shpesh, duke pare gjerat qe me rrethojne ne jeten e perditshme, te shoh perms tyre realitete frymore. Dhe nga kjo pamje Ati me tregoi dicka qe me mahniti. Ne realitet, djali i vogel nuk po ngiste bicikleten, por ishte babai ai qe e ngiste. Djali nuk bente gje tjeter vecse leviste kembet duke i sinkronizuar me pedalet.
Tani, ju lutem shume, ju kerkoj te imagjinoni pak sikur babai i ketij djalit te behej i padukshem per te gjithe ju, perves se per djalin e vogel 6 vjecar. Nese ju do e shihnit ne rruge kete djale duke ngare bicikleten, ju do mahniteshit me "fuqine" e ketij piciriku dhe me siguri do e pyesnit se si ka mundesi qe kaq i vogel mundet te ngase bicikleten dhe madje ne nje malore te tille. I shtangur nga pyetja juaj, ky djali do ju thoshte: "A nuk e shini se nuk jam une qe po ngas bicikleten, por eshte babai im qe po e nget? Une vetem sa leviz kembet duke sinkronizuar levizjet e mia me shpejtesine e levizjes se kembeve te babait. Kur ai i jep shpejt pedaleve, edhe une i jap shpejt, kur ai i jep ngadale, edhe une i jap ngadale. Ai komandon pedalet. Nese une dua qe te t'i leviz me shpejt pedalet, apo te ndaloj, une nuk mundem, por jam i detyruar vecse te ndjek levijet e babait. Keshtu, une nuk lodhem aspak dhe per mua ngarja e bicikletes nuk eshte tjeter vecse nje argetim."
Vellezer dhe motra, e njejta gje ndodh edhe me ate qe jeton ne besim dhe ne bashkesi te plote me Atin, me ate qe ka mesuar te jetoje permes jetes me te larte. Te tjeret per rreth tij, te cilet nuk e shohin dot Atin qiellor, mahniten me fuqine e ketij personi. Oh, si ka mundesi qe ka arritur te beje gjera kaq te veshtira dhe te pamundura per njeriun? Pergjigja e atij qe jeton ne besim eshte e thjeshte; "Nuk jam une, por Ati qe po e nget bicikleten. Nuk jetoj une, por Krishti qe banon ne mua.
Vellezer dhe motra, ka dy menyra per te jetuar jeten e krishtere. Ose te mbani te gjitha barrat tuaja dhe me kokefortesine tuaj te refuzoni t'ja lini Atij ne dore dhe te vuani nen peshen e tyre, ose te mesoni te sinkronizoni levizjet tuaja me te Zotit tone. Atehere do te kuptoni me te vertete se zgjedha e Krishtit eshte e embel dhe barra e Tij eshte e lehte. Atehere dhe vetem atehere do te kuptoni "fuqine" magjike te djalit 6-vjecar.
P.S. Po e nderpres shkrimin tim ketu, megjithese mendoj se eshte lene pergjysem. Mbase mund te shkruaj me vone pjesen e dyte ku do te merrem me faktin se si mund te mesojme si te "sinkronizohemi" me Perendine, ne menyre qe jeta jone e krishtere te mos jete nje jete e mundimshme, por nje jete e bukur, e embel, spontane dhe plot Krisht. Por deri atehere, gjeja me e mire do ishte sikur kete shkrim ta plotesonit ju qe po e lexoni.
Krijoni Kontakt