Close
Faqja 3 prej 5 FillimFillim 12345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 49
    فقيـــر إلـى الله Maska e rapsod
    Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Citim Postuar mė parė nga paridi26 Lexo Postimin
    un te bera nje pytje ,nese eshte ashtu si ti thuan ,na trego ku imam Bukhariu ka mar mendimet e iben Kullab?ne cilin liber ??
    o jepe selamin te plote ,ose mos e jep fare ,selam i thuhet kafirave muslimaneve i thuhet es-selamu alejkum

ngadal rapsod mos u nxito kemi kohe plote nje nga nje meselet.un nuk jam ne burg e te jem ne dispozicionin tend 24 ore non stom.

filozofine me se miri e ka spejguar njeri nga te paret tane te devotshem i cili tha :nje burre e dergoi femijen e tij per te studjuar filozofi ,mbas disa kohesh femija kthehet ne shtepi ,pasi i kishte perfundura studimet dhe i ati i thote,dhe e gjen te aqtin me nje buke ne dore ,i ati kur e shikon i thote "qenke kthyer ,e ēfare mesove ter keto vite ?"i biri i tregon "mesove te mbush mendjen ty qe nuk ke nje buke ne nje dore ,porse i ke dy buke ne dy duar ".ja kjo eshte filozofia
    Ti mesa duket nuk po kupton, ose nuk do ta kuptosh, qe une nuk kam cituar Bukharijun, por kam cituar Ibn Haxher Askalanijun, ai e ka folur per Buharijun nuk kam folur une, pyetja nuk ka pse te me drejtohet mua por Ibn Haxherit dhe kerkoja atij se nga ka arritur ne kete perfunim, une jam cituesi dhe ta kam treguar se nga e kam cituar, pra nuk kam vene fjalet e mia ne gojen e Buharijut por kam vene fjalet e Ibn Haxherit ne gojen e Ibn Haxherit.

Te flasesh ne ajer ke kohe, i dashur?

Te lutem mjaft me barcaleta, por me perkufizo Filozofine!
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Ndėrsa ai qė ndryshon, ndėrron apo shpik nė Fe diēka qė nuk ėshtė prej saj dhe qė nuk ka qenė e njohur tek Selefėt prej Akides dhe Sunetit, ai nuk ėshtė prej tyre nė ato qė ka ndryshuar e shpikur.
    Te gjithe dijetaret qe kane bere biografi Esh'arijut kane thene qe Imam Esh'ariju nuk ka ardhur me ndonje gje te re dhe nuk ka shpikur ndonje mez'heb te ri, por ka qene mbrojtes i Ehli Sunnetit.

Sė dyti: Ndėrsa Esh’aritė janė grup i bazuar nė logjikė qė ėshtė shfaqur mė pas, pas brezave tė ndershėm2 dhe qė i mvishet imam Ebu Hasen Ali ibn Ismail El-Esh'ari (qė vdiq mė 324 h. – Allahu e mėshiroftė) i cili ka qenė Mu’tezili e mė pas doli prej tyre nė vitin 300 h. Afėrsisht dhe filloi t’i kundėrvihej atyre me metodat logjike nė tė cilat ata bazoheshin. Kjo nga njėra anė, ndėrsa nga ana tjetėr me tekstet e Kur’anit dhe Sunetit duke qėndruar kėshtu pėrballė Mu’tezilive dhe duke i luftuar ata, ai dhe ata qė ndoqėn rrugėn e tij, derisa ua mbylli gojėn me argumente dhe kjo ėshtė njė punė e madhe pėr tė cilėn ai falenderohet
    Esh'arite nuk i japin perparesi argumentit rracional ndaj atij tekstual por eshte e kunderta, kete e ka deklaruar edhe Ibn Tejmijeh.

“...Dhe fjala jonė me tė cilėn flasim dhe bindja me tė cilėn besojmė Allahun ėshtė tė kapurit pėr Librin e Zotit tonė tė Madhėruar dhe Sunetin e tė Dėrguarit tonė, Muhamedit, sal’allahu alejhi we selem, si dhe atė qė na ėshtė pėrcjellė prej Sahabeve, Tabiinėve dhe dijetarėve tė Hadithit. Tek kėto mbėshtetemi dhe themi ato qė thoshte Ebu Abdullah Ahmed ibn Muhamed ibn Hambel (Allahu ia ndriēoftė fytyrėn, ia lartėsoftė gradėn dhe ia shpėrbleftė me tė mira). Ndėrsa ata qė kundėrshtojnė fjalėn e tij janė larg nesh dhe ne larg tyre”. (El-Ibanetu an usulid dijane, f. 52)
    Ky eshte argument kundra jush

Ēdonjė nga kėta e tė tjerė veē tyre kanė ndikuar nė zgjerimin e distancės ndėrmjet Ehli Sunetit dhe ndjekėsve tė Esh’ariut, madje ndėrmjet vetė Esh’ariut dhe ndjekėsve tė tij.

Kėshtu qė medh’hebi i Esh’arive sot ėshtė kthyer nė njė pėrzierje prej drejtimeve e bindjeve tė ndryshme ndėrmjet Ehli Sunetit, filozofėve, gojėtarėve, xhehmive, mu’tezileve etj. Pėr kėtė shkak i gjejmė ata qė ta quajnė veten prej Ehli Sunetit edhe pse kanė rėnė nė kundėrshtim me Ehli Sunetin nė ēdo kohė nė shumė gjėra tė bindjes e adhurimit.
    Sipas jush atehere, ne ate kohe e deri sa erdhi Ibn Tejmijeh dhe me pas deri sa erdhi Muhamed ibn Abdulvehabi, kush ka qene Ehli Sunneh dhe Xhemati, nese nuk kane qene Esh'arite?

Ashtu si dhe gjejmė shumė prej Esh’arive tė sotėm e qė nė kohėn e El-Kashijrit, qė tė zhyten nė disa rrugė sufije bidatēije, si dhe gjendjen me shumicė tek ata bidatet qė bėhen nėpėr varre, teberr (rruku e shpikur, besimi se ka bereqet) nė persona apo sende tė veēanta, bidatet e adhurimit, dhikėr, mevlud etj.
    Kjo eshte nje teme tjeter, e megjithate po mjaftohem duke te thene qe 90% e ketyre qe ke permendur i ka pranuar edhe Ibn Tejmijeh, keshtu qe predispozon qe ju ta keni quajtur Ibn Tejmijen Bidatxhi!!!!

Pėr kėtė shkak Esh’aritė e sotėm duke ndjekur Rafiditė, adhuruesit e varreve, Sufitė e grupet e tjera pėrveē pasuesve tė Sunetit, i quajnė sot pasuesit e Sunetit nė tė gjitha vendet e muslimanėve me emrin (Vehabije), nisur pėr tek thirrėsi rregullues Muhamed ibn Abdul-Wehab (Allahu e mėshiroftė), ashtu si i quanin mė parė me emrin (El-Hanabile), nisur tek imami i Sunetit Ahmed ibn Hanbel (Allahu e mėshiroftė).
    Ahaaaa e nxorre koken, dmth ti po i futes fitnes si ne kohen qe njihet si "Fitneja e Bagdadit", duke i nxjerre te gjithe mez'hebet pervec atij Hanbeli jashte korrnizes se Islamit. Zoti na ruajt dhe te udhezofte!

Esh'arite dhe Maturidite jane Suad El-A'dham per te cilet jemi urdheruar per tu pasuar, shihi dijetaret me te medhenj te botes Islame pergjate historise se ke imam kane pasuar dhe do te shohesh se Suad El-A'dham jane Esh'arite dhe Maturidite.

Aq sa bereqetin e Muhamedit kemi marre kur ai s.a.v.s. ka bekuar cliruesin e Kostandinopojes dhe ushtrine e tij, por cfare ka qene cliruesi i Kostandinopojes Muhamed El-Fatih me ushtrine? Esh'arinj Ai vete dhe shumica e ushtrise!

Per me teper lexoni ketu: http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=124211
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga rapsod : 26-04-2010 mė 04:35
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

i/e larguar
    Anėtarėsuar
    17-08-2003
    Vendndodhja
    Palestine
    Postime
    55
    Aq sa bereqetin e Muhamedit kemi marre kur ai s.a.v.s. ka bekuar cliruesin e Kostandinopojes dhe ushtrine e tij, por cfare ka qene cliruesi i Kostandinopojes Muhamed El-Fatih me ushtrine? Esh'arinj Ai vete dhe shumica e ushtrise!
    Mos shpif per Sulltan Fatihun, ke frik Allahun, a mos ndoshta edhe sahabet paskan qene "Esh'ari", wa la hawla wa la kuwetah ilah bilah....

Nuk ka asnje thenie ose argument se Sulltan Fatihu ka qene Eshari, e as me pak kjo nuk mund te argumentohet kur dihet se ai ka qene nder keshillat e Shemsudin Ak, i cili ka qene prej atyre qe perkrahin Akiden e Sunnetit.

Te kishit qene ju ne hakk, nuk ju kish permendur Ibn Haxheri, rahimehullah, i cili ne shpjegimin e Kitabul Imanit, permend nje nder dijetaret e Esh'arive, qe quhet Ebu Xha’fer es-Semnani, e pastaj thote: “…njė nga ēėshtjet e Mu’tezilėve qė ka mbetur nė medh’hebin (e Esh’arive)…”

Pastaj, ne Kitabu teuhid, permend dijetarin e dyte te juajin: “…dhe njė grup anonin nga mendimi i obligueshmėrisė sė meditimit (en-nedher) dhe nxjerrjes sė argumenteve (el-istidlal), siē ishte Ibn Feurak…”

Pastaj, ne Kitabul Ilm permend teologet filozof te Esh'arive, ne shpjegim te hadithit 128:

“…dhe disa teologė filozofė (mutekelimun) tė Esha’irave kanė pėrdorur si argument nga thėnia e tij…”

Pastaj, ne Kitabul kadr, per nje hadith tjeter thote: “…kundėrshtimi nė atė ēėshtje midis Esha’irave dhe Hanefive ėshtė bėrė mėse i njohur dhe Esha’irat janė ngjitur pas kėij hadithi, kurse Hanefitė janė ngjitur pas thėnies sė Allahut tė Lartėsuar: “Allahu fshin ēfarė tė dojė e ngulit ēfarė tė dojė (nė kėtė libėr)…” [er-Ra’d, 39]”

Nga keto thenie, shihet qarte se Ibn Haxheri flet rreth Esh'arive sikur flet rreth sekteve tjera te bidatit, se sikur te kishte perkrahur sektin e juaj, kishte thene: "Medhhebi jone" thote kshtu e kshtu, etj, mirepo nuk tha.

Po kot eshte te flaesh me juve be, ju jeni hilja me e madhe ne Ummet, fitneja me e madhe ne Ummet, pesimizmi me i madh ne Ummet, ju jeni faktori kryesore qe 70% e ummetit nuk falin namaz, duke i infilturar njerezit me murxhizem (thuaj la ilahe ila-lallah do te hyjsh ne xhennet).

Nuk esht e kote qe Ibni Tejmija, nga burgu imamat e juve ne kohen e tij, qe e shihte se po ngulin kemb ne bidat te kufrit dhe nuk po e pranojne hakkun nga zilia, i quajti JA MURTEDDUN.

Po e mbylli kete, me thenien e Imamit te Hanefive, Badr ed-Din el-'Ainit, qe ka thene: "Kushdo qe thote se Ibni Tejmija eshte kafir, atehere ai (qe e thote kete) ne te vertete eshte kafir, dhe ai qe e akuzon ate per herezi, atehere ai vet eshte nje heretik. Si mund te jet kjo e mundur kur veprat e tij jane gjeresisht te disponueshme (qe gjenden kollaj) dhe nuk ka ndonje ndikim per devijim ose mosmarrveshje ne ato". ('Red-el-Uafir', faqe 254)

Kete selam, dergoja te gjithe Keutheristeve, dhe bonju selam nga shejh Aini rahimehullah.

E sa per Ibn Kullabin, te mjafton ajo qe Imam Ahmedi e ka shpallur si bidatxhi, kjo mjafton per ate qe ka mend, ngase dijetaret me te medhenj si Ali el-Medini dhe Jahja ibn Ma'ini, te cilet ishin mesues te dijetareve me te medhenj te hadithit, thane se: "Imam Ahmedi eshte Imami yne".

Es Selamu alejkum.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga GoLdeN : 26-04-2010 mė 10:04

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796

Meqenese

Meqenese Moderatori e ka parapare qe me mire diskutimi te jete ne nje teme dhe me qenese me perpara gjithsecilit prej jush i jam pergjigjur per tema te vecanta, atehere le te flasim per nje ceshtje dhe mendoj se me mire do te ishte tema qe kemi lene une me Paridin ngaqe eshte e vetmja teme qe diskutimi ka referenca, te tjerat kane qene barcaleta, per sa kohe nuk keni ardhur me referenca.

Moderatorit i kerkoj qe ta ndroje titullin e temes sepse ketu nuk do te diskutohen vetem rreth Esh'arive, por do te diskutohet edhe per Ibn Tejmijeh dhe Vehabite.

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Citim Postuar mė parė nga referi_1 Lexo Postimin
    Mė duket si shum ke hypur nė mend ti pasi edhe imamėt e ehli sunnetit nga ku i kam marru referencat i quan barcoleta .
    A barcoletė ti e quan thėjen e Imam Bukahrit : ''Demureh ka thėnė : Nga Ibn Sheudhab : El - Xhehmi e ka lėnė namazin pėr 40 ditė pėrshkak tė dyshimeve.Ai debatoj me disa Sumanijjeh,dhe u bė i dyshimtė 40 ditė duke mos falur namazin.'' (Khalk Af'aal il - Ibaad '' (f.9 )
    Kurse debatėn me kėta filozofė ma kjartė e tregon nė '' Buhuth fil- milal uen-nihal '' (3/437).
    Pastaj kėto tregohen edhe nė ''Sherh el - Hmauijjeh '' tė Shejh Salih al es- shejh.
    Pėr kėtė ka pak durim dhe do tė tregojmė edhe imamėt tjerė qė ju livdoheni aq shum a kan qenė ashari ose kan qenė kundra asharive dhe ēkan thėnė ata pėr Ibn Kullabin dhe si e kan hedhė posht esharizmin,si edhe me ato shpifjet kundra Ibn tejmijjes...
    Keto qe ke sjelle nuk jane barcoleta, sepse te shkrimi yt, pa referenca, ishin barcoleta.
    Tani ti keto me duket se i merr nga Sherh El-Hameujeh, se vete ti kete Buhuth fi EL-Milel we En-Nihal as eren nuk ia njeh, apo jo???
    Po ec mo po durojme se ky durimi im u be si camcakez, se kam tre dite qe pres qe dikush te me sjelle dicka me reference, por mesa shoh 99% barcoleta!!!!

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    22-12-2008
    Postime
    661
    Citim Postuar mė parė nga rapsod Lexo Postimin
    Ti mesa duket nuk po kupton, ose nuk do ta kuptosh, qe une nuk kam cituar Bukharijun, por kam cituar Ibn Haxher Askalanijun, ai e ka folur per Buharijun nuk kam folur une, pyetja nuk ka pse te me drejtohet mua por Ibn Haxherit dhe kerkoja atij se nga ka arritur ne kete perfunim, une jam cituesi dhe ta kam treguar se nga e kam cituar, pra nuk kam vene fjalet e mia ne gojen e Buharijut por kam vene fjalet e Ibn Haxherit ne gojen e Ibn Haxherit.

Te flasesh ne ajer ke kohe, i dashur?

Te lutem mjaft me barcaleta, por me perkufizo Filozofine!
    mos u merzit mer burre .nuk eshte faji im qe ti mer citate andej kendej dhe nuk je ne gjendje me i mbrojt. kemi kohe .bon saber

eshte e qarte qe imam Bukhariu eshte larg besimit te esharive .porse ju deshironi te mashtroni umetin.imam Bukhariu ska te beje fare me nje murxhi qe mohonte sifatet e Allahut si iben Kul'labi.ne deshiron argumente per kete me trego e insheallah ti sjell,ne te kundert nuk po lodhem kot .

tani nje pytje tjeter per ty ,gjithmon nese nuk merzitesh .

pse dijetaret e ehli sunetit ne kohen e imam Eshariut i eshte dashur te fallsifikojne librin el ibaneh????cila eshte arsyja sipas esharive ????
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga paridi26 : 26-04-2010 mė 13:07

. Maska e alDI
    Anėtarėsuar
    27-08-2002
    Vendndodhja
    London
    Postime
    663
    Citim Postuar mė parė nga GoLdeN Lexo Postimin

Te kishit qene ju ne hakk, nuk ju kish permendur Ibn Haxheri, rahimehullah, i cili ne shpjegimin e Kitabul Imanit, permend nje nder dijetaret e Esh'arive, qe quhet Ebu Xha’fer es-Semnani, e pastaj thote: “…njė nga ēėshtjet e Mu’tezilėve qė ka mbetur nė medh’hebin (e Esh’arive)…”

Pastaj, ne Kitabu teuhid, permend dijetarin e dyte te juajin: “…dhe njė grup anonin nga mendimi i obligueshmėrisė sė meditimit (en-nedher) dhe nxjerrjes sė argumenteve (el-istidlal), siē ishte Ibn Feurak…”

Pastaj, ne Kitabul Ilm permend teologet filozof te Esh'arive, ne shpjegim te hadithit 128:

“…dhe disa teologė filozofė (mutekelimun) tė Esha’irave kanė pėrdorur si argument nga thėnia e tij…”

Pastaj, ne Kitabul kadr, per nje hadith tjeter thote: “…kundėrshtimi nė atė ēėshtje midis Esha’irave dhe Hanefive ėshtė bėrė mėse i njohur dhe Esha’irat janė ngjitur pas kėij hadithi, kurse Hanefitė janė ngjitur pas thėnies sė Allahut tė Lartėsuar: “Allahu fshin ēfarė tė dojė e ngulit ēfarė tė dojė (nė kėtė libėr)…” [er-Ra’d, 39]”

.
    Shtoji dhe keto....

Imam Dhehebiu citon Imam Ebu Bekr Ibn Khuzejma ne Sijar`alam en-Nubalaa 14/380 te thote: “Ahmed Ibn Hanbel ka qene nga njerezit e palekundur ne paralajmerim kundra Abdullah Ibn Sa`iid ibn Kullab dhe shokeve te tij si el-Harith etj etj.

Ibn Kudaama rahimeullah i shekullit 7, ne librin e tij Kitaab elMundhara fil Kur`an fq35 thote: Dhe ne nuk dime midis bidatcinjve ndonje grup qe fsheh deklaratat e tyre dhe nuk kane guxim ti paraqesin ato perveē zanadika (heretiket) dhe Esh`ariijt
    .

Citim Postuar mė parė nga Abdulrrahmani Lexo Postimin

me te verete je shum maskara i felliqt referi_1 ... pse o cun nuk e vazhdon temen tek iben tejmija, a tu qep fare atje ?

2. pse hap nje teme te re kur rapsodi ben debat tjeter kund per te njejten teme apo u vie inat se do te turperoheni mizorisht edhe nje here?

Une Jam Hanefi ne fikh dhe Maturidi ne akide si gjith Hanefit e botes dhe hoxhallaret dhe komuniteti musliman ne vendet tona; njelloj si ka qene edhe Mullah Hasipi r.a.. Qe te gjith i pranojme asharit sepse edhe ato jane ahli sunneti dhe xhemati, ta perseris per te saten here, fetvan e dijatarit gjigand ASHARI:

Imam Ibn Haxheri Al Haithami Al Shafi Al Ashari per kete ka thene:

“Kush e ndjeken nje rruge tjeter prej Ahl sunnah wal Xhama’a, eshte jashta rruges se drejte, Ahl Sunnah wel Xhama’a don te thot ato qe I ndjekin Sheikhet Abul Hasan Al Ashari dhe Abu Mansur Al Maturidi, te dy imamet e Ahli Sunetit” (Haythami, Fatwa Hadithiyya, 280)

Pse po nervozohesh aq shum,merre punen me javash...do tė mundohemi ti pėrgjigjemi pyetjeve me qėllim qė njerėzit tė informohen jo vetėm njianshėm por le tė[ shiqojnė edhe qėndrimin e ehli sunnetit ndaj kėtyre sekteve.
    Pastaj do tė ēelim edhe nji temė edhe pėr sektin e maturidive dhe devijimet e tyre nė histori dhe ēka kan thėnė ulematė e sunnetit pėr to.
    Por nji gjė duhet tė kuptoni se ti dhe rapsodi nuk keni lidhje me esharitė dhe maturiditė e mėhershėm dhe ju jeni larg mendimeve tė tyre nė aspektet e besimit,sepse edhe kėto sekte janė shkalluar edhe matutje (kan devijuar edhe ma shumė deri nė ditėt tona,kėshtu qė kan mbetur disa sufi tė ēmendur.)Ju ma shum jeni tė afėrt me rrafidat sesa me ndonji sekt tjetėr,sepse edhe metodat e shpifjeve i keni tė njėjta.Kėshtu qė sot zorr se gjen eshari ose maturidi nė akide tė pastėr,sepse ju lejoni istigathen,tawasulin,istijana nga tė vdekurit,qė ju i merrni nga disa burime tė ulemave tė sunneit me zinxhir daif tė transmetimeve gjoja se e ka lejuar Imam Ahmedi,njėjtė sikur argumentet e rrafidave..por kėtė do ta lėmė njiher tjetėr inshalla.
    Abdulrrahmani :
    Imam Ibn Haxheri Al Haithami Al Shafi Al Ashari per kete ka thene:
    “Kush e ndjeken nje rruge tjeter prej Ahl sunnah wal Xhama’a, eshte jashta rruges se drejte, Ahl Sunnah wel Xhama’a don te thot ato qe I ndjekin Sheikhet Abul Hasan Al Ashari dhe Abu Mansur Al Maturidi, te dy imamet e Ahli Sunetit” (Haythami, Fatwa Hadithiyya, 280)
    Lexo ma tutje dhe do tė shohėsh se kjo don tė thotė : ..sepse ata hanbelitė nuk janė as eshari e as maturidi..,por ju jeni mėsuar me kvota tė mangėta.
    .................................................. ............................................
    Imam Ebu Haatim Er – Raazi ( v. 277 h) ka thėnė : ‘’ Nji ndėr shenjat e xhehmijeve ėshtė se ata ehli sunnetin e etiketojnė me ‘ Mushabbihah ‘ (antropomorfizėm – se Allahu ka trup).’’ (Ehli sunnah Ebu Hatim Er – Raazi f.21-22, dhe nė Sherh Usul ul – I’tikaad nr. 92.
    ………………………………………………………………………………………………………..
    Shejhul Islam Ibn Tejmijje r.a ka thėnė : ‘’ Kundėrshtimi i ehlu bidatit (inovatorėve) ėshtė xhihad nė atė masė sa qė Jahja Bin Jahja ka thėnė : ‘’Mbrojtja e sunnetit ėshtė xhihad ma I madh sesa xhihadi I madh (lufta me veten nė rrug tė Allahut).’’(Nakdul – Metak uel Kalam).

Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Citim Postuar mė parė nga alDI Lexo Postimin
    Shtoji dhe keto....

Imam Dhehebiu citon Imam Ebu Bekr Ibn Khuzejma ne Sijar`alam en-Nubalaa 14/380 te thote: “Ahmed Ibn Hanbel ka qene nga njerezit e palekundur ne paralajmerim kundra Abdullah Ibn Sa`iid ibn Kullab dhe shokeve te tij si el-Harith etj etj.

Ibn Kudaama rahimeullah i shekullit 7, ne librin e tij Kitaab elMundhara fil Kur`an fq35 thote: Dhe ne nuk dime midis bidatcinjve ndonje grup qe fsheh deklaratat e tyre dhe nuk kane guxim ti paraqesin ato perveē zanadika (heretiket) dhe Esh`ariijt
    Ju pikerisht po i riktheheni epokes se "Fitnes se Bagdadit"

Postuar mė parė nga GoLdeN

Teksti: "ان هذه المسالة من مسائل المعتزلة بقيت في المذهب، والله المستعان‏"
    "Kjo ceshtje eshte prej ceshtjeve te Mu'teziliteve qe mbeti ne Mezheb, Allahu eshte Mbeshtetes".
    Ibn Haxher ne rreshtin direkt pas citimit te Ebu Xha'fer sjell fjalen e Imam Nevevijut Esh'arit i cili thote:
    "وقال النووي‏:‏ في الآية دليل على المذهب الصحيح ان افعال القلوب يؤاخذ بها ان استقرت"
    "Neveviju ka thene: "Ne ajet eshte argumenti i mez'hebit te sakte........(deri ne fund)".
    Pse nuk permend vazhdimin e fjalise se Ebu Xha'fer ne Kitabut Teuhid te Ibn Haxher, apo te intereson vetem gjysma?

citon Ibn Haxher:
    " وقد وافق ابو جعفر السمناني وهو من رءوس الأشاعرة على هذا وقال‏:‏ ان هذه المسالة بقيت في مقالة الأشعري من مسائل المعتزلة؛ وتفرع عليها ان الواجب على كل احد معرفة الله بالأدلة الدالة عليه، وانه لا يكفي التقليد في ذلك انتهى‏.‏"
    Vazhdimi i asaj qe perkthyem me larte: "Dhe degezimi i saj eshte se Detyrimi mbi cdo njeri eshte Njohja e Allahut me argumente qe tregojne per Te dhe se nuk eshte i mjaftueshem imitacioni ne kete gje", perfundoi.
    E cfare ka ketu per te argumentuar?

Mutekelim nuk eshte Teolog Filozof, por Apologjetik ose Skolar.
    Dhe shkruaje komplet fjaline mos e ler pergjysem:
    "واستدل بعض متكلمي الأشاعرة من قوله‏:‏ ‏"‏ يتكلوا ‏"‏ على ان للعبد اختيارا كما سبق في علم الله‏"
    "Nje pjese e apologjetikeve Esh'arite kane argumentuar prej fjales: "يتكلوا" se robi ka perzgjedhje (qe eshte i lire te zgjedhe), ashtu sic treguam ne (temen) "Dituria e Allahut", perfundoi.

Mundohu ndonje here ta perfundosh fjaline sepse ajo eshte keshtu:
    " وقد اشتهر الخلاف في ذلك بين الأشعرية والحنفية وتمسك الأشاعرة بمثل هذا الحديث وتمسك الحنفية بمثل قوله تعالى ‏(‏يمحو الله ما يشاء ويثبت‏)‏ واكثر كل من الفريقين الاحتجاج لقوله، والحق ان النزاع لفظي"
    Vazhdimi i fjalise: "Te dyja grupet i shtuan argumentat per fjalen e Tij dhe e verteta eshte se mosmarrveshja eshte shprehimore".
    Diskutimi ketu eshte per sevapin dhe jane perzjere Fik'hu dhe Akideja ne kete dialog.
    Por juve nuk ju intereson te sillni te gjithe fjaline.

Postuar mė parė nga alDI
    Po kjo eshte e vertete por mos harro se te dyja palet si Imam Ahmedi ashtu edhe Ibn Kul'labi me Kerabisijun kane pasur argumentet e tyre.
    Nga i njejti burim qe ke sjelle ti une po sjell kete tjetren....
    Imam Dhehebiju ne Sejr A'lam En-Nubela 12/82 thote:
    "ولا ريب أن ما ابتدعه الكرابيسي وحرره في مسألة التلفظ وأنه مخلوق هو حق ، لكن أباه الإمام أحمد لئلا يتذرع به إلى القول بخلق القرآن ، فسد الباب لأنك لا تقدر أن تفرز التلفظ من الملفوظ الذي هو كلام الله إلا في ذهنك"
    "Nuk ka dyshim se ajo qe Kerabisiju ka trajtuar ne ceshtjen e aktit te te shprehurit (Et-Telefudh) eshte HAKK-u (e verteta), por e kundershtoi Imam Ahmedi qe te mos shkojne deri ne pohimin e krijimit te Kur'anit, keshtu e mbylli porten, sepse nuk mundesh te ndash aktin e te shprehurit nga shprehja, e cila eshte fjala e Allahut, vetem se ne mendjen tende", perfundoi
    Prandaj mos u ngutni te paraqisni vetem ate qe deshironi

Allahu eshte me i dituri dhe me i urti!!!!
    Selam Alejkum!

MU’TEZILET
    Nga mu’tezilėt e hershėm ėshtė Amr Bin Ubejd (ka vdekur v. 144 h.)Kėta morėn shum nga feja e xhehmive duke u bashkuar me ta nė luftė tė pėrbashkėt kundra ehli sunnetit,duke marrė pėr bazė tė tyre ‘’ Argumentet e intelektit – mendjes HUDUUTH EL – AXHSAAM ‘’ Qė tė jenė bazė ku bazohet e tėrė feja e Allahut.Pra mu’tezilitė e inkorporuan fenė mbi teorinė e filozofėve grekė nė ATOMIZMIN E DEMOKRITIT (ka vdekur 370 para Isait), dhe kjo ėshtė trungu i kėsaj peme (xhehmive) ,pra derisa Xhehmi ishte rrėnja,mu’tezilėt ishin trungu i kėsaj peme.
    Kur mu’tezilitė e panė gabimin e Xhehmit sepse Allahu vetė Pohon dhe afirmon Emrat e Tij,ata u distancuan nga Xhehmi sepse atėherė shum kjartė do tė kontradiktonin Shpalljen dhe tekstet nga Kur’ani.Pra mu’tezilitė AFIRMUAN DHE PRANUAN EMRAT E ALLAHUT,POR VETĖM SI SINONIME ME ALLAHUN DHE JO NĖ ATĖ MĖNYRĖ KU ĒDO EMĖR PĖRFSHIN PAMVARSHMĖRINĖ NGA TJERĖT (si kuptime tė pamvarura) , sepse pėrndryshe do tė afirmonin Esencėn e Allahut gjė qė ata nuk e pranojnė ( tarkib – kompozicion) dhe kėshtu ata afirmuan se Allahu ka trup (xhism).Pra sipas tyre Allahu ėshtė ER-RRAHIM ( mėshirues) por pa RRAHMAN (mėshirbėrės).Dhe Ai ėshtė ES – SEMII ( I GJITHDIGJUESHĖM, por pa SEM dėgjimin dhe kėshtu me rradhė.Ata afirmuan,njohėn veetėm emrat e Allahut nga jashtė,sipėrfaqėsisht,por nga ana tjetėr i mohuan atributet dhe cilėsit e tjera sikur janė SIFAAT DHATIJE (ciėsitė qė Allahu gjithmon ėshtė i pėrshkruar me to) dhe SIFAAT FI’LIJJEH (atribute ose veprime qė i pėrshkruhen dėshirės sė Allahut qė nuk janė permanente).
    Mu’tezilitė poashtu e morėn ēėshtjen e krijimit tė Kur’anit nga Xhehėm Ibn Safuani se KUR’ANI ĖSHTĖ I KRIJUAR e qė dihet nė histori se kjo ishte nji sprovė e madhe e ummetit dhe Ahmed Ibn Hanbelit rahimehullah.Sepse po tė jetė qė Kur’ani ėshtė fjalė jo e krijuar e Allahut,kjo don tė thotė se Allahu ishte shkak incidental dhe ndodhi (ngjarje nė kohė dhe hapsirė) dhe kjo automatikisht don tė thotė se Allahu ėshtė trup,pasi vetėm trupat kanė dimensione dhe janė nė kohė dhe hapsirė,dhe sipas tyre tė cekish se Kur’ani ėshtė fjalė e Allahut don tė thotė tė jetė kufėr,dhe pėr kėtė shkak kėto xhehmi e akuzuan imam Ahmedin me kufėr dhe shirk .Ma tutje kjo don tė thotė se nėse Allahu ka folur direkt me Musain a.s dhe se i ka dėgjuar gratė qė kishin mospajtim (surja Muxhadele) atėherė kjo don tė thotė se Allahu i nėnshtrohet ngjarjeve,ndodhive (havadith) ,incidenteve,sepse Allahu do ti ketė folur kėto fjalė pasiqė e ka krijuar Musain dhe gratė tė cilat kishin mospajtim ,dhe kjo DON TĖ THOTĖ SE TE ALLAHU ĖSHTĖ BĖRĖ NJI NDRYSHIM,dhe prej kėtu Kur’anin qė na e recitojmė dhe memorizojmė,nuk mundet tė jetė fjalė e Allahut,pėrkundrazi patjetėr duhet qė tė jetė i krijuar dhe ktė fjalė ata e bėnė TEUHID.Dyshimin e tyre e shtojnė edhe mėshum tevilit qė ja bėjnė ajeteve Kur’anore ku Allahu tregon se e shpalli Kur’anin me shkronjat arabe (e qė janė tė krijuara).
    Poashtu edhe sa i pėrket shikimit tė Allahut nė botėn tjetėr,ata e mohojnė kėtė,ata mohuan atė,sepse tė dukesh don tė thotė tė kesh drejtim,kahje,dimenzion (xhiha) kurse kjo kėrkon vendin (mekaan),kurse vendi domosdo kėrkon trupin (xhismijjeh),dhe pėr ktė ata u desht qė ta rrefuzojnė kėtė ēėshjte.Dhe kėshtu pra mu’tezilitė vazhduan nga rrėnjėt e xhehmive..
    .............
    Imam Ebu Haatim Er – Raazi ( v. 277 h) ka thėnė : ‘’ Nji ndėr shenjat e xhehmijeve ėshtė se ata ehli sunnetin e etiketojnė me ‘ Mushabbihah ‘ (antropomorfizėm – se Allahu ka trup).’’ (Ehli sunnah Ebu Hatim Er – Raazi f.21-22, dhe nė Sherh Usul ul – I’tikaad nr. 92.
    ………………………………………………………………………………………………………..
    Shejhul Islam Ibn Tejmijje r.a ka thėnė : ‘’ Kundėrshtimi i ehlu bidatit (inovatorėve) ėshtė xhihad nė atė masė sa qė Jahja Bin Jahja ka thėnė : ‘’Mbrojtja e sunnetit ėshtė xhihad ma I madh sesa xhihadi I madh (lufta me veten nė rrug tė Allahut).’’(Nakdul – Metak uel Kalam).

Faqja 3 prej 5 FillimFillim 12345 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •