Nga Lufta e dytë botërore e këndej, ushtria amerikane ndërhynë nëpër shumë shtete të botës, dhe atë nën moto të ndryshme.
Ndonjëherë ajo është thirrur nën moton “Mbrojtja e demokracisë” ndonjëherë “Rreziku nga Komunizmi”.
Pas sulmeve të 11 shtatorit e këndej SHBA-të ndërhynë në Irak dhe Afganistan me moton “Luftë kundër Terrorizmit”.
6 Gusht 1945
U bombardua qyteti i Hiroshimës, SHBA-të për herë të parë në Historinë e njerëzimit hodhën bombën e parë atomike, ajo bombë përmbante Uranium dhe peshonte më shumë se 4.5 t. E gjithë kjo tragjedi ndodhi në orën 8.15 e 17 sekonda, mëngjes i 6 gushtit. Nga bombardimi në fjalë humbën jetën më shumë 66.000 njerëz dhe u plagosën afër 70.000 të tjerë. Turp më i madh i civilizimit perëndimor.
8 Gusht 1945
2 ditë më vonë u bombardua qyteti i Nagasakit, katastrofa e saj qe ngjashëm sikurse Hiroshima, kjo bombë përmbante Plutonium. Kjo tragjedi u mori jetën mbi 40.000 personave, dhe 25.000 të tjerë të plagosur.
1951
Lufta amerikane kundër Koresë, për të penguar ndikimin e komunizmit në këtë territor. Sipas disa raporteve 4 milion persona humbën jetën shumë të tjerë u zhdukën dhe shumë u plagosën, Viktimë të mëdha kishte edhe në radhët e ushtrisë amerikane.
1961
Dështoi plani amerikan për ndërhyrje në Kubë, kriza kubane mes SHBA-ve dhe Bashkimit Sovjetik, apo e njohur si “Kriza e Raketave”.
1964
Lufta në Vietnam. Gjatë kësaj lufte 8 vjeçare humbën jetën 2 milion persona, 3 milion të tjerë u plagosën, dhe kishte afër 12 milion refugjatë. Ndërsa në ushtrinë amerikane kish mbi 60.000 ushtarë të vrarë, 153.303 të plagosur dhe afër 600 ushtarë të zënë rob.
1965 Indonezi
Ardhja e Suhartos në pushtet pas një puçi (komploti), të përgjakshëm mbi 2 milion fermerë të varfër llogariten të vrarë, e gjithë kjo më mbështetjen e shërbimeve sekrete amerikane.
1973
Shërbimet sekrete amerikane qëndronin pas komplotit nga Gjenerali Augusto Pinoched kundër presidentit Salvadore Alande, ky komplot shpiju deri në vrasjen e kryetarit, si dhe mijëra qytetarëve kilian të vdekur. Ky operacion ndryshe u quajt edhe “Stadiumin e vdekjes”.
1980
Ndërhyrja në Nikaragua, kundër qeverisë së sandinistëve.
1981
Përpjekja e ushtrisë amerikane për të hyrë në ambasadën amerikanë në Teheran për të shpëtuar pengjet, por forcat amerikane dështuan pasi që aeroplani amerikan u rrezua në shkretëtirën iraniane, në aeroplan ishin edhe 8 pengjet nga ambasada e SHBA-ve në Teheran.
1983
Vrasja e 241 Marinëve amerikan në një magazinë ushtarake në Bejrut.
Po të njëjtin vit humbën jetën 18 marina amerikan si dhe 116 u lënduan, në Grenada (Amerika Latine) pas puçit të cilët e ngritën majtistët.
1986
Konfrontimet në qytetet Tripoli dhe Bengaz të Libisë, Muhamer el-Gadhafi konsiderohet kundërshtar i Francës dhe i SHBA-ve.
1990
Zbarkimi i forcave Amerikane në Arabinë Saudite, pas sulmeve të Irakut ndaj Kuvaitit.
1991
Lufta e dytë e Gjirit, zbarkimi i me shumë se 527.000 ushtarëve, në luftë kundër Irakut, Gorge Bush i vjetër paralajmëron “Rendin e Ri Botëror”.
1992-Bosnjë dhe Hercegovinë
SHBA-të miratuan përdorimin e forcave ujore nga deti Adriatik, si dhe paralajmëruan sanksionet ndërkombëtare kundër Sërbisë dhe Malit të Zi, për shkeljen e të drejtave të njeriut në Bosnjë.
1992-1994
Ndërhyrja e ushtrisë Amerikane në disa zona afrikane, si dhe dërgesa e 28.000 trupave amerikan në Somali, disa ushtar amerikan humbën jetën, në vitin 1994 filloi tërheqja e trupave amerikan nga ky vend.
1994-1995
Bombardimi i pozicioneve serbe, pas masakrës ndaj popullatës myslimane në Srebrenicë-Bosnjë.
Gusht 1998
Bombardimi i disa zonave në Afganistan, si dhe i disa objekteve mjekësore në Sudan, kinse ata kanë lidhje me bombardimin e ambasadës amerikane në Keni dhe Tanzani. Në këto sulme nga forcat amerikane humbën jetën më shumë se 200 persona.
Qershor 1999
U bombarduan forcat jugosllave serbe. Tërheqje e ushtrisë serbe nga Kosova, si dhe vendosja e forcave paqeruajtëse në Kosovë, kapitullim i Jugosllavisë.
2001
Lufta globale Kundër Terrorizmit, fillimi i operacioneve sulmuese në Afganistan, pas sulmeve të 11 shtatorit.
2003 deri sot
Bombardimet amerikane vazhdojnë kundër guerilëve në Irak, që nga momenti i fillimit të bombardimeve mijëra qytetarë civil të vrarë e shumë të tjerë të plagosur.
perktheu: Muhamed Jashari, Shkup
Krijoni Kontakt