Lidhja e Prizrenit e 10 qershorit të vitit 1878
Shkruan

rof. Rasim Rexhepi.
100 vjetori i betjës së Kaçanikut (2)
Të vetëdijshëm se ishin në rrezik që t’i humbin trojet e veta dhe identitetin kombëtar, në atë kuvend morën këto vendime: që të njihen katër vilajetet shqiptare, që në vilajetet shqiptare administrata të jetë në gjuhën shqipe dhe që shqipja të jetë gjuhë zyrtare, që të hapen shkollat në gjuhën shqipe, që ushtarët shqiptarë të shërbejnë në territoret e mbaruara me shqiptarë, që të krijohen fonde për punë në viset e banuara me shqiptarë. Gjithashtu në fshehtësi u formua Komiteti Shqiptar i mbrojtjes, kryetar i të cilit u zgjodh Sylejman Vokshi.
Idriz Seferi nuk kishte marrë pjesë në punimet e Lidhjes së Prizrenit
Me rekomandimin e Abdyl Shkupit në Karadak bënte riorganizimin e çetave shqiptare, sepse Serbia i kishte pushtuar trevat e banuara me shqiptarë në rrethinën e Leskocit, të Prokuplës, të Kurshumlisë dhe treva të tjera. Ajo synonte ta pushtojë Anamoravën dhe tërë Koso-vën. Sylejman Vokshi në bazë të përvojës që kish –te në luftën e deriatëhershme, Idriz Seferin e kishte emëruar komandant i pjesës verilindore të Vilajetit të Kosovës prej Merdares s deri në Shkup, kurse Isa Boletini prej Merdare deri në Mitrovicë dhe Bjeshkët e Zhlebit. Sipas tp gjithë historianëve fronti i veriut ishte më i rëndi sepse kishte të bënte me një me një shtet sllav, i cili priste që sapo të largohej Përandoria Osmane nga Ballkani, e dihej se ditët i kishte të numëruara. Atëherë me të drejtë thuhet se Isa Boletinit dhe Idriz Seferit u kishte rënë barra më e rëndë për mbrojtjen e Shqipërisë veriore. Në Kuvendin e Prizrenit ishte vendosur që territori i Shqipërisë të mbrohej me diplomaci, por edhe me gjak. Me qenë se diplomacia evropiane, të cilën e përbënin Anglia, Franca, Italia, Austria dhe Gjermania, e sidomos Rusia nuk do t’i përkrahnin kërkesat e shqiptarëve, të cilët në Kongresin e Berlinit nuk kishin të drejtë të merrinin pjesë për zgjidhjen e çështjes së tyre.
Kongresi i Berlinit u mbajt më 13 qershor të vitit 1878 në Berlin të Gjermanisë. Në të cilin u shqyrtuan shumë ankesa. Të gjitha shtetet ishin pajtuar me ndarjen e tokave ballkanike sipas Paqes së Shën Stefanit. Popujt e Ballkanit në kohë kishin shtetet e tyre, si Mali i Zi, Greqia, Serbia Bullgaria dhe Rumania. Që të gjitha ankoheshin, por në të shumtën e rasteve pa të drejtë. I vetmi populli shqiptar s’kishte arritur që ta formojë shtetin. Arsyeja ishte se me shqiptarët e besimit mysliman në shtetin turk, Perandoria Osmane synonte që ta formojë kombin turk nga të gjithë myslimanët. Kishte edhe shumë arsye të tjera të brendshme pse shqiptarët ishin të vonuar dhe rreziku i humbjes së identitetit kombëtar ishte i madh.
Kongresi i Berlinit çështjen e shqiptarëve fare nuk e zgjidhi me presionin e Rusisë, e cili i kishte përgatitur Serbinë dhe Malin e Zi që më forcë t’i marrin tokat shqiptare dhe me kompromis[ i ishte dhënë e drejta Austohungarisë ta aneksojë Bosnjen e Hercegovinën, por ajo synonte edhe tokat shqiptare. Hoti, Gruda, Plava, Gucia dhe Ulqini i ishin premtuar Malit të Zi, Kosova dhe Maqedonia Serbisë, kurse jugu i Shqipërisë i ishte premtuar Greqisë. Të gjitha këto shtete ishin përgatitur që më herët dhe vazhdonin me të gjitha mjetet për ta dobësuar lëvizjen shqiptare dhe pritnin momentin e caktuar të futeshin në tokat e premtuara.
Kështu shtetet e Evropës të cilat në vitet 1878-1912 u bënë kumbar i shteteve ballkanike: Serbisë, Greqisë dhe Malit të Zi, pas 97 viteve më 1999 u ndihmuan shqiptarëve për ta larguar “Sadamin” Ballkanit nga Kosova. Shtetet e mëdha në luftë për marrjen pjesën sa më të madhe nga shpërbërja e Përandorisë Osmane edhe ato u munduan që të shkëputin nga shqëpria e cunguar. Shumë prej krijuesve të “paqes” as që dinin për Kosovën dhe Shqipërinë, si psh. Bizmarku, i cili e kishte bashkuar Gjermaninë, duke i parë nga dritarja çamët kishte pyetur kush janë ata më fustana të bardhë, qeleshe të bardha të rrafshta në kokë. Pasi e mori përgjigjën se nuk janë as turq as grekë, por janë shqiptarë-arnautë në Shqipërinë e jugut, ai vetëm e tundi kokën në shenjë mos dije. Edhe një shembull se si dhe sa na ka njohur bota ne shqiptarëve. Një inxhier i punimeve të shumë kanaleve të ujit, në mes tjerash edhe i Kanalit të Njuxhersit në bashkimin e SHBA-ve, Woodroow Wilson (më vonë kryetar i SHBA) ishte caktuar në komisionin për vlerësimin e kanalit Danub-Moravë-Vardar-Selanik. Gjatë udhëtimit nga Bujanoci nëpr Preshevë, Kumanovë, Shkup, Tetovë, kushte vërejtur se popullsia e atyre trevave nuk ishin serbë as turq. Pas bisedave kishte kuptuar se ishte popullatë shqiptare, që nuk ka ashgjë të përbashkët me serbë e as me turq përveç që një pjesë e tyre ishte e besimit islam. Thuhet se në saje të atyre njohurive e kishte ndihmuar çështjen shqiptare, kur kishte arritur në postin e kryetarit të ShBA-ve dhe në veçanti më 1919 në Konferencën e Parisit i kishte kundër-shtuar synimet për shpërbërjen e Shqipërisë.
Që nga viti 1850 Serbia në krye me Milosh Obrenoviqin kishte lidhur marrëveshje me Francën për studime në lidhje të Danubit përmes Moravës dhe Vardarit me Detin Egje. Përmes këtij kanali-rruge detare më vonë janë përzierë Anglia e Gjermania e më në fund edhe SHBA-të dhe Rusia. Mirëpo Lufta e parë Botërore e kishte ndërprerë këtë projekt madhor (Marr nga A. Jahiu).
Pas Kongresit të Berlinit, shqiptarët e kishin të qartë se duhet të përgatiteshin me forcat e veta duke iu përveshur punës për t’i mbrojtur trojet e veta. Të gjitha gazetat që dilnin në gjuhën shqipe në kolonitë shqiptare në Rumani, në Bullgari, në Egjypt e gjetiu kishin për detyrë që ta njoftonin opinionin evropian me çështjen shqiptare dhe luftën e tij të drejtë për formimin e shtetit të vet.
Idriz Seferi
(1847-1927)
U lind nga babai Isufi dhe nëna Kaja, që të dy nga Seferi. Pasi që martesa e Isufit dhe Kajës për rrethanat e kohës ishte e palejueshme ata u larguan nga Seferi dhe ishin vendosur në Shqipëri. Sipas një versioni Idrizi ishte lindur në Lumë. Pas disa viteve, me lejen e Canit, vjehrrit të Isufit ata ishin kthyer në vendlindje. Pajtimi u pas vdekjes së Isufit kur Idrizi u bë për martesë. Meqenëse heret ishte vërejtur se Idrizi ishte djalë i zoti ai ishte pranuar në Shoqatën e pajtimtarëve. Gjyshi i tij kishte ndërhyrë të djemtë dhe nipat e vet që Idrizin ta pranojnë si të vetin. Kështu pas martesës Idrizi ishte bërë pjesë e familjes së gjyshit të vet haxhi Can Seferit. Idrizi më 1914 nga Seferi u shpërngul në Zhegër ku edhe vdiq. Deri sa ishte gjallë luftoi kundër pushtuesit serb.
Lidhja e Pejës dhe Idriz Seferi
Pas Lidhjes së Prizrenit më 26-30 janar të vitit 1899 u mbajt[ Lidhja e Pejës, kurse personaliteti më me rëndësi dhe dora e djathtë e komandantit të përgjithshëm të Lidhjes së Prizrenit Sylejman Vokshit ishte Haxhi Zeka. Idriz Seferi mori përsipër organizimin ushtarak në pjesën verilindore të vendit. Ai gjithnjë ishte në lëvizje në Karadak, në Anamoravë dhe në Vardar. Në vitin 1909 të shekullit XX duke u kthyer nga Shkupi, ku kishte qendruar dy ditë në Kaçanik, Haxhi Zeka ishte takuar me Idriz Seferin me të cilin kishin bisedur gjër e gjatë për ta organizuar luftën. Në bazë të asaj që më vonë kishte dëshmuar Bislim Hogoshti, Haxi Zeke e kishte pyetur “çka po thotë Karadaku” kurse Idrizi i ishte përgjigjur “ barut rusi në gji”.
Vijon
Krijoni Kontakt