Abdulrrahman, si fillim po te keshilloj qe te mos me therrasesh mua vehabi dhe mos me etiketo mua sepse kur ta kthej edhe une me te njejten monedhe, nuk do te vij mire.
Kjo cfare ke sjelle ti nuk jane fjalet e Mulla Ali al-Kaarij, por jane fjalet e Ibn Haxher el Hejtemit......pikerisht, jane keto fjale te cilat Mulla Ali el Kaarij ka cituar dhe me mbas i ka replikuar Ibn Haxher el Hejtemit...shkrim te cilin une e solla me siper dhe po e sjell prap ketu ta lexosh.
Kjo cfare ke bere ti quhet mashtrim, sepse ti ke sjelle pjesen qe te intereson ty dhe pergjigjen e Imamit e ke lene.
Mbasi citoj akuzat e ibn Haxher el Hejthemit ndaj Ibn Tejmijes ai tha:
Une them: Allahu i mbrojti ata (Ibn Kajjim dhe Ibn Tejmije) nga ky akuzim i peshtire. Ai i cili ka studjuar Sharh Manaazil el-Saa`iriin nga Nadiim el-Bari el-Shaikh Abdullah el Ensari, I cili eshte Shejhu i Islamit sipas Sufive, qarte do te shohe se ata ishin prej Ehli sunetit we`l-Xhemaah dhe pa dyshim ata jane prej Evlijave te ketij Ummeti. Nder ato qe ai shprehu ne librin qe permendem jane keto ne vijim.
Fjalet e Shejhul Islamit nxjerrin ne pah pozicionin e tij si nje dijetar i mirenjohur i Ehli sunnetit dhe statusit te tij nder dijetare dhe demostron pafajsine e tij per ato qe armiqte e tij Xhehmij e akuzuan.
Ata e akuzuan Shejhun per krahasim te Allahut me krijesat e Tij ashtu sic zakonisht ata kane akuzuar dijetaret e hadithit dhe Sunnetit, njesoj si Rafidat kur i akuzuan per Naasibij dhe njesoj si Nasibijte kur i akuzuan ata per Rafida.... po ashtu Mu`tezilite i akuzuan ata per anthropomorfizem.
Kjo eshte trashegimia e armiqve te Rresulullahut (alejhi salatu ue selam) te cilet akuzuan ate dhe sahabijte e tij per shpikje te nje religjioni te ri.
Dhe kjo eshte trashegimia e dijetareve te hadithit dhe Sunnetit nga Profeti i tyre qe njerezit e falsitetit i quanin ata me etiketime ofenduese.
Allahu e meshirofte Imam Shafiun kur u akuzua se ishte Rafidi ai tha:
Nese te jesh Rafidi do te thote te duash familjen e Muhamedit, atehere le te deshmojne te dy rracat (xhinet dhe njerzit) se une jam Rafidi.
Allahu e meshirofte Shejhun tone Abu`l-Abbaas Ibn Tejmijen kur tha:
Nese te jesh Nasibi domethene te duash familjen e Muhamedit, atehere le te deshmojne te dy rracat (xhinet dhe njerzit) se une jam Naasibi.
Allahu e meshirofte Ibn Kajjimin kur tha:
Nese te jesh anthropomorfist do te thote te afirmosh atributet hyjnore dhe ti konsiderosh ato te jene larg interpretimit te nje genjeshtari, atehere Falenderimi I takon Allahut, une jam anthropomorfist, sillni deshmitaret tuaj.
Mirkaah el-Mefaatiih nga el-Mulla Ali Kaari vol8 fq146/147
Krijoni Kontakt