Close
Faqja 12 prej 29 FillimFillim ... 2101112131422 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 111 deri 120 prej 289
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    24-07-2009
    Postime
    13
    Citim Postuar më parë nga the admiral Lexo Postimin
    po ne perandorine romake çfare i ndodhi ketyre te drejtave te femres???
    e di se çfare te drejtash ka pasur femra ne romen e lashte???
    vite drite larg barazise me mashkullin...

po sot a nuk i eshte dhene mundesia femres, per te treguar vehten???
    ku jane rezultatet???
    Nese ka evidenca historike persa i perket jetes se femres romake keto evidenca jane bazuar vetem ne spekulime dhe jo fakte reale. Te gjitha burimet historike qe flasin per femren romake jane shkruar nga burra. Kshu qe cfare vertetesise mund te kete ne kete rast? Gjithsesi, nuk ka asnje lloj evidence historike te vertetuar , ditar te shkruar, ose nuk eshte gjetur te pakten, nga femra historiane te asaj epoke, persa i perket gjendjes, lirive apo te drejtave te tyre ne ate periudhe. Eshte shume domethenes fakti qe ne periudha dhe qyteterime te ndryshe historike, vihet re qe ne disa epoka femra mbizoteron ose te pakten trajtohet me te njejten menyre si mashkulli e ne te tjera ajo hijesohet e humbet fare. Kjo per te vetmen arsye se "Zogu nuk humbi rrugen" - sic u tha shprehimisht ketu, por zogun nje dore here e heq nga kafazi e i jep mundesine te fluturoje i lire, e nje tjeter e ze dhe e fut prape ne kafaz duke i mohuar cdo te drejte. Kjo jo per faj te zogut, por per faj te pasigurise mashkullore, qe mban kafazin ne dore, per faj te dobesise dhe mendjes se tij te cunguar e jo te hapur. Fakt eshte qe ne ato civilizime ku njerezit trajtoheshin te gjithe te barabarte dhe u jepeshin te njejtat te drejta e mundesira, ishin epoka te ndritura ne cfaredo lloj prizmi, ekonomik, politik, social. Shembulli me i mire, merret dhe nga vete historianet, epoka e ndritur perse.
    Nuk ka se si t'i jepet femres mundesite per te treguar kush eshte 100% gjersa te ekzistoje mentaliteti dhe mendjengushtesia se ato nuk jane bere per gje, se kane aftesi te kufizuara dhe se jane "seksi i dobet". Perderisa te mbizoteroje ky koncept, asnjehere femra nuk ka per ta treguar veten se sa vlen, ne asnje lloj shoqerie, qofte edhe e zhvilluar, pasi gjthnje mundesite do t'i jepen te pergjysmuara nga "faktori mashkull".
    Ndryshuar për herë të fundit nga Tink : 11-05-2010 më 11:16

MR. BEAN - Laden Maska e the admiral
    Anëtarësuar
    03-06-2009
    Vendndodhja
    European Union
    Postime
    6,876
    Citim Postuar më parë nga Tink Lexo Postimin
    Nese ka evidenca historike persa i perket jetes se femres romake keto evidenca jane bazuar vetem ne spekulime dhe jo fakte reale
    hahahaha!!! nuk ia ke idene se sa gabim e ke..ke bere nje gafe te madhe.
    e drejta romake eshte e drejta qe eshte e dokumentuar me mire se te gjitha. edhe sot studiohet neper fakultetet e juridikut kudo.
    eshte nje pasuri e jashtezakonshme.

po te jap vetem nje shembull te vogel "corpus iuris civilis".
    eshte nje kryeveper e kerkuar nga justiniani dhe e perbere nga:
    institutiones - 4 libra. eshte pjesa me e shkurter dhe eshte nje tip fjalimi i bere nga justiniani qe i drejtohet studenteve te ligjit.
    digestea - 50 libra. eshte pjesa me me vlere dhe me e gjate. eshte nje permbledhje e veprave te juristeve klasike.
    codex - 12 libra. eshte nje permbledhje e kushtetutave perendore.
    novellae - kushtetutat perendore te krijuara pas vdekjes se justinianit.

nje tjeter eshte "institucionet e gaios". eshte me e famshmja veper e jurisprudences klasike qe ka mberritur tek ne gadi e plote.
    eshte e ndare ne "personae" (njerez), "res" (sende) dhe "actiones" (veprime).

para se te thuash ndonje gafe tjeter per te drejten romake, te lutem, lexo pak per personat "sui iuris" dhe "alieni iuris". sui iuris thuhet kur nje person eshte nen pushtet te dikujt tjeter. alieni iuris thuhet kur nje person nuk eshte nen pushtetin e askujt...
    pershembull babai ka nen pushtetin e vet femijet dhe gruan.
    kur gruaja martohet, kalon nga pushteti i babait tek pushteti i burrit. nese eshte gjalle babai i burrit, kalon nen pushtetin e tij.
    nena nuk ka asnje lloj pushteti tek femijet, ndersa babai gjithmone. zakonisht deri ne vdekje.
    gruaja konsiderohej si nje bije, karshi burrit dhe si nje moter karshi vete femijeve te saj
    nje rast tjeter qe po me shkon nder mend eshte:
    gjate marteses, nese gruaja e tradhetonte burrin, ai kishte edhe te drejte te vriste gruan e tij. gruaja nuk mund absolutisht te bente te njejten gje me burrin
    Vasudhaiva Kutumbakam

Heavily Equipped Maska e Force-Intruder
    Anëtarësuar
    04-11-2002
    Postime
    4,910
    Citim Postuar më parë nga eldushka Lexo Postimin
    Po them "PO"
    Faleminderit. Edhe une po e tregoj...

Na ishte njehere... cifti i barabarte. Endrra e barazise gjinore. E respektonin njeri tjetrin si te barabarte. Duheshin si te barabarte. Jetonin ne menyre te barabarte. Punonin ne pune te barabarta ne rang, e kishin te ardhura te barabarta.
    Hanin ne menyre te barabarte. Uleshin per te ndjekur TV si te barabarte dhe e ndanin programacionin si te barabarte. Askush nga te dy nuk e bente tjetrin te ndihej per nje cast as inferio as superior. Ishin te barabarte.

Nje dite, ndekohe qe kishin dale per shetitje ne makinen e tyre, te cilen po e ngiste burri (edhe makinen e ngisnin me rradhe ne menyre te barabarte), paprtimas shikojne nje Elf te vogel buze rruges. Diskutojne me qetesi duke i peshuar te dy mendimet e njeri tjetrit ne menyre te barabarte, dhe me ne fund vendosin ta marrin ne makine.

Gjate udhes, teksa i shpjegonin Elfit mrekulline e barazise gjinore te cilen kishin arritur, fatkeqesisht u ndodh nje aksident.
    Aksidentit i mbijeton vetem nje... 2 te tjere vdesin?

Ka ndonje ide cili shpeton e perse?

¯¯¯¯¯¯¯¯
    Anëtarësuar
    18-11-2005
    Postime
    749
    Citim Postuar më parë nga Force-Intruder Lexo Postimin
    Faleminderit. Edhe une po e tregoj...

Na ishte njehere... cifti i barabarte. Endrra e barazise gjinore. E respektonin njeri tjetrin si te barabarte. Duheshin si te barabarte. Jetonin ne menyre te barabarte. Punonin ne pune te barabarta ne rang, e kishin te ardhura te barabarta.
    Hanin ne menyre te barabarte. Uleshin per te ndjekur TV si te barabarte dhe e ndanin programacionin si te barabarte. Askush nga te dy nuk e bente tjetrin te ndihej per nje cast as inferio as superior. Ishin te barabarte.

Nje dite, ndekohe qe kishin dale per shetitje ne makinen e tyre, te cilen po e ngiste burri (edhe makinen e ngisnin me rradhe ne menyre te barabarte), paprtimas shikojne nje Elf te vogel buze rruges. Diskutojne me qetesi duke i peshuar te dy mendimet e njeri tjetrit ne menyre te barabarte, dhe me ne fund vendosin ta marrin ne makine.

Gjate udhes, teksa i shpjegonin Elfit mrekulline e barazise gjinore te cilen kishin arritur, fatkeqesisht u ndodh nje aksident.
    Aksidentit i mbijeton vetem nje... 2 te tjere vdesin?

Ka ndonje ide cili shpeton e perse?
    Elfi, se bashkeshortet per arsye barazie e lane veten te vdesin.
    Ca fitova?

Lexo ca kam thene ne postimin e pare tek kjo teme e kuptosh qe nuk me impresionoi historia, as me shpuri te ndryshoj gjykimin qe kisha. Une nuk jam per barazine, sepse nuk ekziston barazia absolute. Jam per virtytshmerine dhe vlerat e perafterta. Ne fund te fundit jam qenie egoiste, e kerkoj qe personit qe do ja çaj veshet 24/7 te kete deri diku disa vlera qe une mashtroj veten se i kam! Kaq, me teper do ishte ide utopike.

Po flisja me nje mikun tim nderkohe qe po merrja kafene dhe te shkretit i kishte ardhur ne maje te hundes me gruan. Gruaja e ketij ne fakt eshte shume xheloze, po ne ekstrem fare. Ky i shkreti do qe te shkoj ne nje bachelor party te shokut te ngushte kete fundjave. E shoqja i kishte thene qe do vij dhe une se kushedi se ca do besh atje ti.

Po si nuk mendoi pak ky zoti tha si mashkull qe eshte qe t'ju bente ju femrave pak me te arsyeshme? lol E ku e di ti i thashe une qe zoti eshte mashkull dhe jo femer?

Dhe ky i mencuri me ate egon tipike maskiliste tha:

"God is not a woman, otherwise he would bitchy all the time."

Turp, turp e faqezeze qe nje mashkull te thote dicka te tille. :P

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Citim Postuar më parë nga pranvera bica Lexo Postimin
    Po Bato ke te drejte kur thua qe tani ka me shume shkurorezime...pse ndodh kjo?Sepse seksi femer nga natyra eshte me i dobet se seksi mashkull....tani punet kudo u mbyllen per femren e gjore dhe bashkeshorti i saj gjithe diten i kujton asaj buken qe ha (pa punuar) dhe plot shpenzime te tjera qe i duhen femres ai nuk ia ploteson sepse s'ka mjete monetare sepse ai aq mer dhe nuk do t'i dalin per vete ne qofte se ai pi edhe cigare,pi ndoshta edhe alkol e ku i dalin per femijet e familjen?Keshtu qe kjo familje eshte e destinuar te shkurorezohet e te shohe punen gjithesejcili. Mund te ndodhe rendom qe te punoje vetem gruaja dhe burri te rrije si ne kohen e Naimit, nene hije e cfare te mire do te kete ajo familje?

Mos u cudit se ka vende ku akoma gruaja ngarkohet me dru ne kurriz e burri rri lot domino tere diten e perpos kesaj gruas i duhet qe te beje edhe punet e shtepise,e te laje edhe gjithe diten me dore rroba e t'i bjere bretku e burri te mos nxjerre para as sa t'i bleje nje lavatrice te gjores e te kete pastaj ajo kohe te merret edhe me edukimin e femijes ,me mbarevajtjen e tij ne shkolle,e ne fund t'i beje qefin edhe burrit.Ja keshtu vuan akoma gruaja sot prandaj edhe ne themi qe te jemi ne funksion te njeri -tjetrit e te plotesojme e ndihmojme njeri -tjetrin ne punet e shtepise e jashte ne punet per te mbajtur familjen.
    Ti i gjykon gjërat sipas jetës që bëhet në Shqipëri, ndërsa unë sipas jetës që bëhet në perëndim. Shqipëria po ndjek rrugën e perëndimit, kështu që për atë duhet të flasim.

Sa për kohën e Naimit, gjërat nuk kanë qenë ashtu si tek filmi "Përrallë nga e kaluara", ku burrat rrinin ndërsa gratë punonin. Ata janë filma propagandistikë që i shërbenin sistemit.

Mbledhja e shkarpave apo e druve, hynte tek punët e shtëpisë, pasi burrat punonin larg, ose rrinin maleve me bagëti dhe vinin në shtëpi njëherë në disa ditë. Gruaja e kohëve të kaluara nuk lodhej si gruaja komuniste.

Gruaja në komunizëm është e stërmunduar, sepse i duhet të punojë edhe me lopatë në kooperativë, edhe të bëjë punët e shtëpisë, edhe të rrisë fëmijët.

.
    Ndryshuar për herë të fundit nga -BATO- : 11-05-2010 më 16:12

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Citim Postuar më parë nga pranvera bica Lexo Postimin
    Femra eshte e gatshme qe te ndjeje dhe provoje barazine qe i takon por kjo do te arrihet kur seksi tjeter te kete miresine e te besoje tek femra dhe e fundit kur ai ta lejoje femren qe te arrije kete barazi...
    Barazinë ligjore ju e keni, çfarë barazie doni më?

Barazinë e keni, por nuk ndiheni dhe nuk bëheni dot të barabarta, pasi natyra nuk i ka bërë gjinitë të barabarta. Çfarë po bëjnë femrat me këto të drejta ligjore që kanë? Asgjë.

Femrat nuk e kanë kapacitetin mendor dhe fizik të meshkujve. Natyra u ka dhënë atyre një profil tjetër, jo të konkurrojnë meshkujt.

i/e larguar
    Anëtarësuar
    09-11-2005
    Vendndodhja
    France ...
    Postime
    6,159
    Citim Postuar më parë nga -BATO- Lexo Postimin
    Barazinë ligjore ju e keni, çfarë barazie doni më?

Barazinë e keni, por nuk ndiheni dhe nuk bëheni dot të barabarta, pasi natyra nuk i ka bërë gjinitë të barabarta. Çfarë po bëjnë femrat me këto të drejta ligjore që kanë? Asgjë.

Femrat nuk e kanë kapacitetin mendor dhe fizik të meshkujve. Natyra u ka dhënë atyre një profil tjetër, jo të konkurrojnë meshkujt.

Sa per kete qe ke then ne femrat ju meshkujve ju japim uj ne bisht te luges ....
    Per te tjerat na vini anash me ferarri ...lol

i/e regjistruar Maska e Kaligula
    Anëtarësuar
    30-09-2009
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    266
    Ne ditet e sotme them se jo vetem qe egziston barazia gjinore por do te thoja qe femrat kane me shume te drejta se meshkujt madje !!!! >

Te bejne çorap te marrin dhe shtepine, pasurine e te lene dhe me gisht ne goje ne fund !

Se kuptoj se cfare duan me tjeter, te na marrin edhe ........ dhe s'duhemi me per asigjo hahahhahha

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Citim Postuar më parë nga WALCHIRIA Lexo Postimin
    Sa per kete qe ke then ne femrat ju meshkujve ju japim uj ne bisht te luges ....
    Per te tjerat na vini anash me ferarri ...lol
    Në çdo fushë të shkencës dhe të artit, kanë udhëhequr, udhëheqin, dhe do të udhëheqin meshkujt.

Në shtëpi po, aty gruaja të jep ujë në bisht të lugës. Natyra e ka bërë aq të ëmbël, saqë nuk ngopesh duke e puthur gjithë natën.

Faqja 12 prej 29 FillimFillim ... 2101112131422 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •