Burgosja e Halim Spahisë dhe e patriotëve të tjerë shqiptarë
Shkruan: Prof.dr. Nuri Bashota
E vërteta objektive për Kosovën shqiptare si vazhdimësi e Dardanisë së lashtë ilire(8)
Si mund të shihet nga të dhënat relevante arkivore dhe deklaratat e pjesëmarrësve në këtë Delegacion, martiri Halim Spahia bashkë me disa pjesëmarrës të këtij Delegacioni, i parashtroi J.B.Titos dhe Qeverisë Jugosllave “Memorandumin” nga Mbledhja e cekur më lartë e Këshillave të Rretheve të Kosovë-Metohisë të datës 19-24 mars 1945, me të cilin parashtrohej kërkesa e bashkimit të Kosovës me Shqipërinë, ndalimi i kthimit të kolonistëve serbomalazez në Kosovë etj. Jo vetëm që anëtarët e udhëheqjes së Kosovë-Metohisë nuk i përkrahen këto kërkesa legjitime të Delegacionit të Shqiptarëve të Kosovës para J.B.Titos, por para se të behej kjo tradhti e madhe ndaj Kosovës në Prizren më 6-10 korrik, ata urdhëruan burgosjen e Halim Sphisë dhe të atyre anëtarëve të Delegacionit zyrtar që ishin të J.B.Titoja, të cilët duke u thirrur në “Rezolutën e Bujanit” dhe Kartën e Atlantikut” kërkuan respektimin e të drejtës së vetëvendosjes së popullit shqiptar për bashkimin e Kosovës me Shqipërinë, çka ishte premtuar me “Rezolutën e Bujanit”.
Tradhtia e vasalëve komunistë
Në këto akte tradhtie e gënjeshtrash të fabrikuara nga Serbia dhe vasalët e tyre komunist shqipfolës në Prizrenin më 9-10 korrik 1945, mu në kohën kur patriotët e devotshëm shqiptarë të LNDSH-së e të “Besës Kombëtare” zhvillonin luftime të rrepta në malet e Kosovës kreshnike kundër riokupimit serbosllav, Udhëheqësi i lartë të Kosovë-Metohisë Xhavit Nimani (Ministër i Punëve të Brendshme) në Referatin e tij të parashtruar në “Kuvend të Kosmetit” më 19 korrik 1945 jo vetëm që nuk parashtroi kërkesat për respektimin e “Rezolutës së Bujanit” për të cilen kishte votuar më 1 janar1944 në “Kuvendin e Bunjajt”, por deklaroi të kundërtën: ”Në mbledhjen e fundit të ASNO të Serbisë, delegatët e KNÇL-së të Kosmetit, të cilët kanë qenë të pranishëm si mysafirë në atë mbledhje ( fjala është për renegatin Mehmet Hoxha.-vërejtje e autorit), kanë shprehur dëshirën që Kosova e Metohia të hyjnë në suaza të Serbisë Federale. Prej atëherë e këndej ajo dëshirë u përhap me shpejtësi të jashtëzakonshme nëpër Kosovë e Metohi. Na mendojmë se jemi të ftuem me e ba sot këtë gja…Për këtë arsye asht dëshira e turmave ma të gjana popullore të Kosovë Metohisë që të bashkohemi me Serbinë Federale” 30) Arkivi i Kosovës,Vjetari, Nr. Jubilar, Prishtinë 1983, faqe 185.
Mirëpo, si është fare mirë e njohur, ata delegat të cilët në takimin me Titon më 4 prill 1945 në Beograd parashtruan kërkesë decidive,që në bazë të së drejtës për vetëvendosjes së shqiptarëve të fituar edhe me Luftën kundër fashizmit, e cila premtohej në “Rezolutën e Bujanit” të garantuar edhe me Kartën e Atlantikut, të realizohen premtimet për bashkimin e Kosovës me Shtetin Amë- Shqipërinë, u burgosën dhe nuk arritën te dalin gjallë nga kazamatet jugosllave. Njëherësh, Halim Spahia edhe pse ishte nënshtetas i Shqipërisë dhe deputet të ish Parlamentit të Mbretërisë Shqiptare, u burgos nga Sigurimi shqiptarë dhe u ekstradua nga Enver Hoxha OZN-ës jugosllave në vendbanimin e tij në Kukës, edhe pse ishte nënshtetas i Shqipërisë. Ky patriot i ndritur dhe luftëtar i patrembur që sakrifikoi me plotë vetëdije diturinë, pasurinë, familjen dhe jetën e tij të shtrenjtë për çlirimin e Kosovës dhe bashkimin kombëtar në Shqipërinë Etnike demokratike properëndimore, u dënua me vdekje – pushkatim bashkë me 5 bashkëpunëtor të tij në Procesin antishqiptarë të Prizrenit më 27.IX.1945 nga Gjyqi “Popullor” i udhëhequr nga eksponenti i krimeve të komunizmit jugosllav Hivzi Sulejmani – kryetar i Gjykimit, dhe i gjykatësve Kolë Shiroka e Qamil Brovina, si dhe Ali Shykria (prokuror krahinor), ndërsa 20 patriotë të tjerë po në këtë proces u dënuan me burg të rëndë, nga të cilat kazamate shumica prej tyre nuk dolën gjallë. Prandaj, martiri Halim Spahija ish-Deputet i Parlamentit të Mbretërisë Shqiptare, themelues i “Lëvizjes Irredentiste Antifashiste Shqiptare”, kryetar i Komitetit Qendror të LNDSH-së dhe kryetar i Këshillit të Rrethit të Prizrenit, për shkak se nuk u pajtua me mbetjen e Kosovës në Jugosllavi dhe as me aneksimin e Kosovës nga Republika e Serbisë, por kërkoi bashkimin e Kosovës me Shqipërinë, duke u mbështetur edhe në “Rezolutën e Bujanit”, u pushkatua bashkë me 5 bashkëpunëtorët e tij në “Strelishte” të Prishtinës më 16 shkurt 1946, në të cilin pushkatim inspektoi vetë Hivzi Sulejmani, si kryetar i gjykimit bashkë me prokurorin publik Ali Shukriun dhe me një mjek serb. Mirëpo të indinjon dhe të revolton fakti se Hivzi Sulejmanit, i cili përveç tjerash në Procesin antishqiptar të Prizrenit, më 27 shtator 1945, gjykoi 26 patriotë shqiptarë, prej të cilëve 6 anëtarë të KQ të LNDSH-së i dënoi me vdekje, ndërsa 20 patriotë të tjerë me burg të rëndë, iu ngritën përmendore dhe me emrin e këtij eksponenti të krimeve të komunizmit jugosllav u emërtuan institucione arsimore-kulturore, të cilat ende i mbajnë këto institucione tona. Ajo që është edhe më frapante, qëndron në faktin se edhe pas çlirimit të Kosovës nga okupimi serbosllav, vazhdoi të glorifikohet emri i këtij eksponenti të krimeve të komunizmit, duke organizuar “Manifestime letrare për nderë të Hivzi Sulejmanit”.
Në një manifestim të mbajtur më 30 gusht 2005, një akademik shqiptar në referatin e tij kryesor me plot entuziazëm e madhështi lartësoi këtë eksponent të krimit të komunizmit jugosllav duke theksuar përveç tjerash sa vijon: “Hivzi Sulejmani, guximtar letrar që krijoi letërsi kryngritëse etj.”.
Ky glorifikim i Hivzi Sulejmanit, kryetarit të Gjykimit në Procesin antishqiptar të Prizrenit, i cili gjykoi dhe dënoi me pushkatim 6 patriotë shqiptarë, kurse patriotët e tjerë me dënime drakonike, po ndodh mu në kohën kur kërkohet nga Republika e Kosovës që krahas hapjes së dosjeve sekrete, të dënojë krimet e komunizmit (denoncuesve, gjykuesve dhe ekzekutuesve) si kusht për hyrjen e Kosovës në Procesin e Asoscim-Stabilizimit për integrim në Unionin Evropian, si dhe për arritjen e pajtimit kombëtar midis shqiptarëve në Kosovë.
Demistifikimi i miteve serbe mbi Betejën e Kosovës
Si është e njohur nga historiani Franz Babinger dhe autorët e tjerë objektivë, popujt e krishterë të Ballkanit, duke parë rrezikun nga invadimi turk, hynë në aleanca të njëpasnjëhme për luftë të përbashkët kundër turqve osmanlinj, ndër të cilat luftëra vendimtare ishte Beteja e Maricës më1371, Beteja e Kosovës më 1398 dhe Beteja e Varnës më 1444, në të cilat ushtritë e dobëta të feudalëve të krishterë pësuan humbje të njëpasnjëshme. Pas fitores së turqve në këto tri luftëra kundër aleancave të vendeve të krishtera të Ballkanit e më gjerë, invadimi osman nuk pati më pengesa për pushtimin e vendeve ballkanike dhe të Evropës Juglindore. Këto fitore të osmanlinjve, u kurorëzuan edhe me pushtimin e Konstantinopojës nga Sulltan Mehmet Fatiu, duke e mbajtur Ballkanin për afro 500 vjet nën sundimin e tyre, gjithnjë deri në Kryengritjen e madhe shqiptare 1910-1912, krahas “Luftërave ballkanike” 1912-1913 në të cilën Aleancë qëllimisht nuk ishin ftuar edhe shqiptarët.
Mirëpo, ndër këto tri luftërat vendimtare të popujve të krishterë të Ballkanit kundër turqve osmanlinj, Beteja e Kosovës më 1389 mbetet e mbuluar me një nebulozë mitesh e gojëdhënash të paverifikuara të popujve të Ballkanit në përgjithësi dhe të popullit serb në veçanti. Prandaj historiografia serbe, nën ndikimin e këtyre miteve të Kishës së tyre Ortodokse e cila po dominon që nga mesjeta e deri më sot, ende nuk arriti që në bazë të së vërtetës objektive të lirohet nga këto mite dhe të shndërrohet në shkencë të mirëfilltë, ashtu që nga shumë aspekte t’i demistifikojë këto mite.
Krijoni Kontakt