Njeriu u zgjua nga koma pėr tė gjetur se ai kishte njė theks tė huaj
Sarah Swain
Aksion 0 komente
15 Mar 2010
Pasi kaloi gjithė jetėn e tij nė Largs, Tom Paterson dikur kishte njė theks Ayrshire.
Por, kur njė aksident me makinė lėnė atė nė gjendje kome pėr gjashtė javė ai u zgjua me njė zė tė ndryshme.
Tom, 39, tani flet me njė theks qė tingėllon cuditerisht evropiane.
Ai beson se ai ka kusht tė rralla tė Jashtme Sindromi theks tė cilat mund tė ndikojnė nė sufferers i lėndimeve tė trurit apo goditje.
Ai tha: "Unė them se ėshtė ajo qė unė kam, kjo mė jep njė shpjegim.
"Kur kam ardhur pėr tė, kam menduar 'zėrin tim ėshtė qesharak." Popullore u thėnė "ku jeni?"
"Tė gjithė jetėn time unė kam qenė Tom nga Largs dhe tani njerėzit mendojnė se unė jam Tomasz nga Polonia.
Njerėzit pyesin: "A keni qėndruar gjithmonė nė Largs?"
"Unė kam qenė portugalisht, gjermanisht, spanjisht, frėngjisht, madje edhe Izraelit! Mė tė zakonshme janė belg, norvegjeze apo gjermane. "
Njė terapist fjalimin e parė sugjeroi Tom mund tė ndikohen nga gjendja qė lė pacientėt fryrė krejtėsisht tė ndryshme.
Disa raste tė regjistruara kanė parė tė pacientėve tė fillojė fryrė irlandez apo frėngjisht, ndėrsa njė grua amerikane tani e ka njė theks anglisht.
Ekspertėt thonė se zona e vogėl tė dėmit nė pjesė tė ndryshme tė trurit mund tė shpjegojė ndryshimet nė tiparet vokale. Tom ka terapi pėr tė pėrmirėsuar fjalėn e tij, e cila ėshtė ende t'ju dalin nėpėr dhėmbė. Por ai thotė se zėri i tij i ri nuk e mėrzit atė - pėr shkak se ai ėshtė me fat qė tė jetė gjallė.
Dhjetė vjet mė parė ai ishte drejtor trajnimi nė zinxhirin Dhoma Ylberit e Salons flokėve nė sheshin Glasgow's Royal Exchange.
Ai do tė punuar rrugėn e tij deri nė pozitė tė lartė nga floktar nė zinxhir, ku ai ishte i njohur pėr klientėt si Alex pėr shkak se tashmė ishte njė Tom.
Ai kishte dy fėmijė Ewan, tani 12 dhe Adami, 11, me gruan e Tracie, njė shtėpi me pamje tė detit tė bukur dhe nė kohėn e tij ai ka gėzuar rockclimbing rezervė.
Unė kam qenė portugalisht, gjermanisht, spanjisht, frėngjisht - edhe Izraelit!
Tom Paterson
Por njė ditė nė rrugėn e tij tė kthehet nga trajtimin e njė mali pranė Urės sė Orchy me njė mik jeta e tij ndryshoi pėrgjithmonė, kur makina e tij rrėshqiti nė akull afėr liqen Lomond dhe e goditi njė pemė. "Unė e quaj atė zhurmė ime e vockėl," thotė ai. "[Por] unė nuk mund tė mbani mend asgjė."
Tom u nxituan tė Vale e Leven Spitalit nė Aleksandri dhe mė vonė u transferua pėr tė Pėrgjithshėm Jugore Glasgow's.
Ai ishte nė koma pėr gjashtė javė dhe mjekėt nuk mendoj se ai do tė mbijetojė.
Ai tha: "Unė kisha dy brinjė tė thyera, legen ime ishte thyer nė gjashtė vende - dhe unė gjithashtu theu njė gozhdė", thotė ai, duke qeshur pėr atė qė mund tė ketė qenė njė pėrvojė e hidhur tė tmerrshme. "Kam nevojė pėr njė gjumė i madh!"
Por, kur ai mė nė fund u zgjua ajo ishte njė shoku. Ai tha: "Unė u kishte mbetur asgjė. I kishte tė vėshtirė tė folur dhe unė nuk mund tė ecin. Ajo ishte si njė fėmijė i ri po pėrsėri dhe kjo ishte poshtėruese. "
Por ai kishte njė vendosmėri tė fortė tė shėrohet. Ai mėsuar tė ecin, flasin dhe me makinė pėrsėri, dhe madje edhe pėrfundoi njė maratonė e gjysmė nė 2008 - vetėm njė nga gjėrat mė tė shquar ai ka arritur qė nga aksidenti i tij.
Ai ka fituar njė listė tė gjatė tė kualifikimeve nė kėshillime dhe terapi alternative si dhe ka ngritur biznesin e tij, Lidhje Mind Body.
Plus Tom ka shkruar njė libėr pėr pėrvojėn e tij, tė quajtur Njė rrugė Travel Pak. Dhe edhe pse presioni i shėrimit tė tij tė shkaktuar martesa Tom pėr themeluesit, ai ka gjetur qė nga dashuri e re - dhe ėshtė njė baba sėrish.
frėngjisht tė dashurėn e tij 18 muajsh, Michelle Ibrahimit, 40, lindi Lukas Zhan Fransoa Paterson javėn e kaluar.
Ajo jeton nė Paris, ku ajo punon si avokat, dhe Tom ėshtė i vendosur tė shkojė atje nė verė. Dhe ai qesh se me theks e tij tė re ai do tė pėrshtatet in drejtė
Ai tha: "Kjo ėshtė pjesa e dytė e jetės sime."
Tom ka qenė e ndihmuar nė shėrimin e tij me tė keqe Momenti trurit bamirėse, e cila ndihmon njerėzit tė kthehen nė punė, trajnim apo edukim.
Dougie Taylor, Shef i Operacioneve nė Vrulli, tha: "Stafi ynė ka punuar me Tom pėr tė mbėshtetur atė qė tė ri-mėsuar aftėsitė jetike dhe ka ndihmuar atė tė kthehet nė njė mjedis nga puna e vėrtetė.
"Tani, Tom nuk ecin vetėm nė njė karrierė tė re, por nė njė jetė krejt tė re dhe ėshtė provė se pasi qė jetojnė jetėn e trurit tė lėndimit mund tė jetė i pėrmbushur dhe tė dobishme."
HERE Foto
Theks tė huaj Sindromi ėshtė njė ērregullim fjalim qė papritmas e bėn sufferers tingull 'tė huaj' zakonisht pas njė goditje apo lėndim tė trurit.
Midis 1941 dhe 2009, ka pasur vetėm gjashtėdhjetė raste tė regjistruara.
Vrulli Neuropsychologist James Japp tha: "Sindromi theks tė Jashtme ėshtė relativisht i rrallė, pas njė lėndimit Fituar trurit dhe ėshtė zakonisht i pėrkohshėm nė natyrė.
"Hulumtimi ėshtė si rrallė dhe jobindės si pėr mekanizmin e humbjes sė njė theks, por duket se dėshmitė e pikė pėr pjesė tė trurit kontrollin e gjuhėsisė qenė i dėmtuar."
Krijoni Kontakt