Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 29
    i/e regjistruar Maska e Pelasgian
    Anëtarësuar
    16-06-2002
    Vendndodhja
    Londer
    Postime
    391

Kalashët e Lekës së Madh

Kur Leka i Madh okupoi Indine disa ushtare te tij vendosen te vazhdojne jeten e tyre ne kete vend. Ata u martuan me vajzat lokale dhe pasaardhesit e tyre sot e asaj dite jetojne ne te njejtin vend. Keta jane fisi KALASH, njejte si fisi KALASH ne Shqiperi, por te ndare ne nje epoke prej 2300 viteve.

Eshte interesant dhe befasi e jashtzakonshme qe shume fjale ky fise qe flete, ende jane SHQIP.

Edhe pse une nuk jam gjuhetar mberriva qe ti kuptoj disa fjale. Besoj qe gjuhetaret do te mund te bejne studime shume me te thella rrethe kesaj teme.

Keto fjale ishin te perkthyera ne Anglishte.

KALASH-ANGLISHTE-SHQIP

TAT-Father-BABAI
    NAN-Mother-NENA
    THUL-Fat-TUL
    TU-You-TI
    UGH-Water-UJE
    WAKHT-A time-KOHA, VAKTI
    TAZA-Fresh-TAZE, E FRESKET
    TAN-One's own-TEND
    TABUT-Coffin-KOFINI, TABUTI
    PI-Drink-PI, PER TE PIRE
    MIK-Uncle-DAJA, AXHA
    KUY-Where-KU
    DUKAN-Shop-DYQAN, SHITORE

Kjo eshte faqja, qe ka shume lidhje per fisin Kalash. http://www.shamema.com/kalash.htm

Shume fjale te tjera mund te analizihen dhe studjohen. Nga gjuha e ketyre shihet kjarte se pasaardhesit e Lekes se Madh mesuan gjuhen e nenes (Indiane), por per befasi e kombinuar me shqipen tone per shkake te babave.

Nderime,
    Ndryshuar për herë të fundit nga Pelasgian : 11-01-2003 më 00:53

Perjashtuar Maska e illiriani
    Anëtarësuar
    06-05-2002
    Postime
    655
    bukur pelasgian, per shume shqiptare keto jane te panjohura
    qe ka aq materiale te pashfrytzuara sa nje jete njeriu nuk mund t'i perthekoj, po kjo eshte e mire ede per forumin ketu...

Peja o qytet i bekuar
    Anëtarësuar
    28-03-2002
    Postime
    310
    Pershendetje!

Sa kam lexuar Leka i Madhe asnjehere nuk e ka pushtuar Indin, pushtimet e Lekes jane shtrire deri ne Indi por jo edhe ne Indi me saktesishte deri ne kufirin e Pakistanit Perendimore.

Suksese ne punen e juaj.
    no respect whatsoever for authority - Richard Feynman.

yells `aziz! light!` Maska e AsgjëSikurDielli
    Anëtarësuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    the black light
    Postime
    1,786
    ILP, Deri ne shekullin e njezete shteti i Pakistanit nuk ekzistonte. Ai u krijua si rezultat i lufterave mes muslimaneve dhe hinduseve pas pavaresise se Indise nga Britania e Madhe me 1947.

Ndoshta ai kurre nuk e pushtoi Indine, s'jam i sigurt. Por, nese ka mberrijtur deri tek kufinjte e Pakistanit (te sotem) ai ne Indi paska qene.

Te pershendes miqesisht,

ASD

Anëtarësuar
    16-06-2002
    Vendndodhja
    Londer
    Postime
    391
    I love Peja,

Ke te drejte Leka nuk okupoi gjithe Indine, por vetem nje pjese te saje. Nuk jam i njoftuar gjeografikishte se deri ku mberijti ne Indi.

Legjenda pastaj tregon se si nje Indian i menqur i kishte thene Lekes:

"NJE NJERI MUND TE OKUPOI AQE TOKE,
    SA KEMBET E TUA SHKELIN PERMBI TE"

Nderime,

i/e regjistruar Maska e xhelil
    Anëtarësuar
    12-05-2002
    Vendndodhja
    uk
    Postime
    82
    Nuk mund te them ndonje gje te sakte po do ishte shume pak e pranueshme per mua se jane shqipe e vjeter ato fjale me shume tingellojne si mozaik i popujve arabe ose persian megjithate do te isha shume ilumtur sikur.............
    faleminderit

Anëtarësuar
    16-06-2002
    Vendndodhja
    Londer
    Postime
    391

KALASHET

Ky eshte nje kombinim i shume fakteve.

Prof Skender Rizaj njehere me kishte thene se keta ende mbajne plisin e bardhe.

Ne kete fotografi nuk shihet kjarte, por se paku anetaret Kalash kane diqka te bardhe ne koe te ngjajshme me Plisin.

Jam i interesuar qe personalishte ti vizitoj keta Kalashet dhe vetem ne ate menyre mund te gjeje gjera te cilat kane lidhje me te kaluaren tone.

Eshte per qudi se Kalashet ende besojne ne vellaun e ZEusit, ZAun.

Ne keto 50 vitet e fundit shumica e tyre kishin pranuar fene islame dhe ishin asimiluar.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  

kill your idol Maska e Pedro
    Anëtarësuar
    15-01-2003
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    410
    C´jane keto budallalleqe qe thoni more amani?

I keni me te vertete keto gjera apo talleni?
    Lista nr5

6 kanatjere
    6 mbathje
    6 shami

prej kohesh ka vene studjuesit ne mendime,per arsye te mungeses totale te corapeve

Ushtari i mire
    i/e ftuar
    Pedro, dhe un skeptik jam zakonisht, por Pellasgu me te vertete qe flet me argumenta dhe me tepr respek per punen e tij studiuese.
    Faleminderit Pellazg, sa me shume materiale!

kill your idol Maska e Pedro
    Anëtarësuar
    15-01-2003
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    410
    O njerez te mire,
    une e pashe dhe e lexova faqen qe ka nxjerre Pelasgian dhe nuk gjeta asnje fraze ku te shkruhej qe keta Kalashe e kane prejardhjen nga shqiptaret. Edhe versioni i prejardhjes se tyre nga ushtaret e Aleksandrit te Madh eshte i dhene vetem nga mitologjia e Kalasheve, kurse nga etnologet eshte vertetuar se ky eshte vetem nje trillim.
    Pastaj fjalet: taze, dyqan dhe tabut jo vetem qe nuk jane ne listen krahasore, por jane edhe fjale joshqipe por te huazuar nga turqishtja.
    Nuk e kuptoj kush i shpif keto argumenta dhe per c´arsye?
    Lista nr5

6 kanatjere
    6 mbathje
    6 shami

prej kohesh ka vene studjuesit ne mendime,per arsye te mungeses totale te corapeve

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 476
    Postimi i Fundit: 23-01-2024, 07:38

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •