SEANCA E PESTË
Luftrat ekonomike na sigurojnë pushtetin
Për ne është shumë me rëndësi që luftrat të mos sjellin kurfarë fitimesh territoriale. Prandaj, e tërë lufta do të bartej në terren ekonomik. Atëherë popujt do ta kuptojnë se dominimi në këtë fushë varet nga bashkëpunimi ynë. Kjo gjendje do t’i sjellë kundër-shtarët tanë, para miliona syve, nën mëshirën apo pamëshirën e agjenturës sonë ndërkombëtare, e cila nuk njeh kufij, dhe e drejta e jonë ndërkombëtare do t’i shpartallojë të gjitha të drejtat njerëzore, me të cilat do të qeverisë, ashtu siç ligjshmëria qytetare i barazon marrëdhëniet reciproke të pjestarëve të vet.
Me këto rrugë do të mundësojmë që edhe fëmijtë tanë të arrijnë në rezultate të njejta me ato të cilat janë arritur që në kohë të vjetra, ashtu siç dëshmon Bibla (Nehemija IX, 22-25).
Ne i kemi frymëzuar ligjet themelore të shtetit, të përmbledhura nëpër kushtetuta, që t’i shtyejmë njerëzit të njohin fuqinë e tyre, dhe t’i vejmë në dijeni që këtë fuqi ta masin sipas fuqisë së sovranit. Rezultati final dihet.
Kushtetutat kanë institucionalizuar tri pushtete: ligjëdhënës, ekzekutiv dhe gjyqësor. Secili ka kufinj të caktuar, të cilët nuk mund t’i tejkalojë, pa e tronditur në themel tërë organizmin politik. Në këtë gjendje sovrani nuk ka qenë më një me shtetin; nuk e ka personifikuar më atë. Këto kanë qenë të pavarura njëra me tjetrën, kështuqë ka mundur të ndodhë që akuza e bërë kundër njërës palë, të jetë dërguar, me pretekst hetimi, tek pala e akuzuar, e cila kështu ka qenë edhe gjykatës dhe akuzues. Kjo i ka bërë këto institucione të pal-ëndueshme, të plotfuqishme dhe të pavarura. Atëherë ne kemi mund të hedhim mendimin që ato nuk i shërbejnë më sovranit, pasiqë ato, si edhe sovrani, varen nga populli, interesave të të cilit nuk i shërbejnë më, sepse i pengon kontrolli i udhëheqësit, i cili kishte vetëm një qëllim: interesin e tij.
Për t’i shtrënguar edhe më shumë institucionet, udhëheqësve të shumtë ju kemi premtuar të drejtën e udhëheqjes kolektive, pa kurfarë kontrolli, me kusht që të na ndihmojnë në mënyrë aktive gjatë krijimit të paknaqësive me kushtetutat ekzistuese, duke përgatitur ardhjen e republikës në shtetin e tyre. Republikat do të na japin karrigën e botës. Tani për tani vetëm e kemi zëvendësuar ndikimin e qeverive liberale me forcën tonë: me ar (kapital). Sot më asnjë ministër nuk mund të mbahet në pushtet pa mbështetjen tonë, pa përkrahjen tonë formale, të cilën ne e përgatisim prapa perdes.
...................
Krijoni Kontakt