Close
Faqja 7 prej 12 FillimFillim ... 56789 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 112
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    09-02-2003
    Vendndodhja
    u.k
    Postime
    37
    O Klodi mos ishe i pire kur the qe Berati ka emer Serb?
    Ai vjen nga fjala e heroit Ilir ANTIPATER ,dhe kur Berati eshte 2000 vjecar c ne ka emer Serb, kur Serbet jane 1400 vjec popull,
    apo si duket 600 vjet para ardhjes ne ballkan ,Serbet e derguan fjalen Berat me poste?
    Po degjove mua hiq dore nga Historia se po na ze vendin ne te tjereve ne Forum?
    F L M per mirekuptimin;

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Leolililela

e kupton postin ti? Mesa kam vene re e ka harru shqipen!

Berati e ka etimologjine e vet, e pranuar kjo edhe ne shqiperi, ne beli-grad = qytet i bardhe.

ate 2-mije vjcarin une e futa aposafat ne ironi, per te tregu se si ka mundesi qe nje pushtues te vije e te mund ti ndryshoje emrin qytetit, kur baoret e saje te lashte 2-mije vjecare, patjeter qe do kene patur emer tjeter jo sllav, sepse sic e permend edhe ti sllavet jane me te vonshem.

keshtu pixirruk i sapoardhe, a po don me e kolonizu edhe ti forumin, qe don te me perzesh mu?

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    09-01-2003
    Vendndodhja
    mars
    Postime
    130
    nuk jam studiues i historis por nga leximet e mia e di qe fiset e para qe u vendosen ne jugun e italise ishin fise ilire poashtu edhe greqia ka qene fillimisht e banuar nga fise ilire kete nuk e mohojn as shkrimtaret e lashte grek eshte fakt i shkruar mr .klod me vjen keq nuk eshte ne ilirisht por ne greqisht pra vet grekerit e kan pranuar qe ata kan gjetur fise barbare me gjuhe te ndryshme nga gjuha e tyre sa per ne ballkan si pasardhes te pellazgeve kan qene iliret ,maqedonasit dhe trakianet keta jan me te vjetrit ne ballkan dhe pas ketyre vijn greket.Tani sa per iliret maqedonasit dhe trakianet kan pasur zakone dhe gjuhe te perngjashme sepse jane rrjelloje e pellazgeve.mqedonasit dhe trakianet e hupen gjuhen dhe zakonet u asimiluan ne grek dhe ne sllav .Iliret poashtu nje pjese e madhe e tyre u asimilua nga sllavet ne veri dhe nga greket ne jug dhe kjo sepse ka pasur shum njerez si puna jote mr .klod
    kurre mos thuaj kurre

Survivor Maska e Orku
    Anėtarėsuar
    13-02-2003
    Vendndodhja
    Oqean
    Postime
    981
    Klodi me duket se po kalon ne nota histerie.

Une te kam thene se shtrirja gjeografike e gjuhes dhe njetrajtshmeria e saj si dhe vecantia ne mungese te fakteve historiko llogjike qe provojne te kunderten eshte porva me e mire e kesaj.

Pra ajo merr vleren e proves e pare ne kontekstin historik ku perfshihen nje sere faktesh te tjera.

Njerezit qe zgjedhin vetem fjalen qe u pelqen nga fjalia jashte kuptimit te saj ose jane idiote ose jane te paafte (zgjidh vete)

Rasti i turqise eshte i pakrahasueshem [...] sepse selxhuket i di gjithe historia nga erdhen.... per erdhacaket e pretenduar nuk thuhet nje fjale.

Selxhuket nuk flasin te njejten gjuhe me greket..... erdhacaket e pretenduar flasin nje gjuhe te perbashket pa shume ndryshime ne te gjithe hapesiren ilire.

E verteta historike per luftrat e selxhukeve jo vetem me Bizantin por dhe me perset dhe arabet jane te sterdokumentuara.....per erdhacaket nuk thuhet nje fjale.

Dinastite e udheheqesve selxhuke i njeh e gjithe historia per pushtimet e tyre [...] erdhacaket e pretenduar nuk kane patur asnje

Fiset selxhuke shtrihen prej Konstandinopojes deri ne Mongoli....... kurse erdhacaket e pretenduar pikerisht mbi territoret e ngrena te ilireve me nje tendence te qarte terheqjeje drejt qendres se ish mbreterise se tyre

Me fjale te tjera kete krahasim shko dhe lexoja Mavit.

Ti sa harxhon kohe me perralla per kolonizime paqesore te atyre qe u provuan te paasimilueshem sill nje rast analog ne historine boterore kur asimiluesit e pretenduar bene nje asimil pa udheheqes , pa shtet, pa qendrat e tyre, pa nje kuluture rrezatuese dhe pa asnje lufte.

Por nuk do te gjesh sepse eshte jashte llogjikes njerezore.

Por te lutem mos iu shmang pyetjes sic e ke zakon.

Se pari Berati nuk eshte qyteti me i vjeter(Damastioni dardan eshte shume me i vjeter dhe jam i bindur se ka edhe te tjera me te vjetra).

Se dyti se eshte qytet i vjeter nuk do te thote se eshte kryeqender apo se ka pasur te njejtin shkelqim ne cdo etape te historise, nuk eshte aspak cudi qe ne kohen e pushtimit sllav ai te kete qene nje qender jo fort e rendesishme dhe te kete marre nje fryrje pas ketij pushtimi sepse sllavet mund ta kene zgjedhur per aresye ushtarake si njesi administrative.

Toponimet ekzistojne ne cdo kulture dhe 10 apo 15 jane kokrriza rere perballe origjinalitetit dhe pasurise se shqipes me fjale te vetat.

Per sa me siper ne rastin kur fjala Berat ka etimologjine qe thua ti.

Me vjen keq qe te kthej pergjigje sepse ti nuk deshiron debat por dizinformin. Qendra dhe zemra e gadishullit Ilirik ne kohen per te cilen flasim nuk kane qene pyejt apo malet sado qe ne kuptimin fizik ato mund te kene qene qender por .......... DETI djali qe perfaqesonte lidhjen me Boten. Kjo shpjegon aresyen se pjesa derrmuese e qendrave te antikitetit kane qene porte. Shtrirja e Ilireve eshte pikerisht pergjate vijes bregdetare, aty kane qene qytetet me te zhvilluara kaonet taulantet, liburnet, dasaretet, dalmatet ... Kjo eshte aresyeja pse Serbet jane larg detit, sepse jane me te vonshem. Prandaj per kohen kur flasim nuk ka dyshim se zemra apo pjesa me e mire e gadishullit ishte afer detit dhe cdo dyndje pervec plackitjes ka synuar pikerisht daljen ne det dhe jo vetem dyndjet por edhe luftrat moderne.

Dhe po flasim per bregun perendimor qe ishte njekohesisht me afer qendres se botes...Romes

Qe ti mund te jesh ortodoks une te respektoj edhe nese je minoritar serish te respektoj ty edhe simbolet qe ke dhe mendoj se duhet te kesh cdo te drejte njelloj me mua.
    Por te leshosh vrer kunder nje populli qe nuk te ka pushtuar apo persekutuar kurre vetem sa e vendos veten ne poziten e nje bukeshkali.

Eshte e vertete qe shqiptaret e kane krijuar shtetin antik te paret dhe ate modern te fundit. Por kjo ka ndodhur sepse kane qene midis dy perandorive me te medha te koherave dhe gjithmone kane qene ne pushtimin e tyre.

Por ashtu te pushtuar ne nje lufte mijevjecare per mbijetese kane arritur ate ku kombi yt deshtoi.... Nuk u asimiluan dhe nuk ndryshuan ngjyre (kete nuk ta them se jam racist..absolutisht jo por per te treguar se ju nuk jeni raca e grekeve)

Qe u beme te fundit komuniste kjo eshte vlere dhe jo dobesi.

Kurse ju u bete diktatura e fundit ne europe. ndersa diktatori i fundit i perket serish familjes tuaj...milloshevici (mbase per ty nuk ka qene diktator)

Nuk eshte e vertete qe e lame te fundit komunizmin. Vellezerit e tu serbo-rus e kane braktisur pas nesh...hahaha

Rrjedhimisht edhe ne Demokraci serbet jane pas nesh.

Mua nuk me duket se bullgaret apo serbet jane sot me mire se shqiptaret ekonomikisht apo ne rrugen drejt kapitalizmit.

Per ekonomi, ne te pakten nuk e kemi pare veten ne zi buke si bullgaret apo ne inflacion stratosferik si serbet.

Kultura eshte nje pike e debatueshme sepse ajo eshte shume e gjere por per nje gje te garantoj ata qe ti i pretendon si te kulturuar kane kryer aktet me barbare pas hitlerit ne historine e europes dhe une jam krenar qe populli im nuk ka masakruar kurre foshnja apo gra ne emer te nacionalizmit

Pra sic e shikon te kulturuarit ne shume raste e kane treguar veten shume me afer kafsheve se te pakulturuarit.

Sa per sport edhe ca vite edhe shqiptaret si ty apo si luan shabani nuk do kene me nevoje te nderrojne emer.

Se fundi po te them se luani nuk eshte me as ne kafaz dhe as i fjetur, eshte i lire dhe eshte zgjuar, dhe eshte me i forte se kurre sepse eshte i bashkuar...... ju deshtuat sepse nuk keni vitalitetin tone.

----------------------------------------------------------------------------------

evitoni komentet personale ne debat e siper

[eni]
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Eni : 18-02-2003 mė 14:07

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    09-02-2003
    Vendndodhja
    u.k
    Postime
    37
    O Klodi ;
    Ore une se kuptoj c fare lidhje ka fjala Berat me Serbet ;
    apo me Beli - Gradin .
    Te thashe njehere qe Berati quhej Anti - Batria d.m.th prej
    fjales Batri erdhi Berati.

F L M per komplimentin Picirruk;

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    09-01-2003
    Vendndodhja
    mars
    Postime
    130
    [...]

evitoni komentet personale ne debat e siper

[eni]
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Eni : 18-02-2003 mė 14:09
    kurre mos thuaj kurre

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Ore Orku!

Po cfare jane keto brockulla qe keput? Degjo, meso te debatosh, te kuptosh mendimet edhe ti kanalizosh ne menyren qe i ka dhene shkruajtesi.

Tashti persa te perket ty:

1) Vendndodhja nuk eshte percaktuese ne origjinen e nje kombi!

Ajo mund te quhet nje faktor, por jo element percajtues.

Tashti, ndoshta eshte per paditurine tende ne te debatuar, se shembullim im me Turqine ka vetem per funksion te thesksuarit e faktit se vendendodhja nuk mund te jete percaktuese ne origjine, edhe kaq. Nuk ka perse te kalohet ne detaje, a eshte e ngjashme apo jo, arsyeja e vendendodhjes turke me ate shqiptare!!!!

2) Gjuha shqipe ka disa variante te origjines se vete, edhe secili variant ka per mbeshtetes studues me ze te linguistikes.

Fakti eshte se me ilirishten eshte e pamundur te krahasohet, se Ilirishtja nuk ekziston.

3) Ndoshta nuk ka ndonje permendje te asaj se kush e si e ka kolonizuar Ilirine, [b]por nga ana tjeter, nuk ka as fakte, as permendje se si Iliret na qenkan kthyer ne shqiptare!!!!

Po ashtu dihet se ka mungesa info-je te medha, madje me shekuj, kur nuk dihet hic se c'eshte bere me zona te tera te Shqipnise, pervc faktit se dihet se ishin te pushtuara. Kjo gje ndodh si me sllavet edhe me kolonizimet turke.

Per kete arsye, une solla shembujt e toponimeve sllave!

Si do te kishte qene e mundur qe nje pushtues (po marrim Stef Dushanin ps) brenda afro nje 30 vjecari te ndryshoje toponimine e nje vendi (qe supozohet te kete toponimine e vete shume shekullore) pa e ndryhsuar me pare popullaten, ku u be ndryshimi toponimik????

Ps. si do te mund te vinte nje "malok" ne Tirane, e te filloje te ndryshoje emrat tradicionale te qytetit (si lagje, rruge, mehalla etj) pa ndryhsuar me pare edhe gjendjen shoqerore te Tiranes?

Tjeter gje, eshte mungesa e veprave te artit ilirian. Kudo sheh vepra bizantine, greke, latine, qofte edhe manastire mesjetare me mbishkrime greke, sllave e latine, por asgje ne shqip. Asgje qe te konfirmoje nje kulture te mirefillte ilire (flas me monumente, e jo monedha qesharake qe kane muzeumet serioze te Shqiperise) e aq me teper per nje vazhdimesi iliro-shqiptare!

Ju nuk keni perse ngeceni me Beratin. Shembej toponimike ka shume, edhe me dhjetra, madje te perhapura kudo, per nje territor te vogel si Shqiperia nuk do te ishin pak.

Tashti Orku, [b]eshte problem i mos te diturit tendne shprehi, edhe jo gabim i imi, kur ti ne vend qe te thuash qendra ekonomike, kulturore (te cilat mund te jene edhe ne bregdet) thua qendra e ilirise, qe ne fakt, do te thote literalisht qender gjeografike, e jo qender ekonomike. (meso te shkruash e te shprehesh!)

Megjithate, po te vazhdojme me kete arsyetim, une po te them se Shqiperia e sotme, konsiderohej si pjesa me e ashper e Ilirise, me e keqja, prandaj edhe dalmacia (der ne Mal T'Zi) ka pase gjithnje lulezim, ndersa ne Shqiperi vetem Durresi edhe Vlona (koloni greke) kane qene te famshme, jashte kufijve!

Ne kete drejtim, i bie qe dyndesit sllave te kene arritur te marrin tokat me te mira te Ilirise e jo sic thua ti se ata nuk munden ta kolonizonin dot "Zemren" e Ilirise.

Edhe qe ti te jesh nje musliman, une te respektoj (mgjth ece merre vesh se per cfare futeni kaq shume ne keto pune personale)

Tashti,

ato pikat me "te fundit" qe une solla, ishin per te tregu shenja te qarta te humbjes se identitetit, qe karakterizojne cdo mase njerezish te coroditur nga perzierjet, edhe kjo nuk ka te beje fare me vrer ndaj ndokujt, djal(l)osh. Eshte tjeter gje, se ju jeni mesu me pase nje ngjyre mendimi, edhe se se kuptoni dot ndryshueshmerine e te drejten per te qene ndryshe. Ju nuk e meritoni me jetu ne venet e lira te perenimit (nqs jeni).

Nuk eshte vrer e verteta, apo mendimi se eshte e verteta, or lum Orku. Ne te kundert eshte injorance mendimi se "o Ilir, o tradhetar", budallallik tipik "aziatik"!

Keshtu, kur une them diktatura e fundit, e them se edhe kur behemi te keqij, ne serish jemi pas fundit (fustanit) te te tjereve, por kur vjen puna me dale, dalim serish te fundit.

Sa per perparim, nuk eshte nevoja qe te te bind une ty, ajo ta ben muuuu gjithanej, se ku jemi ne, qofte edhe ne krahasim rajonal! Edhe kjo serish eshte realitet e jo vrer, ose vrer real!

Lum Orku! Serbet nuk i kon hyp mauneve me ardhe ne perendim, edhe pse marune i lufte 10-vjecare. Shqipet po, edhe afganet!

Tashti bej krahasim demokracie ti.

Bosnja gjate luftes, kishte me teper ore drita se Shqiperia jo ne lufte!!!!!

i/e regjistruar Maska e harmonies
    Anėtarėsuar
    25-04-2002
    Postime
    181
    [i]Bosnja gjate luftes, kishte me teper ore drita se Shqiperia jo ne lufte!!!!![
    /i]
    Kjo mund te shpjegohet fare thjeshte, Serbet kane me shume njohuri per hidrocentralin e Fierzes se vete Shqiptaret.

Ju nuk e meritoni me jetu ne venet e lira te perenimit
    Kur lindja te quhet perendim dhe perendimi lindje
    kjo qe ke shkruar do te marre kuptim.

Serbet nuk i kon hyp mauneve me ardhe ne perendim, edhe pse marune i lufte 10
    -vjecare. Shqipet po, edhe afganet!

E vertete, Serbet dhe Greket nxjerrin te tjeret nga shtepia me hir a me pahir, pervetesojne shtepine e katandine e te tjereve dhe flasin per au-toke-tone-i pa i ditur kuptimin fjales.

Ne te kundert eshte injorance mendimi se "o Ilir, o tradhetar", budallallik tipik "aziatik"!
    Keto punet e Azise i di mire ti Klod, kultura hitite duket te vjen ne ndihme.

ne Shqiperi vetem Durresi edhe Vlona (koloni greke) kane qene te famshme
    Durresi edhe Vlora jane shqiptare ashtu si Dodona e Troja.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    09-02-2003
    Vendndodhja
    u.k
    Postime
    37
    Sa per Durresin dhe Vloren ato nuk ishin koloni Greke;
    Greket erdhen ne Iliri me ftesen e mbreterve Ilire ,po ashtu
    si Arbreshet e Skenderbeut , u ftuan nga mbreti Napolitan per te
    jetuar atje ,por s do te thote qe Napoli ishte koloni Arbreshe;

Survivor Maska e Orku
    Anėtarėsuar
    13-02-2003
    Vendndodhja
    Oqean
    Postime
    981
    Ky debat po kthehet ne nje loje kukamshefti ku parada e mashtrimeve eshte e pafundme.

Po ta riperseris per te disaten here kur jepet nje mendim ai gjykohet ne teresine e vet jo vetem ne pjese te vecanta te tij.

Une them se shtrirja gjeografike, gjuha, vazhdimesia e saj ne te njejten shtrirje gjeografike, dhe e perseris mosndryshimi i gjuhes(dialektet e shqipes ndryshojne aq sa edhe nje i pashkolluar mund te orientohet me to) shtuar kesaj mungesa e plote e fakteve historike per ardhjen e te ashtuquajturve erdhacake PERBEJNE prove.

Kurse ti nga i gjithe mendimi nxjerr vetem nje element dhe thua nuk perben prove. Nejse se nuk me hyjne shume ne xhep aftesite e tua komunikuese apo perceptuese.

Une e di qe per shqipen ka shume mendime, por di gjithashtu se nese vendosen ne peshore faktet qe serviren per prejardhjen e saj varianti i rrjedhjes prej ilirishtes del me i besueshmi dhe jo sepse me pelqen mua por cdo tentative per te vertetuar te kunderten nuk shkon pertej llogjikes tende per fise UFO qe paskan bere asimilim paqesor.

Nese shqipja sot nuk mund te krahasohet me ilirishten kjo nuk do te thote se ajo nuk rrjedh prej saj. Sepse te gjitha rrethanat historiko-gjeografike bejne me te besueshem pikerisht nje trashigimi te tille.

Ne matematike kur eshte i pamundur vertetimi i nje teorie ne forme te drejteperdrejte ekziston menyra e terthorte e vertetimit e cila nenkupton rrezimin e te gjitha mundesive te tjera alternative duke siguruar ne kete menyre vertetimin e teorise.

Ti behesh gjithmone e me teper qesharak kur kerkon prova te shnderrimit te Ilireve ne Shqiptare. Cfare prove mendon ti se do te ishte e mjaftueshme te ofrohej nga nje shoqeri e cila nga pushtimi romak ra ne ate bizantin dhe pastaj provoi mbi kurriz dyndjet bullgare dhe serbe... me thuaj cfare prove kerkon.... ka vetem nje prove qe i pushtuari mund te jape dhe kjo prove eshte mbijetesa dhe INDIVIDUALITETI qe e ben ate te jete krykeput i ndryshem nga te gjithe ate qe e kane pushtuar.

Ti besoj se e ke te qarte se mesjeta ka qene nje vrime e zeze per te gjithe historine jo vetem per ate Ilire por pamvaresisht nga kjo pushtimet apo dyndjet e medha jane te regjistruara dhe nese kombi i pushtuar nuk ka asnje tipar te ngjashem me pushtuesit a nuk eshte llogjika me e thjeshte AUTOKTONIA ???

Thua se nuk ka art ilir. Kjo nuk eshte e vertete.

Ajo qe une mendoj eshte se kultura ilire eshte ne ballkan me e vjeter se ajo greko-romake por kurre nuk kam thene se ka qene me e fuqishme apo me rrezatuese. Me kete dua te them se eshte krejt normale qe kultura apo arti Ilir ne kohen e lulezimit te artit gjate periudhes se antikitetit te kete patur ndikimin e tij qofte prej atij romak qofte prej atij grek sidoqofte me njohurite e mia te kufizuara po te sjell disa shembuj te artit apo kultures ilire.

1- Anija liburne eshte nje stil krejt i vecante qe per here te pare ne gadishullin ilirk haset tek Iliret.

2- Matriarkati si koncept ka qene mjaft i zhvilluar ne shoqerine ilire. Tek iliret ne ndryshim nga greket apo romaket trashigimia e fronit pas vdekjes se mbretit apo mbretereshes nuk i kalonte me te madhit prej femijeve por percaktohej me rotacion ose me ndarje te mbreterise.

3- Iliret (vecanerisht dardanet) kane qene te njohur ne perpunimin e bronzit dhe metaleve. Sidomos te armeve. Me kete nuk dua te them se romaket vinin pas ilireve por qe iliret e kane ushtruar perpara romakeve apo grekeve.

4- Vazot ilire jane tipike dhe nuk kane ngjashmeri stili me ato greke apo romake.

Jam plotesisht i bindur se pervec fakteve te mesiperme ekzistojne plot forma te tjera te shprehjes se identitetit sepse askush nuk e ve ne dyshim ekzistencen dhe individualitetin e nje qyteterimi Ilir i cili sigurisht ndodhej mes qyteterimit me te zhvilluar te kohes atij greko-romak. Sidoqofte fakti qe as greket e as Aleksandri nuk arriten dot kurre te pushtonin ne menyre permanente ne Veri apo perendim eshte tregues i qarte i forces se mbreterive Ilire.

Per te mos e zgjatur kete teme gati te gjitha enciklopedite qe trajtone iliret pranojne se ata jane banoret me te vjeter te Ballkanit.

Per sa i perket toponimeve Shqiperia ka qene pervecse nen pushtimin serb edhe ne ate bullgar per nje kohe relativisht te gjate prandaj toponimet jane dicka mese e zakonshme te cilat mesa duket kane zene vend pikerisht me ato qendra te parendesishme te cilat jane fryre sipas rendesise qe u ka dhene pushtuesi.

Ta thashe edhe njehere se 4,5,6 apo edhe 10 toponime nuk perbejne asgje ne mijera emertime shqiptare dhe ne nje gjuhe qe njihet si nder me te pasurat me fjale te vetat. Serbet mund te kene vene me qindra emra te tjere te cilet kane humbur.

Krahasimi qe ben me ata qe i quan maloke(une jam njeri prej tyre) eshte i pavend si pjesa derrmuese e krahasimve te tua. Por per ti dhene me shume afersi krahasimit tend po te kujtoj se komunistet pas clirimit ia nderruan emrin Kucoves ne Qyeti Stalin...sot pjesa derrmuese e banoreve te thone se jane nga Qyteti.

Megjithate ne vetvete stonatura e ketyre PAK toponimeve me gjuhen tregon se ato nuk u perkasin vendasve te cilet po te ishin fleksibel per aresye te tjera ndaj tyre do ta kishin reflektuar kete fleksibilitet dhe ngjashmeri edhe ne gjuhe. Por sikunder ta thashe 4-5 toponime jane argumente te mjera ne nje det terminologjie te paster shqipe.

Nuk e di nga e nxorre perlen qe Iliria (Shqiptare) konsiderohej si me e keqja ???? Te lutem ma thuaj sepse jam kurioz ta di, te mashtron njeri apo mashtron veten tende ???

1- Cdo njeri me dy grame aresye po te kete parasysh harten e antikitetit eshte ne gjendje te te thote se Iliria(Shqiptare) eshte pjesa me strategjike e gjithe hapesires Ilire sepse perben uren lidhese detare dhe me tej tokesore te perandorise romake me pjesen tjeter te europes lindore. Eshte e njejta aresyeja perse tubacioni i gazit dhe ai i naftes pritet te perfundojne ne Durres dhe Vlore

2- Cdo kryeqender e Mbreterise Ilire e cila e perfshinte deri para pushtimit te pare romak edhe Dalmacine ka qene e vendosur ne Ilirine shqiptare dhe sipas llogjikes tende i bie qe kryeqyteti te jete vendosur ne vendet me te keqia.....sa keq qe nuk kane pasur mundesi te perfitojne nga konceptet e tua

3- ideja se qytetet me te medha kane qene ne dalmacine e siperme jane dokrra dhe po fillojne te me duken edhe mashtrime sepse porti me i madh Durresi, Vlona si dhe kryeqendrat e medha Apollonia Lissusi, Scodra, Ulqini kane qene te gjitha ne territorin e Ilirise shqiptare.

4- Per sa me siper idene se serbet paskan marre zemren e mbreterise Ilire shife ne enderr se mbase gjen ngushellim.

Eshte e vertete se kroatet u asimiluan por kryeqendrat, me fjale te tjera zemra REZISTOI.

Une te vertetat i pranoj sidoqe te jene dhe jam i bindur se historia eshte plot krenari dhe deshtime per te gjitha kombet.
    Por ajo qe bere ti ishte nje tabllo jo realiste ku permes genjshtrave percillte te paverteta te cilat nuk po ti perseris.

Serbet nuk kane ikur me maune por gjithsesi kane ikur sepse jane me dhjetra mijera ne afriken e jugut vetem per 4 vjet.

Megjithate une e pranoj se ngritja me vonese e shtetit eshte aresyeja kryesore e problemve (atyre qe qendrojne jo mashtrimeve) por eshte fakt qe pushtimet e njepasnjeshme si dhe influencat e tyre kane cuar ne vonesen e ketij faktori.

Por ne kemi mbijetuar dhe ja ku jemi ne po ai komb po ajo race po ajo gjuhe, me nje ndryshim jo kaq te madh nga ata qe e konsiderojne veten te suksesshem sepse ne saje te Zotit, vitalitetit dhe forces arritem te fitojme.

Ata qe na deshen te zhdukur deshtuan dhe sot pretendime si keto te tuat me shume se cdo gje me duken vajtuese.

Kuptohet une e respektoj te drejten tende per te pasur mendimin qe te shijon me shume por te lutem kur flet perdor fakte dhe mbi te gjitha mos deformo ato qe them une.

Faqja 7 prej 12 FillimFillim ... 56789 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Identiteti evropian i shqiptarėve
    Nga Iliriani nė forumin Portali i forumit
    Pėrgjigje: 572
    Postimi i Fundit: 02-05-2012, 15:45
  2. Parailiret - Iliret - Arberit _M.Korkuti
    Nga BARAT nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 02-10-2006, 20:53
  3. Ilirada Origjina Dhe Shtrija Gjeografike
    Nga Kallmeti nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 28-09-2006, 16:24
  4. Testament-Privilegjet” e Aleksandrit tė Madh pėr ilirėt
    Nga Tirana nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 18-09-2006, 06:16
  5. Historia E Shqiptareve, Nga Iliret E Lashte, Ne Eren E Islamit
    Nga ORIONI nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 11-06-2005, 13:02

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •