Leonard
Ato mund te jene ne kundershtim me pikpamjet e tua per shkencen sepse mesa di une shkenca akoma nuk e ka zbuluar dhe vertetuar prejardhjen e njeriut apo vte jetes ne toke.
Leonard
Ato mund te jene ne kundershtim me pikpamjet e tua per shkencen sepse mesa di une shkenca akoma nuk e ka zbuluar dhe vertetuar prejardhjen e njeriut apo vte jetes ne toke.
Leonard ja cthote Shaban Demiraj ne nje botim te Akademse se Shkencave:
Diskutime ka ngjallur edhe ceshtja e tipit gjuhesor te Ilirishtes.Disa gjuheatre e kane karakterizuar at si nje gjuhe te tipit Satem,kurse disa te tjere si gjuhe te tipit Kentum.
Por argumenti i parashtruar nga mbrojtesit e karakterit Kentum
nuk i qendron kritikes dhe pas gjithe gjasas Ilirishtja e mirefillte ka qene e tipit Satem.
..... Vlen te shenohet se mbrojtesit e karakterit Kentum jane mbeshtetur kryesisht ne gjuhen e Veneteve dhe ne disa antroponime kryesisht te ilirishtes veriore.
Me pare mendohej se venetishtja qe flitej nga fisi i Veneteve ishte nje dialekt i ilirishtes dhe kjo sillej si argument kryesor per ta karakterizuar Ilirishten si nje gjuhe Kentum.Ky mendim mbeshtetej kryesisht ne emrin e fisit Illyrion Etenoi,qe permend Herodoti ne vepren e tij historike.
Mirepo Hans Krahe vertetoi perfundimidht se Herodoti nuk ben fjale per Venetet e Italise por per nje fis ilir ne kufi me Maqedonine.Po keshtu mendon edhe Mayer.
... E ku thuhene ne karte
Fjalet e Gjuhes se Zjarrte!
Mr Orku ti ke mendimin tend por shkenca ka vertetuar qe njeriu e ka prejardhjen nga majmunet ,dhe Universi u krijua nga ( BIG BANGU).
Eshte shume e thjeshte ;
Arkeologet kan gjet skelete dhe kafka 5 000 000 vjecare te cilat jane gjysem Human gjysem Ape dhe dhe me kalimin e shekujve skeletet dhe kafkat jane duke u Evuluar d m th pak nga pak shndrohen ne keta qe ne jemi sot.
Prova nr 2;
Para 100 000 000 vjetesh ne toke kishte vetem Dinozaur ,skeletet e te cileve jane gjet kudo,dhe Humanet shfaqen per here te pare rreth viteve 5 000 000 P K.
Pse ZOTI priti kaq gjate dhe pastaj krijoi njeriun ,dhe pse e beri pikerisht te ngjashem me majmunin?
Me fal qe dola nga tema ,por duhej.
Beso te vetja dhe duaj te tjeret.
F L M
Bel AMI ke te drejte por une personalisht nuk besoj ne ndarjen e gjuheve midis Satem apo Centum,dhe gjithashtu te divisioni Indo- Eu dhe jo Indo -EU sepse;
Gjuha Greke dhe ajo Shqipe jane Indo -Eu dhe kane disa te perbashketa por me shume ndryshime,.
40% e gjuhes kreke eshte Indo Eu ,30% e ka etymologji te pa njohur d m th te ngjashme me asnje gjuhe dhe 30%eshte Semite.
Teoria Indo Eu doli nga historianet Hitlerian qe donin ti benin Europianet si rrace superiore .
F L M per postimin.
[eni]
LeoLili, mire ia fillove edhe ti tashti me komente banale?
Kur flitet per histori te ilireve o LeoLili, nuk flitet patjeter per periudhat e parashkrimit, por per periudhat kur te gjithe popujt rreth e qark, kane lene shkrime se kush jane e cfare bejne, gje nuk ngjet me iliret!!!!
Tashti, mungesa e shkrimeve te tyre, mua me shtyn ne dy mundesi kuptimi:
1) Ose kane qene aq te pazhvilluar, saqe kane qene koke e kembe argate te te tjereve, e nuk kane patur nevoje te zhvillojne nje kultue indipendente.
2) Teoria e dyte, eshte ajo, se Iliret kane qene me te vertete nje dege e popujve greke qe emigruan ne menyra independente ne Europe, keshtu qe nuk ka patur se si te kene nje gjuhe te vecante, pasi ishin vete greke. ...
Kur ata bene shkeputjen nga dega greke, duke fituar tipare individuale si nje komb i vecuar, njekohesisht, filloi edhe procesi i shperberjes se tyre si komb, qe coi ne zhdukjen e tyre, tretjen me te kolone te ardhur se fundmi, keshtu qe ata nuk paten ndonje mundesi te krijimit edhe zhvillimit te kultures se tyre!
Iliret u asimiluan te gjithe, paperjashtim, edhe te gjitha kombet qe jetojne sot ne trojet ku kane pase banuar iliret, jane erdhacake te perzier me iliret vendas e me kombe te tjera kolonizuese qe erdhen pas tyre.
Keshtu, sllavet e sotem te Europes jugore, nuk jane me sllavet qe erdhen dikur ne shekujt 6 pas.K; as greket nuk jane me greket e lashte; shqiptaret po ashtu nuk jane iliret e lashte. E shumta, tek ne mund te kete mbetur nje perqindje, nqs do te mund te flisnim ne raporte perqindjeje, gjaku ilir te parendesishem e te paperfillshem!
Kombet e lashta e te medha, kane lene pas pasardhes, qe sado te perzier natyralisht me te tjere, serish trashegojne tipare zhvillimi, qytetarie, fisnikeri, e jane ende te fuqishem.
Kjo gje nuk ngjet per nje periudhe te gjate kohore ne Shqiperi. Ne kemi dhene prova te forta te te kundertes, mosqyteterimit, mosrespektimit te vete personit, fqinjit tend, diturise, perparimit. Shembull jeni edhe ju "psedo-nacionalistet hipokrite qe keni mbushur forumin. Keshtu qe fakti qe deri me sot, ne nuk kemi mundur te tregojme ndonje prejardhje fisnikesh, tregon se:
1) ose nuk kemi prejardhje fisnikesh.
2) ose nqs iliret do kene qene paradhesit tane, atehere ata nuk paskan qene hic fisnik e te qyteteruar. Ne kete rast, i bie qe per kete arsye, ata mund te jene asimiluar nga ardhesit emigrante ne Ballkan, e jo ti asimilonin ata ardhesit!
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Eni : 17-02-2003 mė 06:23
O klodi, te qenit tuaj shqiptar i krishtere ortodoks, nuk te ben me te afert me grekun fare, dhe edhe nese te ben te tille, ti prape duhet te mbash veten tende, dhe te respektosh veten tende, te paret tu qe jane kombi yt dhe te mos mbrosh interesat tua kombetare dhe te femijeve tuaj (poqese nuk jeni prift) dhe brezave qe do te vijne, e njejta gje vlen edhe per disa shqiptare islam e katolik., dhe keshtu edhe te tjeret na duan shume me shume duke perfshire edhe fqinjet tane.
Neve nuk kemi qene greke ashtu sic pretendoni ju, por greket kane qene shqiptare, illire dhe gjuha greke ka qene zhvilluar nga vet shqiptaret dhe ka rrenjet nga shqipja si nje gjuhe e shkruar, dhe kjo eshte edhe arsyeja se pse gjuha shqipe (origjinali) qe flasim ne sot nuk eshte shkruar ne lashtesi, sepse ne ate kohe shqiptaret kane zhvilluar dy gjuhe te shkruara ate greke dhe latine dhe kane shkruajtur ne ato gjuhe, per greqishten shih Aristidh Kolen ne Arvanitasit dhe Prejardhja e Grekeve. Ta citoj Kolen se cfare thote ne faqe 556 te atij libri "Ne Greqine kryengritese dhe parakryengrites gjuha e popullit ishte ajo arberishte. Greqishtja nuk quhej me kete emer por "sklirishte" pra gjuhe e pedanteve, katharevuse. Pra, ata kane qene shqiptare dhe jo ne greke, dhe atje hala jetojne me miliona shqiptare qe ende flasin gjuhen tone, pa perfshire Camerine ketu. Nipi i Marko Bocarit me 1994 me te njejtin emer profesor ne nje univerzitet te Australise ka deklaruar se jane me se paku nje milion shqiptare ortodokse qe ende flasin gjuhen shqipe atje, dhe per kete e ke nje artikull te Arben Llalles ne themen e ceshtjes se Camerise apo te Arvanitasve.
Pershendetje Leonardi juve dhe te gjitheve, dhe keni suportin tim gjithmone, ne cfaredo ceshtje shqiptare.
Rrofte Shqiperia e Bashkuar dhe Shqiperia e Bashkuar
Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!
Rrofte Shqiperia Etnike
Dodon!
1) Atdhedashuria edhe nacionalizmi nuk matet me mitologji, as me krijime mitologjike te pabaza, vetem se jane ne favor te idese tende per kombin. Keshtu qe antikiteti shqiptar, nuk do ta ndryshoje shqiptarin e sotem, edhe sikur ky antikitet te provohej perfundimisht, e te pranohej nga e gjithe bota pa perjashtim.
Po te jete thjeshte per antikitetin, ne prape keto qe jemi do te mbesim, me po keto probleme me jetike se prejardhja. Dmth shqiptare qe shtypin shqiptarin, me eger se i huaji shqiptarin. Te fundit ne cdo proces e progres nderkombetar, si ne kulture po ashtu ne politike.
[b]Per me teper, deshira ime eshte te di te verteten, e jo ate qe une do te doja te ishte e vertete, sepse me duket e mire.
Eksperienca ime (edhe e shumeve) persa i perket njeriut edhe njerezimit ne pergjithesi, me tregon se tipare shpirterore te tilla si te tonat, ne shume raste, jane tregues i nje kombi te perzier me kolone te ndryshem qe e kane pushtuar kete vend. Po ashtu tiparet fizike. Shqiptari eshte shume i percare ne cdo kuptim.
Tregues i mos bashkeperkatesise ne origjine e kulture te nje kombi.
Si figure une do tu sillja shembuj qe ngjasin edhe sot kudo edhe ne Shqiperi, me qytete, dikur tradicionale, por qe sot jane perzier me kolone po shqiptare, por nga krahina te ndryshme e fshatra. Si Shkodra per shembell. Ne momentin kur fillon ne nje qytet tadicional perzierja e kulturave edhe shtresave shoqerore, aterehere fillon edhe degradimi e degjenerimi, edhe pas disa dekadash, edhe pse te gjithe, si shkodranet e vertete edhe malsoret e ardhe, do ta quajne veten shkodrane, serish, diversiteti i tyre kulturor, mendor edhe fizik, do te mbese nje tregues i qarte i origjinave te ndryshme te tyre!!!!
2) Me pohimin e nje teze greke te origjines se ilireve, une nuk dal kundra kombit edhe vendit tim, ku kam le e jam rrit, por vetem perpiqem te shoh nje teze me te besueshme, qe po te jete e verteta, serish do ta kisha per nder e do isha krenar, e jo te merzitesha.
Pra, une merakosem per te verteten literale, edhe per ate te vertete, ashtu sic eshte jam krenar!
3) Asnje fakt nuk ka mbi Ilirishten si gjuhe, vetem toponime (sa numri i gishtave).
b) Asnje art indipendent prej tyre, as arkitekture, as toponime te qarta me origjine te qarte jo greke.
Ata nuk kolonizuan ne antikitet, por u kolonizuan shpesh here; nuk pushtun ne mase (pervec disa sulmeve me fqinje te ngushte), por u pushtuan.
Referimet mbi ekzistencen e ilirise vine nga burime te njohura greke, latine.....asnje autor i degjuar deri me sot ilir!!!!!
Dmth, ata ose kane qene te mbrapshte, te pazhvilluar, e te dobet, gje qe ne baze te deshmive, ka shume pak mundesi,
ose,
ata kane qene pjese e nje kulture tjeter, si ajo greke.
Dal vetem ne keto dy konkluzione, pasi konkluzioni tjeter, se kultura greke ka qene me e fuqishme e internacionale, serish, nuk do ti pengonte iliret qe te krijonin edhe degen e vete te pavarur, qofte edhe me ndikime te vogla helene.
3) Dodon,
Kultura helene, njihet zyrtarisht si helene, greke, edhe jo ilire. po ashtu shkrimet e tyre, veprat filosofike, dijetaret, gjuha.....
edhe nuk njihen si ilire.
Aristidh kola, vertet eshte intelektual, por kjo nuk do te thote se si i tille eshte fakt ne vetvete per cdo gje qe thote.
Dmth shkurt, ne flasim pa patur gje evidente ne dore, e kundershtojme e hedhim poshte nje kulture helene, qe i ka mbijetuar koherave deri me sot, madje eshte burim frymezimi kulturor per te gjitha qyteterimet e mevonshme europiane.
ky lloj arsyetimi eshte banalitet!
4) Tjeter,
kurresi, po deshe besoje e po s'deshe mos e beso, une do ta mbroja greqine per shkak se ata jane ortodokse. Ky lloj i te menduarit per mua do te ishte degradim personal, hipokrizi edhe fyerje. Une vetem po flas ate qe une mendoj se eshte e vertete, pa e vrare mendjen ne eshte nacionaliste apo jo (sipas nocionit tuaj mbi nacionalizmin, anyway).
Pra te nderuar, histori partiake, kemi bere boll per 50-vite, sa na ka ardhe ne maje te hundes.
Une/ne dua(m) te verteten reale edhe kaq!!!!
Deshira per tu mitologjizuar ne fantazi, madje deri ne shtiresine me te madhe, per mua eshte inferioriteti me i keq i te qenit njeri!
Prandaj me vjen keq edhe per disa qe na sjellin shkrime historie ketu, jo sepse i besojne vete ato, apo se jane ne gjendje ti shpjegojne arsyetimet qe sjellin, [b]por sepse ashtu ia do PARTIA, apo ORGANIZATA, edhe keshtu lumturohen me vetemashtrim inferioret!
ps. une mendoj se jam te pakten praktikisht, shume me shqiptar se shume nga ju ne forum, per shume arsye qe une nukkam perse ti diskutoj ketu....
vetem desha tu kujtoj dsave te flaket ketu ne propaganda reklame atdhetarizmi,
sa prej jush, me idete e flakta qe keni (s'po ju permend me emra) keni shkuar te luftoni ne Kosove ne 98-ten?
Epo nqs nuk keni shkuar atehere kur ishte dita per te treguar nacionalizmin tuaj te vertete mos na llapni me ketu ne forum me Rrofte ky e rrofte ai.....(kalamaqer)
Une do ta respektoja shume nje qe edhe pse gabim ne nacionalizem, te pakten kur i erdh dita e paperseriteshme, derdhi pushke!
Une vete nuk kam qene ne lufte, por te pakten nuk po bej moralistin ne atdhedashuri, por po perpiqem te jem sa me liberal e realist qe te mundem!
O Klod, je KOMPLET JASHTE TEME, hap nje teme me vete per keto probleme qe ti shtron.
Ftoj MODERATORIN e temes, qe te gjitha postimet qe s'kane lidhje direkte ose indirekte me VENETET, te pastrohen, ose sistemohen ne nje teme me vete ku te mund te vazhdoj vijimi tyre.
Mr Klod je komplet jashte teme.
M q s.Sllavet nuk jane me ata te 600 P V (Pas Vdekjes) pse gjuha e tyre eshte 100% Ruse?
Nqs ne Iliret jemi kaq rrace e perzier pse gjuha jone s ka asnje gje te perbashket me gjuhet e vendeve perreth por eshte identike me gjuhen e Heronjeve te Trojes ( TROJE- TOKA) dhe gjithashtu me ate te Etruskeve 2500 vjet me pare;
Pra dhe njehere teorite e tua jane pa baza dhe imature;
Sa per punen e fakteve po te bie nje shembull dhe ngulite mire ne mendje;
Bota ka disa miliarde banore dhe keta nuk lodhen qe ka apo s ka fakte qe Zoti egsiston por te gjithe besojne te Zotrat e tyre ;
F L M per mirkuptimin;
Shqiptaret e bashkuar me nje shqiperite te bashkuar;
Nga Dodoni
Leonard se pari teoria e Big Bengut eshte thjesht hipoteze dhe duke pasur parasysh evolimet ne shkencen a astronomise nuk eshte cudi te degjosh pas nja 20 vjetesh teori qe ta hedhin poshte Big Bengun dhe te mbrojne teori te tjera. Prandaj Big Bengu eshte ndoshta hipoteza me teorike qe ekziston sot ne toke, pra nuk eshte fakt.
Po ashtu historia e skeleteve te majmuneve eshte nje histori plot kontradikta ne vetvete. Format e kafkes nuk paraqesin prova per inteligjencen e poseduesve per me teper zbulimet arkeologjike ne shume raste jane kontradiktore sepse shpeshehere hasin vegla pune te mirpunuara te cilat i perkasin periudhave ku supozohej se njeriu duhej te ishte ne stadin primitiv.
Sic e the edhe vete token e kane zaptuar per me shume se 150.000.000 milione vjete dinosauret, rendi me jete-gjate ne historine e tokes por kurre nuk arriten dot ndergjegjen.
Per mua kalimi nga kafshet tek ndergjegja, nga pemet ne hene nuk shpjegohet vetem me disa kafka qe nuk shprehin asgje pervec ngjashmerise fizike mes njerezve dhe majmuneve.
Sic e shikon edhe kjo eshte nje hipoteze dhe kur flitet per hipoteza automatikisht nenkuptohet ekzistenca e fromave alternative te te konceptuarit te dickaje sepse mungojne provat dhe faktet.
Krijoni Kontakt