Close
Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 52
    el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952

A besojne besimtaret "zotin" apo i frikesohen?

Pershendetje.

Si mendoni mbi kete pyetje? Ne pergjegjen e saj mund te i referoheni vetes, njerezve qe i njihni apo edhe pervojave me fetaret ketu ne forum.

Cfare eshte besim, e cfare frike ndaj Zotit? Si do te perkufizonit keto terme ndaj njeri tjetrit?

Arsyen pse pyes, prapavine, e tregoj ne vijim te temes..

*

Besimi fillesat e tij i ka nga padituria e cila nxit prirjen pėr t'u nėnshtruar, ndaj njė a disa entiteteve tė mbinatyrshme, domosdoshmėrisht tė krijuar nė imagjinatėn e njeriut, pėr tė mbushur boshllėkun e krijuar nga logjikimi e racionaliteti duke shfrytėzuar dijen e kohės.
    Dogma thotė qė nė themel tė besimit qėndron dashuria, predikon e promovon norma, vlera e virtyte, por kjo nuk do tė thotė se njeriu mund tė qaset ndaj tyre vetėm nėpėrmjet besimit.
    Shoqėritė njerėzore kanė krijuar sistemet e tyre, pėr tė rregulluar marrėdhėniet e individėve nė cdo aspekt tė jetės, madje nė disa prej tyre vetė dogmat janė integruar pjesėrisht brenda kėtyre sistemeve ose ato pėrbėjnė thelbėsisht bazėn e tyre.

Interesant ėshtė njė varg nė bibėl;
    "Dhe besimi ėshtė siguria e gjėrave qė shpresohen, tregim i gjėrave qė nuk shihen."
    Hebrenjve 11:1

Padituria e frika e bėn njeriun tė shpresojė e tė besojė verbėrisht, nė ato qė premtohen nga ky entitet e shpresohen nga besimtari.
    Pėrkufizimi i filozofit K.Marks mbi besimin ėshtė mė i godituri.

i/e regjistruar Maska e Luarasi
    Anėtarėsuar
    30-01-2005
    Postime
    108
    Frika nga vdekja biologjike dhe deshira per jete pas vdekjes, i ka shtyre njerezit ta shpikin zotin. Ata qe e parafytyrauan dhe e patentuan zotin duke e persosur edhe sistemin e frikes, u'a shtuan friken edhe me tej atyre qe donin te lirohen nga frika ne rradhe te pare. Frika, sistemi me i sprovuar deri me tani per ta kontrolluar njerzimin.

Frika kolektive, stimulon instikt kopeje, dhe tenton te prodhoje mizer ndaj tyre qe nuk jane te konsideruar si antaret e kopese.

Bertrand Russell
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Luarasi : 15-09-2009 mė 11:10

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga Dalan Lexo Postimin
    Besimi fillesat e tij i ka nga padituria e cila nxit prirjen pėr t'u nėnshtruar, ndaj njė a disa entiteteve tė mbinatyrshme, domosdoshmėrisht tė krijuar nė imagjinatėn e njeriut, pėr tė mbushur boshllėkun e krijuar nga logjikimi e racionaliteti duke shfrytėzuar dijen e kohės.
    Dogma thotė qė nė themel tė besimit qėndron dashuria, predikon e promovon norma, vlera e virtyte, por kjo nuk do tė thotė se njeriu mund tė qaset ndaj tyre vetėm nėpėrmjet besimit.
    Te lumte.

Shembuj:

Per fjaline e pare ne te kuqe:
    Sa mund te thuhet ne te vertete se pirja e nje gote vere ne jave eshte me e demshme sesa konsumimi i 100 gram sheqer ne jave? Nuk mund te jete e para me e demshme sesa e dyta. Pse atehere ndalon Islami vetem te paren, kurse jo te dyten? Sheqeri eshte i zevendesueshem me substanca tjera: P.sh. kofeinen, nikotinen, yndyren e tjera. Kete pyetje nuk mund te pergjegje askush per ne. Si ta pergjegjim? Une ashtu si e pergjegje ti: Ndalimi kategorik i alkoholit (veres) ne Islam eshte nje shpalosje e dijes se njeriut ne shekullin 7. Dije sot e demoduar, kunderargumentuar dhe pa fije vlere mesimi.

Per fjaline e dyte ne te kuqe:
    Krishterimi meson te ashtuquajturen dashuri per te afermit, per njeriun. Sa mund te thuhet se ky mesim nuk ekzistoi apo ekzistoi me pak ne shoqerite para shfaqjes se Krishterimit? Apo ne shoqerite, ne te cilat Krishterimi nuk arriti kurre? P.sh. ne Greqine e Vjeter nuk pati me pak dashuri per njeriun sesa ne shoqeri te krishtera. Poashtu nuk predikohej urrejtja ndaj njeriut. Keshtu qe per kete mesimim Krishterimi eshte obsolet, i panevojshem. Si shembull per shoqeri te paprekur nga Krishterimi te marrim p.sh. eskimezet. Sa mund te thuhet se kjo shoqeri nuk njeh dashuri per njeriun? Nuk mund te thuhet aspak. Edhe per kete shoqeri Krishterimi eshte obsolet.

Interesant ėshtė njė varg nė bibėl;
    "Dhe besimi ėshtė siguria e gjėrave qė shpresohen, tregim i gjėrave qė nuk shihen."
    Hebrenjve 11:1
    Po pra. Ketu Bibla paralajmeron shprehimisht besimtarin per boten e enderrave, ne te cilen ajo ate do e fuse. Per demontimin rrenjesor te arsyes se tij. Fjali hipnotizuese. Trik i thjeshte. Beso ne mua, se une te jap pergjegje ne te gjitha pyetjet e papergjegjshme per askend, dhe te cilat ti - per shkak te mosnjohurive tua - nuk ke mundesi t'i deklarosh si te pa sakta. Ketu kerkon Bibla nje sipermarrje te fantazise, nje monopol te fantazimit obligative per cdo njeri. Eshte e njejta sikur te thoja une "Gjithesia eshte e varur ne talisman te nje gjithesie tjeter" dhe te mbroja saktesine e thenies time deri ne ate moment kur dikush e verteton te kunderten. Po kush mund te vertetoje se Gjithesia nuk eshte e varur si talisman? Askush. A nenkupton kjo se une kam te drejte ne fantazine time? Jo, nuk nenkupton. Fantazia ime duhet te mbetet si supozim, si fantazi. Fantazite tjera jane poaq te sakta sa e imja. Nuk mund te kerkoje te jete supozimi im deri atehere i sakte sa dikush te deshmoje me fakte empirike mossaktesine e saj. Per me teper jam une i obliguar te ofroj fakte empirike per saktesine e thenies time. Deri sa nuk kam ofruar, thenia ime si dhe cdo thenie tjeter e padeshmuar me fakte empirike duhet te mbetet fantazi. Eshte paskrupullsi nese une kerkoj qe thenia ime te jete e sakte edhe atehere kur nuk ofroj fakte empirike per te, ndersa te kerkoj nga tjeret fakte empirike per theniet e tyre kontrare me timen. Kete paskrupullsi paraqet Bibla si dhe cdo liber tjeter i derisotshem i quajtur "Liber i Zotit". Nuk deshmojne asgje, por kerkojne deshmi per mossaktesine e thenieve te tyre. Gracke per budallenje.

Cili eshte ky?

*

Musliman Shqiptar Maska e pejani34
    Anėtarėsuar
    18-04-2005
    Postime
    887
    Frrigrespekt

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga pejani34 Lexo Postimin
    Frrigrespekt
    Pra jo "besim"?

*

don't bother me Maska e Apollyon
    Anėtarėsuar
    07-11-2007
    Vendndodhja
    periferi
    Postime
    8,589
    A besojne besimtaret Zotin apo i frikesohen?
    I tremben, jo se e duan!

Frrigrespekt
    Me kujtohet kjo shprehja ne kte rast!!

Is it better to be loved or feared? That's a good question. It's great to be both, but it's very difficult. But if I had my choice, I would rather be feared. Fear lasts longer than love.
    There is no never ending banquet under the sun. All good things must come to an end.

Pasioni pėr shkencėn Maska e Erlebnisse
    Anėtarėsuar
    06-12-2007
    Postime
    3,438
    Personalisht nuk ndjek rregullisht gjerat e Kishes. Une nuk e kam frike Zotin, por e dua. Ndoshta me duhet psikolog apo s'e di, por ndonjehere neper mendime me duket sikur eshte njeriu im, madje i familjes. Kjo mbase edhe nga menyra se si me eshte mesuar lloji i jetes harmonike ne pranine e tij, duke degjuar perhere shprehje... "Zot na ndihmo", apo neper trena e autobuza me mjes me te vjetrit "bismilah..." etj etj.

Nuk mund te mohoj qe me kohe Fe-ja ka ndikuar duke mbajtur nen fre njerezimin. Gjithsesi per mua s'eshte kshu. Neper lutje apo edhe pas nje kenge qe flet per zotin, sikur ndihem me mire.
    La vita č bella...

"Feja ėshtė opium pėr popullin, ajo i pengon masat shoqėrore tė ngrihen nė revolucion pėr tė ndryshuar kushtet shoqėrore nė tė cilat ato ndodhen."

i/e regjistruar Maska e Mbinjeriu
    Anėtarėsuar
    10-09-2009
    Postime
    397
    Shpeshehere gjendemi ne situata kur jemi duke biseduar me ndonje besimtar dhe duket qartė qė mes absurditetit konceptual tė fjalės "zot" na del nė pah madhėshtia e kėtij tė fundit (kuptohet sipas palės fetare) dhe eshte normale qe njė naiv mund tė pėrfytyrojė brenda njė mjegulle logjike figurėn fitimtare tė "zotit".
    Tash shtrohet pyetja se si mund te e duam nje zot i cili u cakton para lindjes parajsen(kenaqesi e perhershme)dhe xhehnemin(vuajtje e perhershme,mundime te tmerrshme),nga kjo vijme ne perfundim se krijuesi merre rolin e sprovuesit,dicka qe nuk eshte e drejte apo jo?
    A do te ishte me mire qe nese ka krijuar njerezit te i krijonte ne ate menyre qe te mos ishin te prirur drejte gjerave te keqija dhe te i lehtesonin edhe atij rolin e gjykatesit?Apo mendoni se eshte me mire te i torturoje per dicka qe eshte edhe vete pjese e ketije produkti te deshtuar atehere?
    Nese Zoti ka fuqi ekzekutuese ai duhet te ndaloje te keqen,dhe te krijoje harmoni ne bote,apo eshte i pafuqishem per te bere kete apo nese mundet dhe i pelqen ideja te sprovoje njerezimin atehere ky qenka dashakeq dhe i lige(me falni ju qe fyheni)qe te shtyn te kalosh shume gjera te tmerrshme ne jete.
    Perse nese eshte i persosur nuk mund te beje gje te ndal te keqen?perse nuk mund te beje dicka per 1-miliarde njerez qe vuajne per buke dhe jetojne ne varferi eksgtreme?perse nuk mund te beje nje balanc mes te mires dhe te keqes?perse kerkon tere kohen te na e perkujtoje se eshte i madhi?perse synon te heqe dore nga ne kur ishte vete krijuesi?perse deshiron te luaje rolin e te fortit?
    Edhe dicka nuk u besoje njerezve qe dine kinse aq shume se cfare kerkon zoti nga ata,pasi me shume me duket sikur pershtatet me deshirat e tyre!

Edhe nje gje per ne fund eshte se shume besimtare te devotshem e duan zotin,per arsye frike,pasi e kane ne mendje tere kohen diten e gjykimit dhe nuk duan te perjetojne kinse tmerret qe i perjetojne mekataret atje.

Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •