Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 7

Argëtim: Luajmë me kodet e Cezarit!

Jul Cezari thuhet se është i pari i cili në shkresat e veta përdori kode të fshehura, ashtu që edhe nëse ”postieri” a ”korrieri” do të hapte letrën nuk do të kuptonte asgjë.

Për ndihmesë po jua jap edhe alfabetin.

Kur të specializohemi pak, do të shkruajmë direkt me kodet e Cezarit!

Meqë alfabeti latin nuk ka shkronja të dyfishta, siç kemi ne në gjuhën shqipe, kam bërë një përshtatje, përshtatje kjo edhe për ta gjetur kodin e Cezarit. Shkronjat e dyfishta të gjuhës sonë: dh, gj, ll, nj, rr, sh, th, xh, zh si dhe shkronjat e thjeshta “ç” e “ë”, për t’u dalluar në shkrim do t’u prapangjitet një “+”: d+, g+, l+, n+, r+, s+, t+, x+, z+; ndërkaq shkronja ”ç” do të jetë si “c+” dhe shkronja “ë” si e+

Sqarim: duke dhënë sqarimin për këto shkronja, ju duke ndjekur një logjikë do ta gjeni edhe çelësin e këtij kodi.

Shkronja D, sipas kodit të cezari është G
    G sipas kodit është J ( Gj = J+ )
    L = O ( Ll = O+)
    N = Q.... ( Nj = Q+)

C = F ( Ç = F+)
    E = H ( Ë = H+)

Tani nuk e keni të vështirë

Fillojmë pra:

Nëse sipas këtij kodi fjala KLASA do të dukej kështu NODVD, si do të dukej fjala FORUMI

Sukses!
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Ndryshuar për herë të fundit nga projekti21_dk : 12-02-2012 më 18:29
    "Projekti 21" nuk i bën reklamë vetes, afirmon të tjerët!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    20-06-2003
    Postime
    1,550
    Citim Postuar më parë nga Gi de Masha Lexo Postimin
    Jul Cezari thuhet se është i pari i cili në shkresat e veta përdori kode të fshehura, ashtu që edhe nëse ”postieri” a ”korieri” do të hapte letrën nuk do të kuptonte asgjë.

Për ndihmesë po jau jap edhe alfabetin.

Kur të specializohemi pak, do të shkruajmë direkt me kodet e Cezarit!

Meqë alfabeti latin nuk ka shkronja të dyfishta, siç kemi ne në gjuhën shqipe, kam bërë një përshtatje, përshtatje kjo edhe për ta gjetur kodin e Cezarit. Shkronjat e dyfishta të gjuhës sonë: dh, gj, ll, nj, rr, sh, th, xh, zh si dhe shkronjat e thjeshta “ç” e “ë”, për t’u dalluar në shkrim do t’u prapangjitet një “+”: d+, g+, l+, n+, r+, s+, t+, x+, z+; ndërkaq shkronja ”ç” do të jetë si “c+” dhe shkronja “ë” si e+

Sqarim: duke dhënë sqarimin për këto shkronja, ju duke ndjekur një logjikë do ta gjeni edhe çelësin e këtij kodi.

Shkronja D, sipas kodit të cezari është G
    G sipas kodit është J ( Gj = J+ )
    L = O ( Ll = O+)
    N = Q.... ( Nj = Q+)

C = F ( Ç = F+)
    E = H ( Ë = H+)

Tani nuk e keni të vështirë

Fillojmë pra:

Nëse sipas këtij kodi fjala KLASA do të dukej kështu NODVD, si do të dukej fjala FORUMI

Sukses!
    Mos gabohem , FORUMI do te ishte IRUXPL

Citim Postuar më parë nga white_snake Lexo Postimin
    Mos gabohem , FORUMI do te ishte IRUXPL
    tË LUMTË!

Tash ti ke radhën të kërkosh një fjalë.

besoj do të më falni!

Po jap edhe një fjalë, që të shohim si po shkon puna me shkronja të dyfishta.
    Ta zëmë

GJIROKASTRA

sqarim

që ta kuptoni lojën, shikojini ngjyrat e shkronjave që i kam dhënë në alfabetin poshtë tekstit në postimin e parë!

Ne nje grindje qe pati njehere e nje kohe Kleopatra me Çezarin (nga ato grindjet e shpeshta qe kane te dashuruarit me nj-tjetrin) Kleopatra u be aq me nerva, aq hakmarrese sa kur ra Çezari ne gjume, kjo ia vodhi alfabetin me kodet e tij. Kete alfabetin e fshehte, ia lidhi ne kembet e nje pellumbi qe t'ua shperndante te gjithe njerezve e te mos rrinte me sekret/i fshehte! Por pellumbi me ate te kemba, udhetoi ne kohe dhe u shnderrua ne internet, keshtu qe kodet e "fshehta" te Çezarit na erdhen fatmiresisht edhe ne F.SH.
    Po alfabeti templare, meqe ra fjala ku eshte?!

Si shkruhet sipas kodeve te fshehta te Çezarit ajo pjesa me bold te ky proverbi: "Njeriu i madh ecen perpara kohes se vet; i mençuri ecen krahas saj ne cdo rruge; dredharaku perpiqet ta shfrytezoje, kurse budallai ta vrase duke iu perkushtuar me gjera pa vlere"
    Ndryshuar për herë të fundit nga Fleur Blanche : 12-02-2012 më 19:05

Ju dëshiroj një javë të mbarë!

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •