Close
Faqja 2 prej 8 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 76
    Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Citim Postuar më parë nga marcus1
    Jo Matrix, për mua nuk është fare pikturë e pagëzimt. Është më shumë një interpretim ortodoks për të justifikuar ritin e pagëzimit foshnjor.

Marcus,

Kur une kam sjell dicka, e kam sjelle duke u bazuar ne Shkrime, jo duke i dhene interpretime personale, madje as duke u bazuar ne nje teologji te caktuar. Qe, ja ku jane vargjet:

1 e Korintasve - Kapitulli 10

1 Sepse, o vëllezër, unë nuk dua që ju të mos edini se gjithë etërit tanë ishin nën renë, dhe të gjithë shkuan nëpër det,

2 dhe të gjithë u pagëzuan për Moisinë në re dhe në det,

3 të gjithë hëngrën të njëjtën ushqim frymëror,

4 dhe të gjithë pinë të njëjtën pije frymërore, sepse pinin prej shkëmbi frymëror që i ndiqte; edhe ky shkëmb ishte Krishti.

5 Por Perëndia nuk pëlqeu shumicën prej tyre; sepse ranë të vdekur në shkretëtirë.

6 Dhe këto u bënë si shembuj për ne, që ne të mos dëshirojmë gjëra të liga, ashtu si dëshiruan ata,

7 dhe që të mos bëheni idhujtarë si disa nga ata, sikurse është shkruar: "Populli u ul që të hajë dhe të pijë, dhe u ngrit për të luajtur".

8 Dhe të mos kurvërojmë, ashtu si kurvëruan disa nga ata edhe ranë të vdekur në një ditë njëzet e tre mijë.

9 Dhe të mos e tundojmë Krishtin, ashtu si e tunduan disa nga ata dhe u vranë nga gjarpërinjtë.

10 Dhe mos u ankoni, ashtu si u ankuan disa nga ata, dhe u vranë nga shkatërruesi.

11 Dhe të gjitha këto gjëra u ndodhën atyre si shëmbull, dhe janë shkruar për paralajmërimin tonë, për ne që jemi në mbarim të epokët.

12 Prandaj ai që mendon se qëndron më këmbë, le të shohë se mos bjerë...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Matrix : 23-02-2010 më 08:19
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar më parë nga Matrix Lexo Postimin
    Marcus,

Kur une kam sjell dicka, e kam sjelle duke u bazuar ne Shkrime, jo duke i dhene interpretime personale, madje as duke u bazuar ne nje teologji te caktuar. Qe, ja ku jane vargjet:

1 e Korintasve - Kapitulli 10

1 Sepse, o vëllezër, unë nuk dua që ju të mos edini se gjithë etërit tanë ishin nën renë, dhe të gjithë shkuan nëpër det,

2 dhe të gjithë u pagëzuan për Moisinë në re dhe në det,

3 të gjithë hëngrën të njëjtën ushqim frymëror,

4 dhe të gjithë pinë të njëjtën pije frymërore, sepse pinin prej shkëmbi frymëror që i ndiqte; edhe ky shkëmb ishte Krishti.

5 Por Perëndia nuk pëlqeu shumicën prej tyre; sepse ranë të vdekur në shkretëtirë.

6 Dhe këto u bënë si shembuj për ne, që ne të mos dëshirojmë gjëra të liga, ashtu si dëshiruan ata,

7 dhe që të mos bëheni idhujtarë si disa nga ata, sikurse është shkruar: "Populli u ul që të hajë dhe të pijë, dhe u ngrit për të luajtur".

8 Dhe të mos kurvërojmë, ashtu si kurvëruan disa nga ata edhe ranë të vdekur në një ditë njëzet e tre mijë.

9 Dhe të mos e tundojmë Krishtin, ashtu si e tunduan disa nga ata dhe u vranë nga gjarpërinjtë.

10 Dhe mos u ankoni, ashtu si u ankuan disa nga ata, dhe u vranë nga shkatërruesi.

11 Dhe të gjitha këto gjëra u ndodhën atyre si shëmbull, dhe janë shkruar për paralajmërimin tonë, për ne që jemi në mbarim të epokët.

12 Prandaj ai që mendon se qëndron më këmbë, le të shohë se mos bjerë...
    Dhe ti nga këto vargje del në konkluzionin se pagëzimi foshnjor është i saktë? Kështu?
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Pagëzimi foshnjor na çon edhe në gabime të tjera. P.sh. në mohimin e shenjtërisë përmes hirit. Ortodoksët nuk guxojnë të quajnë njëri-tjetrin të shenjtë, sepse ata nuk e besojnë një gjë të tillë. Ndërsa ata që janë rilindur, kanë parë Dritën dhe janë pagëzuar, nuk kanë frikë të quhen të shenjtë. Sepse ata e dinë se shenjtëria nuk është e tyre, por e Tij që banon në ta.

Gjithashtu, më korrigjo nëse jam gabim, nuk e di që ortodoksët të besojnë se Krishti banon brenda tyre. Më sqaro pak mbi këtë.
    E para, pagezimi foshnjor nuk e mohon shenjterine permes hirit, madje e thekson ate me shume. Hiri eshte dicka qe jepet falas. Mjafton te shkosh ta marresh (ose te te cojne).
    Perkundrazi, kishat qe e mohonin pagezimin foshnjor besonin qe hiri nuk mjafton sepse duhet dhe mendja njerezore qe ta kuptoje cfare ndodh. Dmth handikapatet mendore as qe behet fjale te shpetojne po u nisem nga ajo teologji!

E dyta, Orthodhokset nuk quhen te shenjte per arsye se shenjteria ne teologjine orthodhokse dhe katolike nenkupton shenjterine psiko-somatike. Ndersa ne teologjine protestante, shenjteria eshte vetem e brendshme. Ne kete aspekt, dhe orthodhokset e quajne veten te shenjte dhe qe Krishti banon brenda tyre sepse besojne qe Hiri Shenjterues i Zotit nuk largohet asnjehere prej tyre,madje dhe kur bien ne apostazi!
    Ndryshuar për herë të fundit nga Matrix : 23-02-2010 më 08:35

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    E para, pagezimi foshnjor nuk e mohon shenjterine permes hirit, madje e thekson ate me shume. Hiri eshte dicka qe jepet falas. Mjafton te shkosh ta marresh (ose te te cojne).
    Perkundrazi, kishat qe e mohonin pagezimin foshnjor besonin qe hiri nuk mjafton sepse duhet dhe mendja njerezore qe ta kuptoje cfare ndodh. Dmth handikapatet mendore as qe behet fjale te shpetojne po u nisem nga ajo teologji!

Orthodhokset nuk quhen te shenjte per arsye se shenjteria ne teologjine orthodhokse dhe katolike nenkupton shenjterine psiko-somatike. Ndersa ne teologjine protestante, shenjteria eshte vetem e brendshme. Ne kete aspekt, dhe orthodhokset e quajne veten te shenjte dhe qe Krishti banon brenda tyre sepse besojne qe Hiri Shenjterues i Zotit nuk largohet asnjhere prej tyre,madje dhe kur bien ne apostazi!
    Në rregull Matrix. Më fal por dua t'i shmangem debateve teologjike, sidomos në këtë temë. Edhe një herë, faleminderit për pjesmarrjen.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Në rregull Matrix. Më fal por dua t'i shmangem debateve teologjike, sidomos në këtë temë. Edhe një herë, faleminderit për pjesmarrjen.
    Jam dakord marcus. Thjesht ju pergjigja pyetjes qe me bere. As une nuk dua te vazhdoj me debate ne kete teme.

Sidoqofte, po te le nje sfide te me sjellesh 1 varg te vetem nga Bibla ku MOHOHET pagezimi foshnjor!

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Ketu eshte nje material i mire qe flet per Pagezimin e foshnjave ne Kishen Orthodhokse

http://www.antiochian.org/node/16904

"Në fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    E dyta, Orthodhokset nuk quhen te shenjte per arsye se shenjteria ne teologjine orthodhokse dhe katolike nenkupton shenjterine psiko-somatike. Ndersa ne teologjine protestante, shenjteria eshte vetem e brendshme. Ne kete aspekt, dhe orthodhokset e quajne veten te shenjte dhe qe Krishti banon brenda tyre sepse besojne qe Hiri Shenjterues i Zotit nuk largohet asnjehere prej tyre,madje dhe kur bien ne apostazi!
    Matrix vëlla, kam deshirë të thuajsh ma shumë se; si e ke menduar kete?

Poashtu, nga marcus1 kam deshirë nëse ka mundesi të shpjegoj se si e mendon ai?

Ajo qe du atë dij eshte, sipas jush, Shpirti i Shenjt është perher në personin e pagëzuar, apo, Shpirti (Fryma) i Shenjt zbritë në njeri por kohë pa kohe vetem Hiri - Ndikimi i Tij vepron në personin?

Apo, Hiri dhe Fryma nuk janë të ndarë, apo...? Apo si mendoni ju?

Sinçerisht, si vëlla u jam drejtuar. Edhe unë do të jap pastaj mendimin tim, mendim ky qe unë e besoj nga Jeta dhe jo nga teoritë doktrinore te shkruara.

respekte
    toni77
    Ndryshuar për herë të fundit nga toni77_toni : 23-02-2010 më 13:07
    Gjej kohen të lexosh, është themel i të diturit.

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Vella Toni,

Ajo qe kam dashur te them eshte qe mesimet evangjeliste bazohen tek shenjteria e brendshme (vetem) dhe jo tek shenjterimi total i njeriut (si fryme, shpirt dhe trup).

Ndersa mesimet orthodhokse dhe katolike bazohen tek shenjteria psiko-somatike (shpirterore-trupore e thene shqip). Prandaj ne teologjine e Krishterimit tradicional, shenjteria eshte nje menyre te jetuari, duke kaluar nga lavdia ne lavdi, nje rritje e vazhdueshme ne Krishtin, ndersa ne teologjine protestante, shenjterimi eshte nje akt qe ndodh kur njeriu beson ne Krishtin.

Jane 2 menyra te ndryshme te shikimit te gjerave, dhe une nuk dua te gjykoj asnje nga keto kendveshtrime. Thjesht i jam pergjigjur asaj qe ka thene Markusi se pse orthodhokset dhe katoliket nuk quhen te shenjte me njeri-tjetrin, por shenjtoret deklarohen nga Kisha pas vdekjes.

Tani persa i perket pranise se Shpirtit te Shenjte, ajo qe une besoj eshte qe Ai banon personalisht ne njeriun, duke filluar nga Pagezimi dhe Krezmimi dhe duke vazhduar ne Perjetesi. Pra, si te themi qe Shpirti i Shenjte banon personalisht, si te themi qe vepron Hiri i Tij ne ne, eshte parimisht e njejta gje. Perendia banon tek njeriu permes Energjise se pakrijuar te Tij (ose Hirit) qe jepet si dhurate tek ata qe e marrin. Energjia rrjedh nga Esenca. Psh si te thuash me ngroh Dielli, si te thuash me ngrohin rrezet e Diellit eshte e njejta gje, sepse rrezet dalin nga Dielli. (Ky njihet si bashkimi me Zotin permes Energjise se pakrijuar hyjnore)

"Në fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    Citim Postuar më parë nga marcus1 Lexo Postimin
    Kjo është e vërtetë, por do doja që të kishe të njëjtin zell për të më sjellë shembuj të pagëzimeve foshnjore.

Në kohët apostolike pagëzimi praktikohej menjëherë, por atëhere nuk kishim pagëzimet e rreme. Ndërsa në kohët e sotme pagëzimet e rreme janë bërë një praktikë e shpeshtë dhe kjo ka sjellë nevojën për të bërë dallimin e pagëzimit të vërtetë me atë të rremë.

Edhe një herë, ilaçi nuk është pagëzimi, por Krishti. Pagëzimi është deklarata se Ilaçi është marrë tashme dhe se ka bërë mrekullinë e shërimit.
    Flas me shembullin tim!

Kam menduar shumher per kete, edhe me ty personalisht e kemi patur kete teme para kater viteve, pra lidhur me pagezimin e foshnjeve.

Thash se flas me shembullin tim.

Unë jam pagezuar si femij, foshnje i vocerr dhe as qe e mbaj ne mend dhe as qe dij diçka lidhur me rastin epagezimit, mirpor pagezimi-Krisht qe e mora si femije ishte pagezimi-Krisht qe e kishte familja ime. Ishte edhe i mangët per mua ne at kohë.

Krishti ishte i mangët jo si Krisht por ne mua dhe rrethin tim dhe ishte plot e per plot me ndikime edhe te tjera; gjera dhe sende dhe per ata jam shum kundershtar, nganjiher edhe ekstrem i sendeve dhe gjerave te ndryshme në krishterim, per ata shumher them se ne krishterim duhet te kete vetem Krisht.

Mirpor megjitheatë ishte një Dritë e vogel eKrishtit e ndezur ne mua. Kur u rrita, Drita qe me priti me vite dhe me duroj jasht mase me shfrenime dhe gabime, nje dite deshi qe të vendosë; ose me Driten ose me boten dhe unë u tundova jasht mase. Isha ne krizë, kriza u rrite edhe ma shume pasi qe verejta një Dritë të vogel te ndezur ne mua, pra ajo edhe pse ishte e vogel; realisht ishte ne mua dhe me beri te shoh per nje moment. Ai moment ishte vendimtar; Krishti ose ...! Unë vendosa se Krishti te jete per mua dhe asgje tjeter nuk dua. Keshtu qe ateher Krishti nderhyri dhe i tha erresires se "ky me takon mua me vullnet te lirë", unë e deshmova besimin pikrisht at ditë. Unë vertetë ne pagezim nuk dita asgjë, por në pagezim unë mora Krisht, po Ai Krisht-Dritë e vogel ne mua, edhe pse ishte evogel ne mua, mua me shpetoj. Hapi i parë i shpetimit ishte pagëzimi si foshnje dhe ne at pagezim mora Dritë dhe ajo Dritë me bëri ta shoh Krishtin per një moment deh ai moment ishte vendimtar i imi në Krishtin. Lavdi Krishtit. Prandaj unë gjithmonë them;
    Falemnderit o Zot qe ti bere qe unë të jam i percaktuar prej prinderve afer teje dhe atëher kur erdhi koha unë të kina Ty. Them falemnderit babë dhe nënë dhe Kishë qe mua me pagëzuat në Krishtin dhe unë në at pagëzim mora Krisht. Poqese mos te ishte pikrisht ai pagezim Krisht, unë nuk ina sot pranë Krishtit sepse bota ime qe me rrethonte nuk me kishte lejuar ta njoh atë.

Si perfundim, unë kuptoj se çka po thua dhe shumher keshtu them edhe unë, por me pergjegjsi them se ma mirë qe pagëzohen se sikurse nese nuk pagëzohen si fëmijë. Në pagëzim njeriu merr Krishtin-Dritë dhe Drita e ndezur ose rritet dhe jep Dritë edhe per te tjeret, ose shuhet krejt, por ma mirë nëse eshte ajo Dritë e ndezur keshtu qe njeriu ta kete mundesinë nga vogjëlia-fëmijria me Dritë afer.

respekte
    Ndryshuar për herë të fundit nga toni77_toni : 23-02-2010 më 13:47
    Gjej kohen të lexosh, është themel i të diturit.

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Faleminderit vella Toni per deshmine tende,

Po lexoja sot ne nje artikull (qe e kam sjelle dhe linkun me siper, por eshte ne anglisht) qe ne shoqerine Romake, femijet deri ne moshen 15-16 vjec nuk pranoheshin ne tryezat familjare, sepse u mungonte burrnia. Nje zakon qe konsiderohej shume fisnik per ate kohe dhe per ate shoqeri.

Por Krishterimi e THEU kete zakon. Femijet u pranuan ne tryezat e krishtera qekurse linden. Dicka revolucionare per kohen dhe ambjentin. Teoricienet protestante thone qe pagezimi foshnjor u fut ne Kishe nga paganet. NUk ka mundesi historike kjo gje! Sepse femijet ne shoqerite pagane nuk respektoheshin dhe konsideroheshin te dores se dyte.
    Nderkohe qe erdhi Dikush dhe tha:
    "Lerini femijet te vijne tek Une dhe mos i pengoni, sepse per ta eshte e hapur Mbreteria e Perendise!"

Kush jemi ne qe te pengojme femijet tane qe te shkojne tek Ai?

Faqja 2 prej 8 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •