Close

Rezultati i Sondazhit: A LEXOHENI LETERSI DHE A I NJIHNI POETET E VITEVE '90 e KETEJ ?!

Votues
8. Nuk mund tė votoni nė kėtė sondazh
  • PO , TE GJITHE I NJOH dhe KE NJIHNI

1 12.50%
  • JO , S'KAM NJOHURI PER POETET

5 62.50%
  • MUNGON INTERESI PER KETE

2 25.00%
Sondazh me disa zgjedhje
Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 53
  1. #-9
    i/e regjistruar Maska e brunilda_it
    Anėtarėsuar
    05-07-2009
    Vendndodhja
    Larg e Prane _ Vetmise
    Postime
    468

A lexohet letersi dhe a njihen poetet e sotem Shqiptare !?

A lexohet letersi dhe a njihen poetet e sotem Shqiptare !?

Jemi deshmimtare te kesaj jete te gjithe !
    Qofshin njerez te thjeshte, poete e shkrimtare te gjinive te ndryshme !
    Neper kohera nga brezi ne brez letersia shqiptare dhe poetet jane pjesa me e ndeshkuar e krijimtarise !
    Nje pjese e krijimeve tona behen "pre" e botimeve te here pas hereshme te shtepive botuese te cilat jane kthyer ne nje "treg piraterie" , gje e cila ben te humbas poeti dhe vlera e vertete e krijimit !
    Duhet te gjejme te ky forum shfaqjen e krijimeve tona per te hequr stresin e vazhdueshem te krijuar ne keta tregje botimi !
    Por e verteta e mbetur eshte e shkruara ne leter e cila pret driten e botimit nga dora e POETEVE !

p.s __E hap perseri kete teme se nuk mund te quhet e ezauruar per shkak te disa "personaliteteve" qe nuk arrijne te KOMUNUKOJNE me POETET- e jo me me LEXUESIT e THJESHTE !!

RESPEKTET e MIA TE SINQERTA !
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga shigjeta : 01-03-2010 mė 01:04

2. #-8
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    08-08-2007
    Postime
    197
    Letėrsia njėra ndėr dimensionet mė tė rėndėsishme tė ēdo kombi, natyrisht sė bashku me artet tjera, po pėrjetojnė krizė tė paparė...
    Vlera (ajo qė sot ėshtė jo e bollsllshme) po ngulfatet gjithnjė e mė shumė nga jovlera. Nė Kosovė pėrveē tjerash ėshtė shthurur tregu, pėrkatėsisht plasimi i librit, kėshtu qė pjesa mė e madhe e autorėve tė cilėt botojnė libra ua dhurojnė miqve.
    Merre me mend, libri nė Kosovė botohet kryesisht 500 eksemplarė.
    Atėherė apriori shtrohet pyetja, deshėm e s deshėm sa lexues i paska Kosova?

Ēfarė tė bėjmė qė tė krijohet vlera dhe lexuesi i devotshėm

Nė tė gjitha shkollat duhet tė funksionojnė bibliotekat shkollore nga niveli fillor, i mesėm dhe mė gjerė. Nėse funksionojnė bibliotekat nėpėr shkolla, atėherė mėsuesit Letėrsisė do tė ngjallnin pasionin ndaj librit tek nxėnėsi... Nxėnėsi do tė pajisej me dije, do tė ushqehej me art dhe zhgėnjimet e tija do t' i shndėrronte nė diēka tjetėr nė pasionin pėr art dije dije kėshtu do ta ushqente shpirtin, ndėrkaq njė shpirt i ushqyer mirė ėshtė i nevojshėm si buka pėr njė vend tė shumėvuajtur qė sapo ka dalė nga kthetrat e pushtimit.

Shumė qohet pluhur pėr ngritjen e cilėsisė nė arsim, edhe pse dorėn nė zemė ėshtė bėrė bukur shumė pėr hapėsirėn shkollore, megjithatė ngecje ka, madje ka nė ato pjesė tė domosdoshme qė nuk do tė kushtonin shumė lekė.
    Shkollat, varėsisht prej profilit, duhet tė pajisen me literaturė pėrkatėse, madje jo vetėm tė letėrsisė, por edhe tė profileve tjera, varėsisht nga drejtimi: shkencė, arte gjuhė, ekonomi, teknikė, mjekėsi etj. Pra gjithkund, nė ēdo skutė shkolle, qyteti duhet tė kishte biblioteka, sepse kurrė, absulutisht kurrė nuk mund tė mė bind kush se njė shkollė mund tė jetė e mirė, pėr lakmi pa pasur ajo njė bibliotekė.

SHKOLLA PA BIBLIOTEKĖ ĖSHTĖ GJYSMĖ SHKOLLE

Libri, pavarėsisht zhvillimit teknik, mbetet gjithnjė i pazėvendėsueshėm.

Dhe mė nė fund, patjetėr, kėshtu dhe vetėm kėshtu do tė krijohej lexuesi i mirėfillt intelektual, do tė ngulfatej antivlera, do tė shumėfishoheshin ekzemplarėt e librave. Dhe, mė nė fund, ajo ēka ėshtė mė e rėndėsishmja atdheu do tė ishte mė i fortė.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga trysil : 25-02-2010 mė 07:33
    Sidoqoftė, mirmėngjes Jetė!

3. #-7
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    23-02-2010
    Postime
    713
    Si nje njeri qe nuk marr vesh nga letersia,

Pyetje e drejte,
    por kjo vlen jo vetem per shqiperine por per te gjithe boten.

Problemi eshte i dyanshem,
    nga nje ane ulja e interesit per te lexuar,
    dhe nga ana tjeter ulja e cilesise se materialit per te lexuar,
    mjafton te hysh ne nje librari te ēfaredoshme per te humbur mes mijra librave ne gare mes tyre per te qene "bestseller".

Dikur shkrimtaret shkruanin sepse ndjenin, pa sforcim, nese shkruanin nje liber ishte sepse kishin diēka per te na komunikuar. Fjalet rridhnin natyrshem, perdorej nje gjuhe jo artificiale, metafora dhe alegori qe ishin te nevojshme per te percjelle nje mesazh e jo per te plotesuar normen. Dikur shkrimtaret nuk shkruanin per tu bere te famshem apo te ēanin permes botes se letersise.

Sot eshte e kunderta. Kjo duket ne vargjet e sforcuara me ngarkese rime e fjalor te pasur, por te varfera ne ate qe percjellin, te varfera ne ndjenje. Sepse nuk eshte me frymezimi ai qe shtyn te materializosh mendimet, por thjesht llogjika e te plotesuarit numrin e poezive qe te pakten libri te mos jete vetem me 2 faqe.

Dhe pastaj mos u habisni pse "poetet" e rinj nuk kane sukses,
    nuk mjafton vetem deshira e mire per te shkruajtur,
    duhet dhe pak talent,
    duhet dhe pak ndjenje.

4. #-6
    Larguar..
    Anėtarėsuar
    31-08-2009
    Postime
    4,530
    Une njoh vec poetet e vjeter, poetet njihen kur je ne shkolle, kur rritesh njerezit behen vete poete.

Kur je ne mergim, fillon te lexosh poezi dhe tregime nga shkrimtare te huaj.

5. #-5
    Juventini Maska e EkOnOmIsTi
    Anėtarėsuar
    22-05-2005
    Vendndodhja
    Pse Do Vish Dhe Ti ?
    Postime
    2,406
    Citim Postuar mė parė nga gloreta Lexo Postimin
    Une njoh vec poetet e vjeter, poetet njihen kur je ne shkolle, kur rritesh njerezit behen vete poete.

Kur je ne mergim, fillon te lexosh poezi dhe tregime nga shkrimtare te huaj.
    Pse e thua kete ti??

Une psh kam pas rastin te njof poete dhe ketu ne forum. Do thuash ti ke ke pare? Ty pra ke do me pa je shume poete
    S |< R /\ p /\ |_ |
    Skrapali.Babuc.Pianec.Do.Me.Se.Kam.Sa.Te.Duash

6. #-4
    Larguar..
    Anėtarėsuar
    31-08-2009
    Postime
    4,530
    Citim Postuar mė parė nga EkOnOmIsTi Lexo Postimin
    Pse e thua kete ti??

Une psh kam pas rastin te njof poete dhe ketu ne forum. Do thuash ti ke ke pare? Ty pra ke do me pa je shume poete

dhe ti fillove tani hajd shkruaj nje poezi dhe pastaj do jesh poeti me i madh i koherave qe une kam pare ndonjehere.

7. #-3
    Anėtarėsuar
    22-05-2005
    Vendndodhja
    Pse Do Vish Dhe Ti ?
    Postime
    2,406
    dhe ti fillove tani hajd shkruaj nje poezi dhe pastaj do jesh poeti me i madh i koherave qe une kam pare ndonjehere.
    Te dy sikur ska lezet.

o ti o une. meqense ti ke dunti une skam pse behem me zor, prandaj me mire vazhdo ti dhe une jam kranar per ty
    S |< R /\ p /\ |_ |

8. #-2
    Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    20-06-2009
    Postime
    98
    Nuk njihen sepse nuk ka poete cilesore.

9. #-1
    Larguar..
    Anėtarėsuar
    31-08-2009
    Postime
    4,530
    Citim Postuar mė parė nga EkOnOmIsTi Lexo Postimin
    Te dy sikur ska lezet.

o ti o une. meqense ti ke dunti une skam pse behem me zor, prandaj me mire vazhdo ti dhe une jam kranar per ty

pse kaq i druajtur mo ja nje

mora lapsin dhe nje flete
    mendova te shkruaj nje
    poezi qe te jep jete
    une te jetoj ne te.

Ka poete qe cmohen per krijimtarine e tyre. Psh, Teta Pranvera dhe te tjere.

Anėtarėsuar
    22-05-2005
    Vendndodhja
    Pse Do Vish Dhe Ti ?
    Postime
    2,406
    pse kaq i druajtur mo ja nje

mora lapsin dhe nje flete
    mendova te shkruaj nje
    poezi qe te jep jete
    une te jetoj ne te.

Ka poete qe cmohen per krijimtarine e tyre. Psh, Teta Pranvera dhe te tjere.
    Une i druajtur!! E ke gabim une kenaqem kur lexoj poezit e tua.

Faleminderit shume e bukur kjo qe shkruajte
    S |< R /\ p /\ |_ |

Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •