Ilirishtja gjendet e shkruar kudo nëpër zbulime arkeologjike, në Shqipëri dhe në Greqi, por ato i quajnë greqishte e vjetër, edhe pse kuptimi i tyre është plotësisht shqip dhe s'kanë asnjë lidhje me greqishten e sotme.Postuar më parë nga Fieri89
Në rregull, por duhet bërë krahasimi edhe me gjuhët e sotme, se ti thua që ne e paskemi huazuar diellin nga grekët.nuk po them që fjalët "ditë" me "yll" qenkan Greqisht që ti të thuash "Asteros+Meras". Unë po them "Dias+Helios"="Perëndia Diell".
Perëndisë në greqishten e sotme i thonë "panaia" ose "theos". "Dias" s'ka lidhje me greqishten dhe nuk gjen shpjegim tek asnjë fjalë greke e sotme.
Meqë "dias illios" ka kuptim në shqip dhe jo në greqisht, pse duhet thënë që kjo vjen nga greqishtja?
Përderisa greqishtja e vjetër përngjan me shqipen dhe jo me greqishten, atëherë këtu ka diçka që nuk shkon. Përpiqu të mendosh me mendjen tënde dhe jo të të tjerëve.
Greqia është një shtet i cili, territorin, kulturën, shkronjat, historinë, i mori prej shqiptarëve.sepse nën influencën Greke kemi qenë edhe vazhdojmë të jemi më shumë se çdo influencë tjetër.
Krijoni Kontakt