Close

Rezultati i Sondazhit: Eshte "Diell" fjale me origjina greke ?

Votues
41. Nuk mund të votoni në këtë sondazh
  • Po , rrjedh nga "Dias Helios"

7 17.07%
  • Jo , shpjego ?

34 82.93%
Faqja 4 prej 8 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 76
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Citim Postuar më parë nga Fieri89
    Prapë u ngatërrove Bato, për ilirishten ne nuk dimë asgjë! Sepse nuk ka asnjë dokumentim mbi gjuhën ilire. Kurse ti thua "Greqishtja e lashtë qenka Ilirishte", kjo nga doli? Kur nuk dihet asgjë mbi Ilirishten, ti si e nxjerr gjuhën më të vjetër të dokumentuar(Greqishten) si gjuhë ilire? Ti nuk di asnjë fjalë ilire! ASGJË!
    Ilirishtja gjendet e shkruar kudo nëpër zbulime arkeologjike, në Shqipëri dhe në Greqi, por ato i quajnë greqishte e vjetër, edhe pse kuptimi i tyre është plotësisht shqip dhe s'kanë asnjë lidhje me greqishten e sotme.

nuk po them që fjalët "ditë" me "yll" qenkan Greqisht që ti të thuash "Asteros+Meras". Unë po them "Dias+Helios"="Perëndia Diell".
    Në rregull, por duhet bërë krahasimi edhe me gjuhët e sotme, se ti thua që ne e paskemi huazuar diellin nga grekët.

Perëndisë në greqishten e sotme i thonë "panaia" ose "theos". "Dias" s'ka lidhje me greqishten dhe nuk gjen shpjegim tek asnjë fjalë greke e sotme.

Meqë "dias illios" ka kuptim në shqip dhe jo në greqisht, pse duhet thënë që kjo vjen nga greqishtja?
    Përderisa greqishtja e vjetër përngjan me shqipen dhe jo me greqishten, atëherë këtu ka diçka që nuk shkon. Përpiqu të mendosh me mendjen tënde dhe jo të të tjerëve.

sepse nën influencën Greke kemi qenë edhe vazhdojmë të jemi më shumë se çdo influencë tjetër.
    Greqia është një shtet i cili, territorin, kulturën, shkronjat, historinë, i mori prej shqiptarëve.

18 scudetti Maska e Gjinokastra
    Anëtarësuar
    29-08-2009
    Postime
    1,159
    Citim Postuar më parë nga -BATO- Lexo Postimin
    Ilirishtja gjendet e shkruar kudo nëpër zbulime arkeologjike, në Shqipëri dhe në Greqi, por ato i quajnë greqishte e vjetër, edhe pse kuptimi i tyre është plotësisht shqip dhe s'kanë asnjë lidhje me greqishten e sotme.
    Prapë po krijon konfuzion. Greqishtja e lashtë ishte ajo që ishte, unë nuk kam thënë ndonjëherë se grekët modern rrjedhin prej grekëve të lashtë, madje kam thënë të kundërtën. Askush nuk po thotë se kush është pasardhëse e Greqishtes së lashtë, por ajo që dihet mirë është mungesa e plotë e dijeve mbi gjuhën ilire, DIHET = ZERO! Prandaj Ilirishtja nuk krahasohet as me Greqishten e lashtë, as me Shqipen as me ndonjë gjuhë tjetër, mundet edhe të mos jetë IE, thjesht se nuk dihet asgjë mbi të.

Në rregull, por duhet bërë krahasimi edhe me gjuhët e sotme, se ti thua që ne e paskemi huazuar diellin nga grekët.
    Unë po them që "Diell" është muarrë nga Greqishtja e lashtë, "Dias Helios"="Perëndia Diell".

Perëndisë në greqishten e sotme i thonë "panaia" ose "theos". "Dias" s'ka lidhje me greqishten dhe nuk gjen shpjegim tek asnjë fjalë greke e sotme.
    Nuk mendoj se ti je kaq i pa ditur, sa të mendosh se një perëndi pagane mund të ketë lidhje me grekët modern, edhe thjesht po bën show këtu se nuk e mohon dot origjinën e fjalës nga Greqishtja e lashtë.

Meqë "dias illios" ka kuptim në shqip dhe jo në greqisht, pse duhet thënë që kjo vjen nga greqishtja?
    "Dias"(Greqishte e lashtë)=Perëndi, ndërsa "Helios"(Greqishte e lashtë)=Diell, pra Perëndia Diell. Ti je shumë i hutuar, të mendosh se "Diell" nuk rrjedh nga "Perëndia Diell", por na rridhka nga "Ylli i ditës" që gjithsesi nuk është Shqip, por IE.

Përderisa greqishtja e vjetër përngjan me shqipen dhe jo me greqishten, atëherë këtu ka diçka që nuk shkon. Përpiqu të mendosh me mendjen tënde dhe jo të të tjerëve.
    Je jashtë teme, askujt nuk i intereson tek kjo temë me kë ngjan Greqishtja e lashtë. Hap temë tjetër po deshe.

Greqia është një shtet i cili, territorin, kulturën, shkronjat, historinë, i mori prej shqiptarëve.
    (Greqia *MODERNE*)

Territorin e ka muarrë prej turqëve. Kulturën prej turqëve, shkronjat prej Greqishtes së lashtë(që vetë i kishte muarrë prej Fenikësve), historinë prej Grekëve të lashtë. Prej shqiptarëve nuk kanë muarrë asgjë, e para gjë që muarrën ishte njësia territoriale detare që ja blenë Sali tradhëtarit.
    [QUOTE =puroshkodran;2654864]Roma del kampion[ /QUOTE]

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    LERE MORE FIERI MOS RREJ MOS U MUNDO TE NA TREGOSH PRRALLA .

GREKU I LASHT !
    PREJ KUR FILLON LASHTESIA PER TYE?

Per me dominue ashtu si ju e paraqitni duhet te ekzistoj nje mbretri e madhe me nje shtrirje te madhe po le mos rrej se u ka dal boja rrenve te tilla.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Prapë po krijon konfuzion. Greqishtja e lashtë ishte ajo që ishte, unë nuk kam thënë ndonjëherë se grekët modern rrjedhin prej grekëve të lashtë, madje kam thënë të kundërtën. Askush nuk po thotë se kush është pasardhëse e Greqishtes së lashtë, por ajo që dihet mirë është mungesa e plotë e dijeve mbi gjuhën ilire, DIHET = ZERO! Prandaj Ilirishtja nuk krahasohet as me Greqishten e lashtë, as me Shqipen as me ndonjë gjuhë tjetër, mundet edhe të mos jetë IE, thjesht se nuk dihet asgjë mbi të.
    Kjo padije për ilirishten vjen ngaqë atë e quajnë greqishte të lashtë.
    Si ka mundësi që dimë për "greqishte të lashtë dhe grekë të vjetër" 4-5 mijë vjeçarë dhe nuk dimë asgjë për ilirishten para dy mijë vjetësh?

Për mua grekët janë fise egjiptiane që erdhën për herë të parë në tokat ilire rreth dy mijë vjet më parë. Dalëngadalë, ata u zgjeruan dhe formuan shtetin që kanë sot.
    Je jashtë teme, askujt nuk i intereson tek kjo temë me kë ngjan Greqishtja e lashtë. Hap temë tjetër po deshe.
    Nuk jam jashtë teme, po puna është se ti nëpër debate nxehesh shpejt dhe humbet qetësinë
    (Greqia *MODERNE*)
    Territorin e ka muarrë prej turqëve. Kulturën prej turqëve, shkronjat prej Greqishtes së lashtë(që vetë i kishte muarrë prej Fenikësve), historinë prej Grekëve të lashtë. Prej shqiptarëve nuk kanë muarrë asgjë, e para gjë që muarrën ishte njësia territoriale detare që ja blenë Sali tradhëtarit.
    Me sa shoh, për ty edhe Çamëria qenka greke.

i/e regjistruar Maska e SERAFIM DILO
    Anëtarësuar
    06-01-2008
    Postime
    7,780
    Prejardhja e fjales Diell...duhet te vi.. o vjen nga fjala; Dielli.

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    @Fieri89 a.k.a. Gjinokastra

Mos i ha kellep shoku ato qe lexon ne wiki ...

E para njere kur thua qe Dias eshte greqisht, mendohu dy here sepse nuk eshte greqisht, per me teper nuk eshte as indo-evropiane...

Dias, Deus, Dio , Diell ndajne bashke nje substrat qe kane si rrenje fjalen *dyeu qe eshte PARA-INDO-EVROPIANE.

Le te mos jete shqip, vete huazimi dhe ardhja e kesaj fjale ne ditet e sotme verteton se shqipja ka pasur si nene nje gjuhe qe eshte folur ketu e 5000 vjet perpara (Ne mos me shume).

Duke u mbeshtetur tek kjo, dhe tek faktet historike qe thone se fiset greke u vendosen ne ballkan ne fund te mijevjecarit te dyte p.e.s. (aty rreth viteve 1300-1200 p.e.s.) gjasat jane qe *dyeu te jete huazuar nga po ajo gjuhe (proto-shqipe: nena e gjuhes shqipe) qe eshte folur ne zonat e ballkanit.

Jo domosdoshmerisht ajo qe folet dhe shkruhet, gjuhet jane bere per tu folur packa ca qe u shkruajten me bollek ngordhen rruges dhe sgnelen gje vec relike te kohes.

... Dalëngadalë, ata u zgjeruan dhe formuan shtetin që kanë sot.
    Kujdes shoku, asnjehere nuk kane formuar shtete ata ...

Problemi qendron se skan pas ndonjehere shtet, hiq ca "qytete" administrative qe me se shumti haheshin mes tyre se sa luftuan bashke ndonjehere ... U desh, Leka qe ti mblidhte bashke, mos flasim se sa e kane dashur ne te vertete ...

Shtetin e vetem qe kane, jua falen dhurate shtetet perendimore, kuptohet me gjakun e derdhur te Arvanitasve ...

Parazite kane qene dhe jane, mund te marrish per reference dhe kete nderhyrjen e fundit per ta shpetuar si shtet.

18 scudetti Maska e Gjinokastra
    Anëtarësuar
    29-08-2009
    Postime
    1,159
    Kjo padije për ilirishten vjen ngaqë atë e quajnë greqishte të lashtë.
    Si ka mundësi që dimë për "greqishte të lashtë dhe grekë të vjetër" 4-5 mijë vjeçarë dhe nuk dimë asgjë për ilirishten para dy mijë vjetësh?

Për mua grekët janë fise egjiptiane që erdhën për herë të parë në tokat ilire rreth dy mijë vjet më parë. Dalëngadalë, ata u zgjeruan dhe formuan shtetin që kanë sot.

Nuk jam jashtë teme, po puna është se ti nëpër debate nxehesh shpejt dhe humbet qetësinë

Me sa shoh, për ty edhe Çamëria qenka greke.
    Grekët e lashtë ishin "të bardhë". Ilirët faktikisht u dyndën në toka trake, trakët në toka dorike, dorët drejt akeanëve, edhe jo e kundërta.
    Të gjithë vendemrat më të lashtë në Iliri kanë qenë trake, ashtu siç të gjithë vendemrat në Traki kanë qenë dorike. Dyndja e Ilirëve që janë pjesë e kulturës së Hallstatt-it nga Alpet drejt Ballkanit perëndimor, shtyu banorët vendës(trakët) drejt ballkanit lindor(tokat dorike), Dorët vetë u dyndën drejt tokave akeane në ballkanin jugor. Mos harro nga popujt paleo ballkanik, ilirët ishin mëtë rijtë, me ADN alpine edhe jo ballkanike. Kjo shpjegon edhe pse vendemrat në Iliri ishin trak, edhe pse dorët u dyndën në tokat akeane.

Sa për Çamërinë, ata e muarrën nga Turqit, sepse Shqipëria nuk ekzistonte kur ata e muarrën Çamërinë.

Citim Postuar më parë nga SERAFIM DILO Lexo Postimin
    Prejardhja e fjales Diell...duhet te vi.. o vjen nga fjala; Dielli.
    100% dakort.

Citim Postuar më parë nga Scion Lexo Postimin
    @Fieri89 a.k.a. Gjinokastra

Mos i ha kellep shoku ato qe lexon ne wiki ...

E para njere kur thua qe Dias eshte greqisht, mendohu dy here sepse nuk eshte greqisht, per me teper nuk eshte as indo-evropiane...

Dias, Deus, Dio , Diell ndajne bashke nje substrat qe kane si rrenje fjalen *dyeu qe eshte PARA-INDO-EVROPIANE.

Le te mos jete shqip, vete huazimi dhe ardhja e kesaj fjale ne ditet e sotme verteton se shqipja ka pasur si nene nje gjuhe qe eshte folur ketu e 5000 vjet perpara (Ne mos me shume).

Duke u mbeshtetur tek kjo, dhe tek faktet historike qe thone se fiset greke u vendosen ne ballkan ne fund te mijevjecarit te dyte p.e.s. (aty rreth viteve 1300-1200 p.e.s.) gjasat jane qe *dyeu te jete huazuar nga po ajo gjuhe (proto-shqipe: nena e gjuhes shqipe) qe eshte folur ne zonat e ballkanit.

Jo domosdoshmerisht ajo qe folet dhe shkruhet, gjuhet jane bere per tu folur packa ca qe u shkruajten me bollek ngordhen rruges dhe sgnelen gje vec relike te kohes.

Kujdes shoku, asnjehere nuk kane formuar shtete ata ...

Problemi qendron se skan pas ndonjehere shtet, hiq ca "qytete" administrative qe me se shumti haheshin mes tyre se sa luftuan bashke ndonjehere ... U desh, Leka qe ti mblidhte bashke, mos flasim se sa e kane dashur ne te vertete ...

Shtetin e vetem qe kane, jua falen dhurate shtetet perendimore, kuptohet me gjakun e derdhur te Arvanitasve ...

Parazite kane qene dhe jane, mund te marrish per reference dhe kete nderhyrjen e fundit per ta shpetuar si shtet.
    Heheh, unë nuk lexoj Wilkespedia . Por ke shumë të drejta tek ajo që thua, natyralisht edhe fjala "Dias" edhe fjala "Helios" në fund të fundit janë fjalë me ngjashmëri me gjuhët e tjera IE.

Dias/Theos/ Deus/ Dweus/ Perëndia/ Dio etj.
    Helios/ Diell/ Stella/ Star etj.

-

Në fakt Greqinë moderne e kanë krijuar Evropianët, kryesisht danezët, por edhe gjermanët. Vetëm ushtarët e tyre ishin arbërorë.

1-Mos e përmend më fjalën "Arvanitës", sepse kjo tregon se ti studion nëpërmjet Wiki-t.

2-Mos ngatërro grekët e lashtë me grekët modern.
    [QUOTE =puroshkodran;2654864]Roma del kampion[ /QUOTE]

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    16-05-2010
    Postime
    192
    Gjino!

"DIELL O ATA"

shekulli i III p.e.s

foto nuk jap, ketu eshte, germo gjino. dhe stop spekullimeve debileske prej llafazani

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Citim Postuar më parë nga Fieri89 Lexo Postimin
    Grekët e lashtë ishin "të bardhë". Ilirët faktikisht u dyndën në toka trake, trakët në toka dorike, dorët drejt akeanëve, edhe jo e kundërta.
    Të gjithë vendemrat më të lashtë në Iliri kanë qenë trake, ashtu siç të gjithë vendemrat në Traki kanë qenë dorike. Dyndja e Ilirëve që janë pjesë e kulturës së Hallstatt-it nga Alpet drejt Ballkanit perëndimor, shtyu banorët vendës(trakët) drejt ballkanit lindor(tokat dorike), Dorët vetë u dyndën drejt tokave akeane në ballkanin jugor. Mos harro nga popujt paleo ballkanik, ilirët ishin mëtë rijtë, me ADN alpine edhe jo ballkanike. Kjo shpjegon edhe pse vendemrat në Iliri ishin trak, edhe pse dorët u dyndën në tokat akeane.

1-Mos e përmend më fjalën "Arvanitës", sepse kjo tregon se ti studion nëpërmjet Wiki-t.

2-Mos ngatërro grekët e lashtë me grekët modern.
    Pse po rren o derezi

GREKU I PARE DANAU ISHTE I BARDH SI FUNKUSIE.

Ska ligj se te kisha tregue si i ben ti te paret te zbritur nga mali apo si i paraqet ata te zinj apo si i ndan thraket nga vllezerit yllir mjer akademiket qe kemi ne , qe lejojn tipa te till te prononcojn te pa verrteta ne publik.

O mjeran greqia moderne tu shit dhe kot e ke ti dhe shoket tuaj per ti dal ball furtunes-kapitulimit medomos duheni te lani borxhin ose ndizeni luften e tret botrore ose shume shpejt greqia do te coptohet per ti la borxhet botes.
    Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 26-05-2010 më 12:09

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Ilirët faktikisht u dyndën në toka trake, trakët në toka dorike, dorët drejt akeanëve, edhe jo e kundërta.
    Këto teori janë ato që ta bëjnë kokën dhallë ty dhe të ngatërrojnë në mënyrë të pazgjidhshme. Nuk të vë faj, shumica e njerëzve mendojnë ashtu siç edukohen.

Sa për Çamërinë, ata e muarrën nga Turqit, sepse Shqipëria nuk ekzistonte kur ata e muarrën Çamërinë.
    Nuk ka rëndësi kjo, ajo që unë thashë është se ai ishte truall shqiptar, i banuar nga shqiptarë.
    Shqipëria u vetëshpall shtet më 1912-ën, pavarësisht se nuk e njihnin. Grekët nuk e morën vetë Çamërinë, atë ia dhuruan fuqitë e mëdha.
    Sa për diellin, shoh se është e pamundur të të mbushet mendja.

.
    Ndryshuar për herë të fundit nga -BATO- : 26-05-2010 më 16:31

Faqja 4 prej 8 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •