Racizmi i Mirelës - bumerang i dhimbshëm !!!
Ka shumë kohë që presimin ngritjen dhe famën e kombit tonë ndër më të lashtit në Evropë. Aty këtu herë pas here kemi pas individ të fushave të ndryshme që kanë arrit famë dhe sukses botëror dhe që na kanë bërë të ndihemi krenar për përkatësin tonë kombëtare. Si sukses e pranuam edhe nominimin për kandidate për deputete në Parlamentin Britanez të zonja Mirela Bogdani nga Shqipëria. Informacioni për të u shpërnda gjithandej dhe unë personalisht e lexova në një nga portalet elektronike Islame, ku kishte komente shumë të mira për të .
Ajo çfarë thuhet se ishte insistim i saj që të bëj marketing vetës në shtetin e saj amë që ia kishte harruar vlerat humane, statistikat dhe përbërjen e popullsisë dhe historinë e këtij shteti. Kështu kishte arritur që me të jetë mysafire në emisionin “Déjà Vu” të datës 12.12.2009, që u transmetua në stacionin televiziv “Top Channel” të Shqipërisë.
Forumi Mysliman i Shqipërisë një organizatë qytetare dhe e formuar që bënë monitorimin e medieve menjëherë pas emisionit pati publikuar videon që pa dyshim tronditi dhe indinjoj mbarë opinionin mysliman shqiptar.
Pa dyshim që ishte indinjuese fakti që zonjës suksesit të së cilës i u gëzuam me shpresë se dikush ka dal nga ‘’mentaliteti i getos’ dhe që u ndehem mirë për suksesin e saj na doli të jetë ‘monstrum’ .
Në emisionin e lartë përmendur zonja tregoj anën e vërtetë të saj. Ajo e provokuar nga pyetjet e prezantuesit dhe disa foto që shfaqeshin në ekran në të cilat shiheshin disa vajza me mbulesë Islame, filloj të shfaqë mungesën e kulturës qytetare të pranimit të diversitetit kulturor. Çdo fjalë që nxirrte ngjallte urrejtje, neveri por më tepër se kaq tregoj aq injorante në të dhëna sa që nuk dyshoj edhe ata që nuk e kanë qejf Islamin kanë qeshur me injorancën e saj.
Sa gjyshja e nënë shqiptare e pështyrë dhe urryer atë kur ato u gëzuan për atë e ajo i nënçmonte. Po e marrë me mend se sa kanë qeshur e janë zbavitur historianët dhe analistët e mirëfilltë shkencor. Duhet të stërvitesh mirë për të qenë kaq e padijshme.
Menjëherë pasi u bë i njohur racizmi dhe islamofobia e zonjës pasuan reagimet anë kënd kombit shqiptarë. Në këtë drejtim mund të vlerësojmë shumë punën e Forumit Musliman Shqiptarë që përpjekjet e tyre i drejtuan në adresën e duhur , aty ku mund të merreshin në konsideratë pikërisht në Londër te Partia Konservatore parti kjo që e kishte dominuar si kandidate të tyre . Për këtë kishte marrë përgjigjen e parë pozitive që do të ketë në konsideratë kërkesën e tyre.
E indinjuar ne këtë situatë dhe kundërshtinë qytetare të myslimanëve shqiptar, zonja Mirela në fund të vitit të kaluar nuk ishte mjaftuar me kaq por kishte filluar që në forumet virtuale të i kërcënoj ‘me burrin e saj të fort’ të gjithë ata që e kundërshtuan .
Kur për fenë Islame foli me aq pak stil e nivel dhe injorancë ekstreme, ndoshta edhe nuk mund të i shihet për të madhe fakti që në tekstet e saja nënçmonte dhe i etiketonte në mënyrë fëmijërore analistët më të mirë të problemeve të shoqërisë Islame , hoxhallarët dhe të tjerë njerëz që e kundërshtuar . Ajo kërcënonte njerëzit e vet se burri i saj që punon në një institucion për monitorimin e terroristëve do të hulumtojë për ta, harronte se kush e ka ndërgjegjen e pastër dhe dosjet blako nuk brengoset fare për të tilla kërcënime.
Ndonëse në televizionet shqiptarë shpesh herë u jipet rast racistëve, islamofobëve dhe injorantëve të tillë, dhe se në vendin tonë ka ende konsumator për këtë konsum ‘shije derri’ në vendin e civilizimit perëndimor në Britani të Madhe të tilla delikte dënohen rëndë.
Më në fund me 28 Janar 2010 Forumi Musliman i Shqipërisë pranoj një letër ne Asambleja Kombëtare e Wellsit , ku informohej që racistja Mirela Bogdani është larguar nga lista e të nominuarëve dhe se nuk besohet se mund të jetë ndonjëherë.
Sa do e dhimbshme që mund të jetë kjo situatë prapë se prapë dikush duhet të bëhet kurban që të tjerët të marrin mësim. Fama siç po vërehet nuk është kriter dhe as që do të jetë ndonjëherë. Askund nuk mund ta arsyetoj e kaluara ose pozita por kultura dhe vlerat e tanishme. Pranimi i vlerave Islame ashtu si janë është kulturë dhe inteligjencë minimale.
Të njohësh Islamin vetëm nga lajmet ndërkombëtare do të thotë të jesh totalishtë i pa informuar. Fjala e parë e kësaj feja ishte lexo dhe qindra herë e porositur brenda librit të saj Kuranit. Mbi 1200 argumente shkencore të këtij libri flasin për universalitetin dhe të qenurit e tij Hyjnor .
Do në fund fare të përmend një fjalët të dëgjuar nga një hoxhë i madh nga Ferizaj , Adem Hoxha i cili thotë : ‘’ Po përpiqen ta nënçmojnë Islamin, ta ulin atë sa më poshtë. E kjo po i ngjanë hedhjes së topit të futbollit me forcë teposhtë e ai vetëm se më lart po kërcen , siç po ngitet Islami pavarësisht se po mundohen ta nënvlerësojn.
Getnian Jetishi
Ferizaj Kosovë
Krijoni Kontakt