Close
Faqja 11 prej 13 FillimFillim ... 910111213 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 101 deri 110 prej 129
    _____
    Anëtarësuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Citim Postuar më parë nga Explorer Lexo Postimin
    Hahahaah...Ti definitivisht nuk ke lidhje se cka po flet...hahahahaha.
    Po hajt se po e thjeshtojme pak fjalorin se dukesh qe je pak naive.
    Ti thua "shamia s'me pelqeu" , por ky nuk eshte argumentin qe une te kerkova.
    Une me duket se te pyeta, pse nuk te pelqeu shamia ( feja).
    Pra me trego shkakun.
    Lehte eshte te thuash s'me pelqen p.sh krishterizmi.
    Por arsyeja??? Cila eshte arsyeja ( Argumenti)????
    A me kuptoveeeee?

Qofsh me jete, qofsh.
    U ritsh e madheeee !
    Hehehehe...

Jo , po shume ne zor feja per ty.
    Humbje e madhe per Islamin...hehehehehe !
    Nese do ta dish, njeriu ka nevoje per Zotin e madheruar, e jo Zoti per njeriun.
    Zoti i ka te gjitha.

Edhe njehere po na ben me dije se ti fene Islame e paske mesuar prej 1001 neteve.
    E kuptuam se ti je nje njeri qe nuk di te lexoje ( anlfabete).
    Se po te dishe te lexosh, do ta merje burimin e Islamit, do ta lexoje dhe do te kuptoje se feja Islame nuk eshte perallë sic po na e prezanton ti ne kete forum.
    Ti nuk di me shume se sa c'te ka thene gjyshja dhe c'te ka thene ai psudohoxha.
    Ti je nje injorante ( e pa ditur ) ne kete drejtim.
    Prandaj te thashe, separi meso, lexo e pastaj eja e debato.
    Me i rezikshme per veten e tije, eshte njeriu gjysem i ditur ( as analfabet e as alfabet).
    Une e pranoj qe nuk di shume mbi fene se s'kam pasur kohe te lire te rrij me librat fetare ne dore. Kete Bravo qe e ke kuptuar, por mos u ngrif aq shume se nuk je i vetmi person qe e bere kete zbulim. Mos qesh me veten si i mencur haha di me shume se kjo une sic ke bere ne cdo rrjesht qe ke shkruajtur sepse ti aty tregon nivelin tend te ulet. Seriozisht qenke nje njeri shume i ulet.
    Si nuk plasi Islami per mua nuk plas edhe une per te, ka shume fe te tjera qe mund te zgjedh te besoj. Ju permbani 21% te botes .....79% eshte shumica tjeter eshte shumice me e madhe.

http://www.adherents.com/images/rel_pie.gif

Atehere gjithe te mirat se me tipa si vetja jote nuk merrem dot.

Musliman-Shqiptarë-krenar Maska e gimche
    Anëtarësuar
    24-02-2009
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    3,642
    Citim Postuar më parë nga s0ni Lexo Postimin
    Okkk sh. mire s’pike alkol. Se shef po bej mbledhje te shof sa mysliman je me pytjet
    Vazhdojme….plazhit i bene vizite me pantallona te gjata, edhe bluze? Apo shkon tamam per rreze dielli?
    Pemen e vitit te ri e zbukuron?

Po fene ce deshe ndiheshe i vetmuar ato 7 vite larg familjes edhe fillove te lexoje kuran/biblen. Sepse Zotin zakonisht e kerkon ne kohe kur ndihesh keq, duke marre parasysh veten time.

Kam treguar ke ajo tema e shamise pak a shume per veten. Kur isha e vogel adoleshente per 1 muaj me coi gjyshja tek hoxha, me donin te vishja shami edhe mos ti flisja cunave, e lashe fare fene per keto arsye.
    Une kam perqafuar shkencen edhe Zotin, feja ime eshte spirituale (shpirterore)

Kurani me frikesoi kur e lexova, me sa mbaj mend qe atehere kur shkoja tek hoxha, "mos bej kete, mos bej ate" cdo gje qe beje ishe mekat.
    Tani, meqe ti e ke lexuar mire e mire. A eshte e vertete qe faqet e fundit te Kuranit jane me te vlershme sesa faqet e para. Nqs ka kundershtim per dicka faqet e fundit merren persiper? A nuk jane faqet e fundit pak me hostile e agresive?
    Haahahahaha ah kjo përmbledhja yte na mbyti fare
    Po plazhit i bëj vizitë tamam për rreze dielli
    Pemen e Vitit të Ri nuk e zbukuroj

Jo nuk ndihesha i vetmuar, përkundrazi kisha shumë shoqëri mirpo festat fetare ishin ato që më joshnin të dija për fenë p.s muaji i Ramazanit, Bajrami dhe ditët tjera më bënin përshtypje pastaj në Gjermani kishte Xhamia shkonim në ditë festash i vizitonim dhe keshtu krijova një lloj lidhje me Xhaminë, pas një kohe fillova t'i vështroj edhe Kishat dhe objektet tjera fetare, si përfundim fillova të lexoj mbi fetë dhe ja sot

Po më ke treguar paksa, në rregull edhe ne e kemi fenë spirituale, pastaj është vet feja ajo që na stimulon të mësojmë mbi shkencen.

Jo shiqo nuk është çdo gjë mëkat thjeshtë merre Kur'anin për bazë dhe Hadithet (porositë Profetike) ajo që është mekat në bazë të Kur'anit dhe Haditheve ajo edhe është mekat, ndërsa ajo që thonë njerëzit nuk më bënë përshtypje.
    Faqet fundit të Kur'ani flasin për ditën e gjykimit (pra një temë ndieshme), mirpo nuk do të thoja se janë agresive për vetë faktin se aty shqyrtohen mirë pozicionët e njerëzve atë që kanë bërë vepra të mira përgëzohen dhe u jepet një garanc për një parajs, ndërsa ata që kanë bërë krime kërcenohen me ferr dhe u bëhët thirrje të ndërprejnë krimet e tyre, t'i kthehen Zotit dhe të pendohen.

Anëtarësuar
    24-02-2009
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    3,642
    Nuk mund t'i kuptoj disa njerëz se si kanë kohë të lirë dhe nuk kanë me çka të mirren gjatë tërë ditës dhe i futin hundët aty ku debatojnë dy persona tjerë.
    Explorer askush nuk t'u drejtua ty, askush nuk ishte duke folur me ty, ç'pate që u fute në debatin tonë?
    A mos pate frikë se u kënaqëshim muhabet a?
    Mësohu t'i respektosh tjerët dhe të mos u ndërhyjsh në biseda, gjej dike si ti i cili i do konfliktet dhe debato më të mos eja ketu të na prishesh muhabetin!
    Unë definitivisht nuk merrem me ty dhe këtë ta shkruajta vetëm për ta bërë të ditur sepse sa më shumë që të kthejmë pergjigje ne ty ti edhe më shumë i fut hundët

Citim Postuar më parë nga gimche Lexo Postimin
    Nuk mund t'i kuptoj disa njerëz se si kanë kohë të lirë dhe nuk kanë me çka të mirren gjatë tërë ditës dhe i futin hundët aty ku debatojnë dy persona tjerë.
    Explorer askush nuk t'u drejtua ty, askush nuk ishte duke folur me ty, ç'pate që u fute në debatin tonë?
    A mos pate frikë se u kënaqëshim muhabet a?
    Mësohu t'i respektosh tjerët dhe të mos u ndërhyjsh në biseda, gjej dike si ti i cili i do konfliktet dhe debato më të mos eja ketu të na prishesh muhabetin!
    Unë definitivisht nuk merrem me ty dhe këtë ta shkruajta vetëm për ta bërë të ditur sepse sa më shumë që të kthejmë pergjigje ne ty ti edhe më shumë i fut hundët
    O gimche m . ti , ç'pate more majmun!!!!!??????

Ky eshte forum, une debatoj me ke te dua .
    Ti nese do te debatosh me dike vecanerisht, ke nje pulle ( sustë ) ne forum qe quhet PM.
    Shtype ate dhe debato ne "privat" vete per vete me ate person.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Explorer : 28-02-2010 më 14:13
    Ndrysho Firmën

_____
    Anëtarësuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Citim Postuar më parë nga gimche Lexo Postimin
    Haahahahaha ah kjo përmbledhja yte na mbyti fare
    Po plazhit i bëj vizitë tamam për rreze dielli
    Pemen e Vitit të Ri nuk e zbukuroj

Jo nuk ndihesha i vetmuar, përkundrazi kisha shumë shoqëri mirpo festat fetare ishin ato që më joshnin të dija për fenë p.s muaji i Ramazanit, Bajrami dhe ditët tjera më bënin përshtypje pastaj në Gjermani kishte Xhamia shkonim në ditë festash i vizitonim dhe keshtu krijova një lloj lidhje me Xhaminë, pas një kohe fillova t'i vështroj edhe Kishat dhe objektet tjera fetare, si përfundim fillova të lexoj mbi fetë dhe ja sot

Po më ke treguar paksa, në rregull edhe ne e kemi fenë spirituale, pastaj është vet feja ajo që na stimulon të mësojmë mbi shkencen.

Jo shiqo nuk është çdo gjë mëkat thjeshtë merre Kur'anin për bazë dhe Hadithet (porositë Profetike) ajo që është mekat në bazë të Kur'anit dhe Haditheve ajo edhe është mekat, ndërsa ajo që thonë njerëzit nuk më bënë përshtypje.
    Faqet fundit të Kur'ani flasin për ditën e gjykimit (pra një temë ndieshme), mirpo nuk do të thoja se janë agresive për vetë faktin se aty shqyrtohen mirë pozicionët e njerëzve atë që kanë bërë vepra të mira përgëzohen dhe u jepet një garanc për një parajs, ndërsa ata që kanë bërë krime kërcenohen me ferr dhe u bëhët thirrje të ndërprejnë krimet e tyre, t'i kthehen Zotit dhe të pendohen.

Atehere vazhdojme,
    Nene Terezen do ta pranoje si shenjtore (saint)?
    Kafshet kane shpirt ne fe? Apo vetem njerezit shkojne ne parajse?

i/e regjistruar Maska e Anesti_55
    Anëtarësuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647

Mbi Islamofobinë publike të Mirela Bogdanit-Olsi Jazexhi

Mbi Islamofobinë publike të Mirela Bogdanit

27/02/2010

Nga: Olsi Jazexhi

1.

Në Shqipëri islamofobia dhe qëndrimet raciste hasen shpesh në komunikimin publik të shumë mediave. Fyerjet kundër arabëve, turqve, aziatikëve, kinezëve, evgjitëve, muslimanëve me mjekra dhe grave me shami shpalosen herë pas here në shtypin tonë dhe shpesh prononcohen nga njerëz të cilët e kaluara komuniste e vendit tonë i ka ngritur ne nivelin e ‘elitave’. Rasti i Ismail Kadaresë me esenë e tij "Identiteti evropian i shqiptarëve" (botuar në 2006), ku autori përshkruante shqiptarët të ndarë si me thikë ndërmjet Azisë dhe Evropës, se ata i përkasin vetëm Evropës, e cila përshkruhej si e bardhë, e krishterë dhe e civilizuar – ndërsa Azia si jo e bardhë, myslymane dhe e paqytetëruar, janë një shembull par excellence i komunikimit islamofobik dhe racist të Shqipërisë pas-komuniste. Lexuesit që ndoqën debatin ndërmjet Rexhep Qoses dhe Ismail Kadaresë mund të kenë vënë re sesi pala që mbështeste teoritë e Kadaresë ishte më e zëshme sesa ata që prekeshin nga fjalori racist dhe anti-musliman i shkrimtarit tonë të njohur. Mbështetja ndaj tezave raciste dhe islamofobike janë shenjë e keqe për një shoqëri që kërkon të distancohet nga e kaluara e saj moniste dhe antifetare dhe integrohet në Evropën shumëkulturore dhe shumë fetare që shumica e shqiptarëve ëndërrojnë.

2.

Në diskursin politik të vendit tonë, islamofobia, racizmi dhe ksenofobia kundër tjetrit kanë rrënjë të hershme. Islamofobia dhe racizmi kundër popujve jo-evropjanë, në të njëjtën mënyrë si edhe Holokausti janë produkte të proçesit modernizues perëndimor, nacionalizmit dhe kolonializmit. Holokausti nuk mund të ndodhte në Evropë pa diskursin racist që nacionalizmi dhe darvinizmi social nxitën gjatë shekullit të XIX dhe gjysmës së parë të shekullit të XX në Evropë. Me idetë eksluziviste dhe ksenofobike nacionalizmat e shekullit të XX përveç shpikjes se miteve të “rilindjes së kombeve pas errësirave perandorake”, indoktrinuan masat edhe me idenë që ato – pra kombet – ishin të dhëna nga Zoti, të shenjta, ndërsa ata që nuk i përkisnin kombit në fjalë ishin medoemos inferiorë dhe si pasojë të destinuara të zhdukeshin si kombe johistorike. Për të legjitimuar misionin e tyre mbi popujt e kontinentit, nacionalizmat evropjanë të shekullit të kaluar kanë përdorur idetë e orientalizmit dhe darvinizmit social, të cilat pretendojnë në superioritetin e racave mbi njëra tjetrën, vendosin perëndimin mbi lindjen, dhe si pasojë kanë klasifikuar si inferiorë popuj dhe njerëz të cilët më pas i kanë nënshtruar apo zhdukur në emër të qytetërimit. Në Ballkan, nacionalizmi serb dhe grek u mbështet në teoritë e darvinizmit social dhe orientalizmit për të nënshtruar dhe vrarë muslimanët shqiptarë, turkofonë, grekofonë dhe sllavishtfolës pas rënies së Perandorisë Osmane. Përveç muslimanëve, çifutët ishin komuniteti i dytë që vuajti pasoja persekutimi në shtetet moderne ballkanike.

3.

Idetë e darvinizmit social dhe orientalizmit janë përdorur edhe nga disa qarqe nacionaliste shqiptare pas krijimit të shtetit modern shqiptar. Pas rënies së Perandorisë Osmane disa grupe të krishterësh në vendin tonë, nisën një revansh kulturor dhe politik kundër muslimanëve vendas dhe trashëgimisë së tyre osmane. Pas shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë në vitin 1912, Faik Konica i dërgoi qeverisë së Vlorës një telegram në emër të Federatës Pan-Shqiptare Vatra. Në telegramin në fjalë, ai luste shtetarët shqiptarë që princi i ardhshëm i Shqipërisë të mos zgjidhej nga muslimanët, pasi nëse merrej i këtillë Shqipëria do të bëhej si Buhara, Khiva, Afganistani apo Tunizia. Por meqë ideali ynë është evropjan - shtonte ai - princi i vendit duhet të jetë i krishterë. Letra e Konicës, e këtij nacionalisti të edukuar dhe indoktrinuar nëpër institucionet arsimore të Perëndimit, tregon paragjykimet që Perëndimi dhe disa rrethe të krishterësh shqiptarë kishin në këto vite kundër muslimanëve dhe popujve aziatikë.

Të njëjtën frymë islamofobie ne gjejmë të përsëritet edhe në vitin 1921, kur në një memorandum të nënshkruar nga “shqiptarët e krishterë të Korçës” ndër të cilët figuronin emrat e Koli Rodhes dhe Kosta Kotës, të krishterët e jugut kërkonin të ndaheshin nga Shqipëria, të krijonin në jug të vendit një departament të krishterë i cili do të drejtohej nga 2/3 të krishterë dhe 1/3 muslimanë, meqë sipas tyre muslimanët e Shqipërisë së Mesme ishin njerëz të prapambetur që nuk mund ti përshtateshin qytetërimit perëndimor dhe si pasojë nuk mund të rronin dot me të krishterët. E njëjta gjë përsëritet edhe në Mirditë në këto kohë, kur mirditorët nën udhëheqjen e Gjon Marka Gjonit nuk donin të njihnin ‘yçymetin e Turkijes në Tiranë’ meqë aty sundonin muslimanë.

4.

Pas stabilizimit të shtetit shqiptar në vitin 1920, retorika dhe politikat diskriminuese kundër shqiptarëve që ishin muslimanë dhe kishin akoma lidhje me Turqinë u bënë pjesë të politikës modernizuese dhe kombëtarizuese të Shqipërisë së re. Të inspiruar nga idealet politike të kohës si nacionalizmi, socializmi, nazizmi dhe liberalizmi, intelektualë të rinjë shqiptarë që nga Ali Këlcyra, Stavro Vinjahu, Luigj Gurakuqi, Fan Noli dhe shumë të tjerë shpalosën nëpër shkrimet e tyre nevojën për ndryshimin dhe revolucionarizimin kulturor të shqiptarëve, largimin e tyre nga Turqia dhe Islami. Të gjitha këto justifikoheshin në emër të Perëndimit, ndërsa modernizmi i vendit përkthehej si oksidentalizëm.

Projekti modernizues i Shqipërisë së pas-viteve 20 ka qenë i mbushur me doza të mëdha anti-semitizmi dhe islamofobie. Influenca e ideve politike të perëndimit ndaj elitave dhe shtetit modern shqiptar në këto vite, jo vetëm që nxitën elitat tona që të shkatërrojnë në vendin tonë traditën popullore, kulturore, linguistike, politike, arkitektonike dhe fetare të trashëguar nga koha e Perandorisë Osmane, por arritën deri aty sa të influencojnë edhe zyrtarë të lartë të komuniteteve fetare të vendit që të bëhen vetë zëdhënës të mesazheve raciste kundër popujve semitë; çifutë dhe arabë, turqve dhe kështu me radhë. Personat që kanë lexuar burimet e Komunitetit Musliman të Shqipërisë, Kryegjyshatës Bektashiane, Kishës Katolike apo edhe shkrimet e të konvertuarëve në Protestantë nuk mund të lexojnë pa habi shkrimet e Hafiz Ali Korçës, kryemyfti Behxhet Shapatit, At Ali Turabiut, Gjergj Fishtës dhe Kristo Floqit. Ndikimi i ideve oksidentaliste mbi klerikët nacionalistë shqiptarë ishte aq i fortë sa që Behxhet Shapati deklaronte që Islami është fashizëm; At Ali Turabiu deklaronte se Bektashizma nuk është Islam, nuk ka lidhje me fetë aziatike dhe semitike. Hafiz Ali Korça, Gjergj Fishta, Anton Harapi dhe Hylli i Dritës i rrëfenin popullit sesi botës po i vjen fundi si pasojë e konspiracive të çifutërisë ndërkombëtare, ndërsa Kristo Floqi i përshkruante shqiptarët si arianë, të zgjedhur nga Zoti dhe që nuk kishin asnjë lidhje me racat orientale, semitike dhe turqit.

Edhe pse historiografia shqiptare nuk i përmend këto fakte pasi ato nuk e nderojnë kombin, ekzistenca e Divizionit SS Skënderbej në Shqipërinë kolaboracioniste, i cili mori pjesë në deportimin e çifutëve drejt kampeve të përqëndrimit nazist gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe përkrahja që shumë nacionalistë i dhanë fashizmit dhe nazizmit në vendin tonë gjatë Luftës, dëshmojnë mbi influencën e madhe që idetë raciste dhe anti-semitike patën mbi nacionalizmin shqiptar gjatë gjysmës së parë të shekullit të XX.

5.

Në librin Arratisje nga lindja: orientalizmi shqiptar nga Naimi te Kadare. (2006) Enis Sulstarova tregon sesi racizmi dhe orientalizmi kundër Lindjes, muslimanëve, turqve, arabëve, kinezëve, rusëve etj ka qenë pjesë e diskursit politik shqiptar edhe gjatë kohës së komunizmit. Shkrimtarë që gjallëruan në vendin tonë gjatë kohës së monizmit, që nga Ismail Kadareja e deri të Piro Misha, temë të preferuar të novelave të tyre kishin otomanët, hoxhallarët, dervishlerët, aziatikët të cilët paraqiteshin si të huaj dhe armiq – ndërsa klerikët katolikë, arbënit etj rrëfehen si heronjtë e kombit. Inxhinierët socialë të regjimit komunist të Enver Hoxhës përdorën me sukses orientalizmin dhe racizmin kundër otomanëve në mënyrë që të ndërtonin mitet e Shqipërisë së Rilindur e cila tashmë progresonte drejt socializmit me Enver Hoxhën në krye.

Por edhe pas rënies së komunizmit fryma e ndasisë së botës Lindje – Perëndim vazhdon të dominojë diskurset politike dhe mediatike shqiptare. Siç kam treguar në shkrimin tim “Përdorimi politik i islamofobisë në Shqipërinë paskomuniste”, pas rrëzimit të komunizmit, në Shqipërinë e viteve 1990 përkrah rilindjes fetare të vendit tonë, shumë nga ish-aparatçikët komunistë që sot shiten si ‘elitë’ e vendit tonë, kanë protestuar zhurmshëm kundër asaj që ata konsideruan si ri-islamizim të Shqipërisë. Fushata kundër Islamit në Shqipëri mund të ketë si pikënisje deklaratat e Ismail Kadaresë në 1991 kur ai mbështeste fushatën kristjanizuese dhe zhdukjen e Islamit në vend si kusht për integrimin e shqiptarëve në Evropë. Në vitet në vijim, pas Kadaresë janë rreshtuar një numër fondamentalistësh të krishterë dhe laikë. Piro Misha, Mustafa Nano, Aurel Plasari, Neshat Tozaj, Arben Xhaferri, Maks Velo, Remzi Lani, Rexhep Mejdani, Fatos Nano etj janë disa nga ata dhjetra emra të cilët sa me fjalë aq edhe me vepra kanë nxitur racizëm dhe islamofobi në vendin tonë, në Kosovë dhe në Maqedoni, kanë shpallur Islamin dhe muslimanët si të rrezikshëm, dhe i kanë kërkuar politikanëve shqiptarë që ta largojnë Shqipërinë nga Konferenca Islamike pasi vetëm në këtë mënyrë mund ti bashkohemi Evropës.

Ideja se të qenit musliman është krim për Evropën dhe që shqiptarët herët apo vonë do të braktisin Islamin pasi këtë gjë na e kërkon Perëndimi mund të lexohet frikshëm nëse dikush lexon esenë e Mustafa Nanos “Në kërkim të rrënjëve, ose në kërkim të vetvetes” të botuar në 2002. Në atë ese Mustafa Nano predikonte një proçes deislamizimi i cili do të realizohej falë “presionin ledhatonjës të perëndimit të kamur e të fuqishëm” dhe si pasojë e “një kuturisjeje elitare për ta injoruar këtë identitet fetar e për të rigjetur vetveten (identitetin e qëmotshëm, thonë një pjesë)”.

6.

Që kur Mustafa Nano ka nisur të organizojë emisionin Deja Vu në televizionin Top Channel, një numër personash që kanë marrë pjesë në ato emisione kanë lëshuar ofendime kundër Islamit dhe besimtarëve muslimanë. Unë nuk e di nëse Mustafa Nano i nxit vetë personat që ai fton që të fyejnë muslimanët dhe Islamin, apo kjo ndodh aksidentalisht apo ndoshta si pasojë e kompleksit të inferioritetit që shumë shqiptarë kanë përballë Perëndimit të pasur dhe progresiv. Sido që të jenë faktet në emisionin e datës 12.12.2009, Mustafa Nano provokoi sërisht ofendime kundër muslimanëve shqiptarë në emisionin e tij. Të ftuarës Mirela Bogdani ai i shfaqi imazhin e disa grave me shami ndërsa e pyeti se cili ishte mendimi i saj për Islamin dhe ndalimin e minareve në Zvicër. Bogdani ju përgjigjë pyetjes së Nanos duke lëshuar një seri ofendimesh kundër Islamit, muslimanëve, Turqisë dhe të ardhmes së Islamit në Evropë.

7.

Deklarimet e Mirela Bogdanit në emisionin Deja Vu ishin tepër ofenduese për ata shqiptarë që e ndjejnë veten muslimanë, ose atyre që nuk besojnë se të qënit musliman përbën ndonjë krim. Sikur Mirela të ishte një person dosido besoj se shumica e muslimanëve, indinjatën e tyre me ofendimet dhe gjuhën raciste që u shfaq në atë emision do ta përkthenin me ndonjë telefonatë ankese ndaj redaksisë së televizionit Top Channel (e cila për fat të keq është totalisht e papërgjegjshme dhe nuk përgjigjet kurrë ndaj ankesave të publikut), me ndonjë artikull në gazetë apo në internet, ose tek e fundit fare do të shfrynin inatet e tyre nëpër forumet e internetit duke sharë nivelin “injorant” të gazetarëve siç bënë fjala bie kundër emisionit Exclusive “Teqeja e Qesarakes - Vendi qe bashkon islamin me krishterimin” të datës 14/02/2010 të drejtuar nga Monika Stafa.

Megjithatë duke qenë se Mirela Bogdani gjatë këtyre muajve të fundit është shfaqur nëpër mediat e Shqipërisë si kandidate për deputete për Partinë Konservatore në Britaninë e Madhe, një numër intelektualësh muslimanë shqiptarë, mbështetën fuqishëm iniciativën e ndërmarrë nga Forumi Musliman i Shqipërisë, i cili vendosi ti ankohet autoriteteve britanike për madamën që thoshte se ishte përfaqësuesja e tyre në Tiranë. Britanikët nuk janë si Top Channeli dhe Mustafa Nano, ata dëgjojnë dhe reagojnë në mënyrë të kulturuar.

Forumi Musliman i Shqipërisë i dërgoi një letër Partisë Konservatore të Britanisë së Madhe, ku i rrëfente xhentëlmenëve britanikë se kohët e fundit në Tiranë ka zbarkuar një zonjë e cila pretendon nëpër media se përfaqëson ata. Për më tepër në emisionin Deja Vu të Top Channel znj. Bogdani kishte deklaruar se “islamizimi është rrezik për Evropën”, se “një pjesë veriore e Londrës tani njihet si Londonistan, sepse po të shkosh atje të duket vetja si në Middle East”, se “mua më vrasin sytë kur shikoj në mes të Londrës njerëz me ferexhe” dhe se Turqisë duhej ti refuzohej hyrja për në BE meqë shtetasit e saj janë muslimanë. Në letrën që Forumi Musliman i dërgonte Konservatorëve Britanikë, i shprehte “respekt të thellë për Britaninë e Madhe si një kështjellë e demokracisë parlamentare, për instalimin e së cilës, një rol historik ka luajtur edhe Partia Konservatore, si një parti e madhe historike me kontribute fondamentale në politikën e këtij vendi të madh evropjan. Ky respekt i yni përforcohet edhe nga qëndrimi dashamirës dhe plot respekt i politikës tuaj ndaj muslimanëve dhe institucioneve të tyre në Britaninë e Madhe.”

Iniciativa e Forumit Musliman u përkrah nga disa qindra muslimanë virtualë të cilët nëpërmjet telefonatave, letrave personale dhe në emër shoqatash, emaileve, peticioneve dhe shkrimeve online i tregonin Konservatorëvë Britanikë indinjatën e tyre për gjuhën e Mirela Bogdanit dhe kërkonin që Konservatorët të mos lejojnë që të përdhoset emri i tyre në Shqipëri. Kuptohet që muslimanët shqiptarë nuk do të ndërmerrnin një fushatë kaq masive nëse Forumi Musliman do të kërkonte që në vend se të ankoheshin pranë Partisë Konservatore, dikush të kërkonte të ankoheshin pranë Partive që ne kemi në vendin tonë. Në vendin tonë, shumë Parti ashtu si edhe mediat nuk kanë ndjeshmërinë që britanikët kanë për diversitetin, multikulturalizmin dhe të drejtën e besimtarëve të feve të ndryshme për të jetuar si qënie të nderuara dhe të mos përbuzen ashtu si Mustafa Nano, Mirela Bogdani dhe shumë njerëz me pushtet të shoqërisë sonë e kanë bërë zakon në këto vitet e fundit.

Partia Konservatore e Britanisë së Madhe, disa deputetë dhe zyrtarë të saj iu përgjigjën pozitivisht ankesës së Forumit Musliman dhe muslimanëve shqiptarë. Nëpër replikat që ata i nisën disa qindra vetësh, nëpër telefonata dhe më në fund nëpërmjet vetë letrës zyrtare që Nicholas Bourne AM, Lider i Opozitës Zyrtare dhe Anëtar i Konservatorëve të Uellsit, Për Uellsin Qëndror dhe Perëndimor i dërguan Forumit Musliman të Shqipërisë, ata konfirmuan shqetësimin e Partisë me deklaratat e Mirela Bogdanit, krenarinë që kishin pse në Partinë e tyre kishin anëtarë muslimanë, dhe tregonin që Partia kishte nisur një proces hetimor dhe pezullonte Mirela Bogdanit nga Lista e Kandidatëve të Partisë Konservatore.

Siç e ka bërë traditë prej vitesh, Forumi Musliman, letrën e marrë nga Konservatorët Britanikë e skanoi, e botoi online dhe ia kaloi me e.mail disa mediash. Në ditën në vijim Gazeta Shqiptare botoi këtë letër sëbashku me intervistën që i mori kryetarit të Forumit Musliman të Shqipërisë, Fisnik Kruja.

8.

Forumi Musliman i Shqipërisë, është një organizatë shekullare, pjesë e shoqërisë civile, qëllimi i të cilit është të luftojë racizmin, islamofobinë dhe ksenofobinë. Themeluar në vitin 2005 nga një grup inxhinierësh, gjeologësh, ekonomistësh, historianësh dhe punëtorësh, Forumi ka si qëllim mbrojtjen e imazhit të Islamit dhe denoncimin e racizmit dhe islamofobisë politike që demostrohet në vendin tonë. Forumi ka protestuar kundër presidentit Alfred Moisiu kur ky i fundit deklaroi në Londër në nëntor të vitit 2005 se në Shqipëri të gjithë muslimanët janë të krishterë dhe Islami është një fenomen i huaj. Forumi është shqetësuar nga racizmi dhe Islamofobia e Ismail Kadaresë, nga përpjekjet për të konvertuar Xhaminë Fatih në Shkodër në Kishë, nga përpjekjet për të thyer laicitetin në vendin tonë nëpërmjet nxitjes së mitit të Nënë Terezës, nga novela raciste e Ben Blushit “Të jetosh në ishull” etj. Ai ka përshëndetur zgjedhjen e presidentit Obama në krye të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, i është ankuar OSBE-së për shfaqjet e racizmit dhe Islamofobisë në vendin tonë, ka kontaktuar dhe raportuar në vazhdimësi me OSBE-OHDIR-it shqetësimet e veta dhe është munduar të jetë një organizatë sa më aktive dhe serioze e shoqërisë civile në vendin tonë. Forumi i është përgjigjur edhe historianes britanike Miranda Vickers kur ajo ka gabuar mbi trendet e Islamit në Shqipëri.

Duke qenë një organizatë jo-teologjike, por organizëm i shoqërisë civile, Forumi edhe pse nuk është institucion fetar siç është Komuniteti Musliman i Shqipërisë, Kryegjyshata Botërore Bektashiane, apo Tarikate dhe organizata të tjera fetare në vendin tonë, nëpërmjet komunikimit me shtypin dhe mediat ka synuar dhe synon që të ruaj imazhin e Islamit dhe muslimanëve të vendit tonë nga ofendimet raciste, përbuzja dhe keqtrajtimet. Ajo që Forumi Musliman synon ti mësojë shoqërisë, mediave dhe politikës në Shqipëri, është që muslimanët janë qytetarë me të drejta të barabarta në republikën tonë, Islami është fe e një pjese të madhe qytetarësh të republikës sonë dhe si i tillë duhet të nderohet dhe respektohet sipas ligjit, dhe se Evropa në të cilën në të gjithë synojmë të aderojmë na përket edhe ne, muslimanëve dhe nuk është kundër nesh, muslimanëve, siç e portretizojnë Islamofobët e vendit tonë.

Forumi Musliman, ka ndërhyrë dhe vazhdon të ndërhyjë në debatet publike shqiptare, në rastet kur e sheh të nevojshme, në mënyrë që të mbrojë imazhin e Islamit dhe muslimanëve të vendit tonë i cili shpesh cënohet nga persona privatë dhe publikë, media dhe politikanë, njerëz të rëndësishëm apo edhe të rëndomtë. Si një lidhje qytetarësh shekullarë, besimtarë në demokraci, republikë, të drejtat e njeriut dhe të ardhmen tonë të përbashkët evropjane, Forumi Musliman nuk është i lidhur pas asnjë institucioni teologjik (siç janë Bashkësitë Fetare), nuk ka asnjë prapavijë politike apo fetare; por qëllimi i tij i vetëm është që të mbrojë dinjitetin e muslimanëve shqiptarë nga abuzimet dhe ofendimet që ata marrin rëndom nga disa qarqe të caktuara në vendin tonë.

9.

Që nga momenti kur Forumi Musliman i Shqipërisë i dërgoi letrën e ankesës Partisë Konservatore në Britaninë e Madhe, Mirela Bogdani ka nisur një fushatë ofendimesh dhe ankesash sa nëpër forumet e internetit aq edhe nëpër gazeta kundër qytetarëve shqiptarë dhe Forumit që protestoi racizmin e saj. Në një forum virtual në internet – të quajtur Çamëria – në datën 30 dhjetor 2009 në një mesazh të quajtur “Pergjigja ime per ekstremistet islamike” ajo sulmonte si ekstremistë islamikë A. Rakipin, A. Mehën, H. Nuhiju dhe persona të tjerë që kishin reaguar në këtë forum kundër komenteve të saj. Personat në fjalë etiketoheshin si idiotë, mashtrues, fondamentalistë etj. Ajo sulmonte edhe një deputet musliman në parlamentit e Ualesit të cilin e quante “brother” musliman të fondamentalistëve. Letra e Mirelës shoqërohej edhe me një kërcënim personal ndaj A. Mehës të cilit i thoshte “po te them qe im shoq punon per qeverine britanike ne nje senior post dhe te siguroj qe nëse vazhdon ne do te fillojme nje proces investigativ karshi teje. Vertet ketej ne perendim dhe UK ju kane showered with rights and therefore people like you take advantage of them, po te siguroj se MI5 dhe Home Office sinjalizimet per ekstremistet islamike i marrin shume seriously (dhe per bemat e tua me ka ardhur already goxha info dhe mund te mbledh me shumice). Pra if you want a fight with me, I can give you one.”

Sikur të mos mjaftonin sherret nëpër forumet e internetit dhe kërcënimet me burrin që i punon për spiunazhin britanik, pasi deklarata e Forumit Musliman u botua në Gazetën Shqiptare dhe në sajtin Balkanweb.com, Mirela Bogdani jo vetëm që ka përgënjeshtruar pezullimin e saj nga Partia Konservatore, por në të njëjtën kohë ka akuzuar dhe shpifur ndaj Forumit Musliman (nuk i di as emrin si duhet) si një organizatë ekstremiste fondamentaliste pas së cilës fshihet “individi i rrezikshëm Olsi Jazexhiu”. Sulmet kundër meje dhe Forumit Musliman kanë vazhduar edhe në shkrimin e datës 23/02/2010 me titull “Mbi një konflikt jo thjesht personal” të botuar në të përditshmen Shekulli. Në këtë shkrim ajo Forumin e quan një organizatë “ekstremistësh islamikë”, ndërsa mua “mastermind-i” i tij.
    http://www.shqiperia.com/dir/Albania...-Bogdanit.html

Anëtarësuar
    24-02-2009
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    3,642

Mbi një konflikt jo thjesht personal

Shkruan: Dr. Mirela Bogdani

E vërteta mbi islamikët ekstremistë (FMSH), kandidimin tim dhe profesionalizmin e një gazetareje Javën e kaluar Gazeta Shqiptare botoi një letër të një grupi të quajtur Forumi Mysliman Shqiptar (FMSH), ku pretendohej heqja ime nga lista e kandidatëve në UK.

Në këtë histori ka tri çështje që duhen sqaruar, të cilat do përpiqem t'i përmbledh në këtë shkrim në "Shekulli": e para kush është ky forum, ç'përfaqëson dhe pse kjo fushatë kundra meje, e dyta e vërteta rreth kandidimit tim, dhe e treta çështja e profesionalizmit të një gazete dhe dezinformimit publik.

Në dhjetorin e vitit të kaluar gjatë emisionit "Deja vu" unë bëra disa komente mbi çështjen e ferexheve, islamizimit të Europës dhe integrimit të të huajve dhe myslimaneve në vendet pritëse Europiane. Me pak fjalë ajo që thashë ishte që myslimanet dhe të huajt e tjerë nuk duhet të ankohen për diskriminim apo margjinalizim nëse nuk tregojnë shenja integrimi në vendet europiane ku kanë zgjedhur të jetojnë.

E pyetur për çështjen e pranimit të Turqisë në BE, përmenda përfundimet e tezes sime të mbrojtur në Oxford, sipas së cilës pengesë për këtë mund të jetë një kombinim jo i favorshëm i madhësisë së popullsisë me faktorët kulturoro-religjioze, pra një përqindje e lartë e Europianëve (siç rezulton nga të dhënat e Eurobarometrave) janë kundër hyrjes së Turqisë, pasi nuk janë entuziastë që 70 milionë myslimane 'ti bashkohen unionit laiko-kristian. Fill pas kësaj, disa individë dhe një organizatë islamike, e quajtur Forumi Mysliman Shqiptar, filluan një fushatë ndaj meje duke më etiketuar si islamofobe.

Kjo fushatë përfshiu e-maila dhe kërcënime të drejtuara mua personalisht, letra e telefonata drejtuar institucionit ku unë punoj momentalisht (Universitetit Marin Barleti), letra drejtuar në TCh, dhe mesazhe e artikuj në gazetën e tyre dhe forumet e tyre virtuale (të cilat shquhen për shkrimet dhe frymën pro-arabo-wahabiste, - glorifikohet Irani e Ahmadinexhadi, dhe urrejtja ndaj Perëndimit, anti-USA, dhe anti-figurave kombëtare shqiptare etj).

Por, ky grup ekstremist nuk u mjaftuan me kaq, por vazhdoi revanshin me letra e telefonata drejtuar Partisë Konservatore Britanike, anëtare e së cilës jam prej 7-vjetësh, për të dëmtuar kandidaturën time.

Nga bisedat me përfaqësues të Komunitetit Mysliman Shqiptar, me studiuesen britanike Miranda Vickers që ka shkruar mbi Islamin në Shqipëri, me përfaqësues shtetërorë, gazetarë dhe akademikë, ky grup lufton për paraqitjen e një imazhi të Islamit të rrezikshëm në Shqipëri në sytë e Europës duke dëmtuar realitetin e Islamit dhe myslimaneve shqiptarë, dhe për këtë arsye dhe Komuniteti Mysliman Shqiptar, që është një organizatë decente që përfaqëson rrymën e moderuar të Islamit janë distancuar prej tyre dhe i kanë denoncuar në shumë raste.

Individë të FMSH janë cilësuar si "fanatike dhe të rrezikshëm" nga Komiteti Shtetëror i Kulteve dhe nga institucione të tjera që merren me çështje të sigurisë kombëtare.

Por, pavarësisht nga ajo që pretendojnë sa janë e kush janë, FMSH është një grup i përbërë prej 4-5 kokrrash, të drejtuar nga një farë Olsi Jasexhi dhe një grusht ekstremistësh jashtë. Ndonëse mastermind-i i këtij grupi dhe ai që ka orkestruar gjithë këtë fushatë është personi i lartpërmendur, ai kurrë nuk del vetë dhe përballë, por përdor fanatikë apo vegla qorre për deklaratat e tij.

Nga biseda me Ermir Gjinishin, zyrtar i Komunitetit Mysliman Shqiptar, thotë se "në fakt FMSH nuk ekziston, pasi nuk ka as bord as strukturë, përveç një adresë tek shtëpia e Jasexhiut në Kombinat.

Forumi ishte një iniciativë pozitive e disa intelektualëve myslimane, të cilën ky person e minoi dhe e përdori për vete. Të gjitha deklaratat i shkruan dhe i publikon ai emër të forumit. Jasexhiu manipulon në emër të gjithçkaje për interesa të cilat ai i di vetë.

Dhe këtë manipulim e bën në emër të Islamit, - diçka kjo - shumë më e rrezikshme. FMSH nuk gëzon respekt e mbështetje nga besimtarët myslimanë pikërisht për shkak të qëndrimeve të tij dhe të gjithë e dinë se forumi është vetëm ai".

Ajo që e bën të dyshimtë këtë grup, veç agendës së tyre dhe objektivave që kanë, janë dy gjëra: e para format që përdorin për të sulmuar e dëmtuar ato që venë në target. Për ta, janë të huaja mjetet e zgjidhjes se mosmarrëveshjeve me paqe e tolerancë, dhe përdorin vetëm rrugën e forcës, kërcënimit dhe agresionit verbal (në më shumë se një rast një prej tyre Artan Meha apo Tano Turku, më ka kërcënuar duke thënë "ti do bëhesh shembull i islamofobeve shqiptarë").

Në emisionin "Deja vu" unë nuk kërcënova apo sulmova njeri, thjesht thashë mendimet e mia personale në lidhje me çështjen në fjalë. Por, ekstremistët nuk pranojnë pluralizëm pikëpamjesh dhe diskutim apo debat të hapur mbi to.

Për ta është i huaj principi Volteirian "I disagree with what you say, but would fight to the death to defend your right to say it" (nuk jam dakord me atë që thua, por do të luftoja deri në vdekje për të mbrojtur të drejtën tënde për t'u shprehur).

Fanatikët në fjalë nuk u mjaftuan me një letër apologji që unë u bëra myslimanëve, po vazhduan në mënyrë vindiktive dhe agresive me përpjekjet për të më dëmtuar. Këto mjete e kjo gjuhë amorale e kërcënuese bien ndesh me parimet e Islamit si fe.

Ato përdorin vetëm nga individët, grupet dhe organizatat fundamentaliste islamiste, fatkeqësisht në emër të Islamit. Të tilla mjete e sulme Jasexhiu i ka përdorur dhe me të tjerë intelektualë, të cilët kanë shprehur mendimet e tyre të lira për çështje që lidhen me fenë, siç ka qenë rasti me z. Piro Misha, të cilit iu dërgua madje një fatwa (kërcenim me vdekje).

Në bisedat që kam pasur me Ermir Gjinishin kemi diskutuar këtë çështje dhe i kam sqaruar që komentet e mia nuk kanë pasur si qëllim të ofendonin apo atakonin myslimanët shqiptarë, pasi unë respektoj të gjithë besimtarët, pavarësisht se kujt feje i përkasin.

E dyta, ajo që të bën përshtypje te ky grup është koha dhe mjetet financiare të bollshme që kanë në dispozicion. Ndërkohë që kanë vite që nuk firmosin neper bordero, natyrshëm lind pyetja: nga financohen?

Çështja e dytë, ajo e kandidimit tim.

Deri dje, "Olsi dhe shokët e tij", që shpesh shkruajnë duke u fshehur pas pseudonimeve, nuk pushuan se thëni si gra të liga e llafazane që Bogdani nuk është në listën e kandidatëve, kurse tani thonë që me paskan skualifikuar nga lista, pra unë paskam qenë në listë gjithsesi. Si është e vërteta mbi këtë çështje?

Pas një procesi të gjatë seleksionimi prej disa fazash, në 6 nëntor të vitit të kaluar unë fitova PAB (Parliamentary Assesment Board), e cila me kualifikoi në Listën Kombëtare të Kandidatëve për Deputetë të Partisë Konservatore Britanike.

Duke mos gjetur terren mbështetës në Shqipëri (atyre institucioneve dhe mediave që ju drejtuan) si dhe në opinionin publik shqiptar (duke përfshirë këtu edhe pjesën dërrmuese të myslimanëve) që është në shumicën e madhe i moderuar, kjo celulë ekstremiste i drejtoi përpjekjet në UK, tek politikanët britanikë duke ditur sensitivitetin që kanë çështjet etnike dhe fetare në një vend PC si Britania e Madhe.

Pas letrave e telefonatave të vazhdueshme, ata arritën të marrin një letër mbështetëse nga një "brother" i tyre në Wales, një politikan pakistanezo-britanik, i quajtur Mohamed Asghar.

Kur pashë emrin e tij u çudita, pasi në 7 vjet e përfshirë me konservatorët e Uellsit s'e kisha hasur një emër të tillë. Ajo që mësova nga kolegët e mi ishte që pakistanezi Asghar vetëm dy javë para se të shkruante letrën e solidaritetit Forumit Mysliman, kishte qenë anëtar i Plaid Cumry (partia nacionale e Uellsit dhe i zgjedhur në Asamblenë e Uellsit si deputet prej tyre) dhe në dhjetor 2009 kishte braktisur partinë e tij për t'iu bashkuar konservatorëve.

Siç u zbulua skandali më vonë, këtë z. Asghar s'e kishte bërë për principe apo vlera, por për një interes shumë të ngushtë, ngaqë partia ku bënte pjesë nuk lejoi të punësonte të bijën në zyrën e tij në asamble. Letrën e tij Olsat e FMSH e përdoren një muaj si hajmali, deri në momentin që unë zbulova kush ishte Asghari.

Por, ata vazhduan përpjekjet e tyre derisa dërguan në Gazetën Shqiptare një letër nga kryetari i konservatorëve të Uellsit, Nick Bourne. "Letra" e Bourne përmbante dy deklarata kontradiktore "Bogdani është skualifikuar nga lista e kandidateve" dhe në një fjali me pas "nuk është miratuar për kandidate".

Bourne dhe konservatorët e Uellsit nuk kanë lidhje me kandidimin tim (pra me caktimin apo heqjen time nga lista), pasi ajo është një çështje dhe kompetencë e Komitetit të Seleksionimit të Kandidatëve (Office of Candidate Selection) në Londër.

Ndaj, të nesërmen nëpërmjet një letre i kërkova z. Bourne të sqaronte nëse letra ishte autentike dhe nëse po, i kërkova shpjegime si mund të komentonte kandidimin tim që s'ishte kompetencë e tij, për më tepër me një organizatë të dyshimtë.

Nuk kam marrë ende përgjigje, por ndërkohë unë njoftova Komitetin e Seleksionimit të Kandidatëve (Office of Candidate Selection) për këtë çështje, duke i dërguar atyre "letrën" e Bourne.

Në fund të muajit unë do shkoj në UK për të vazhduar procesin dhe sigurisht për të sqaruar gjithçka.

Është e qartë që unë nuk jam skualifikuar nga lista e kandidatëve dhe Komiteti ka bërë detyrën e tij, duke kërkuar sqarime për këtë çështje pas letrave dhe telefonatave të shumta të olsave nga Shqipëria. Kolegët e mi nuk do heqin nga lista një anëtar që ka kontribuar për vite për konservatorët, për hir të ca shpifjeve të disa individëve të dyshimtë.

Por, kjo tregoi që sa malinj janë disa individë dhe sa i helmuar është terreni i komunikimit në Shqipëri. Nuk është hera e parë që pjellat e këtij terreni, përpiqen të dëmtojnë një bashkatdhetar apo bashkatdhetare të tyre që arrin një nivel të lartë përfaqësimi në politikën perëndimore (në vend që të krenoheshim me këto raste), dhe për më keq, zhvillojmë fushata mashtrimi. Përsëris: unë nuk jam skualifikuar nga lista e kandidatëve.

Çështja e tretë ka të bëjë me integritetin dhe profesionalizmin e disa mediave në Shqipëri. Më konkretisht me qëndrimin që Gazeta Shqiptare mbajti ndaj kësaj çështje, ose me saktë për të mos i rënë në qafë gazetës (pasi atje ka me dhjetëra gazetarë që punojnë e kontribuojnë me profesionalizëm e ndershmëri) me kryeredaktoren e saj.

Kur më njoftuan për letrën e FMSH i kërkova kryeredaktores, znjsh. Basha, të më linte 24 orë kohë të vërtetoja autenticitetin e letrës dhe të sqaroja çështjen.

Refuzoi në mënyrë kategorike nën pretekstin që letra i ish-dërguar të gjithë gazetave dhe ajo "nuk mund të rrezikonte të merrte gjobë po të mos e botonte lajmin" (?!!). Fakti është që të nesërmen rezultoi që lajmin nuk e botoi asnjë gazetë tjetër, pra ose ishte e pavërtetë ajo që tha k/redaktorja në fjalë që i kishte shkuar të gjithë gazetave, ose këto gazeta u treguan me integritet dhe s'e botuan një letër të pavërtetuar.

Por, më e ulëta ishte se shkrimi i botuar (të cilin e kishte vendosur me foto në faqe të parë) qe komplet i njëanshëm, me gënjeshtra idiote që në titull si "Bogdani shan myslimanët, ish-kandidatja...ikën nga lista e konservatorëve, britanikët e përjashtojnë, etj.", (!!) duke dashur, veç të tjerash, të më antagonizojnë me komunitetin mysliman. Për më tepër nuk morën një prononcim të Komunitetit Mysliman Shqiptar, që përfaqëson ligjërisht dhe moralisht myslimanët tanë. Nuk u mjaftuan me kaq.

Lajmi u ridha edhe në edicionet e lajmeve të News24. Dhe dy ditë më pas GSH botoi një tjetër shkrim (i cili ishte copy-paste me të parin), duke shtuar që redaksia kishte kontaktuar "përfaqësues të zyrës së liderit të konservatorëve të Uellsit", një mashtrim infantil ky, sepse personi që u është përgjigjur ka qenë thjesht sekretare.

Sipas artikullit, këta medemek kishin thënë "që çështjen e kemi shqyrtuar dhe tashmë i është përcjellë Departamentit të Kandidatëve në Westminster", një tjetër mashtrim, sepse qëndrimi im në listë s'është kompetencë e strukturave lokale të Uellsit, por siç thashë e Komitetit të Kandidatëve, i cili nuk është në Westminster (siç thuhej në GSH) por në Londër.

Vendosmëria dhe motivimi i zonjushës në fjalë për ta botuar lajmin me domosdo brenda natës, për ta tjerrë e komentuar në mënyrë të njëanshme, dhe për t'ia kaluar edhe televizionit përkatës, të le dyshime që kemi të bëjmë jo thjesht me mungesën e profesionalizmit gazetaresk, por diçka më keq, me mungesë integriteti, për më tepër të një kryesuese redaksie.

A mund ta quaj ndryshe? Çfarë është veçse mungesë profesionalizmi dhe integriteti, disinformimi i publikut me lajme të rreme dhe për pasojë dëmtimi i reputacionit dhe imazhit publik të një personi?

Kjo çështje provokoi një sensibilizim dhe diskutim të madh në shtyp, forume e blloqe on-line, jo thjesht mbi konfliktin midis Mirela Bogdanit me ca individëve ekstremistë, po për një çështje të rëndësishme, atë të rrezikut që vjen prej ekstremizmit islamik në Shqipëri dhe Europë.

Ndryshe nga ajo që pretendojnë olsat, për një "akt triumfal ndaj islamofobes Mirela Bogdani", ajo që pashë me kënaqësi ishte mbështetja e opinionit publik mbi këtë çështje (duke përfshirë dhe shumicën e moderuar të myslimaneve shqiptarë), duke dëshmuar dhe njëherë që shqiptarët nuk mbështesin rrymat apo individët ekstremistë fundamentalistë, po janë për një ekzistencë të Islamit të moderuar në Shqipëri dhe për harmoni fetare, për të cilën jemi marrë me të drejtë shembull pozitiv si popull. /mesazhi/

i/e regjistruar Maska e Anesti_55
    Anëtarësuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Citim Postuar më parë nga xfiles Lexo Postimin
    edhe ti anesti zedhenes i olti-minoritar turk-jazexhi?
    Pershendetje.Ketu nuk eshte problemi i Jazenxhit e as i zonjes Bogdani, qe te dy jane thjeshte dy individe, ku njeri nisur nga perfitimet qe i jep mbrojtja e islamismit ne shqiperi e me tej akoma ne shqipetaret e euopes, tjetra eshte thjeshte nje intelektuale ne emigracion, nje qyetatre shqipetare ateiste ashtu si dhe une pasi na ka munguar ky edukim.Natyrshem ne kete lufte te ashper per egzistence ,eshte e drejta e saj te penetroje dhe te gjeje mundesi integruese ne jeten politike te Anglise.Shqipetaret atje, po perse jo dhe shqipetaret ketu besoj se vetem mire do te kishin nese nje shqipetare behet pjese e politikes angleze.Terorizmi islamik si prodhim i islamizmit radikal eshte bere problem ne mbare qyteterimin europian dhe besoj se perfaqesimi i nje shqipetareje krejt ateiste dhe me nje vizion perendimore do ti sherbente mjaft mire mbrojtjes se komunitetit shqipetar per te mos rene preh e politikave islamiste radikale.Inisiativa e saj nese eshte koshiente per barren qe ka mare persiper, e vendos ate ne stadin me te larte te elites se intelektualeve europiane.Ashtu sic shprehet ashper vet Jazenxhi, ashtu sic pame reagimin e ashper te komunitetit musliman shqipetare (me pikpamje radikale)tregon se islami eshte po ai ,i pa ndryshuar ne karakterin e tij hakmarres e i tolerances zero, ndaj kujdo intelektuali qe del kunder tij.Eshte pikerisht kjo mos tolerance ne islam qe frenon kritiken nga gjiri i vete intelektualeve muslimane progresiste.
    Natyrisht qe perdreisa postova shkrimin nuk kisha arsye qe te mos shprehja mendimin tim, por ja qe ketu ne shqiperi nderprerja e rymes elektrike ben punen e vet.
    Por le te argumentojme ato qe shpreh Olsi jazenxhi.

1-Në Shqipëri islamofobia dhe qëndrimet raciste hasen shpesh në komunikimin publik të shumë mediave.
    Po eshte plotesisht e vertete, elita e intelektualeve progresiete shqipetare japin mesazhin e largimit te islamizmit nga kombi shqipetare , si nje fe jo shqipetare, si nje fe jashte identitetit te saj si nje realizim i aspirates se shqipetareve qe nga pushtimi i tyre nga turqia,, si nje nevojee se sotmes dhe te se ardhmes ne bashkesine euripiane.Cdo popull udhehiqet nga elita e intelektualeve te tij, cdo orvajtje per te kundreshtuar apo kundervene mendimit te kesaj elite, eshte pa diskutim heretike.A nuk u konsideruan dhe me pare si heretike kundershtaret e eites se viteve 44 te cilet dhane mesazhin e perqafimit te komunismit?A nuk u denuan keto kundershtare si heretik, a nuk u be realitet ideja e elites se intelektualeve te atij brezi?Pra dhe sot kjo do te ndodhe , shpejt ose vone , por si thone ato do te behet, cdo perpjekje per tu kundervene do te deshtoje.

2.

Në diskursin politik të vendit tonë, islamofobia, racizmi dhe ksenofobia kundër tjetrit kanë rrënjë të hershme.
    Po i ka te hershme, qe ne kohen e Gjergj Kastrioti heroit tone kombetare.Ai dhe elita e asaj kohe, dhane mesazhin e luftes kunder islamizmit, te luftes per liri dhe kjo u mbeshtet nga mbare populli arberor.Skenderbeu luftoi islmizmin dhe mbeshtetja qe populli i dha atij, tregon se islamizmi dhe kultura turke lindore ishte e huaj dhe e pa deshirueshme per shqipetaret.Dhe sot ne keto dite Skenderbeu eshte nderi, eshte pasaporta eshte identiteti i mbare popullit shqipetare.

3- Pas rënies së Perandorisë Osmane disa grupe të krishterësh në vendin tonë, nisën një revansh kulturor dhe politik kundër muslimanëve vendas dhe trashëgimisë së tyre osmane. Pas shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë në vitin 1912, Faik Konica i dërgoi qeverisë së Vlorës një telegram në emër të Federatës Pan-Shqiptare Vatra. Në telegramin në fjalë, ai luste shtetarët shqiptarë që princi i ardhshëm i Shqipërisë të mos zgjidhej nga muslimanët, pasi nëse merrej i këtillë Shqipëria do të bëhej si Buhara, Khiva, Afganistani apo Tunizia.
    Eshte nje e vertete e ligjeshme e cdo kombi qe pas fitimit te lirise e te pavaresise, te rigjeneroje plaget e marra nga e kaluara nen zgjedhen e pushtuesit.Problemi eshte se pikerisht shqipetaret e krishtere, zgjodhen menyren me paqesore te rikonvertimit.Popujt e tjere zgjodhen menyren radikale te papajtushmerise me kete fe te pushtuesit dhe koha tregoi se ato kishin te drejte.
    Jo vetem Faik Konica por dhe me pare rilindasit kane dhene mesazhin anti islam, por veprimtaria e tyre zhvillohej ne kushte te disfavorshme qe te impononte mungesa e lirise.Mesazhi i kesaj elite per dije, per gjuhen amtare , per alfabetin si nje domosdoshmeri per egzistence e identitet, ne kundershitm te hapur nga qarqe kundershtare islamike qofte dhe greke, tregon per nje vizion pro perendimore anti islamik.Por qendrimi i tyre ishte shume modest per te mos krijuar percarje nderfetare.Ato nu mund te dilnin dhe te perjashtonin nje popullsi ku 2/3 ishin konvertuar tashme.Nje nga keto intelektuale patriote te asja kohe Pashko Vasa e shpreh qarte se feja e shqipetarit eshte shqiptaria!!Pra ai hedh idene e gjithe perfshirjes, unifikimit si nje popull nje komb, per tja lene me tej kohes reformet e rikonvertimit ne identitetin fetare te te preve.
    Po nese Faik Konica ka shprehur se Shqipëria ,me sakte nese nuk do te zhdukte njehere e pergjithmone kulturen arabo turke ,do të bëhej si Buhara, Khiva, Afganistani apo Tunizia ,besoj se paska pase te drjete katerciperisht.Shikoni shqipetaret e viteve te tranzicionit, shikoni shqipetaret e Kosoves, shikoni ato te Maqedonise apo dhe ato te Malit te Zi, ne plote kuptimin e fjales nuk lujane gramin nga niveli kulturore dhe ekonomik me ate te lindjes se mesme apo me sakte te Afganistanit.Por jo vetem kaq, por shikoni dhe Bosnjen qe nuk jane shqipetare por qe islamizmi e kultura arabo turke i ka lenen ne nivele te ngjashme.
    4- Të inspiruar nga idealet politike të kohës si nacionalizmi, socializmi, nazizmi dhe liberalizmi, intelektualë të rinjë shqiptarë që nga Ali Këlcyra, Stavro Vinjahu, Luigj Gurakuqi, Fan Noli dhe shumë të tjerë shpalosën nëpër shkrimet e tyre nevojën për ndryshimin dhe revolucionarizimin kulturor të shqiptarëve, largimin e tyre nga Turqia dhe Islami. Të gjitha këto justifikoheshin në emër të Perëndimit, ndërsa modernizmi i vendit përkthehej si oksidentalizëm.
    Shume e vertete dhe ne linje me ate qe kam shpreh me larte, qe eshte elita qe jep mesazhin dhe eshte detyra jone ti perkrahim idete e tyre.Mos ndoshta duhet te shkojme pas Oltit apo ndonje imami te paguar?Me tej zoti Jazenxhi na permend te tjere intelektuale progreiste si I. kadare apo M. Bogdanin, P. Mishen etj.Atehere natyrshem lind nje pyetje.-Ajane keto intelektuale apo me sakte a eshte kjo elite e intelektualeve te sotem shqieptare ne vazhdimesi dhe ne linje me aspiraten e elitave shqipetare ne histori?Nese po, atehere zoteri , kujt kundervihesh ti? Interesat e kujt mbron ti?A nuk jeni ju jashteqitja e kombit shqipetare?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Anesti_55 : 04-03-2010 më 19:24

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    o anesti,
    shqiptaret nuk kane nevoje per mediat per te njohur islamin,
    ne fakt shqiptareve nuk i rreh fare nga feja,
    kur te vije dita e bajramit do pime raki,
    nuk ka rracizem fetar ne shqiperi, sado qe ketu ne forum po dukemi sikur po vritemi mes vedi.
    nuk ka islamofobi ne shqiperi,
    jemi shumice muslimane, nuk ka shume kuptim kjo,
    fakti qe as vete ata qe vijne nga familje muslimane nuk jane praktikante apo qofte kunder islamit nuk mund ta interpretosh si islamofobi.

eshte pune tjeter ajo qe ndodh ne evrope, ku islami nuk perfaqesohet nga shqiptaret por nga popujt e pagdhendur jevgjit.

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Per mendimin tim, konvertimi i shqiptareve nga muslimane ne te krishtere, thjesht per hir te interesave kombetare, eshte nje konvertim fals dhe i pavlere.

Shqiptaret nqs nuk njohin Krishtin, me mire le te ngelen muslimane apo ateiste, sepse nje Krishterim pa Krishtin eshte nje krishterim i rreme dhe i pavlere. Madje akoma me keq, eshte nje krishterim i rrezikshem, fondamentalist, i tipit milloshevician, qe mund ta hape plage te reja pa u mbyllur ende te vjetrat
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Faqja 11 prej 13 FillimFillim ... 910111213 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •