E para eshte se nuk kemi fjale shqipe, e cila shkruhet apo shqiptohet me "n+j", kemi vetem fjale me "nj". Andaj - e perseris - nuk e di se si e dini si shqiptohet nje fjale me "n+j".
E dyta eshte se nuk njoh arsye per gjuheberesin qe te krijoje shkronjen "nj" por jo shkronjen "mj". I vetmi shpjegim qe mund ta imagjinoj disi eshte problemi i disa fjaleve qe fillojne me "n" dhe te cilat perdoren me apostrof. P.sh. fjala "ne", te cilen mund ta shkruash edhe me "n`", pra ne vend te "Jam ne shtepi" e shkruan "jam n'shtepi".
Thashe: Sic duket paska dallim ne mes te shqiptimit te "nj" dhe "n+j". Nese ka, atehere faji eshte tek une apo njerez, te cilet nuk e njohin kete dallim.
Por nese nuk ka dallim, atehere shkronja "nj" eshte poaq obsolete sa shkronja "mj", "si", "vi", "bj" e tjera qe mund te konstruktosh sa te duash nga to.
Besoj se ky eshte problemi.
M'jep dhe po te hiqet apostrofa nuk ke si e lxon ndryshe.
N'jet ndryshon po u hoq.
Me pelqeu shpjegimi i jarigas qe pershkruante levizjen e gojes per te thene njeren dhe tjetren
Kur shqiptohet tingulli "nj", maja e gjuhes nuk e prek qiellzen, ndersa kur shqiptohet togu "n-j", maja e eshte e para qe e prek per pastaj te shkeputet menjehere...dhe merr pozicionin e shqiptimit te "j"-se
Chino i dashur!!
Per fat te keq, njesimi i gjuhes shqipe, duke lene perjashta thesarin e paēmuar te gegerishtes, ka sjelle ne nje mish-mash te madh.....
Persa i perket temes ne fjale, siē e kam shkruar edhe me lart, ne shqiptimin e "nj" maja e gjuhes nuk prek qiellzen, por mbanpak a shume te njejtin pozicion qe merr ne shqiptimin e "q"-se dhe "gj"-se!!!
Ndersa ker shqiptohet "n'j", maja egjuhes e prek qiellzen, pasi shqipton perpara "n"-ne dhe me pas "j"-ne, duke bere nje pauze te shkurter ndermjet.
Kur flasim per togun "mj", shqiptimi eshte njelloj me apo pa apostrof, pasi nuk perben nje tingull me vehte si "nj"-ja, por ngelen gjithmone dy tinguj te veēuar.
E njejta gje ndodh me "q" ne dhe "kj"-ne.Ne shqiptimin e te dyjave ka nje dallim gati te paperceptueshem, por ai egziston dhe per kete arsye "q"-ja eshte nje tingull me vehte.
Po ashtu "gj"-ja dhe "g'j"-ja !!!
Si ne shembullin qe kam dhene me pare ne shqip kemi:
me fjet--->fjet-je
me dash--> dash-je
me djeg--> djeg-je (jo dje-gje!!)
me pjek-->pjek-je (jo pje-qe)
me dhėn-->dhėn-je (jo dhė-nje e as dhėn-ie artifice e perdorur kjo pikerisht per te dalluar n'j nga nj)
me qen-->qen-je(jo qe-nje)
Pra si perfundim, "nj"-ja eshte tingull me vehte po ashtu si "gj"-ja, "q"-ja, "ll"-ja, "dh"-ja, "sh"-ja, "th"-ja, "xh"-ja dhe "zh"-ja dhe absolutisht nuk duhet te mendohen si togje.
Mund edhe te ishin zgjedhur simbole te tjera per ti shkruar si psh:ŝ=sh, ĝ=gj, đ=dh, ž=zh, ň=nj, e keshtu me radhe, por kjo s'do te ndryshonte shqiptimin e tyre.
Nje shembull i bukur per sa i perket perkimit te shqiptimit te nje fjale dhe shkrimit te saj, vjen nga dialekti napoletan, i cilesuar nga amatoret e muzikes klasike, si gjuha me e bukur ne lirike.
Ne italishten letrare fjala "sy" shkruhet occhio dhe lexohet "ok'jo".
Ne dialektin napoletan, e njejta fjale shkruhet "uocchio", por shqiptohet "uoq'ė"!!!
Kjo ndodh pasi ne italisht nuk egziston "q"-ja..
Ca hollesira, mund te kapen vetem pas nje arsyetimi te thelle dhe me deshiren e mire.Prandaj po pat mundesi, tregoja ti Gjinit te Kastres ņfare dallimi ka midis "tironcit" dhe "tironsit"!!!!!
T'jeta njak!!(jo qeta!!)![]()
Jarigas
[QUOTE =puroshkodran;2654864]Roma del kampion[ /QUOTE]
Prape s'e ke kapur thelbin!
NUk me intereson se kush e thote, se nuk po diskutojme dialektet, por shqiptimin e gjuhes shqipe, nepermjet percaktimit te tingujve te ndryshem te fjalorit shqip!!
Pyetja eshte:A ka ndryshim per ty si shqiptim togu "nc" nga togu "ns"???
"n'jet" shkruhet me pushim ne mes, shume e drejte dhe pikerisht ky shembull na ndihmon te kuptojme se "nj"-ja nuk eshte thjesht "n"-ja e ndjekur nga "j"-ja, por eshte nje tingull me vehte.Ke te drejte!!![]()
Jarigas
Po banane si behet e shquar?
bananja apo banania?
edhe une jam e mendimit se kjo shkronj esht e pakuptimt, duhet ta heqin megjithese ka nje rregull prapa ne aspektin letrar.
Gjith me peshtjellet kjo shkronj, mbasi e kemi N dhe J dhe drejteperdrejt formon NJ.
The White House is the official residence and principal workplace of the President of the U.S.A.
Krijoni Kontakt