Mithat Frasheri propozoi Alfabetin me germa Turke, por At Gjergj Fishta e pranoi se mund te mjaftoheshim me ate Alfabet. Eshte e theksuar ajo qe eshte thene, qe me 14 nentor 1908 Mithat Frasheri ishte kryetari i kongresit per hartimin e Alfabetit, ndersa At Gjergj Fishta ishte nenkryetari. Po ashtu punuan dhe ngushte me Kristo Luarasin i cili kishte ne Rumani shtypshkronjes "Drita" e cila shkruante artikuje per gjendje e Shqiperis dhe avancimet per krijimin e Alfabetit.
Fishta thote qe nuk eshte keq ai alfabet, por do te kete veshtiresi ne shtypjen e librave, keshtuqe duhet nje alfabet me germa latine.
Fishta ishte kryetari i Komisionit te AlfabetitEshte e theksuar ajo qe eshte thene, qe me 14 nentor 1908 Mithat Frasheri ishte kryetari i kongresit per hartimin e Alfabetit, ndersa At Gjergj Fishta ishte nenkryetari.
Nuk e kuptoje kete kembengulje, e cila eshte e shtypur dhe me germa te medha ne librin "ABECE", gjithmon nese e ke lexuar.
At Gjergj Fishta ishte kryetar i komisionit, dhe jo kryetar i Kongresit. Jane dy gjera te ndryshme nga ajo qe sapo thash une. Mendoje se je keqkuptuar ose je keqinformuar. Une nuk po flas nga mendja ime, por me baza dhe referenca te forta, te cilat jane te pakontestueshme.Mit'hat Bej Frashėri u zgjodh kryetar i Kongresit dhe nėnkryetar i Komisionit tė hartimit tė alfabetit (kryetar i Komisionit ishte At Gjergj Fishta).
Nė moshėn 32-vjeēare largohet pėrfundimisht nga Stambolli dhe udhėton pėr nė Shqipėri duke kaluar nga Kosova nė Shkup dhe pastaj nė Elbasan. Nė vitin 1912, nė qeverinė e pavarėsisė tė krijuar nga Ismail Qemali ai zgjidhet ministėr i botores. Mė 30 mars 1913, ai jep dorėheqjen nga detyra. Ai mirėpriti ardhjen e Princ Vidit nė Shqipėri dhe ndihmon nė Ministrinė e Punėve tė Jashtme. Pas largimit tė Princ Vidit, Mit'hat Frashėri largohet nga Shqipėria dhe deri nė vitin 1918 jeton nė disa shtete tė Ballkanit. Nė vitin 1916 vendoset nė Bukuresht ku arrestohet nga policia dhe internohet nė
Lexoje dhe njehere Puro, se nuk eshte ceshtje per tu kapur, kush ka bere 8-vjecaren e di fare mire.
Kyetar i Kongresit ishte Mit'hat Frasheri, dhe nenkryetar i Kongresit ishte At Gjergj Fishta.
Kryetar i komisionit te Alfabetit ishte At Gjergj Fishta, dhe nenkryetar ishte Mit'hat Frasheri.
Absolutisht nuk mund ta kundershtoj qe At Gjergj Fishta ishte per Alfabetin Latin.
Ja ku u zgjidh dhe SUDOKU![]()
Krijoni Kontakt