Pse quhen Bektashit Bek(g)kta-shi?
Pse quhen Bektashit Bek(g)kta-shi?
I vetmi hero i kombit Adem Jashari
woodstock, bektashi quhe pershkak se themelusi i keti tarikati (rruge) quhet Haxhi Bektashi Veli. Nuk ka te beje aspak me ate iden tende Bek-kta-shi !!!!!!! Nuk ka te beje sepse ne gjuhen turke nuk quhet bektashi, po quhet Hacı Bektaş Veli, pra pa i ne fund.
Pra thjesht ne shqiptaret ja kemi shtuar te i ne fund per shkak te tingllimit me mir. Kjo nuk ka ndodhur vetem me kete emer po edhe me shum emra tjer, si p.sh Omer-Ymer, Muhamed-Muamet, Osman-Asmon, Fatima-Fatime etj.
Haxhi Bektashi Veli (1210-1270), mendohet se rrjedh nga familja e Aliut r.a. Titullin Haxhi e fitoj kur u kthye nga Mekka e bekura, qe shum buker atje kishe kaluar.
Jeta e tije eshte shum pak e njohur sepse ne ate kohe kishte shum trazira dhe per shkak te trazirave nuk i kishin kushtuar vemendje keti burri.
Si zakonisht, dihet se njeriut nuk i jipet rendes sa te eshte gjalle, por mbasi te largohet nga kjo bote fillojn te te kujtojn. Keshtu ishte edhe me kete haxhi, mbasi ai kishte ndrruar jete dhe mbasi kishin kaluar disa vite mbas vdekjes se tij, ateher ju ra ndermend te shkruajn per kete njeri. Me kalimin e kohes shum cka i kishin mveshur keti burri, shum fjal ja keqintepretuan, shum vepra ja dredhuan dhe shum lutje ja shtrembuan, pikrisht ata qe pretendojshin qe jane ndjeks te tij, ata e formuan gjithe kete huti.
Sod e kesaj dite kjo huti po vazhdon, po vazhdon pikrisht nga ata qe po e quajn veten ithtar te tije, kur ne fakt jane shum larg nga ky njeri.
Ky haxhi me kohe e kishte parandje kete huti, prandaj e tha njeher kete fjali:
Besimi per ju ka humbur kuptimin e tij, sepse ju thoni,"Une kam besim ne Perendi", por ju nuk e ndjekin urdhrat e Tij" ! Ju thoni: "Une i besoj Kuranit", por ne zemren dhe veprat tuaja jane gjitha llojet e keqija. Pra a me tregoni, cili libėr ju thot te sillen ne kete menyre ?
Allahu xh.h thot:
6:162.Thuaj: "Namazi im, kurbani im, jeta ime dhe vdekja ime janė thjesht pėr All-llahun, Zotin e botėve.
7:170. Po atyre qė i pėrmbahen librit dhe falin namazin, Ne nuk u humbin shpėrblimin tė tė mirėve
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Bani gjk : 07-02-2010 mė 23:07
Jo more, se t'paskan mesuar gabim ty.Haxhi begtashi Veli,nuk quhet as Begtash as veli keta jane vetem Nike te tij.Ai ka emer e mbiewmer krejtesisht tjeter dhe eshte i lindur ne Horasan te Iranit ashtu qe nuk ka te beje asgje me turq.Prandaj Beg-kta-shiia eshte niku qe i'a kane m'vesh njerezit(lexo-suuni)E ne Horasan,po edhe ne gjithe iranin edhe sot pas emrit apo mbiemrit ekziston (i).
Ti me siguri ke marre shkrimet e atij torovoli M.Uvejsi qe ja fut si l..bag...shko meso pak per Beg-kta-shiiat e mandej flasim.
A trullani qe koke mer djal, po mbasi po e dishe kaq mir historin shka hamomin po pyte pra !!!
Per me ta heke marakin e asaj qe pyte, lexo faqen zyrtare te bektashizmit dhe aty e gjene perse quhen Bektashi.
Po e sjelli vetem nje pjes te shkurt te shkrimit, nga web faqja zyrtare e bektashive.
"Bektashizma e mori kėtė emėr pse, si institucion fetar, u organizua nga i shėnjti Hunqar Haxhi Bektash Veliu. Shėnjtėria e Tij ėshtė nga Persia dhe lindi nė qytetin Nishapur, qė ndodhet nė rrethet e Khorasanit, nė vitin 1248 pas Krishtit."
http://www.komunitetibektashi.org/in...hfaqart&aid=58
Edhe mos me cito me, sepse nuk do te marresh pergjegje nga un.
Qyteti Khorasan ka nje histori mjaft interesante, nga qyteti Korhasan kane dalur shum dijetar musliman, disa kane qene me shum te njohur disa me pak, nder te njohurit kane qene edhe keta:
Ahmad ibn Hanbalin
Al-Ghazali
Imam Buhariu
Ibn Sina - Avicenna
Etj
Qyteti Korhasan ka qene dikur qender e shum perendorive, kurse sod ky qyte eshte i ndare ne kater pjese ; Iran, Avganistan, Turkmenistan dhe Taqikistan.
Qytetit Khorasan dikur:
![]()
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Bani gjk : 08-02-2010 mė 20:30
Ti bre djal me te vertet qenke si rriqni !!! Ti a lexon me vemendje bre djal apo ate cka e lexon e konverton ne mendjen tende, ashtu qysh te konvenon ty !!!!!
Ku po e shef ti qe un thash, Haxhi Bektashi Veli eshte turk apo qe ka prejardhje turke a, nga te erdhe kjo ide ???!!!
Ajo qe thash un eshte :"ne gjuhen turke nuk quhet bektashi".
E thash ne gjuhen turke sepse ai gjithe veprimtarin e ka bere ne rajonet e turqis se sotme. Ai vetem vendlindja e ka nga ai vend dhe mesimet fillestare i kreu ne ate vend.
Pra te gjithe famen e muarr ky njeri kur emigroi ne turqin e sotme sepse aty filloj aktivitete. Ndjeksit e tije ne fillim ishin vetem turqit, turqit jana ate qe kane shkruar separi per kete njeri, turqit jane te paret qe kane filluar te perhapin kete tarikat, turqit jane te paret qe fillua ti thurrin poezi keti njeriut, si p.sh poeti madhe Yunus Emre. Pra nermal qe turqit jana ate qe dijin me se miri per jeten dhe veprimtarit e keti burr, prandaj e thash qe ne gjuhen turka quhet "Bektaş dhe jo Bektashi.
Haxhi Bektashi Veli ne ate vend ku nje pjes te jetes e jetoj dhe veproj, aty edhe u varros (turqi), edhe sod kjo qytetza ku eshte i vorrusu quhet Hacıbektaş-Nevşehir.
Pra tjerave her lexo me kujdes.
p.sh Per me qene edhe me i sakt, ky grup ne turqi njihet me emrin Alevi, shum pak njihet me emrin Bektashi.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Bani gjk : 08-02-2010 mė 22:32
I FalemNderit te Zotit qe me zgjodhi qe te mos i takoi pabesimtareve,mos ta dua Meken e Medinin SOT,qe jane vatrat me te medhaja te Djallit dhe vend takimi i tyre.
Mburem kur me sulmojne Pabeset dhe kundershtaret e mshefte te MuhammedAlise.
Krijoni Kontakt