Close
Faqja 4 prej 14 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 133
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    17-02-2009
    Vendndodhja
    DTs
    Postime
    400
    Citim Postuar më parë nga xhamia Lexo Postimin
    E ketu ske faj , por une te tregova pse nuk vehet Ç .

Plus qe eshte edhe puna tek msimi , na jem msu ndryshe dhe nuk flasim aq bukur gjuhen si e flisni ju nga Shqiperia .

Jem msu , edhe pse eshte veshtir me kuptu
    Sinqerisht une personalisht nuk e kam shume problem. Nese e ke pare dhe ne shkrimet qe une kam bere, asnjehere nuk kam paragjykuar njeri, qe ti nuk di shqip apo meso te shkruash. Thjesht ne qe nuk jemi mesuar te na vritet veshi me ate menyre te foluri, na duket pak e habitshme. E thash dhe me lart, qe nuk gjykoje asnjerin, qe flet gjuhen me diealektin e krahines se tij. Dhe as nuk kam per ta bere ndonjehere, gjithe se kush ka menyren e tij te te shprehurit. Rendesi ka qe i kuptojm dhe bashkebisedojm.

i/e regjistruar Maska e Mexhi
    Anëtarësuar
    10-03-2009
    Vendndodhja
    Aty ku bukës i thonë bukë, e ujit - ujë
    Postime
    838
    Mendoj se problemi është që në mësimin e shkronjave në shkollë, ku mësuesit kosovar i ndajnë shkronjat si në vijim :

Q , Gj jane shkronja te buta!!!
    Ç , Xh jane shkronja te forta!!!

Në gjuhën shqipe nuk ka ndarje në shkronja të buta apo të forta, por kosovaret bëjnë këtë ndarje për shkak të shqiptimit të njëjtë. Vërtet nuk ka kuptim kjo ndarje që shkakton huti të madhe , por ja që mësuesit janë dembela dhe nuk i mesojnë si duhet nxënësit e tyre.

100 % shqiptar Maska e Milkway
    Anëtarësuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    Citim Postuar më parë nga Cold Fusion™ Lexo Postimin
    Sinqerisht une personalisht nuk e kam shume problem. Nese e ke pare dhe ne shkrimet qe une kam bere, asnjehere nuk kam paragjykuar njeri, qe ti nuk di shqip apo meso te shkruash. Thjesht ne qe nuk jemi mesuar te na vritet veshi me ate menyre te foluri, na duket pak e habitshme. E thash dhe me lart, qe nuk gjykoje asnjerin, qe flet gjuhen me diealektin e krahines se tij. Dhe as nuk kam per ta bere ndonjehere, gjithe se kush ka menyren e tij te te shprehurit. Rendesi ka qe i kuptojm dhe bashkebisedojm.
    Eshte problem ketu nga Kosova . Kam miq nga Shqiperia dhe e shof se ata perdorin ç ne vend te q , e kur flasesh me nje nga Kosova eshte me ndryshe.

Kshtu jem msu

i larguar Maska e bindi
    Anëtarësuar
    17-10-2009
    Vendndodhja
    Ne bregdet
    Postime
    1,523
    Citim Postuar më parë nga RockStar Lexo Postimin
    Po si ti pyesim tash ata çë e kanë shkruar të parët Alfabetin.

s0ni si i thua ti Qeni apo Çeni ???
    ç dhe q jane dy germa te ndryshme si psh. çanta, çakmaku, çelsi ,çatia etj. dhe qeni ,qengji ,qetsia ,qepa ,qiraja etj.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    17-02-2009
    Vendndodhja
    DTs
    Postime
    400
    Citim Postuar më parë nga Mexhi Lexo Postimin
    Mendoj se problemi është që në mësimin e shkronjave në shkollë, ku mësuesit kosovar i ndajnë shkronjat si në vijim :

Q , Gj jane shkronja te buta!!!
    Ç , Xh jane shkronja te forta!!!

Në gjuhën shqipe nuk ka ndarje në shkronja të buta apo të forta, por kosovaret bëjnë këtë ndarje për shkak të shqiptimit të njëjtë. Vërtet nuk ka kuptim kjo ndarje që shkakton huti të madhe , por ja që mësuesit janë dembela dhe nuk i mesojnë si duhet nxënësit e tyre.
    Si nuk paska ne gjuhen Shqipe? Je i sigurt per kete qe thua?

Bashtingelloret klasifikohen

a) Sipas vendit te formimit:
    buzore: p, b, m, f, v
    dhembore: t, d, th, dh, ll
    alveolare: c, x, n, s, z, l, rr, r
    paraqiellzore: ç, xh, sh, zh
    qiellzore: q, gj, nj, j
    prapaqiellzore: k, g, h

b) Sipas pjesmarrjes ose jo te zerit dhe zhurmave, ndahen ne:

te zeshme: d, z, zh, x, xh, g, gj, dh, v, b, m, n, nj, j, l, ll, r, rr
    te pazeshme: t, s, sh, c, ç, q, k, th, p, h

Zanoret klasifikohen

a) Sipas vendit te ngritjes se gjuhes drejt qiellzes, ndahen ne:

te perparme: i, y, e
    qendrore: ë, a
    te prapme: u, o

b) Sipas shkalles se ngritjes se gjuhes drejt qiellzes, ndahen ne:

te hapura:a
    gjysme te mbyllura: ë, e, o
    te mbyllura: i, y, u

c) Sipas pjesmarrjes ose jo te buzeve ne formimin e tyre, ndahen ne:

te buzerzuara: y, u, o
    jo te buzerzuara: i, ë, a, e

Po shikoje njehere se mos gabohesh Mexhi. Nese jam une gabim atehere kerkoje ndjes.

Anëtarësuar
    10-03-2009
    Vendndodhja
    Postime
    838
    Cold Fusion™ , une nuk e kisha fjalen per kete lloj ndarje, por per ate mes shkronjave Q,Gj,Ç dhe Xh qe kosovaret i ngatrrojne.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    17-02-2009
    Vendndodhja
    DTs
    Postime
    400
    Cold Fusion™ , une nuk e kisha fjalen per kete lloj ndarje, por per ate mes shkronjave Q,Gj,Ç dhe Xh qe kosovaret i ngatrrojne.
    Nuk e dija qe bashketingelloret kane dhe nje ndarje tjeter ne Kosove. Une fola per Gjuhen Shqipe standarde, nuk ma merrte mendja se ne nje vend qe shkruan, flet, lexon Shqip te kete futur nje menyre tjeter. Gjithesesi faleminderit per korrigjimin.

Anëtarësuar
    10-03-2009
    Vendndodhja
    Postime
    838
    Citim Postuar më parë nga Cold Fusion™ Lexo Postimin
    Nuk e dija qe bashketingelloret kane dhe nje ndarje tjeter ne Kosove. Une fola per Gjuhen Shqipe standarde, nuk ma merrte mendja se ne nje vend qe shkruan, flet, lexon Shqip te kete futur nje menyre tjeter. Gjithesesi faleminderit per korrigjimin.
    Kosovaret nuk i shqiptojne fare shkronjat Q dhe GJ, per kete shkak bejne nje ndarje tjeter per keto shkronja.

Athua sa do te ishte e veshtire qe mesuesit t'i mesonin nxenesit se si shqiptohen shkronjat Q dhe GJ?

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    17-02-2009
    Vendndodhja
    DTs
    Postime
    400
    Kosovaret nuk i shqiptojne fare shkronjat Q dhe GJ, per kete shkak bejne nje ndarje tjeter per keto shkronja.

Athua sa do te ishte e veshtire qe mesuesit t'i mesonin nxenesit se si shqiptohen shkronjat Q dhe GJ?
    Mua me duket sikur hasin me shume veshtiresi me pas, sesa te mesojn se si shqiperohen ato dy fjale. Kur merr ne dore nje roman per ta lexuar, do hasesh veshtiresi me pas, pasi je mesuar ti lexosh ne nje menyre tjeter dhe ti thuash ne nje menyre tjeter. Edhe fjalet qe shqiperon marrin nje nocion krejt ndryshe nga ai reali qe eshte shkruar ne nje liber apo dicka tjeter. Mesuesve i'u duhet terhequr njehere e mire veshi qe t'i hyne punes tamam sic duhet. Te ndihmojn studentet/nxenesit te pakten sesi t'i shqiperojn ato dy germa.

_____
    Anëtarësuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Kete kam veshtire te kuptoj. Ne abetare c'do shkronje ka faqen e vet. Edhe per c'do shkronje mesuesja e Shqipton me femijet e klases qe ta thojne si duhet. Te pakten keshtu ishte kur kam bere une klasen e pare. Si behet me Ç, Xh, Gj ne faqet e abetares, nuk i vejne fare ne leksion, apo i vejne bashke me C, X, dhe Q?

Pastaj duan a nuk duan Shqiptaret e Kosoves te ndrryshojne gjuhen e tyre me ate te Shqiperise, kesaj si dihet. Pse duam ne qe te flasin Shqipen letrare s'do te thote qe duan ata.
    Ndryshuar për herë të fundit nga s0ni : 07-02-2010 më 16:25

Faqja 4 prej 14 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •