Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 19 prej 19
    Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Citim Postuar mė parė nga marcus1
    Nėse duam tė bėjmė njė test se sa antropocentrikė janė mesazhet tona, mjafton tė bėjmė kėtė pyetje. Dhe unė do doja tė pyes Matrix dhe e pres pėrgjigjen nga ai. A ėshtė e mundur qė njė grup tė Krishterėsh tė jetojnė me dhe nė Krishtin, pa nevojėn e sakramenteve? E kam fjalėn pėr sakramentet si praktikohen sot nė kishat tradicionale, pra nė ato Katolike, Ortodokse dhe Protesante. A mundet pra njė kishė, tė jetojė pa ato sakramente? Dhe, a mundet njė kishė tė jetojė me sakramentet por pa Krishtin?
    Marcus,
    Une e kam pare qe ekzistojne kisha qe nuk kane sakramente (ne menyrat tradicionale).
    Kuptohet qe kane sakramente ne kuptimin e gjere te fjales (per mua sakrament eshte cdo gje qe behet ne Krishtin, ku me ane te se dukshmes dhe te perkoheshmes, transmetohet e padukshmja dhe e perjeteshmja).

Dhe une nuk e besoja qe ekzistonin kisha te tilla, por tani e kam pare, e di dhe nuk mund ta mohoj qe ka kisha te tilla, ku vertet mund te marresh Krisht dhe te inkurajohesh, madje jo vetem kaq por te shkosh ne takime i mbushur me energji negative (bote) dhe te dalesh i mbushur me jete. E kam provuar vete kete gje, nuk e mohoj dot!

Per te kunderten, pra qe nje Kishe te kete sakramente, por jo Krishtin, nuk mund te te garantoj se ekziston sepse nuk e kam pare. Mund te jene 90% e besimtareve aty qe jane pa Krishtin, por qofte dhe 1 ose 2 persona te jene aty per Krishtin, aty eshte dhe Krishti!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Matrix : 08-02-2010 mė 13:43
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-01-2010
    Postime
    1,126
    Nese do te shohim eterit tane predikuan ne forma te ndryshme dhe ne vende te ndryshme. Ky fakt duhet vleresuar sepse edhe ne Dhjaten e Re gjuha e perdorur eshte e ndryshme per vende me kultura te ndryshme. Ata niseshin duke u treguar ketyre njerezve per ate qe ata njihnin, pa i fyer por duke pervetesuar shume nga ato vlera te tyre qe jane te mira. Nese dikush flet per besimin dhe njekohesisht praktikon veprat per shpetimin e tij eshte e mire, le te zbusim gjithmone gjuhen dhe te pervetesojme nga kulturat e tjera ate menyre e cila mund te jete ndihme per ungjillizimin. Prandaj perderisa dikush beri dicka le ta vleresojme atje ku eshte e mira dhe ate te bejme tonen per ta patur gur themeli per ndertesen e mevonshme. Diferencat ne mendime jane te shumta ndaj keto diferenca per tu shkrire kane shembullin me te kendshem ne traditen tone kujtimin e Tre Hierarkeve ne nje dite. Eshte bekim i madh ky shembull dhe le te reflektojme.

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Nuk eshte ashtu si thua ti Neokastra.
    Shiko, une po i bej thirrje Matrix dhe te tjereve qe kete nenforum, qe pretendon te pasqyroje ortodoksine, ta mbushim ne menyre ortodokse me ortodoksi. Burime e materiale dhe gjera per te thene ne kete drejtim ka shume.
    Nuk eshte aspak e nevojshme per te huazuar kultura te tjera, aq me shume qe jane rezultat rreniesh e apostazish, per te pasqyruar besimin ortodoks.

Kjo eshte thirrja ime. Sidoqofte, edhe nqs zgjidhni te beni ndryshe, nuk eshte fundi i botes. Fundja forum eshte. Asgje serioze.

Marcus1,
    Sakrament = Krishtin. Sakrament nuk eshte shpikja e nje rituali nepermjet te cilit ne takojme Krishtin. Sakramenti eshte vete Krishti.
    Kjo lidhje sakramentale me Krishtin mundeson qe zemrat e besimtareve te behen me te vertete tempuj e te kete adhurim ne fryme e te vertete.

Te thuash qe nje foshnje nuk mund ta pranoje Zotin, meqe nuk ka pjekuri te arsyetimit per ta bere nje gje te tille, jo vetem qe bie ndesh me Biblen, por eshte pikerisht te thuash se realiteti i besimit e ka fillesen nga njeriu dhe arsyeja e tij.

Keshtu, me kete logjike antropocentriste, Zotit i bie qe ta kishte te pamundur te krijonte njeriun dhe ta bente pergjegjes, perderisa me pare do ti duhej ta pyeste ate nese deshironte te krijohej nen ato kushte apo jo!
    Zoti do ta kishte te pamundur te zgjidhte Izraelitet si popullin e zgjedhur, pa pyetur me pare secilin hebre qe vinte ne bote, madje te priste derisa te rritej qe te ishte ne gjendje te arsyetonte individualisht, nese e deshironte apo jo kete privilegj.

Ne kete mentalitet, njeriu me pjekurine e tij te arsyetimit perben nje KUSHT per Zotin - dhe ky eshte pikerisht antropocentrizmi i Rilindjes europiane. Glorifikimi i arsyetimit dhe individit dhe e mos-berjes se asgjeje nqs nuk kalon neper doganen e arsyetimit te individit.

Pikerisht, kur kenaqet ky arsyetim individual, se psh e kam pranuar Zotin dhe se Ai banon ne zemren e besimtarit individual, keta fillojne e mendojne se jane duke adhuruar ne fryme e te vertete. I mbyllin syte kur adhurojne sepse jane duke adhuruar ne arsye dhe me ane te arsyetimit dhe ne fakt adhurojne arsyetimin e tyre.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 09-02-2010 mė 06:30

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Per mendimin tim Seminarist, ortodokse eshte cdo gje qe nuk bie ne kundershtim me vendimet e 7 Sinodeve Ekumenike. Nqs ka materiale qe permbajne herezi, atehere sigurisht qe nuk do pranohen ketu. Per kete do doja dhe ndihmen tende si teolog, per te argumentuar se pse nje X material nuk mund te quhet ortodoks dhe cfare herezie permban.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Matrix : 09-02-2010 mė 08:43

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Jo patjeter! Dmth jo cdo gje qe s'bie ne kundershtim formal te hapur me keshillat ekumenike, eshte ortodokse.
    Per kete teme ka shkrojtur shume bukur At John Meyendorf, ne studimin e tij mbi Grigor Pallamain, ku ai flet edhe per lutjen e Jisuit, per levizjen izikaste.

Aty ai permend ate grup te kishes ortodokse qe, ne kohe te Pallamait, i qendronte besnike formulimeve te keshillave ekumenike, duke qene dyshues per te cdo "inovacion" ne teologji dhe i quan ata pjesetare te teologjise se perseritjes.

Ky grupim, edhe pse ne dukje besnik ndaj doktrines zyrtare te kishes, mund te behet i demshem nese bllokon jeten e kishes. Tradita nuk eshte dicka statike, q eka te bejeme konservatorizmin ne lidhje me te shkuaren, por eshte e gjalle ne cdo dite te jetes se kishes.

Ne kete aspekt, mund te dallohen edhe mentalitete, menyra te shprehuri, qe jane te gabuara, packa se formalisht ato mund te duken se nuk bien ndesh haptazi me mesimin ortodoks.

Tregues per kete jane pergjigjet e pyetjeve:
    A me con mua, ne fund te fundit, kjo qe them ne komunion me Zotin?
    Pse do e pranoja une nje leter fantazi qe shprehka kaq prekshem dashurine e Atit, kur fantazuesi mohon Kungimin, qe ne fakt eshte pikerisht "letra" e deshiruar fort?

Te leme pastaj ngjyrimet doktrinore te Atit qe na flet individualisht, thelb i komunikimit te te cilit eshte nje LETER drejtuar individit dhe ne fund, pas gjithe kesaj marredhenie jo substanciale At-individ, vijne eksklamacionet: Oh, na kenaqe, mesazh hyjnor. KETE DESHA te me thoje, per kete KAM NEVOJE. Flm qe endave Krishtin me ne, te fala ne Krishtin etj.

Po ti analizosh keto ne fryme te antropocentrizmit, do e kuptosh sepse s'jane as te drejta e as menyra shpirterore ortodokse.
    Ato jane menyra siperfaqesore, ndoshta po aq te fantazuara e jo reale sac eshte e fantazuar edhe letra.
    E gjitha kjo, pse? Sepse mungon MISTERI/Sakramenti.

Misteri: Fjala u be mish. E cfare rendesie do te kishte pastertia e zemres se dikujt dhe besimi me i madh i mundshem, nqs s'do te ekzistonte MISTERI i berjes MISH te Fjales?

P.S s'jam teolog, ose jam po aq teolog sa edhe ti. Une shkruaj si besimtar i thjeshte. Nuk do shkruaja kurre, te pakten jo ne forum, nisur nga ideja se une jam teolog.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 10-02-2010 mė 05:10

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar mė parė nga Seminarist
    Te leme pastaj ngjyrimet doktrinore te Atit qe na flet individualisht, thelb i komunikimit te te cilit eshte nje LETER drejtuar individit dhe ne fund, pas gjithe kesaj marredhenie jo substanciale At-individ, vijne eksklamacionet: Oh, na kenaqe, mesazh hyjnor. KETE DESHA te me thoje, per kete KAM NEVOJE. Flm qe endave Krishtin me ne, te fala ne Krishtin etj.
    Ke ngatėrruar temat mė duket. Unė nuk kam thėnė njė gjė tė tillė nė kėtė temė, por nė temėn tjetėr, atė tė identifikimit.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    E di! Po pse s'lejohet me i bashku, a?

Te fala thjeshte (jo ne Krishtin), Marcus1
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 10-02-2010 mė 05:20

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Thjesht ma shuaj nje kuriozitet Seminarist, ti mendon se ushqimi shpirteror mund te vije VETEM permes sakramenteve?

Ajo qe une besoj eshte se te ushqyerit me Krishtin eshte nje menyre jetese, qe ndodh gjate gjithe kohes. Per kete ke shembullin qe na dha Krishti: Ju jeni shermendet, une Hardhia!

Shermendet ushqehen nga Hardhia gjate gjithe kohes, dhe jo vetem ne momente te caktuara.

Me kete nuk dua te hedh poshte rendesine e sakramenteve, por mendoj qe jeta shpirterore nuk duhet te kufizohet vetem aty.

(mbase mund ta kem gabim, thjesht le ta diskutojme)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Matrix : 10-02-2010 mė 06:08

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar mė parė nga Seminarist Lexo Postimin
    E di! Po pse s'lejohet me i bashku, a?

Te fala thjeshte (jo ne Krishtin), Marcus1
    Nig'j'o ktu, lejohet me i bashkue, por jo pa lidhje njana me tjetrėn. P.sh., ti a mundesh me thanė Amen (Amin) pėr shkrimin "Identifikimi me Krishtin"? Apo shikjon aty ndonji herezi?
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •