Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 8
    "Nė fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534

(2 shkurt) Kushtimi i Jezusit nė Tempull

2 shkurt 2010 – e Martė, Kushtimi i Krishtit nė Tempull

Sipas ligjit judeas prindėrit kishin detyrim t’i zbatonin dy rregullore: “Pastrimin e nėnės” (lev 12), bashkė me dhuratėn flijuese (pėllumb ose turtull) dhe “kushtimin e fėmijės” (Num 18, 16). Kėtij ligji iu pėrmbajtėn edhe Maria dhe Jezefi. “Kur, sipas Ligjit tė Moisiut, u mbudhėn dotėt e pastrimit tė tyre, e ēuan nė jerusalem, pėr t’ia kushtuar Zotit, sikurse shkruan nė Ligjin e Zotit… Pasi kryen gjithēka duhej bėrė sipas Ligjit tė Zotit, u kthyen nė Galile, nė qytetin e vet, Nazaret” (Lk 2, 22. 39).

Pasi qė nė shkujt e parė Ditėlindja e Jezusit kremtohej mė 6 janar, festa e Kushtimit mbahej mė 14 janar. Fillimisht thirrej vetem Dita e katėrdhjetė e lindjes sė Zotit tonė Jezu Krishtit, ndėrsa mė vonė: Festa e takimit apo Pastrimi I marisė (Purificatione B. M. V.) Kur nė Perėndim qe shtyrė pėrpara festa e Lindjes sė Jezusit (25 dhjetor), Kushtimi i Jezusit u lėviz nė datėn 2 janar. Pasi qė festa pėrcillet me procesion dhe qirinj, nė shumė gjuhė mori emėrime tė tjera, si, Mesha e kandilave, Mesha e Dritės sė Marisė, Mariä Lichtmess (gjer.), Candlemas (ang.) dhe Chandeleur (fen.). Nė vitin 542 mbreti, Justiniani I (527 – 565), e pėrcaktoi pėr bizantin, dhe me tė shpejtė qe pnanuar edhe nga Roma. Reforma e kalendarit romak e ndėrroi qenėsinė e kėsaj feste dhe e bėri festė tė Zotėrisė, duke e quajtur “Kushtimi i Jezusit”.

Edhe Maria, pra, e kushtoi Birin e vet, duke pėrmbushur adetin pėrkatės, duke ia kthyer pėrsėri dhuratėn (t’Birin e vet) Hyjit. I Parėlinduri i saj i pėrkiste nė mėnyrė tė veēantė Zotit. Aty ishin edhe dy dėshmitarė tė besėlidhjes sė Vjetėr: Simoni dhe Hanna. Ata, nėn dritėn e Shpirtit Shenjt, e njohėn kėtė Fėmijė si pėrmbushje tė tė gjitha shpresave tė Izraelit dhe njėkohėsisht shėlbim pėr mbarė botėn. (krah. Lk.2, 25-38). Nga ky Fėmijė i kushtuar do tė ngritet Drita e vėrtetė qė shndriti tė gjithė popujt.

vazhdon-->
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga toni77_toni : 01-02-2010 mė 21:09
    Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.

Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534

Kushtimi i Krishtit nė Tempull

(Lk 2,22-40)

Kur, sipas Ligjit tė Moisiut, u mbushėn ditėt e pastrimit tė tyre, e ēuan nė Jerusalem, pėr t’ia kushtuar Zotit, siē shkruan nė Ligjin e Zotit: ‘Ēdo i parėlindur mashkull le t’i kushtohet Zotit’ dhe pėr tė dhėnė flinė siē thuhet nė Ligjin e Zotit; “njė palė turtuj ose dy zogj pėllumbash”.

Nė Jerusalem asohere jetonte njė njeri, qė quhej Simon. Ishte njeri i drejtė dhe i pėrshpirtshėm.

Priste Ngushėllimin e Izraelit e nė tė ishte Shpirti Shenjt. Shpirti Shenjt ia kishte zbuluar se s’do tė vdiste pa e parė Mesinė e Zotit. I nxitur prej Shpirtit Shenjt erdhi nė Temull. Kur prindėrit e sollėn Jezusin Foshnjė pėr tė kryer rregulloren e Ligjit mbi tė, Simoni e mori para duarsh, falėnderoi Hyjin e tha:

“Tani, o Zot, mund tė lejosh tė vdesė shėrbėtori yt nė paqe siē the ti vetė, sepse me sytė e mi e pashė shėlbimin qė ti e bėre gati nė sy tė tė gjithė popujve: Dritėn qė bėn tė tė njohin Ty paganėt e qė i jep nder popullit tėnd, Izraelit”.

Prindėrit e tij ēuditeshin pėr sa thuhej pėr tė.

Atėherė Simoni i bekoi dhe i tha Marisė, nėnės sė tij:
    “Shih! Hyji e caktoi kėtė Fėmijė tė shkaktojė rrėnim e ngritje pėr shumėkėnd nė Izrael. Do tė jetė edhe shenjė tė cilės njerėzit do t’i kundėrshtojnė. (edhe ty vetė njė shpatė do ta tejshkojė shpirtin) qė tė zbulohen shestimet e zemrės sė shumėkujt.”

Ishte asohere edhe Ana profeteshė, bija e Fanuelit, prej fisit tė Aserit, shumė e vjetėr. Pas vajzėrisė sė vet jetoi nė martesė gjithsej shtatė vjet kurse, si grua e vejė, arriti deri nė tetėdhjetekatėr vjet. Ajo nuk e lėshonte Tempullin. I shėrbente Hyjit ditė e natė me agjėrim e me lutje. Pikėrisht nė atė moment arriti edhe ajo dhe filloi tė lėvdojė Hyjin dhe t’u tregojė pėr kėtė foshnjė tė gjithė atyre qė prisnin shpėrblimin e Jerusalemit.

vazhdon-->

Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534

Zotėri, ē`dėshiron t’mė thuash ne leximin e sotshėm tė Shkrimit Shenjt?

Pėr Simonin plak jeta asnjėherė nuk ka qenė monotone. Mosha nuk ia ka zvogėluar shpresėn dhe ēiltėrinė e tij ndaj fesė sė re. Jeta dhe lutja e tij e deritatėherėshme e kishin pėrgatitur pėr ta pritur tė papriturėn nė cilėndo moshė tė jetės.Ka qenė i hapur ndaj befasive tė Hyjit kėshtu qė e ka dalluar Atė tė cilin e kishte pritur gjatė tėrė jetės: nė atė fėmijė tė vogėl dhe nė atė ēift krejt tė thjesht bashkėshortor.

Zoti ēdoher na flet nė leximin e Shekrimit tė Shenjt. Leximi I Shkrimit tė Shenjt ėshtė komunikim, nderdsa komunikimi nėnkupton bisedimin dhe dėgjimin ndaj Hyjit.

Kur bisedoj me Zotin, duhet tė jem i gatshėm edhe tė dėgjoj gjithēka ai dėshiron tė mė thotė.

Jezu Krisht, Zot i vėrtetė e njeri i vėrtetė, ti qė ke arrdhur nė botė pėr tė shpėtuar njeriun, pėr ta liruar nga robėria e djallit dhe mėkatit, dhe nga vdekja e amshuar, dhe, duke paguar pėr mėkatet tona, prej kryqit na e ke hapur derėn e parajsės – dhe me pagėzim na ke dhuruar Shpirtin Tėnd qė tė jetojmė nė lirinė e fėmijėve tė Zotit – Ty tani po Ta drejtoj lutjen time tė pėrvuajtė; ndikohu nė mua dhe bėjė qe tė jem i gatshėm dhe tė dėgjoj gjithēka Ti-ZOT dėshiron tė mė thuajsh. AMEN

vazhdon-->

Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534

Parqitja!

O Zot Jezus, unė jam paraqitur para Mėshires tėnde, jepma frytin e ringjalljes Sate o Zot; mė mbush me Shpirtin Tėnd tė Shenjtė! Amen

Tė jem krejt i sinqert me Jezusin kur I paraqitemi dhe ia besoj tė gjitha brengat dhe gėzimet tona.

Jezusi kur u paraqit nė Tempull Ai ishte krejt I heshtur dhe nė heshtje vetem sa degjoj se ēka flitej, edhe ne tė heshtim per njė ēast, tė ia hapim zemrėn Krishtit, nė praninė - rrezen e Tij tė rrezitemi sepse jemi paraqitur dhe kushtuar ZOTIT:

ZOT, kur rrezja e dritės dhe e dashurisė sė Zemrės Sate tė mėshirshme – oh, Zot, ēfarė mėshire! – e ka prekur zemrėn time, pranoje kėtė klithje, “sepse nga humnera tė kėrkoj Ty, Zot”, “mi fal mėkatet e mia”, “ma krijo zemrėn e pastėr”, “mė pastro krejtėsisht nga faji im” – sepse besoj se Ti je Shpėtimtari im, Zoti im, Zotėria im, dhe e vetmja Paqe – JETĖ e vėrtetė!

vazhdon-->

Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534

Kur paraqitemi pranisė sė Atit!

“Ejani tek unė tė gjithė ju qė jeni tė lodhur prej barrės sė rėndė e unė do t`ju ēlodh“.

Abba, o Atė, Ja ku jam, o Zot, Kam ardhur ta kėrkoj praninė tėnde , Ty po Ta kushtoj vetveten time, gėzimet, preukopimet dhe hidherimet, e gjithė ēenjen time dhe vihem nėn mbrojtjen tėnde Zot.

Ja ku jam, o Zot , mė pėrdor qė nėpėr mua tė jesh i njohur, i nderuar dhe i dashur nga tė gjithė njerėzit.

Ja ku jam, o Zot , le tė flasin veprat e mia pėr dashurinė tėnde.

Ja ku jam, o Zot , gjuha ime le Tė lėvdojė nė tė gjitha situatat dhe mendimet e mia le tė jenė tė frymėzuara vetėm me Ty.

Ati im, unė Tė dua Ty mbi tė gjitha. Amen.

vazhdon-->
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga toni77_toni : 01-02-2010 mė 21:34

Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534

Kur paraqitemi Hyjit duhet tė jemi tė vetdieshem!

Duhet tė jemi tė vetdieshem se Hyji nuk ėshtė i huaj nė jetėn time.

Nė paraqitje Zotit tė mndojmė; Si jam duke u sjellur ndaj tė afermi tim, ndaj Hyjit? Ndaj tė tjerėve nė pergjithsi?

A ekziston diēka pėr tė cilėn gjė unė do tė duhej tė shprehi keqardhje t’mė vinte keq? Atėherė pa hezitim dhe menjiher do tė them: mė fal.

E pranoj: mėkatova dhe bėra tė keqen para Teje. Besimi im nė Ty ka qenė aq i vogėl, e dashuria ndaj Teje edhe mė e mjerė. Edhe pse kam thėnė se i bie mohit djallit dhe veprave tė tija – jeta ime ka qenė e mbushur me mėkat. Ti, me fajin tim, nuk ke qenė Zoti im, as jeta ime, as gėzimi im... Para Teje ka qenė UNI im, egoizmi im, kėnaqja e pasioneve tė mia, aq shumė idhuj, njerėz dhe gjėra.

Mė fal, mė fal o Jezus, nuk e kam ditur se Ti je Jeta, e Vėrteta dhe Paqja!

A ekziston diēka pėr ē`gjė duhet tė jem mirėnjohės? Atėherė do tė them: falėminderit.

Shpėtimtari im, Zoti im! Tė falem nderit, Tė falem nderit, Tė falem nderit – qė ma jep paqen dhe lirinė e fėmijėve tė Zotit!

Jezus, dashuria Jote ėshtė mė e mirė se vetė jeta, goja dhe zemra ime do tė Tė lavdėrojnė gjithmonė!

Madhėroje, shpirti im, Zotin! AMEN

Lavdi Atit e Birit e Shpirtit Shenjt.
    Si ka qenė nė fillim, ashtu tash
    e pėrgjithmonė e jetės. Amen.

vazhdon-->
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga toni77_toni : 01-02-2010 mė 21:40

Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534

Takimi me Simonin!

Nė Jerusalem jetonte njė njeri i drejtė dhe i pershpirtshėm me emėr Simon. Ai priste ngushėllimin e Izraelit. Shpirti Shenjtė ia kishte zbuluar se nuk do te vdiste pa e parė Mesinė.

E priti kėtė ditė. Porsa e sollen Jezusin nė Tempull, ai e mori nė duar dhe i kendoi Hyjit kėngen plotė falenderime.

Simoni ėshtė tip ideal i pershpirtėrisė sė Beselidhjes sė Vjeter. Simoni mundėt nė emėr te tė gjithe atyre tė rrefej fenė e gjallė nė Mesinė. Beslidhja e Vjetėr mund tė lėshohet, sepse Beslidhja e Re arriti.

Zbulesa e fshehtėsisė nė fjalėt e Simonit ėshtė e qartė; "Hyji e caktoi kėtė femijė te shkaktoi rrėnim dhe ngritje pėr shumė njerėz nė Izrael"!

vazhdon-->

Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    Profetesha Ana!

Profetesha Ana ishte bija e Fanuelit, prej fisit te Aserit, shume e vjeter. Porsi Simoni edhe ajo ishte tip ideal i nje te drejti, te pershpirterise ne Beslidhjen e Vjeter, me agjerim e dhe me lutje. Me kete mori fund Beslidhja e Vjeter duke dhene deshmi per Jezusin, me te cilin filloi nje kohe mesianike - Beselidhja e Re (BR).

"Ajo nuk e lėshonte Tempullin. I shėrbente Hyjit ditė e natė me agjėrim e me lutje. Pikėrisht nė atė moment arriti edhe ajo dhe filloi tė lėvdojė Hyjin dhe t’u tregojė pėr kėtė foshnjė tė gjithė atyre qė prisnin shpėrblimin e Jerusalemit." (Lk 2; 36-38)

Jezu Krisht, Zot i vėrtetė e njeri i vėrtetė, ti qė ke arrdhur nė botė pėr tė shpėtuar njeriun, pėr ta liruar nga robėria e djallit dhe mėkatit, dhe nga vdekja e amshuar, dhe, duke paguar pėr mėkatet tona, prej kryqit na e ke hapur derėn e parajsės – dhe me pagėzim na ke dhuruar Shpirtin Tėnd qė tė jetojmė nė lirinė e fėmijėve tė Zotit – Ty tani po Ta kushtoj vetveten time, gėzimet, preukopimet, e gjithė ēenjen time dhe vihem nėn mbrojtjen tėnde Zot.

Jezu Krisht, Zot i vėrtetė e njeri i vėrtetė, “mi fal mėkatet e mia”, “ma krijo zemrėn e pastėr”, “mė pastro krejtėsisht nga faji im” – sepse besoj se Ti je Shpėtimtari im, Zoti im, Zotėria im, dhe e vetmja Paqe – JETA e VERTETA!

AMEN

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •